Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 22-10-2007, 12:58 PM   #11
Edi Prog
Member

Default Re: John Bonham zvuk bubnja

Rasta naravno da mozes skocit, snimat ce se od 11tog do 17tog novembra. Malo smo na knap s vremenom jer ce dobiti godisnji samo tjedan dana a puno ima materijala za snimit...

http://www.spider-amps.com

http://www.step-sound.com
Edi Prog is offline   Reply With Quote
Old 22-10-2007, 02:02 PM   #12
Rocket Roll
Member

Rocket Roll's Avatar

Ima, čini mi se, još par stvari koje će ti pomoći.

"Modern Drummer", Collectors' Edition: "The Drum Gods", 2007, str. 76, prevodim:

Jack Irons: "Bonzov je svuk svakako bio 'velik', ali ne 'velik' u onom sub-soničnom smislu današnjih (modernih) pesama - bio je eksplozivan i pun attacka, a u miksu nije čišćen od harmonika. A taj veličanstveni ton je samo isticao njegovu tehniku (Bonzo je bio soul bubnjar, groover, swinger)."

Eddie Kramer: "Bonzo je po zanimanju bio zidar, i OtKiDaO je te jadne bubnjeve. Međutim je, u istoj pesmi, umeo da bude i vrlo delikatan."

Detalji o bubnju: "Koristio je Ludwig Speed King pedalu, sa drvenom maljicom."

Eddie Kramer, o "hvatanju" Bonzovog zvuka: "Njegov ste zvuk mogli da snimite na dva načina: Jedan je close-miking. Drugi je podrazumevao hvatanje zvuka prostorije, pomoću udaljenijih mikrofona. Na primer, pesma 'D'yer Mak'er' je snimljena sa tri mikrofona, a mikrofoni su bili u sobi, ne na bubnjevima, pažljivo postavljeni prilično daleko (ali neću vam odati tajnu gde). Iako je Bonzo bio najglasniji bubnjar kojeg sam ikada snimao, zvuk mu je bio tako 'potpun' da mu za tu pesmu nije bio potreban tretman finijim tehnikama 'close - mikinga': on je prosto bio sposoban da celu sobu ispuni zvukom."

Kramer izričito tvrdi da mu Bonzova legendarna glasnoća nije smetala u studiju: "Ne, to je zapravo poboljšavalo snimke... Bonzo je štimovao bateriju onako kako mu je odgovaralo (za taj specifični prostor). Obično je prednja koža njegovog bas-bubnja bila toliko nategnuta da je bilo dovoljno da je lako dodirnete i da odzvanja kao luda. A zamislite kako je tek odzvanjala kada bi 'zakucao' bas-bubanj tom drvenom maljicom... Bonzo je bio zidar, i imao je stvarno tešku nogu. Pedalu je 'zakucavao' stravično jako - baš ta tehnika je, po meni, srž umetnosti bubnjanja."

(Jesu li sada neke stvari jasnije?)
"The artist looked at the producer/ The producer sat back/ He said, 'What we have got here/ Is a perfect track/ But we don't have a vocal/ And we don't have a song/ If we could get these things accomplished/ Nothin' else could go wrong'."
Rocket Roll is offline   Reply With Quote
Old 22-10-2007, 02:19 PM   #13
Edi Prog
Member

Odlicno odlicno
Ma nije presudno da je zvuk identican (realno nikad ni ne moze biti) ali da malo podsjeca bi bilo super. Bubnjar je sam naveo da mu se svidja taj zvuk, nista vise.
Bil bi nerealno zeljeti isti zvuk.
Ali savjeti i ideje su vam super

Old 22-10-2007, 02:51 PM   #14
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Obrati paznju i na pesmu 'Since I've been.....' ..... sta cujes, sto ne bi trebalo da ima na snimku?
Old 22-10-2007, 03:19 PM   #15
Edi Prog
Member

Quote:
Originally Posted by OFF View Post
Obrati paznju i na pesmu 'Since I've been.....' ..... sta cujes, sto ne bi trebalo da ima na snimku?
Nevjerojatno.
To je pravi dokaz da NE MORA bit sve savrseno a da ima veliku vrijednost.
WD40 anyone?
Jedva cekam taj session jer mislim da ce bit super

Old 22-10-2007, 03:20 PM   #16
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Quote:
Originally Posted by Edi Prog View Post
Nevjerojatno.
To je pravi dokaz da NE MORA bit sve savrseno a da ima veliku vrijednost.
WD40 anyone?
Jedva cekam taj session jer mislim da ce bit super
WD40.... da, ali ne bi se to culo da nije komprimovano zestoko
Old 22-10-2007, 04:59 PM   #17
fipke
Senior Member

fipke's Avatar

jos jedan savet; treba ti izoblicenje! ne striktno klasicna kompresija vec izoblicenje. ako vec ne mozes tape probaj sa lampama ili bar nekim tim simulacijama, vintage warmerima.. secjam se, jednom sam greskom upalio na insertu od bas bubnja onaj DaTube i odvrnem drive i istog momenta pogledamo se bubnjar i ja i sa smeskom u istom trenutku prokomentarisemo "bonham!". nije bila uopste takva svirka, pa nisam ostavio ali jeste bio lucja...znaci da ipak tu ima necega (bar u harmonicima)
Old 22-10-2007, 07:01 PM   #18
Rocket Roll
Member

Rocket Roll's Avatar

Da, Waves V-Series bi možda vrlo lepo odradili posao. Ili bi možda bili dovoljni Waves API?
"The artist looked at the producer/ The producer sat back/ He said, 'What we have got here/ Is a perfect track/ But we don't have a vocal/ And we don't have a song/ If we could get these things accomplished/ Nothin' else could go wrong'."
Rocket Roll is offline   Reply With Quote
Old 22-10-2007, 10:05 PM   #19
FrankoPanko
Senior Member

FrankoPanko's Avatar

Mozes probat i onaj stari magneto plugin, on isto zna biti od pomoci. Sto se setupa mikrofona tice je ok, mada ako zelis zvuk 70-tih probaj koristiti cim vise mikrofona iz tog vremena RE20, D12, D1200, MD441, MD421, Shure 565... Vidio sam jednom fotku Pink Floyda sa snimanja (ja mislim) "The Wall" albuma, a ono sto me najvise iznenadilo je to da je bubanj bio opkoljen sa gomilom Shure 565 (cak i overheads):o. Doduse nije to bas takav zvuk koji trazis ali pokusavam reci da zaista nema pravila. Eksperimentiraj, nadji nekog teklića koji ce micat mikrofone oko bubnja dok ti ne budes zadovoljan zvukom! Ali nije mi jasno kad si rekao da snimas jazz/rock band, zer ne preferiraju jazz bubnjari zatvoreni kick koji zvuci dosta "booom" u odnosu na Bonzov koji je vise "daskast" (close miking na kicku iznutra)? Mislim da u tvom slucaju room mikrofoni mogu biti od kljucne vaznosti!
FrankoPanko is offline   Reply With Quote
Old 22-10-2007, 10:44 PM   #20
Edi Prog
Member

Quote:
Originally Posted by FrankoPanko View Post
Mozes probat i onaj stari magneto plugin, on isto zna biti od pomoci. Sto se setupa mikrofona tice je ok, mada ako zelis zvuk 70-tih probaj koristiti cim vise mikrofona iz tog vremena RE20, D12, D1200, MD441, MD421, Shure 565... Vidio sam jednom fotku Pink Floyda sa snimanja (ja mislim) "The Wall" albuma, a ono sto me najvise iznenadilo je to da je bubanj bio opkoljen sa gomilom Shure 565 (cak i overheads):o. Doduse nije to bas takav zvuk koji trazis ali pokusavam reci da zaista nema pravila. Eksperimentiraj, nadji nekog teklića koji ce micat mikrofone oko bubnja dok ti ne budes zadovoljan zvukom! Ali nije mi jasno kad si rekao da snimas jazz/rock band, zer ne preferiraju jazz bubnjari zatvoreni kick koji zvuci dosta "booom" u odnosu na Bonzov koji je vise "daskast" (close miking na kicku iznutra)? Mislim da u tvom slucaju room mikrofoni mogu biti od kljucne vaznosti!
Hello Alane, kako je u primorsko-goranskoj? Imas koje nove spravice?
I meni se cinilo da sam vidio 565 na njegovom bubnju, znaci nisu tripovi...
Band je dosta cudan, vise bi rekao da je groove rock sa primjesama jazza (gitarist svira 355 i ima jazzy stil), bubnjar je vise rocker a kao sta sam spomenuo basist ima stil Shehana. To su stariji ljudi i znaju svirati tako da ta "luda" kombinacija ipak jako dobro zvuci.

Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules