|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Member
|
![]()
Evo ovako:
-za dvadesetak dana mi dolazi u studio jazz-rock band i bubnjar obozava zvuk Bonhamovog seta. Kako postići taj zvuk? Pretpostavljam da close miking nema bas previse smisla s obzirom na zvuk. Bend sam vec radio live i jako dobro sviraju ali bubnjar je svirao na Yamahi maple custom tako da mi to ne pomaze bas. Bubanj je ogroman set Ludwigov (kasa 26 tomovi 13 14 18 i 20) snare signature Sonorov (ne znam koji tocno model ali je jako dubok i vintage, metalni). Znaci bubanj je slican, bubnjar je jako dobar samo jos fali dobar izbor mikova i dobar engineering. I tu pocinju "problemi". Moje iskustvo snimanja bubnjeva se svodi na par punk-rock i metal bendova tako da prakticki nemam dovoljno iskustva. Od mikrofona posjedujem par komada SM57, D112, B52, Oktave uparene MK012 i SE2200 (za HH). Znaci to ne moram iznajmljivat a planiram iznajmiti jos par komada tako da mogu eksperimentirati. Imam dobrog prijatelja u susjednom gradu koji mi moze iznajmiti sta god mi treba. On ima veliki arsenal mikova samo ja moram rec sta mi treba. Ima RE20, D12E, Oktave, Rode NT5, Neumanna, AkgC451 Stereo itd... Koji su vasi prijedlozi za taj session i koje mikrofone bi koristili za prvi izbor? Napominjem da sam takav set Ludwigov (onaj prozirni) cuo samo jednom u zivotu i pomislio sam kako bi ga bilo tesko snimit ![]() Oni su trio tako da bi se snimalo sve live (bubanj,bass,ritam gitara) tako da cu vjerojatno imati i problem sa leakage-om. Svaki savjet je dobrodosao. Imam na raspolaganju 16 kanala. Moja neka pocetna ideja je: 1.kick RE20 2.snare sm57 3.snare sm57 4-7. tomovi sm57 ili nesto drugo 8. over lijevi oktava 9.over desni oktava 10.hihat se2200 11.room lijevi ? 12.room desni ? 13.bass direct 14.bass d112 15.gitara sm57 16. talkback ![]() I da, basist oce zvuk Billy Shehana (sa Niacinom) he he No to je drugi problem...
![]() |
#2 |
Pro Member
|
![]()
Au... ne smem da zamislim taj zvuk bassa uz 'Bohnam' bubanj
![]() Nisam radio takav bubanj, ali na osnovu neke intuicije - set mikrofona ti je dosta dobar. Ne znam kakav je karakter re20 (nisam sa njim snimao), ali AKG d12 bi bio lepo legao za taj vintage i velike promere. Takodje, mislim da bi srz tog zvuka bio u room mikrofonima, koji su dooobro komprimovani (tako mi zvuci).... npr, da nadjes 2 dobra mikrofona sa velikom membranom (od c414 pa navise) i da taj kanal dooobro nategnes sa npr 1176 (sa Uada, ako nemas pravi)..... ja bih tako probao.... Tomovi, mozda ne sm57, cak, ne znam ni za standardi md421, kako bi se tu snasao, ali probaj da nadjes to Eto, ko ima iskustva iz tih vremena, nek nas prosvetli ![]()
![]() |
#3 |
Member
|
![]()
mozda ce ti ovo zvucat glupo, ali ako bubnjar nema isti stil sviranja i ako nema isti stim bubnja (dakle, ako 'usuvo' ne zvuci ka bonham) neces se bas usricit sa svim savjetima koje dobijes. a ako bubnjar stvarno tako zvuci onda bi ti tribala pomoc jedino u slucaju da zelis dobit nesto drugacije.
u svakom slucaju, eksperimentiraj! to ti je jedino sigurno. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Member
|
![]() Quote:
Hvala puno na savjetima. Smijesno je za D12 da je ustvari bio moj i sad ga moram iznajmljivat ![]() Mislim da ima Akg C414 B stereo set pa cu njih pitat za roomove. A tomove sa sm58-micama? mislim da sam na starim snimkama zeppelina cak vidio da snimaju sa unispherovima (shure 565SD). Mozda bi bilo interesantno probati.
![]() |
![]() |
#5 | |
Member
|
![]() Quote:
Ideja ovog threat-a je da se cim bolje informiram prije sessiona i da se pripremim najbolje koliko mogu tako da ne bude ![]() A i za mikrofone moram javit covjeku unaprijed koji mi trebaju. Kako kaze Off, bas trebam savjete ljudi iz "onog" doba jer sam ja vise iz "ovog" doba ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Cini mi se okej set mikrofona koji si napisao.
Ja bi kod postavljanja mikrofona probao jel radi ako se gornji snare mikrofon postavi malo dalje. Neka te ne brine ako pokupi dosta hihata, nema veze dat ce malo live feeling. Room micovi obavezno! Obavezno! I po mogucnosti da je sto veca prostorija. Najbitnije ti je mozda koji su ti preampi. Preko kojeg pulta ces snimati?
![]() |
#7 |
Member
|
![]()
Pozrav Ediju u susjednom gradu!
![]() Sto se tice samog zvuka bubnja, to da zvuci kao Bonzo je veliki problem. Taj bubanj je sniman sedamdesetih, sa velikim budgetom i tadasnjom opremom. Postoje dvije stvari koje nikako neces moci nabaviti. Prva je magnetofon, bez kojeg nema sanse dobiti taj zvuk. Druga je prostor. Za album Houses Of The Holly Mick Jagger je Zeppelinima ustupio svoj dvorac, a bubanj je sniman u najvecoj prostoriji, naravno sa room micovima na drugom kraju prostorije. Nedavno sam snimao bubanj u velikom prostoru, tocnije u hodniku od Rojca koji je dugacak cca 80 metara, sirok oko 3 m i visok 4 m. Zanimljivi rezultati, prilicno lijep prirodni reverb, ljepsi od bilo kojeg lexicona, ali dosta van kontrole. Iduci experiment cu raditi tako da monitore stavim u hodnik i snimam zvuk sa njih, tako da stvari budu vise pod kontrolom. Inace, snimani bubanj je bas bio jedan stari Ludvig. Iduci problem je stim bubnja i vrsta koza... Bonzo je imao specificni stim i dosta truda je potrebno za dobiti nesto slicno. Nadalje, sto se mikrofona tice, Bonzo je za studio koristio citavu hrpu RE 20 mikrofona, za bas bubanj, overheadove i roomove. Jedna od caka takvog zvuka i je koristenje vrhunskih dinamickih mikrofona za overe. Ima tu jos puno caka koje nikada necemo saznati. Kao primjer navodim proslogodisnje gostovanje Johna Spencera sa svojim rockabilly projektom na Radio Puli. Na moje sveopce iznenadjenje njihov tonac je ozvucio bubanj tako da je, osim normalno ozvucenog bas bubnja stavio jedan SM 57 na oko metar od floor toma, drugi SM 57 na oko metar od dobosa i to je bio taj rockabilly zvuk! Nikakvih drugih mikrofona na bubnju nije bilo! Javi se za kafe kada naletis na jug, pa mozemo skupa sa Tonetom malo razglabati kako to najbolje izvesti ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() |
![]() |
#9 |
Pro Member
|
![]()
pocetkom 90-ih ('91-'95) sam svirao sa ekipom di nam je furka bila ala zepp, skidali smo njihove stvari, sound,cak i obleka (u shit, kad se danas sjetim), i mogu ti rec
IMHO, redoslijed vaznosti za dobitak takovog drum sounda 1. bubnjar -NAJVAZNIJA KARIKA! 2. bubanj (u tvom sluchaju-problem) 3. prostorija ( velika, dobro tretirana) 4. postav mikeova (po kljuchu "less is more") 5. kvaliteta i tip mikeova (ovi koje si nabrojao su ok) 6. kvaliteta i tip preampova (ne rece nigdje koji) 7. ostalo stndard....... misilm..nije to otkrivanje tople vode al covijek ti je tu najvazniji (mora imat bar 100 kila..ha,ha) salu nastranu, al natjeraj ga da maze po bubnju ko blesav, iscijdi mast... |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Member
|
![]()
Super da je rasprava krenula.
Najprije da pozdravim prijatelja iz susjedne Pule. Evo poceo sam opet snimat sad kad je ljetna sezona live-a zavrsila. Vec sam pricao sa barba Tonetom i nacelno smo se i nesto dogovorili za mikove i Arx koji tako hvalite (cesto se cujemo, stalno ga nesto gnjavim ![]() Sta se preampova tice, nema ih. Sve ide direktno u Firepod (sumnjam da bi bilo bolje da ih provucem kroz MX8000 ![]() E live prostorija bi mogla biti problem, nije velika (max 30 kvadrata). Moram samo reci da Rumski Rulez.
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Histria Festival - Elton John... itd... | idekius | Razno | 8 | 04-04-2009 07:12 AM |
john legend - super retro stvar | DaBear | Razno | 3 | 15-11-2008 03:14 PM |
JOHN WILLIAMS - CONDUCTER SCORE ili sl. | ANITA | Razno | 47 | 30-10-2004 07:20 PM |