Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 15-04-2008, 10:41 PM   #14
Shot
Stara Rumski Elita 2003.

Shot's Avatar

Default Re: Sonar vs ostali

Ima jedan detalj po kojemu se eventualno mixdowni mogu razlikovati!
PANNING LAW!!!

Sjecam se da je stari Logic, dok je jos bio i za PCa, imao 0db panning law. Dok recimo Nuendo koristi -3db. Mozebitno se softveri razlikuju oko toga. Inace, taj panning law je princip kako se s paniranjem nekog kanala mijenja njegov volume. Recimo, u jednom programu ako su dva ista kanala panirani L-R oni zvuce jednako glasno, kao i kada ih se oba stavi u centar (-3db panning law), dok u drugom ako ih se stavi u centar oni se zbroje i daju (otprilike) +6db vise volumena.

A ta prica o razlici u zvuku od softvera do softvera se vuce vec jako dugo. Isto kao i prica da li kopirani audio cd zvuci isto kao original. Meni se dogodilo da sam bio zakleti zagovaratelj da oba cd-a zvuce isto, i onda me sje*bao jedan kolega kad je donio na test dva cd-a i morao sam (ne bas drage volje) priznati da razlike u zvuku ima (a prije toga sam morao ulupati ogromne pare u nove monitore i akustiku da to uopce cujem, heh jbg).
- -= - =- = - = - = - = - = - -
Shot is offline   Reply With Quote

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules