|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#31 |
Pro Member
|
![]()
Miha.... aj' molim te, ubodi neka 2 chinca u tu mixetu i snimi to sa tih -+15db, da cujemo...covek se uci dok je ziv
![]() |
#32 |
SuperModerator
|
![]()
+15 db ?
moze, ali samo ako je Behringer mixer, ili neki ultrakatastrofalan razglas. Uradi to na dobrom razglasu pa ce te tuziti masa sto je ogluvela ![]() bez zeze, evo ja sam odradio preko 700 koncerata na svacemu, od kucnih FBT, Mackie, Zeck i ostalih pa do velikih EAW, Turbosound, Vertec, Meyersound.... tesko da ces ti uraditi +15 na upeglanom sistemu. Ali nesto si dobro rekao - vijaj sound, a nemoj ici na predefinisane presete za instrumente! evo ziv primer - snimam vec drugu godinu EXIT, pa malo malo obidjem Alesise HD24 da vidim rade li (posto znaju da stanu i kad dune vetar, ali inace za te pare su super), a na putu do reka cujem "e bas je simpa kick drum" popnem se kod mixera, EQ nema veze sa mozgom! sve kontra, ekvilajzerom odseceno sve! nema nista od 200-8000, a radi! eto dokaza - dabome da su korisni ti preseti u glavi, ali ne mora obavezno da znaci da je to to. Pa samo uzmes i ekvalizujes jedan te isti bubanj na Open Air, i u klubu... nema veze jedno s drugim. ...ali generalno ima dobrih saveta u proslim postovima, tako da ih procitaj jos koji put ili zapisi (bolje da zapamtis ! a ne ko jedan kolega ! - snimamo mi neku svirku u studiju, i krece baja da ekvalizuje i miksa - sa numerickom tastaturom!! otvara Kick EQ - i kuca: visoki toliko, lo mid toliko... Enter. Snare, visoki toliko.... ko na blagajni - sve napamet !!!! budi bog s nama, uspeo sam da ga udaljim, iako je vlasnik studija, pa smo sredili sve ok. trust your ears i vozi ![]() ![]() usi wide open i teraj. pozzz ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
poenta tog ekstremnog od 15dBa nije da ubije SAMO tu frekvenciju od 350Hz vec da ubije i malo nize ali i malo vise, tj da skine malo i na 500,600,800,1khz... sto mi se isto ne svidja u kicku... e sada, ja sam najcesce radio na krsh opremi i krsh bas bubnjevima, ponavljam, lose nastimovani, stare koze, lose drvo +losiji sviraci... i tada do izrazaja dolazi bas ta 350 frekv... ali naravno tim ekstremnim ubijanjem skidas i ono sto mozda ne zelis... stoga dodajes na 80 Hz ono sto ti fali dole i jos po malo jer ja to tako volim... i naravno dodajes tacku... naravno, sto bubnjar jace svira to ce tacka biti jaca i manje ces morati da je dodas... ja nisam rekao da stalno pot ide na 15 ali nekad je nuzno... jednom je bilo dovoljno samo da skinem taj low-mid za 5-7 dba i da dodam samo po 1,2 na 5 i 2 na 12... ali to je bilo jednom... nekad nije moglo da se radi kako valja sve je bilo obrnuto sto bi Bitch rekao... ali bas bubanj je zvucao... imam ja jednu foru kada sam limitiran da nemam NI JEDAN gejt... tada ide drugacija equalizacija da mi ne bi mikrofonirala noga... tad sasecem sve i svasta... i onda tek to moze da prodje... i da naravno live nije isti u otvorenom i zatvorenom prostoru... ima razlika... neki kazu da je otvoreno lakse... ja bih se samo delimicno slozio sa njima... tehnicki jeste... nema negativne povratne sprege (skoro da je nema) sve je cistije, nema komfuzije na bini i slicno... ali zato sta izadje iz razglasa to je izaslo i sve se jasnije cuje... treba napraviti da sve to bude lepo upakovano sto opet nije lako... radio sam i ja na upeglanim razglasima vertec, sa soundcraft mh3 mikserom, i to je tacno da je tu situacija drugacija... ali nemojmo generalizovati ljudi... poenta je da sve zavisi od ostalog lanca opreme i ljudi... najvise sam radio na uzasnim sistemima ali sam isto izvlacio maximum iz njih ali na njima je isto mogao da se napravi mega zvuk ali samo u slucajevima kada bend UME da svira... i u tim trenucima kao da sam radio sa verteku... inace razglas je uvek, kolko tolko upeglan... ali bubnjevi i bubnjari nisu... mozda ste imali srece tj ja bih to nazvao nesrecom da ne radite sa totalnim pocetnicima koji sviraju na totalno pocetnickoj opremi pa mislite da ja pricam gluposti... ali tacno se vidi veeeelika razlika izmedju 2 bubnjara na istom setupu, jedan zna a drugi ne zna da svira... pokidao sam se ziv juce da namestim kolko tolko pristojan zvuk za jedan bend... kada je dosao drugi bend... samo sam odmuteovao kanale, poceskao se po bradici i rekao... u jebote, pa ja ovde ne bih nista dirao... jos jedan razlog da vas uverim u ovo sto pricam.. uzmite BFD i sa onim bazicnim setovima kickova, probajte da od svakog napravite da zvuci na nesto... gomila ih je nekih retro kickova, i ima jedan DW, e npr. to je kick na kome bih samo malo oduzeo lowmidova i malko dodao definiciju i to je to... ali zato ima kickova koje bih pooooosteno osakatio na nekim frekvencijama i negde dooojajno dodao... znaci, neces imati uvek isti bubanj na raspolaganju, bar ja nisam imao... kolega boom.tras. ce imati jer je to bubanj njegovog benda i to je super... primetice da ce iz svirke u svirku zvucati lepse i bolje bend jer ce provaliti da neke stvari bolje zvuce ovako a neke onako... Arthure, mislis da Nikola, Djura, Joca i slicni nikada nisu radili ekstremnu equalizaciju za koju ste se tako lepo uvatili a ne znam sta nisam lepo objasnio... eee... secas se i sam kad si radio Brokene u livingroomu kada si rekao da je joca gurnuo HF na onom spiritu do kraja... pa nije on glup, nego jedino tako moze da ide... (a i sam si rekao da je bila noga dojajna) ja sam npr najlepsu nogu ikada uradio sa sm57-icom... jedva sebi verujem u ovo sto sam izrekao ali tako je bilo... a nisam bio pijan! ![]() od svega zavisi sta ce kako zvucati...poz! ![]()
![]() |
![]() |
#34 |
MAO
|
![]()
aman zaman decko, nikad nisam doveo u pitanju extremnu ekvalizaciju.. pa pobogu u Dangubi na onoj opremi ne moz da dobijes tacku na kick-u ni da se molis alahu, budi, hristu i svima ostalima.. Hishelf do kraja, pa mid do kraja, i onda mozda dobijes neku definiciju noge. Sve zavisi od svega, i na kraju ni ne gledam sta gde i kolko pise, sto bi rekli, vrtim dok ne zazvuci..
|
![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
MAO
|
![]()
btw, ne bi bas meto jocu u isti kos sa djurom i nikolom
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Senior Member
|
![]()
spomenuo sam 3 lika koja su i tebi i meni dobro poznata... nisam spominjao radi rang liste
![]() iskreno Joca u onom livingroomu chuda chini ni sa cim ![]() inace, sori pogresno sam protumacio tvoj post, tj i tebe sam metnuo u kos sa bitchom i offom i jos nekim... ![]() poz!
![]() |
#37 |
MAO
|
![]()
nist bre ti nisi svatio
idi uci za diplomski da se i njemu ne smejemo ko na ononm treadu |
![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Member
|
![]()
Gospodo draga pravi ton majstor je danas retkost.Voleo bih kada bi ti nasi drugari ujednaceno radili a ne....Nema mesta kritici, ali mislim da je neka sredina na strani znanja a o osecaju ne zelim da pricam.
![]() |
#39 |
Senior Member
|
![]()
to uopsteno ili samo kod nas?
![]() |
#40 |
MAO
|
![]()
fantasticno je rasprostranjena pojava u tonskom poslu na svim pozicijama to da ljudi zapravo Veruju a ne Slusaju. Zvuk je tu, samo ga treba cuti, prepoznati, i pokusati popraviti sta ti smeta.
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Snaga na 'live" svirci? | akordeonista | Audio Produkcija - Tehnike | 26 | 31-10-2007 08:50 PM |