Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 17-02-2008, 09:40 PM   #21
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Default Re: drveni stalci za zvucnike

Joka, moze li malo pojasnjenje slike iznad.....ne mogu bas da skontam

Hvala
Old 17-02-2008, 09:45 PM   #22
Joka
Junior Member

Quote:
Originally Posted by Joka View Post
Zdravo Sound Rob,

Daljina zvicnika od zida najvise zavisi od Boundary effect-a. Evo ti jedan od nacina koji je relativno jednostavan kako da odredis pravilnu poziciju zvucnika u sobi. Ovo je samo primer tako da moras da uradis sam svoj proracun za tvoju sobu.

Pozdrav,
Joka
Izvinite izgleda da sam uploadirao samo pola texta.Evo ostalog dela.
Na ovoj slici su pokazani 1,2,3 i 4 axialni mod generisan od duzine i sirine sobe. Na slican nacin moze se posebno nacrtati i za modove generisani po vertikali kako bi nasli i odgovarajuci vertikalni placement. U principu Ljubicasta linija je povucena na 1/3 visine axialnih modova i u tackama preseka nacrtani su dugoljasti pravougaonici.Povrsina zatvorena ovihm pravougaonicima nije idealna za postavljanje zvucnika. Isto se ponavlja i za svaki vrh axialnih modova. Povrsina koja ostaje izvan ovih pravougonika je obojena zeleno i ona je najpogodnija za postavljanje zvucnika.
U svakom slucaju ovo je dobar pocetak a posle merenjem i pomestanjem zvucnika moze se doci do najpooljnije pozicije.

Pozdrav,
Joka
Joka is offline   Reply With Quote
Old 17-02-2008, 10:15 PM   #23
Joka
Junior Member

Evo i lenk za kalkulaciju Modova.
http://www.harman.com/xls/Room%20Mode%20Calculator.xls

Pozdrav
Joka
Old 17-02-2008, 10:19 PM   #24
NLP
Moderator

NLP's Avatar

pa da, problem je i u tome jer ima malo drugačije modove sobe (kao originalne veličine), jer ju je več do nekog stepena akustično tretirao. Ali kako ka?e?, to mo?e biti startna točka...

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com
NLP is offline   Reply With Quote
Old 17-02-2008, 11:40 PM   #25
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Quote:
Originally Posted by Joka View Post
Izvinite izgleda da sam uploadirao samo pola texta.Evo ostalog dela.
Na ovoj slici su pokazani 1,2,3 i 4 axialni mod generisan od duzine i sirine sobe. Na slican nacin moze se posebno nacrtati i za modove generisani po vertikali kako bi nasli i odgovarajuci vertikalni placement. U principu Ljubicasta linija je povucena na 1/3 visine axialnih modova i u tackama preseka nacrtani su dugoljasti pravougaonici.Povrsina zatvorena ovihm pravougaonicima nije idealna za postavljanje zvucnika. Isto se ponavlja i za svaki vrh axialnih modova. Povrsina koja ostaje izvan ovih pravougonika je obojena zeleno i ona je najpogodnija za postavljanje zvucnika.
U svakom slucaju ovo je dobar pocetak a posle merenjem i pomestanjem zvucnika moze se doci do najpooljnije pozicije.

Pozdrav,
Joka
Ako sam dobro razumeo, zbog 1. axialnog moda ni jedna linija simetrale nije dobra za poziciju glave snimatelja.... kako onda odrzati simetriju u sobi?
Old 18-02-2008, 10:36 AM   #26
Joka
Junior Member

Tu si u pravu ali zato postoje bass trapovi koje bi tjunirao na odredjeni mod koj bi mogao smetati na datu poziciju glave. U principu teorija i praksa se nikad ne poklapa, obicno akusticari si zadovoljni ako finalni rezultat je 20-30% u okviru njihovih teoretskih modela,zbog toga je uvek potrebno merenje u vise tacaka kako bi se uradio finalni tuning. Obavezno merene u coskovima gde se spajaju tri zida i mesto mixanja na visini usi i merenje na production desku iza mixing pozicije. Sto vise merenja lakse je ustanoviti probleme koje treba da se rese u sobi, a stime i lakse pozicioniranje zvucnika i mixing poziciju. U zadnjevreme se koriste softveri za auralizaciju prostora kao sto je Odeon, Catt,Ease i drugi koji pomazu u predikciji i dizajniranju teoretskog modela studija. Mislim da i RPG nudi za 99$ Room Optimajzer koji pomaze pri pozicioniranju zvucnika u sobi koji je dovoljno dobar za pocetak, problem je mislim da radi samo na Windows 98.

Pozdrav,
Joka
Old 18-02-2008, 10:59 AM   #27
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

Quote:
Originally Posted by OFF View Post
Joka, moze li malo pojasnjenje slike iznad.....ne mogu bas da skontam

Hvala
ni meni bas nije jasno. prvo sto mi upada u oko je da je vise 'nepogodnog' nego 'pogodnog' mjesta, a drugo da slika nije zrcalno simetricna sto me iznenadjuje i zbunjuje.
Old 18-02-2008, 11:21 AM   #28
Joka
Junior Member

Quote:
Originally Posted by SandRob View Post
ni meni bas nije jasno. prvo sto mi upada u oko je da je vise 'nepogodnog' nego 'pogodnog' mjesta, a drugo da slika nije zrcalno simetricna sto me iznenadjuje i zbunjuje.
Slika nije simetricna zbog toga sto nije precizno nacrtana. Slika je samo pokazana kako bi se objasnio koncept kako se moze odrediti povoljno pozicioniranje zvucnika. U nekom od prethodnih postovasam i dao link calkulatora modova od Harman group-a. U svakom slucaju treba da slike modova bude simetricna sa duzinom i sirinom sobe sto se moze uraditi kada se slike modova iz Excella ubace u corel draw ili drugi graficki software u kome je nacrtana soba.

Pozdrav
Joka
Old 18-02-2008, 11:58 AM   #29
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Ovako isto uradimo i za dva preostala moda?
Sta se desava sa kmpromisom visine, ako se ne poklopi visina zvucnika (visokotonaca) sa visinom usiju, da li ukositi zvucnike, ili sta?

hvala
Old 18-02-2008, 12:11 PM   #30
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

Quote:
Originally Posted by OFF View Post
Ovako isto uradimo i za dva preostala moda?
Sta se desava sa kmpromisom visine, ako se ne poklopi visina zvucnika (visokotonaca) sa visinom usiju, da li ukositi zvucnike, ili sta?

hvala

ukositi glavu

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules