Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 20-07-2008, 06:19 PM   #5
DeMa
Moderator

DeMa's Avatar

Default Akustika djelovanje absorbera na Reverbtime

Halo Drustvo Rumskog.

Evo duze citam Threade o akustici. I konstruksija regia ili studia Ali mi fale neke objasnjenja.
Tako je barem meni bilo.
Malo sam skupio materiala o toj Temi pa sam to mislio svama podjeliti. Mozda ce nekome Pomoci ovo sto cu napisati.

Ovo sto sljedi ce biti puno teoria, tako dace biti nekome mozda i dosadno.
Ali je neizbjezno da se razumi zasto se nesto dezava, dabi se moglo u naj boljem omjeru reagirati. Posto nemoze sve stati na jedan Threade ima mislim jetiri. Jedan se na drugi nastavlja.

Ja sam iz Diaspore tako da mi nemojte zamiriti nedostatke gramatike.

Posto je polje akustike tako opsirno, i u biti nemoze stati u jednu knjigu ! ce ovo biti naj vise sematicno i reducirano na samo ono, Stoje stvarno potrebno da bi se baram malo razumilo to podrucje. Ili bolje receno naci mozda svoje nedostake u tom podrucju.

Sada bi vam trebalo past u oko da absorbcija djeluje direktno na Reverbtime. Sta se desava ako stavimo na veliku povrsinu naprimjer puno akusticne piramida od 5 cm ili porosnog material npm. minerale vune 2 cm. Ubili smo visoke i visoke sredjne frevencije sobe. Soba ali postaje neprirodna i tupa a u Dubine jos mumlaju.
Ali bas duboke frekvencije nam kvare sliku.
Bolje staviti na prava mjesta 20cm vune nego na jednu veliku povrsinu tanke vune. Absorbiram u vecem spectru frekvencije.

Evo vam dva primjerka od jedne Sobe koji koja je rjesena na dva rezlicita nacina.
Soba ima dimenzije 4,5x8x2,8 (nemoj te zaboraviti da su bitne sve povrsine)

U prvoj sobi su koristena isklucivo mineralna vuna.
20m? 50mm
20m? 100mm
4 m? Basstrapovi 650mm bez folie
6 m? Basstrapovi 650mm sa tankom folijom
36m? parkett
Name:  Reverbtime Vuna.gif
Views: 1924
Size:  4.2 KB

Kako vidite smo dobili jedan dobar rezultat reverbtima sobe.
Imamao kroz cili spektar dobar reverbtime. Moglo bi se biti zadavojno.Ali moze bolje! korz kombinaciju razliciti absorbera! Jer porozni absorberi nisu tako efikasni u dubokin frekvencijama.

( [/FONT]koristi cu njemacke nazive absorbera da mozete malo po netu traziti[/FONT].)
Odusecemo 10 m? od vune 5 cm. Umjesto toga cemo staviti, 6 m? [/FONT]Plattenschwinger[/FONT] 125 Hz, 4 m? [/FONT]Schlitzplattenschwinger[/FONT] 500Hz, 2x 250 litara [/FONT]Helmholtzresonator[/FONT] koji je napravljen na 45Hz. 500L Ekvivalentna povrsina je 5m? .
Kako vidite na ovoj grafici smo dobro poravnali reverbtime sa malo vise posla i malo vise para. Ali je neznato skuplje, Jer se ti absorberi, sa malo vrimena i posla mogu sami napraviti!!!

Name:  Reverbtime Kombinacija.gif
Views: 1822
Size:  4.1 KB
DeMa is offline   Reply With Quote

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules