Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 21-01-2008, 04:32 PM   #21
Color
Senior Member

Color's Avatar

Default Re: Color's Control room - sredjivanje prostora

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
ok, zalice se gospodja ako joj bude smetalo... to je skuplji nacin, ali je izvodljivo
..pa da, cuvacu ja bolje ruze za trenutak kad dodje gospodja da se zali

Quote:
Hvala, to svima ovde fali... utisci iz raznih faza ili barem pre i posle...
Koji su zvucnici u pitanju?

pozdrav

bogi
Utisci bi trebali da su najvazniji....ipak mi unutra treba da radimo i treba sto bolje da poznajemo te prostore u kojima radimo..

Zvucnici su Yamaha MSP 5, i to su jedini kojima momentalno raspolazem. Za studio sam planirao Dynaudio Acoustics BM15A ili Dynaudio Acoustics AIR15. Idealno bi bilo kad bih vec mogao da slusam prostor sa zvucnicima sa kojima planiram da radim ali nisam u mogucnosti odjednom da iskeshiram sve, tako da ce Dynaudio doci u studio tek za nekoliko meseci. Mada ove Yamahe dobro poznajem tako da je to verovatno i prednost u ovom slucaju...
Color is offline   Reply With Quote
Old 21-01-2008, 04:37 PM   #22
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Color View Post
..pa da, cuvacu ja bolje ruze za trenutak kad dodje gospodja da se zali
Jes... ne isplati se davati ruze, ako vec ne znas da ima buke
Quote:

Utisci bi trebali da su najvazniji....ipak mi unutra treba da radimo i treba sto bolje da poznajemo te prostore u kojima radimo..
Po dosadasnjem iskustvu, najveci deo ljudi u vasoj bransi smatra da akusticar vec treba da zna sta se kome svidja... ali dobro... postoje "policijske" metode ispitivanja.. pa ako ima problema ... onda lampu u facu... i "PRIZNAJ sta ti se svidja!!!"
Quote:
Zvucnici su Yamaha MSP 5, i to su jedini kojima momentalno raspolazem. Za studio sam planirao Dynaudio Acoustics BM15A ili Dynaudio Acoustics AIR15. Idealno bi bilo kad bih vec mogao da slusam prostor sa zvucnicima sa kojima planiram da radim ali nisam u mogucnosti odjednom da iskeshiram sve, tako da ce Dynaudio doci u studio tek za nekoliko meseci. Mada ove Yamahe dobro poznajem tako da je to verovatno i prednost u ovom slucaju...
Ok, ni sa jednim od njih neces imati nikakav DRASTICAN problem sa bassom... doduse, sa AIR15 nisam imao prilike da se "upoznam", tako da za njega ne znam. Yamahe ce ti se promeniti,... prilicno... zbog drugacijeg prostora... i zato mogu biti jaaaako korisne... ako imas prilike... cesto pravi slusne testove... kako se koja faza bude zavrsavala.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 21-01-2008, 04:46 PM   #23
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
.... iza ledja imam nisu sirine 225cm, visine 270cm i dubine 30cm. ....
2.25x2.7x0.3m=1.8 metara kubnih!... otprilike od ove zapremine pa navise, za mene licno... pocinju pravi "bass trapovi"

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 21-01-2008, 05:21 PM   #24
Color
Senior Member

Color's Avatar

Odlicno, onda cela nisa postaje bass trap, ici cu na "najvislje" moguce visece absorbere a posto je i nisa polukruzna, nece svi absorberi biti iste visine. Da li teze drvo znaci absorber nize frekvencije?

Odmah mi sada pada na pamet jos jedno pitanje!

