|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#21 | ||
Senior Member
|
![]() Quote:
![]() Quote:
Zvucnici su Yamaha MSP 5, i to su jedini kojima momentalno raspolazem. Za studio sam planirao Dynaudio Acoustics BM15A ili Dynaudio Acoustics AIR15. Idealno bi bilo kad bih vec mogao da slusam prostor sa zvucnicima sa kojima planiram da radim ali nisam u mogucnosti odjednom da iskeshiram sve, tako da ce Dynaudio doci u studio tek za nekoliko meseci. Mada ove Yamahe dobro poznajem tako da je to verovatno i prednost u ovom slucaju... |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |||
Moderator
|
![]() Quote:
Quote:
![]() ![]() ![]() Quote:
pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#23 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#24 |
Senior Member
|
![]()
Odlicno, onda cela nisa postaje bass trap, ici cu na "najvislje" moguce visece absorbere a posto je i nisa polukruzna, nece svi absorberi biti iste visine. Da li teze drvo znaci absorber nize frekvencije?
Odmah mi sada pada na pamet jos jedno pitanje! Imam jos jednu nisu koju sam planirao da zagradim, ona se nalazi (u odnosu na poziciju slusanja) ispred sa leve strane. Dimenzije: sirina 148cm, visina 308cm, dubina 40cm. S obzirom na karakteristiku sirenja niskih frekvancija, da li i ovu nisu mogu da iskoristim kao bass trap a da ne narusim stereo sliku? |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 | ||
Moderator
|
![]() Quote:
da... mada za ivericu i medijapan se tesko moze reci "drvo" posto pogotovo u medjapanu ima verovatno vise lepka nego "drveta"... odnosno piljevine. Quote:
![]() pozdrav bogi p.s. da dodam na ovo poslednje... ako neko i "cuje", onda cuje vise harmonike usled izoblicenja koja su znacajna na tim frekvencijama kod svakog zvucnika (1-10%), i to onda "poboljsava" lokalizaciju, ali... ako se slusa na znacajno rasterecenim konstrukcijama zvucnika... gde se bass membrane drze na jako malom hodu, i izoblicenja cine manjim od 1%... onda se to ne cuje....
![]() |
![]() |
#26 |
ton magistar
|
![]()
sto, tako nisko?
![]() ja san misli oko 400hz
![]() |
#27 |
Moderator
|
![]()
400Hz se cuje.... pusti na samo jednom zvucniku 400 Hz i moci ces da lokalizujes izvor... levi ili desni... znaci.. stereo slika postoji na 400Hz.
150Hz i nize ne... zasigurno ne.. odnosno od 150Hz pocinje stereo slika, kako sam rekao.. Podatak je, kako sam vec napomenuo, prenesen iz "loudspeaker industry", potice od procene do koje frekvencije moze da svira subwoofer, a da mi ne mozemo sa lakocom da procenimo gde se on nalazi u sobi (te ga mozemo staviti gde god)... zbog nekih drugih stvari, meni je to diskutabilno kao praksa, ali... iz tih zelja smo saznali od koje frekvencije covek prestaje da lokalizuje izvor... ako nema visih harmonika... onda je to 150Hz i na nize... s obzirom da je "stereo slika" (kao pojam, termin, tehnologija) postoji prakticno usled sposobnosti coveka da lokalizuje zvucne izvore, u najgrubljoj mogucoj "definiciji"... ja koristim ovaj podatak u radu. Eto ... nekog obrazlozenja. ![]() pozdrav bogi
![]() |
#28 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
mislim da je bolje srediti sobu do neke niske frekvencije i ostaviti ono "dole" kakvo jeste i prilagoditi se radu u tim uslovima, nego "bacati" pare na sredjivanje onog "dole" a pritom losije srediti sobu do te neke zamisljene frekvencije... ako sam jasan... poz! -Miha
![]() |
![]() |
#29 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Kada se bass smiri.. probude se druge "aveti" u sobi... pocinje da se cuje sve ostalo sto se od bassa jednostavno nije moglo cuti... odnosno... bilo je maskirano... ali tada vec mozemo da kacimo razne konstrukcije kao slike na zidove (u najgorem slucaju)... i da se borimo protiv tih "babaroga"... dotle... nista. Ono sto se pritom jos desi, je da ljudi pocinju da jasno cuju sta im to realno rade sprave koje su platili po nekoliko hiljada eura... dotle ne... (pricam o skupim kompresorima, ekvilajzerima, mikrofonima, mikrofonskim predpojacalima) Jako su retki ljudi koji uspevaju da se izbore sa divljanjem bassa u sobi i da pri tom izbacuju odlicne radove... ali to pri tom, ne znaci da su ostali nesposobni... nego da jednostavno to ne mogu... ali ako im sredis bass... onda pocinju da se snalaze... Drugo, divljanje bassa u sobi po mojoj "ofrlje" proceni, skracuje dnevnu efikasnost u reziji dva do tri puta, ljudi koji su u takvim uslovima radili se zale na umor, i odlazak u studio (iako svoj posao vole) dozivljavaju kao "robiju"... medjutim, posle sredjivanja bassa, stvari se menjaju.... na bolje... Znaci ono o cemu ovde pokusavamo da diskutujemo nije samo nekakva akustika, nego i psihoakustika, elektroakustika i akustika... sve zajedno se desava kada pricamo o studiju pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#30 |
Senior Member
|
![]()
dobro, ali npr. apsorberima resavamo 10-ak % problema na niskim... mozda i manje? kada je u pitanju comb... a ne mozemo da ugradimo difuzore zbog njihovih dimenzija koje "oduzimaju" prostor?? sta raditi tada?
pozdrav!
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Sredjivanje gitare | RokStudio | Razno | 10 | 12-10-2015 05:42 AM |
DIY Vocal booth & Control room?! | Eomsy | Dizajn i konstrukcija studija | 719 | 20-10-2014 09:35 PM |
control room, dizajn, pomoc, fokus: apsorberi low mid, hvala! | johnjogurt | Dizajn i konstrukcija studija | 7 | 29-10-2009 07:26 PM |
Izolacija prostora ? | stefan123 | Dizajn i konstrukcija studija | 7 | 20-03-2008 11:58 AM |
kamena stijena u control room-u? | alhoholicar | Dizajn i konstrukcija studija | 24 | 26-03-2007 01:29 AM |