Quote:
Originally Posted by RetroMan
Pa mozes na primer da mu (minimalno) dodas modulaciju sa S/H.
|
Sorry stari, ali nije to to.
Problem je što bi za svaki oscilator trebao jedan LFO, jedan noise generator, zajedno ih spojio preko jednog S&H unita, potom u Smoother unit pa tek onda da "kvari" oscilator. Znaći trebao bi još 4 dodatna modula da imitiraš pitch drift. To je tek pitch. Imaj na umu da isto toliko moraš potrošiti da "kvariš" fazu i amplitudu jer oni su također konstantno promjenjivi. Gledao sam ih na osciloskopu, super zanimljivo izgledaju.
Odgovor na tvoje pitanje je pozitivan - može se napraviti. Ali. To je već 12 modula za jedan jedini voice! A šta će ti sve to skupa kada nemaš drugi oscilator da se vidi svo bogatstvo drifta - kada staviš dva oscilatora u frekvenciji jedan pored drugog za onaj FAT sound. Znaći još 12 modula za drugi oscilator. Ukupno 24 modula za ono što po defaultu ima svaki dual VCO synth.
Uz napomenu da je ovo S&H sa konstantnom promjenom! Znaći, kao što je cluster rekao mozak se brzo "navikne". To možeš riješiti sa još jednim noise generatorom kojem staviš da mijenja frekvenciju onog LFO-a koji ulazi u Sample and Hold. Tada clock S&H više nije konstantan. Ali brate došli smo na 30 modula za najgluplji pitch drift!
I naravno treba ti još jedan LFO za globalni drif. To je ono što sam ja opisao na CS-15 kada sam rekao 5%. Kroz sat vremena, on se globalno digne / spusti za oko 5%. Mada taj dio možemo i ignorirati, pošto operator syntha redovito popravi to preko Master Tune knoba. Ali ponekad zaboravi.

Pa miks bude deblji kada radi overdub.

I to se dešavalo....