Go Back   Rumski Forum > Muzika/Glazba > Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere...

Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... Oaza za "stvaratelje" pjesama... pričajmo o izvorima inspiracije, razradi ideja, strukturiranju pjesama, instrumentaciji, tehnikama aran?iranja, pisanja tekstova....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 23-05-2008, 03:26 PM   #11
Mitjovan
Member

Mitjovan's Avatar

Default Re: Prateci vokali, aranzman i snimanje

Da li snimate grupu vokala, ili samo jedna devojka/momak odrade posao samo sa brda nasnimavanja?
Mitjovan is offline   Reply With Quote
Old 23-05-2008, 11:42 PM   #12
master29
Banned

Quote:
Originally Posted by Mitjovan View Post
Da li snimate grupu vokala, ili samo jedna devojka/momak odrade posao samo sa brda nasnimavanja?
Jbg,gledam ovu temu pa hocu,pa necu da se ukljucim.Al ajd ako vec pitas!
Uglavnom se snimaju muski i zenski vokali,naravno da moze i citav hor ako imas tehnickih mogucnosti.Za to ti bas treba i dosta mic,slusalica,veliki prostor.Mnogo je nezgodno objasniti kako da sve to uradis jer muzicki intervali ni u jednoj pesmi nisu isti i svako od nas bi drugacije to uradio.Al ajd nesto najprostije:Uglavnom na lid vokal uradis unis i to u dupleksu da bi mogao da pravis panorame.Svaki sledeci vokal(terca,kvarta,kvinta,seksta,oktava)radis isto u dupleksu.Ako hoces da ti bekovi u odredjenim delovima pevaju harmonski blok(Prost primer Am-A,C,E)muski bekovi pevaju za oktavu nize od zenskih(Opet sve puta dva)Namerno ti napominjem da moraju dupleksi da se rade jer ces kasnije dobiti fantasticnu sliku u panorami.Uglavnom se A korusi pevaju u nekoj blazoj formi,mozda samo neka terca.U Bridzu mozes dodati neki harmonski blok sa vokalima,a u B korusu i jedno i drugo.Ovo ti je najprostije neznam kako drugacije da ti objasnim.Al opet sve zavisi do tvoje invencije i maste.Pozz
master29 is offline   Reply With Quote
Old 24-05-2008, 11:12 AM   #13
Mitjovan
Member

Mitjovan's Avatar

Hvala puno, voma koristan post! Nasnimavajuci sam sebe skontao sam da je panorama jako bitna, tako da mi je ova prica sa dupleksima savrseno logicna!
Mitjovan is offline   Reply With Quote
Old 24-05-2008, 04:03 PM   #14
master29
Banned

Quote:
Hvala puno, voma koristan post! Nasnimavajuci sam sebe skontao sam da je panorama jako bitna, tako da mi je ova prica sa dupleksima savrseno logicna!
Nadam se da sam bar delic pomogao,ako te vise interesuje mozes doci do mog studija pa da prakticno vidis kako ja radim.Uglavnom saradjujem sa Cecom Slavkovic(Navika ima zena muzicku skolu pa se razumemo savrseno)Ivana Cosic,Leontina itd.Zaboravio sam u predhodnom postu a neradi edit fukcija da ti kazem da uglavnom harmonske blokove radis u samoglasnicima(A,E,U)zavisi koji ti pasuje od njih.Ili mozes pola jedan samoglasnik,pola drugi.Pozz
Old 28-05-2008, 03:28 AM   #15
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

Quote:
POz!

Interesuje me kako aranzirate pratece vokale, npr u pop rock muzici? Nikada to nisam radio, a nailazi mi uskoro takva varijanta pa bih voleo da znam sta da se radi, u slucaju da imam samo jednu pevacicu...

Znaci, koji intervali, kako panovati, koji reverb i sl...
Znam da nema pravila, ali...

Hvala unapred!
pa proverena i najbrza varijanta ti je da sve snimis duplo (unise, terce, oktave, blokove, qrce-palce) i panujes levo-desno
kVu is offline   Reply With Quote
Old 03-06-2008, 07:16 PM   #16
coolic
Junior Member

Probaj sa kratkim stereo delay-em...razlicitih vrednosti po L/R kanalima, a eq zavisi od frekvencija glavnog vokala....i poigraj se sa EQ...slobodno do extremnih vrednosti..
coolic is offline   Reply With Quote
Old 04-06-2008, 12:53 AM   #17
master29
Banned

Quote:
Originally Posted by coolic View Post
Probaj sa kratkim stereo delay-em...razlicitih vrednosti po L/R kanalima, a eq zavisi od frekvencija glavnog vokala....i poigraj se sa EQ...slobodno do extremnih vrednosti..

Kakve ovo veze ima sa postavljenim pitanjem?Ajte malo razmislite kad postujete.Bolje jedan pametan nego sto bezveze odgovora.Pozz
Old 05-08-2008, 09:23 PM   #18
VXG
Junior Member

Mene zanima dal' kad radite aranzman ispisujete partituru ili sve onako iz glave direktno u Cubase i kad radite kompoziciju (npr. da treba samo nekom da iskomponujete) dal' pisete samo melodiju glasa i akorde ili glas+klavir?
VXG is offline   Reply With Quote
Old 21-08-2008, 01:01 PM   #19
ivanajukebox
Junior Member

ivanajukebox's Avatar

ja mogu samo malo autorski da ti pomognem u osmisljavanju pratecih vokala..
kada ih radim obicno ih radim na recima koje zelim da istaknem u pesmi ili u delu gde zelim da naglasim manir.. npr, ako ces raditi taj sladunjavi pop ala Georgijev tu bi dosta ubacivala vokala koji su bazirani na samoglasnicima.. sto se intervala tice, meni su jako bitne terce i donje kvarte.. tako se dobije potpun akord u vidu kvartsextakorda koji je za razliku od kvintakorda mnogo zgodniji za vokale.. sto se tice terce.. ne bi je trebalo stavljati svuda iako je dosta pogodna za uklopljavanje sa leadom.. usnimavanje- duplexi su obavezni ( mada mene ponekad mrzi da ih odradim na gajbi, u studiju su mi naravno obavezni) i jako je bitno da nema copy&paste jer se dobija na silikonskom zvuku.. super je kad ti samo jedan pevac radi pratece jer on tacno zna kako izgovara svaku rec i nema mnogo mucenja oko dikcije i naglasavanja slogova. i vokali zvuce kao jedan.. e sad.. kako osmisliti vokale.. ja radim sledece- dobro se naslusam harmonije te pesme i pravim drugu melodiju u odnosu na lead. i onda slazem vokale na to.. jako je bitna i dinamika u pevanju ako ima nekih cressenda i decressenda.. bitno je da se sto manje filuje i da svee zvuci mnogo prirodnije.. eto.. mozes poslusati pesmu MAMA na mom facebook profilu cisto da shvatis na sta mislim http://www.facebook.com/pages/Ivana-...1994050?ref=ts (ne zamerite mi na snimku, radiila sam ga kod mene na gajbi.. )
ivanajukebox is offline   Reply With Quote
Old 21-08-2008, 03:50 PM   #20
master29
Banned

Ceca Slavkovic,No-1 bar za mene,znanja na pretek a drajfa koliko god pozelis....Milina je raditi sa njom.Pozz

Last edited by master29; 21-08-2008 at 03:55 PM.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules