Go Back   Rumski Forum > Pricaonica > Pricaonica

Pricaonica teme koje nisu vezane za audio produkciju i www.rumski.com... Bez POLITIKE i RELIGIJE molimo...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 23-03-2008, 12:35 PM   #31
slowstar
Pro Member

Default Re: Internet pretrazivac

Jos jednu stvar zaboravih:
HAL znaci Heuristic ALgoritmic, kako kaze njegov "vaspitac" profesor Chandra
(vidi pod druga odiseja, budjenje zaspalog HALa)
Old 23-03-2008, 12:37 PM   #32
Max
Pro Member

Quote:
Originally Posted by slowstar View Post
Jos jednu stvar zaboravih:
HAL znaci Heuristic ALgoritmic, kako kaze njegov "vaspitac" profesor Chandra
(vidi pod druga odiseja, budjenje zaspalog HALa)
Nisam toliko strucan , ali gledah tv emisiju gde gos'n Clark to licno kaze .... IBM ...pa slovo pre .....

Verovatno su posle dodali nesto pametnije

Pozdrav
Max is offline   Reply With Quote
Old 23-03-2008, 11:35 PM   #33
SHIVA
Psiho

SHIVA's Avatar

Quote:
Originally Posted by slowstar View Post
ne samo da volim, prosto sam opsednut njegovim romanima, a bogami i naukom. Ne znam da li znate, ali on je igrao PRESUDNU ulogu u razvoju radarske tehnologije, prakticno zapoceo konkretne planove za lansiranje telekomunikacionih satelita, bio jedan od najcenjenijih naucnika-futurologa, neka od njegovih predvidjanja su se ostvarila zaprepascujucom tacnoscu.
Ovo su ti vrlo nesmotrene izjave... previshe chitash popularnu beletristiku i nauchnu fantastiku, a pre malo ozbiljne autore i nauchne radove.

Radare su njemci imali davno prije britanaca, a Clark je savjetovao britance utoliko shto ih je uputio da potrazhe pomoch od amerike i njihovih znanstvenika. To jest bilo presudno za razvoj primitivnog britanskog radara, ali ne spada bash pod "razvoj radarske tehnologije". Vishe je u domeni konzaltinga
Clark je predvidio buduchnost utoliko shto je prochitao knjige koje shiroke mase ne zanimaju pa je kroz popularne i relativno plitke SF priche prenio ono shto je prochitao od drugih. Tipovi poput Tesle i McLuhana su pisali o tome davno prije nego se Clark uopche rodio. Ne kazhem da tip nie bio nachitan, svestran i dobro upuchen koristechi veze iz masonskih lozha (kao i Stanley Kubrick, David Copperfield i slichni mega poznati zabavljachi za shiroku publiku), ali definitivno nie bio prorok. Njegov posao je "entertainment", a ta rjech je slozhenica pojmova "enter" i "tenet" i nema nikakve veze sa zabavom.

"Anyone who tries to make a distinction between education and entertainment doesn't know the first thing about either."

Marshal McLuhan

Da si malo pazhljivije chitao Odiseju 2001. i njene nastavke shvatio bi to i sam... tamo je naime sve lijepo objashnjeno onome tko razumije metaforu iza plitke SF radnje. Odiseja 2001 je komprimirana povijest i upozorenje za buduchnost.

Ne kazhem da je Clark losh tip... dapache... jedan je od rijetkih upuchenih koi su si dali truda uputiti i nas ostale u "male tajne velikih majstora", ali vechina njegovih fanova shtuje lichnost Clarka a ne vidi u chemu zapravo jest vrijednost njegovih radova.

Nego jesi znao da je Odiseja u kinima prikazivana na platnu drugachijeg formata od uobichajenog (barem u americi i britaniji)... Platno je bilo proporcija jednakih monolith-u... jesi dokuchio shto je zapravo monolith i gdje se odvijaju zadnje sekvence filma kada se monolith zadnji put pojavi na ekranima?

Izvinjavam se zbog off topic-a, ali moe namjere su iskljuchivo edukativnog karaktera
Old 23-03-2008, 11:41 PM   #34
Max
Pro Member

Quote:
Originally Posted by SHIVA View Post
Nego jesi znao da je Odiseja u kinima prikazivana na platnu drugachijeg formata od uobichajenog (barem u americi i britaniji)... Platno je bilo proporcija jednakih monolith-u... jesi dokuchio shto je zapravo monolith i gdje se odvijaju zadnje sekvence filma kada se monolith zadnji put pojavi na ekranima?
Super post ....

znam da je 1 na kvadrat x 2 na kvadrat x 3 na kvadrat ..... ali me zanima sta znaci ????