Imam jos jednu nisu koju sam planirao da zagradim, ona se nalazi (u odnosu na poziciju slusanja) ispred sa leve strane. Dimenzije: sirina 148cm, visina 308cm, dubina 40cm. S obzirom na karakteristiku sirenja niskih frekvancija, da li i ovu nisu mogu da iskoristim kao bass trap a da ne narusim stereo sliku?
Color is offline   Reply With Quote
Old 21-01-2008, 06:02 PM   #25
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Odlicno, onda cela nisa postaje bass trap, ici cu na "najvislje" moguce visece absorbere a posto je i nisa polukruzna, nece svi absorberi biti iste visine. Da li teze drvo znaci absorber nize frekvencije?
jes, i to je sasvim ok...
da... mada za ivericu i medijapan se tesko moze reci "drvo" posto pogotovo u medjapanu ima verovatno vise lepka nego "drveta"... odnosno piljevine.
Quote:
Odmah mi sada pada na pamet jos jedno pitanje!

Imam jos jednu nisu koju sam planirao da zagradim, ona se nalazi (u odnosu na poziciju slusanja) ispred sa leve strane. Dimenzije: sirina 148cm, visina 308cm, dubina 40cm. S obzirom na karakteristiku sirenja niskih frekvancija, da li i ovu nisu mogu da iskoristim kao bass trap a da ne narusim stereo sliku?
Hm... nece valjati da je ne zagradis, jos gore ce biti da je zagradis i u supljinu ne stavis nista... prema tome.. dabome! ... stavi i tu. Srecom, ispod 150Hz covek tesko lokalizuje izvore zvuka,... tako da se mozes "provuci".... odnosno... cak i da ima nekakve smiksane "stereo slike" ispod 150Hz... covek to ne moze da cuje.

pozdrav

bogi

p.s. da dodam na ovo poslednje... ako neko i "cuje", onda cuje vise harmonike usled izoblicenja koja su znacajna na tim frekvencijama kod svakog zvucnika (1-10%), i to onda "poboljsava" lokalizaciju, ali... ako se slusa na znacajno rasterecenim konstrukcijama zvucnika... gde se bass membrane drze na jako malom hodu, i izoblicenja cine manjim od 1%... onda se to ne cuje....

Old 21-01-2008, 06:31 PM   #26
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

Quote:
Srecom, ispod 150Hz covek tesko lokalizuje izvore zvuka
sto, tako nisko?
ja san misli oko 400hz
Old 21-01-2008, 06:41 PM   #27
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by SandRob View Post
sto, tako nisko?
ja san misli oko 400hz
400Hz se cuje.... pusti na samo jednom zvucniku 400 Hz i moci ces da lokalizujes izvor... levi ili desni... znaci.. stereo slika postoji na 400Hz.

150Hz i nize ne... zasigurno ne.. odnosno od 150Hz pocinje stereo slika, kako sam rekao..

Podatak je, kako sam vec napomenuo, prenesen iz "loudspeaker industry", potice od procene do koje frekvencije moze da svira subwoofer, a da mi ne mozemo sa lakocom da procenimo gde se on nalazi u sobi (te ga mozemo staviti gde god)... zbog nekih drugih stvari, meni je to diskutabilno kao praksa, ali... iz tih zelja smo saznali od koje frekvencije covek prestaje da lokalizuje izvor... ako nema visih harmonika... onda je to 150Hz i na nize... s obzirom da je "stereo slika" (kao pojam, termin, tehnologija) postoji prakticno usled sposobnosti coveka da lokalizuje zvucne izvore, u najgrubljoj mogucoj "definiciji"... ja koristim ovaj podatak u radu.

Eto ... nekog obrazlozenja.

pozdrav

bogi

Old 21-01-2008, 06:47 PM   #28
Miha Blaze
Senior Member

Miha Blaze's Avatar

Quote:
Trece, peak&deeps nastali od superponiranja dolaznog i odbijenog talasa su samo i jedino reprezentacije pojave, koje nam pomazu da prepoznamo STA je problem .. i eventualno pronadjemo odakle dolazi... ne slazem se da su SAMO te frekvencije problem... one su samo indikatori. Pojava je vezana za fazu odbijenog i dolaznog signala, te ako je neka frekvencija u "kontra-fazi" ona ce se prividno "oduzeti".... i NEMA tog "tuned" bass trapa koji ce joj to "zabraniti", a cak i da moze... sta cemo sa ostalim frekvencijama koje se odbijaju od zadnjeg zida sa "pogresnim" fazama.. ali ne toliko pogresnim da se "oduzmu"... na primer, kad se faze poklope talasi na tim frekvencijama se saberu.... U pitanju je comb-filter.
znaci anomalija prostora, ne moze se resiti apsorberima, moze se resiti difuzorima?! ali onda dolazimo do nobog problema, difuzori za te niske frekvencije moraju biti velikih dimenzija, a prostora nam fali?! znaci treba se prilagoditi posto drugo resenje ili nije moguce ili nije pogodno za nas kao nekog ko zeli da moze da se okrene u studiju a ne samo sedne za mix pult i provuce se jedva do vrata (kada zavrsi sa radom)...

mislim da je bolje srediti sobu do neke niske frekvencije i ostaviti ono "dole" kakvo jeste i prilagoditi se radu u tim uslovima, nego "bacati" pare na sredjivanje onog "dole" a pritom losije srediti sobu do te neke zamisljene frekvencije... ako sam jasan...

poz! -Miha
Old 21-01-2008, 06:57 PM   #29
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Miha Blaze View Post
....

mislim da je bolje srediti sobu do neke niske frekvencije i ostaviti ono "dole" kakvo jeste i prilagoditi se radu u tim uslovima, nego "bacati" pare na sredjivanje onog "dole" a pritom losije srediti sobu do te neke zamisljene frekvencije... ako sam jasan...

poz! -Miha
Jasan jesi (meni), ali je problem u sledecem... praksa.... prilicnom broju ljudi iz ove branse, mozak uopste ne moze da razluchi ista na ogromnom opsegu frekvencija (od famoznih 100-200Hz pa na vise), ako u sobi ima divljanje na bassu... kao da pokusavas da ustanovis da li ti je "otisao" lager na tocku, pored cinjenice da na kolima nemas auspuh!... tako nekako ja to sebi objasnjavam...

Kada se bass smiri.. probude se druge "aveti" u sobi... pocinje da se cuje sve ostalo sto se od bassa jednostavno nije moglo cuti... odnosno... bilo je maskirano... ali tada vec mozemo da kacimo razne konstrukcije kao slike na zidove (u najgorem slucaju)... i da se borimo protiv tih "babaroga"... dotle... nista.

Ono sto se pritom jos desi, je da ljudi pocinju da jasno cuju sta im to realno rade sprave koje su platili po nekoliko hiljada eura... dotle ne... (pricam o skupim kompresorima, ekvilajzerima, mikrofonima, mikrofonskim predpojacalima)

Jako su retki ljudi koji uspevaju da se izbore sa divljanjem bassa u sobi i da pri tom izbacuju odlicne radove... ali to pri tom, ne znaci da su ostali nesposobni... nego da jednostavno to ne mogu... ali ako im sredis bass... onda pocinju da se snalaze...

Drugo, divljanje bassa u sobi po mojoj "ofrlje" proceni, skracuje dnevnu efikasnost u reziji dva do tri puta, ljudi koji su u takvim uslovima radili se zale na umor, i odlazak u studio (iako svoj posao vole) dozivljavaju kao "robiju"... medjutim, posle sredjivanja bassa, stvari se menjaju.... na bolje...

Znaci ono o cemu ovde pokusavamo da diskutujemo nije samo nekakva akustika, nego i psihoakustika, elektroakustika i akustika... sve zajedno se desava kada pricamo o studiju

pozdrav

bogi

Old 21-01-2008, 07:06 PM   #30
Miha Blaze
Senior Member

Miha Blaze's Avatar

dobro, ali npr. apsorberima resavamo 10-ak % problema na niskim... mozda i manje? kada je u pitanju comb... a ne mozemo da ugradimo difuzore zbog njihovih dimenzija koje "oduzimaju" prostor?? sta raditi tada?

pozdrav!
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules