|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#29 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Tehnologija izrade i konstrukcija transducera (zvucnici, mikrofoni) je prilicno stara, i malo se sta tu menjalo. Tehnologija snimanja i obrade signala, se najvise promenila (da li se unapredila ili ne... nebitno je sad, da ne ulazimo sada u analog vs. digital wars)... Pod tehnologijom snimanja podrazumevam bas to sto si naveo da se razlikuje... nekada na traku a sada na hard disk... znaci, ne mislim pri tom na mikrofone i "baratanje" s njima... Ako izuzmemo izum "modernog" difuzora koji je "skorasnjeg" datuma (1970, Manfred Schroeder), cela akustika studija se prakticno zasniva na osnovnim saznanjima i principima stecenim u periodu II sv. rata (Leo Beranek)... gde su se bavili zastitom od buke u avionima.... a kada budu izmislili premaz (farbu) za zidove koji apsorbuje ravnomerno sve nanize do 100Hz... onda cemo imati promenu tehnologije rada.. ali principi ostaju opet isti.. kao i kod snimanja ("baratanje" mikrofonima).. i tu se malo sta moze menjati,... osim da covek sam eksperimentise i unosi "sebe" u celu pricu. Pravila i ima i nema... u tom slucaju. pozdrav bogi p.s. ja se trudim koliko god mogu da pisem jednostavnim recnikom, i izostavim terminologiju za cije razumevanje je potrebno specificno visoko obrazovanje... e sad, nekad mogu a nekada ne... jer ove tekstove moze citati svako ko zeli... ![]()
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Stalci za zvucnike | Solozabal | Dizajn i konstrukcija studija | 9 | 08-06-2008 09:21 PM |