|
Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... Oaza za "stvaratelje" pjesama... pričajmo o izvorima inspiracije, razradi ideja, strukturiranju pjesama, instrumentaciji, tehnikama aran?iranja, pisanja tekstova.... |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#8 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Sto se "dima" ili dvostruko umanjenog, kako smo mi nekada ucili, taj sklop, tojest akord, je bez konkretnog tonskog korena, jer je on, da se tako izrazimo, "siroce" dominantnog septakorda,petog stupnja, sa snizenom nonom (9 stupnjem) Nazalost, doziveo je taj "sirocic" NEIZMERNU zlupotrebu, narocito u takozvanoj folk, i kafanskoj muzici, a najvise su ga zloupotrebljavali i stavljali na potpuno neprikladna i ruzna mesta, inace veoma muzikalni Romi, ili da se domacinski izrazim Cigani. Veoma je neukusno koristiti ga, narocito u dominantnoj funkciji kada nema svoj "bass", obicno za veliku tercu nizi od nepostojeceg inace "osnovnog" tona. Na primer, omiljenio starogradski F# dim, je u stvari "siroce" od akorda D7-9, sto je recimo dominanta Gmolla, malo se populisticki izrazavam radi lakseg razumevanja i manjeg "smaranja" Dakle, skoro da mozemo da tvrdimo da taj famozni "dim" prakticno i ne postoji, a u klasicnoj instrumentalnoj harmoniji moze da ima samo ZADRZICNU funkciju (da ne objasnjavam, predugo je) Dokaz za to da je dim bez korena, znaci "siroce" je i to da prakticno postoje samo 3 "dima", a to su recimo Cdim, C#dim, i Ddim, a sve ostalo su njihovi obrtaji, jer je prakticno posmatrajuci zvuk BILO kog obrtaja "dima" isti, jer se sastoji samo od malih terci (teraca) i zato mu obrtaji uopste ne menjaju karakter. Ako mene slusate, dim treba izbegavati, jer unosi prilicnu dozu neukusa u harmonizaciju, a mislim da ne treba preterivati ni sa raznim "alteracijama" kao sto su na pr. G13-9+11, C6/9/+11, i tako dalje, jer takve alteracije daju nepodnosljivo "kafansko I like jazz" prizvuk, i bar meni, kada se pretera su veoma nekulturni, i najnizeg estetskog nivoa...(opet moje misljenje za ovo poslednje, da ne dozivim kolektivno pljuvanje i brisanje) Pozdravljam mladost, entuzijazam i energiju, ali ne puvakanje i duvanje u bilo kom muzickom smislu.
We are not alone in the Universe... Last edited by ANITA; 25-09-2007 at 10:04 AM. |
|
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|