Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 03-09-2008, 04:18 PM   #11
Insomnia Studios
Member

Insomnia Studios's Avatar

Talking Re: violina i violoncelo, kako biste Vi snimili?

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Pa nek ve?baju malo pre nego ?to uđu u studio, glupo je da ih ti uigrava?. Dodu?e, ne znam kome je vi?e stalo do snimka - tebi ili njima.

Jasno mi je da si snimao stereo, nego sam retko kada sretao ljude koji su snimali Mid-Side, pa čisto da proverim. Forum je takva stvar, nikad ne zna? sa kim zaista priča?. Nego, gde ti je studio? Mogao bih da svrnem kada bude? snimao te guslare... Mada sam narednih nedelju dana u ludilu... ali nije lo?e ponekad protegnuti noge po kom?iluku, pa slu?ati neko drugo ludilo...
ovako stoje stvari komso, oni ne mogu da se uvezbaju jer nisu iz istog grada, a kontam da je njima vise stalo nego meni, ja sam tu samo da im sve to lepo snimim, smixam i napravim da taj album zazvuci (koliko mogu da zvuce ta dva instrumenta, je..m li ga).
vazi, dogovoricemo se, samo sam i ja ovih dana u guzvi... ali ostajemo u kontaktu svakako
Insomnia Studios is offline   Reply With Quote
Old 03-09-2008, 10:04 PM   #12
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: violina i violoncelo, kako biste Vi snimili?

Quote:
Originally Posted by Insomnia Studios View Post
ovako stoje stvari komso, oni ne mogu da se uvezbaju jer nisu iz istog grada, a kontam da je njima vise stalo nego meni, ja sam tu samo da im sve to lepo snimim, smixam i napravim da taj album zazvuci (koliko mogu da zvuce ta dva instrumenta, je..m li ga).
vazi, dogovoricemo se, samo sam i ja ovih dana u guzvi... ali ostajemo u kontaktu svakako
Čuj, ne opterećuj se previ?e. Kao ?to ka?e?, tvoj posao je da to lepo snimi? i smiksa?. To da li će album da zazvuči je ipak posao autora i izvođača. Kada se dobro sviraju, violina i čelo zvuče dobro, kada nisu, nema te tehnike koja će ih pobolj?ati. Kenj.m, ali u?eleo sam se snimaka na kojima ljudi prosto "sviraju"...
Old 03-09-2008, 11:33 PM   #13
Boki_R
Member

Boki_R's Avatar

Sto se uvezbanosti tice, ostavi ih bar malo da se uvezbaju, snimaj ih svo vreme jer se moze desiti da tako opusteni izbace dobar snimak.

Prostoriju trazi sto akusticniju jer ne postoji taj reverb koji ce ti zameniti stvarni ambijent. Mozes postaviti 414ce da kupe direktno sa instrumenata, u kom slucaju bi 1000ke trebao postaviti da ti kupe ambijent, malo podalje, nesto kao overhead. U tu svrhu postavljas klasican stereo par.

1000ka se pokazala bas dobro na violini, pokusaj.

U zavisnosti od prostorije, pogotovo ako su manje dimenzije, eksperimentisi sa poziciom violoncela.

Boki_R is offline   Reply With Quote
Old 04-09-2008, 02:08 PM   #14
pecass
Member

pecass's Avatar

Ako uletis u M/S sistem snimanja - obavezno skini demo Brainworx bx digital-demo je funkcionalan 15 dana i to ozbiljno dobro radi!!!

Ja bih licno koristio C-1000 za violinu a 414 za violoncelo a MXRa za prostor.

Najvaznija ti je postavka i njihova spremnost za saradnju(zivci)dok to sve ne prozvuci kako valja
pecass is offline   Reply With Quote
Old 04-09-2008, 03:38 PM   #15
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by pecass View Post
Ako uletis u M/S sistem snimanja - obavezno skini demo Brainworx bx digital-demo je funkcionalan 15 dana i to ozbiljno dobro radi!!!

Ja bih licno koristio C-1000 za violinu a 414 za violoncelo a MXRa za prostor.

Najvaznija ti je postavka i njihova spremnost za saradnju(zivci)dok to sve ne prozvuci kako valja
I Boki i Pecass u pravu ?to se tiče izbora mikrofona. Mene jedino malo brine veličina sobe i priroda instrumenata. Multi miking u 15m2, sa instrumentima koji imaju popriličnu dinamiku, a koje ponaosob nije dobro snimati bil?e od 50 cm mi nekako rađa strah od faznog pomaka koji ne mora nu?no da bude prijatan.

Takođe (mada mo?da dogmatski posmatram stvari), kada mi neko pomene kamernu muziku (ako sam dobro shvatio, ovde se radi o tome) odma' mi se pojavi M/S u mislima. Fazno sređeno, prostorno i dinamički autentično, super. Smatram da je su?tina snimanja te vrste muzike u tome da se snimi kako ti instrumenti zaista zvuče zajedno, a ne kombinovanje pojedinačnih izvora zvuka, pa makar i u realnom vremenu.

Između ostalog, zato sam predlagao da sviraju zajedno, a ne da se overdubbuju. Ako ne uspeju da se spoje zajedno, jo? te?e će im biti da love tuđe promene tempa, koje su kod te vrste muzike normalne i po?eljne. Uostalom, poznato je da klasični muzičari imaju vrlo fleksibilno shvatanje dobe u taktu.

Opet, mo?da sam proma?io temu, mo?da se uop?te ne radi o kamernoj muzici
Old 05-09-2008, 07:40 AM   #16
akg111
Junior Member

vidi, ja sam jednom radio samo violinu... i isla je najljepse kroz mix na seinheiser 421... super toplo je zvucalo... na nekih cca 60 cm...
akg111 is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules