|
Pricaonica teme koje nisu vezane za audio produkciju i www.rumski.com... Bez POLITIKE i RELIGIJE molimo... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#31 |
Pro Member
|
![]()
Jos jednu stvar zaboravih:
HAL znaci Heuristic ALgoritmic, kako kaze njegov "vaspitac" profesor Chandra (vidi pod druga odiseja, budjenje zaspalog HALa)
![]() |
#32 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Verovatno su posle dodali nesto pametnije ![]() Pozdrav |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Psiho
|
![]() Quote:
Radare su njemci imali davno prije britanaca, a Clark je savjetovao britance utoliko shto ih je uputio da potrazhe pomoch od amerike i njihovih znanstvenika. To jest bilo presudno za razvoj primitivnog britanskog radara, ali ne spada bash pod "razvoj radarske tehnologije". Vishe je u domeni konzaltinga ![]() Clark je predvidio buduchnost utoliko shto je prochitao knjige koje shiroke mase ne zanimaju pa je kroz popularne i relativno plitke SF priche prenio ono shto je prochitao od drugih. Tipovi poput Tesle i McLuhana su pisali o tome davno prije nego se Clark uopche rodio. Ne kazhem da tip nie bio nachitan, svestran i dobro upuchen koristechi veze iz masonskih lozha (kao i Stanley Kubrick, David Copperfield i slichni mega poznati zabavljachi za shiroku publiku), ali definitivno nie bio prorok. Njegov posao je "entertainment", a ta rjech je slozhenica pojmova "enter" i "tenet" i nema nikakve veze sa zabavom. "Anyone who tries to make a distinction between education and entertainment doesn't know the first thing about either." Marshal McLuhan Da si malo pazhljivije chitao Odiseju 2001. i njene nastavke shvatio bi to i sam... tamo je naime sve lijepo objashnjeno onome tko razumije metaforu iza plitke SF radnje. Odiseja 2001 je komprimirana povijest i upozorenje za buduchnost. Ne kazhem da je Clark losh tip... dapache... jedan je od rijetkih upuchenih koi su si dali truda uputiti i nas ostale u "male tajne velikih majstora", ali vechina njegovih fanova shtuje lichnost Clarka a ne vidi u chemu zapravo jest vrijednost njegovih radova. Nego jesi znao da je Odiseja u kinima prikazivana na platnu drugachijeg formata od uobichajenog (barem u americi i britaniji)... Platno je bilo proporcija jednakih monolith-u... jesi dokuchio shto je zapravo monolith i gdje se odvijaju zadnje sekvence filma kada se monolith zadnji put pojavi na ekranima? Izvinjavam se zbog off topic-a, ali moe namjere su iskljuchivo edukativnog karaktera ![]()
![]() |
![]() |
#34 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
znam da je 1 na kvadrat x 2 na kvadrat x 3 na kvadrat ..... ali me zanima sta znaci ???? Pozdrav |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Pro Member
|
![]()
Kljucni deo modernog (tada) radarskog sistema se kako su mi rekli zvao "magnetron" i Clarke kao inzenjer je igrao dosta vaznu ulogu u njegovom razvoju. Naravno da sam metafore razumeo, to se podrazumeva, a sto se monolitovih razmera tice (kvadrati prvih celih brojeva) i to je jasno.
Kada kazem predvidjanja, mislim na opise Jupiterovih meseca - satelita, i to poprilicno detaljne, PRE nego sto je fotke poslao valjda "Voyager"- prosto su neverovatno tacni, u slucaju Ioa, Ganimeda, Iapeta, Europe, i tako dalje. Njegova predvidjanja su dakle ne toliko naucna, koliko "prorocka". Teslu ne bih da poredim sa Clarkeom, jer je Tesla malo naucnik, a vise inzenjerski prakticar, koji je mnoge svoje patente, nadajuci se komercijalnom uspehu, prijavio, ali nista novo nije doneo po pitanju fundamentalne nauke, sto ne znaci da ga ne treba ceniti - dapace. Lepota Clarkeovog poetsko-filozofskog nacina izrazavanja, mitska vera u "Drevne" koji su se oslobodili "okova materije" a potekli kao i mi iz "mulja toplog, primordijalnog praokeana" na svojoj rodnoj planeti, njihova zudnja za bracom po razumu, sejanje inteligencije po galaksiji, ITD ITD ITD, simbolika uzdizanja ka uzvisenom, sjedinjavanje sa Bogom u tacki "omega", Otpor prema oficijelnoj religiji, koja zaista JESTE VELIKO ZLO, i jos mnoge druge teme o kojima je pisao, cine ga velikim, bar u mojim ocima...
We are not alone in the Universe... Last edited by slowstar; 23-03-2008 at 11:57 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Mason
|
![]()
Jedino sto mogu da kazem da je A.Clark definitivno posecivao Beoviziju, cim je napisao:
"All is full of stars" ![]()
![]() |
#37 |
Pro Member
|
![]()
novi mac-ov proizvod i pod monolith :]]]
![]() http://www.youtube.com/watch?v=P95NWAHWLrc http://www.youtube.com/watch?v=CiXR-...eature=related
menjam nove fosile za ritam masinu ... ![]() xxx says : "Preko dana zemljoradnik a nocu disko zvezda" Last edited by alavuk; 24-03-2008 at 12:39 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Banned
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Mason
|
![]()
Nesto mi pade na pamet... sta bi bilo da je Hal 9000 proizvod IBM-a...
Prvo bi Diviner skontao da on kad se malo clockne moze zapravo da radi kao Hal 9800 i prckao bi po preplasenom samomislecem Hal-u, budzio mu razne stvarchice... ![]() "Nista se ti ne brini Hal, sad cu ja da ti malo svirnem FSB i malo podignem napon, pa ces da sljakas kao sat, ali ako si los primerak, ima da izgoris ki licna." ![]() Elem, to bi bila prava blagodet po Hala u odnosu na ono sto bi preziveo zahvaljujuci postupcima proizvodjaca... Ajde sto bi mu smanjli cenu cim bi izasla nova serija tipa Hal 2, Hal 2+..., pa bi nesrcnik kostao citavih 40-ak eu (sa PDV-om) ![]() ![]()
http://www.facebook.com/idekius Last edited by idekius; 26-03-2008 at 01:08 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Psiho
|
![]() Quote:
Chasha vina koja pada na pod je opet (manja) metafora "univerzalnog kontejnera". No iako se chasha razbije vino ostaje na podu... "individualan" sadrzhaj "kontejnera" ne ovisi o kontejneru... on ostaje i kad se "chasha" razbije. Bash u tom trenutku nash "junak" shvacha poshto je doshao i dovrshava "posljednju vecheru"... lijezhe u krevet i monilith se pojavljuje po zadnji put... "junak" pokazuje "thumb up" kao da govori "OK, shvatio sam... vrijeme je, idemo". I tada se radja "star child"... sad putuje svemirom bez svemirske letjelice... A mozhda ja samo brijem ![]()
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
internet radio | SandRob | Razno | 10 | 11-07-2008 06:08 PM |
Brzi internet? | zmaj | Audio Software | 25 | 16-01-2004 10:08 PM |