Pozdrav
Max is offline   Reply With Quote
Old 23-03-2008, 11:51 PM   #35
slowstar
Pro Member

Kljucni deo modernog (tada) radarskog sistema se kako su mi rekli zvao "magnetron" i Clarke kao inzenjer je igrao dosta vaznu ulogu u njegovom razvoju. Naravno da sam metafore razumeo, to se podrazumeva, a sto se monolitovih razmera tice (kvadrati prvih celih brojeva) i to je jasno.
Kada kazem predvidjanja, mislim na opise Jupiterovih meseca - satelita, i to poprilicno detaljne, PRE nego sto je fotke poslao valjda "Voyager"- prosto su neverovatno tacni, u slucaju Ioa, Ganimeda, Iapeta, Europe, i tako dalje. Njegova predvidjanja su dakle ne toliko naucna, koliko "prorocka". Teslu ne bih da poredim sa Clarkeom, jer je Tesla malo naucnik, a vise inzenjerski prakticar, koji je mnoge svoje patente, nadajuci se komercijalnom uspehu, prijavio, ali nista novo nije doneo po pitanju fundamentalne nauke, sto ne znaci da ga ne treba ceniti - dapace.
Lepota Clarkeovog poetsko-filozofskog nacina izrazavanja, mitska vera u "Drevne" koji su se oslobodili "okova materije" a potekli kao i mi iz "mulja toplog, primordijalnog praokeana" na svojoj rodnoj planeti, njihova zudnja za bracom po razumu, sejanje inteligencije po galaksiji, ITD ITD ITD, simbolika uzdizanja ka uzvisenom, sjedinjavanje sa Bogom u tacki "omega", Otpor prema oficijelnoj religiji, koja zaista JESTE VELIKO ZLO, i jos mnoge druge teme o kojima je pisao, cine ga velikim, bar u mojim ocima...

Last edited by slowstar; 23-03-2008 at 11:57 PM.
slowstar is offline   Reply With Quote
Old 24-03-2008, 12:24 AM   #36
idekius
Mason

idekius's Avatar

Jedino sto mogu da kazem da je A.Clark definitivno posecivao Beoviziju, cim je napisao:
"All is full of stars"
Old 24-03-2008, 12:35 AM   #37
alavuk
Pro Member

alavuk's Avatar

novi mac-ov proizvod i pod monolith :]]]

http://www.youtube.com/watch?v=P95NWAHWLrc

http://www.youtube.com/watch?v=CiXR-...eature=related

xxx says : "Preko dana zemljoradnik a nocu disko zvezda"

Last edited by alavuk; 24-03-2008 at 12:39 AM.
alavuk is offline   Reply With Quote
Old 24-03-2008, 03:37 PM   #38
master29
Banned

Quote:
Originally Posted by alavuk View Post
FAAAAAAAAAANTASTICNO
master29 is offline   Reply With Quote
Old 26-03-2008, 01:04 AM   #39
idekius
Mason

idekius's Avatar

Nesto mi pade na pamet... sta bi bilo da je Hal 9000 proizvod IBM-a...

Prvo bi Diviner skontao da on kad se malo clockne moze zapravo da radi kao Hal 9800 i prckao bi po preplasenom samomislecem Hal-u, budzio mu razne stvarchice...
"Nista se ti ne brini Hal, sad cu ja da ti malo svirnem FSB i malo podignem napon, pa ces da sljakas kao sat, ali ako si los primerak, ima da izgoris ki licna."

Elem, to bi bila prava blagodet po Hala u odnosu na ono sto bi preziveo zahvaljujuci postupcima proizvodjaca... Ajde sto bi mu smanjli cenu cim bi izasla nova serija tipa Hal 2, Hal 2+..., pa bi nesrcnik kostao citavih 40-ak eu (sa PDV-om) , vec bi ga nadrndani klinci chupali sa maticne ploche motorcanglama i bacali u smece, ne bi li upgradeovali mashinu. A kad postavi svoje cuveno pitanje "Hocu li da sanjam?", dobijao bi odgovore tipa: "Naravno da neces, glupane! Konzerve ne sanjaju".

Last edited by idekius; 26-03-2008 at 01:08 AM.
idekius is offline   Reply With Quote
Old 26-03-2008, 01:57 AM   #40
SHIVA
Psiho

SHIVA's Avatar

Quote:
Originally Posted by Max View Post
Super post ....

znam da je 1 na kvadrat x 2 na kvadrat x 3 na kvadrat ..... ali me zanima sta znaci ????

Pozdrav
klipovi dobro objashnjavaju monolith... on doista JEST ekran. Suprotno sugestiji autora klipova ja vjerujem da je okretanje svjetala iz okomitih u vodoravna zapravo hipnotichki signal da iz exterijera prelazimo u interijer. Posljednji kadrovi filma deshavaju se unutar uma. Interijer je sterilan shto simbolizira "univerzalnost" tijela, ali sadrzhaj interijera je vrlo kontrastan... renesansni namjeshtaj oblih linija simbolizira "individualan" sadrzhaj "univerzalnog" interijera.

Chasha vina koja pada na pod je opet (manja) metafora "univerzalnog kontejnera". No iako se chasha razbije vino ostaje na podu... "individualan" sadrzhaj "kontejnera" ne ovisi o kontejneru... on ostaje i kad se "chasha" razbije. Bash u tom trenutku nash "junak" shvacha poshto je doshao i dovrshava "posljednju vecheru"... lijezhe u krevet i monilith se pojavljuje po zadnji put... "junak" pokazuje "thumb up" kao da govori "OK, shvatio sam... vrijeme je, idemo". I tada se radja "star child"... sad putuje svemirom bez svemirske letjelice...

A mozhda ja samo brijem
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules