Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 19-09-2007, 03:26 PM   #31
SumAnuT
Pro Member

SumAnuT's Avatar

Default Re: dithering

Izgleda postoje dva nacina za smanjenje bit deptha, jedan je sa a drugi bez ditheringa.

Mi prosirismo ovo na kompletnu digitalizaciju
SumAnuT is offline   Reply With Quote
Old 19-09-2007, 04:12 PM   #32
Bota
Member

Bota's Avatar

Vidim da me prozivate pa evo da se i ja javim

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
Ako je u projektu bitdetph 32bit floatingpoint, sta se onda cuje na D/A konverterima koji su po prirodi 24bitni??
Po logici stvari, ako odmjerak koji je kodovan sa 32 bita dovedeš na 24bitni D/A konvertor, doći će do odbacivanja najnižih 8 bita jer oni ne utiču uopšte na stvaranje analognog signala. Doprinos najlakših osam bita je po nivou ravan šumu kvantizacije 24bitne konverzije. Signal koji bi dobio samo od tih 8 bita (kad bi sve najteže bite postavio na 0) na izlazu iz 24bitnog konvertora ne bi se čuo (čuo bi se kao šum). Da kažem slikovito, tih najnižih osam bita ''propada kroz sito'' pa nemaju uticaj na konačni analogni signal.

Quote:
i ponovo, iz tog ugla, da li bih 24bitnim exportom takvog projekta, dobio rezultat koji sam cuo prilikom rada u 32bitFP projektu?
Vjerovatno bi čuo bolji rezultat ako je u proces eksporta uključen i dithering.

Koliko sam ja shvatio, dithering i služi upravo da promjeni karakter kvantizacionog šuma (koji je periodičan pa unosi nove harmonike tj. izobličenje u rezultujući signal) jer se razlikuje od bijelog šuma koji je uhu najugodniji (ima ravnu frekvencijsku karakteristiku) i koji je je opisan Gausovom (normalnom) raspodjelom. Nakon ditheringa i šum kvantizacije dobija normalnu raspodjelu.

Boggy, ispravi me ako griješim.

Last edited by Bota; 19-09-2007 at 05:25 PM.
Bota is offline   Reply With Quote
Old 19-09-2007, 05:27 PM   #33
SumAnuT
Pro Member

SumAnuT's Avatar

Sad je i boggyju pala prozivka

Ja se ne secam da sam igde cuo da je sum kvantizacije periodican. Znam da se dithering koristi da bi se signalu dodao beli sum koji je prijatniji za uho od suma kvantizacije ...
Old 19-09-2007, 05:28 PM   #34
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

da, ali koja je onda svrha 32bitnih sabirnica ukoliko mi to ne mozemo cuti kao 32bitni rezultat.. znam za sabiranje, i skracivanje, i kontam da je verovatno kvalitetnije sabiranje na vecem bitdepthu, ali me zanima sta ja cujem i kako da to exportujem za mastering!? Gde je kvaka...
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 19-09-2007, 05:48 PM   #35
Bota
Member

Bota's Avatar

Quote:
Originally Posted by SumAnuT View Post
Sad je i boggyju pala prozivka

Ja se ne secam da sam igde cuo da je sum kvantizacije periodican. Znam da se dithering koristi da bi se signalu dodao beli sum koji je prijatniji za uho od suma kvantizacije ...
Naravno da je periodičan. Ako pustiš sinusoidu čiji je period 1 sekunda kroz a/d konvertor i odmjeravaš je tako da dobiješ 10 odmjeraka po sekundi (po periodu), ti ćeš u procesu kvantizacije ''zaokružiti'' vrijednosti amplitude svakog odmjerka ponaosob. Zaokruživanjem činiš grešku koja se čuje kao šum kvantizacije.

E sad, posmatraj npr. treći po redu odmjerak u svakoj sekundi (periodu). Treći odmjerak dobijen u prvoj sekundi će imati istu grešku kao i treći odmjerak u drugoj sekundi kao i treći odmjerak u trećoj sekundi itd. Svi će se oni razlikovati za istu vrijednost od stvarne vrijednosti signala. Drugim riječima, doprinos trećeg odmjerka ukupnoj greški (šumu kvantizacije) je periodičan u vremenu. Ako gledaš u frekventnom domenu, doprinos trećeg odmjerka ima diskretan spektar, na tačno određenoj frekvenciji, odnosno predstavlja novu komponentu u spektru signala, tj. distorziju ulaznog signala.

Last edited by Bota; 19-09-2007 at 05:50 PM.
Old 19-09-2007, 05:52 PM   #36
Bota
Member

Bota's Avatar

Quote:
da, ali koja je onda svrha 32bitnih sabirnica ukoliko mi to ne mozemo cuti kao 32bitni rezultat.. znam za sabiranje, i skracivanje, i kontam da je verovatno kvalitetnije sabiranje na vecem bitdepthu, ali me zanima sta ja cujem i kako da to exportujem za mastering!? Gde je kvaka...
Kvaka je vjerovatno ba? to ?to si napisao. Sabiranje (uop?te obrada) je preciznije kad radi? sa 32 bita nego sa 24.
Old 19-09-2007, 05:58 PM   #37
SumAnuT
Pro Member

SumAnuT's Avatar

Quote:
Originally Posted by Bota View Post
Naravno da je periodičan. Ako pustiš sinusoidu čiji je period 1 sekunda kroz a/d konvertor i odmjeravaš je tako da dobiješ 10 odmjeraka po sekundi (po periodu), ti ćeš u procesu kvantizacije ''zaokružiti'' vrijednosti amplitude svakog odmjerka ponaosob. Zaokruživanjem činiš grešku koja se čuje kao šum kvantizacije.

E sad, posmatraj npr. treći po redu odmjerak u svakoj sekundi (periodu). Treći odmjerak dobijen u prvoj sekundi će imati istu grešku kao i treći odmjerak u drugoj sekundi kao i treći odmjerak u trećoj sekundi itd. Svi će se oni razlikovati za istu vrijednost od stvarne vrijednosti signala. Drugim riječima, doprinos trećeg odmjerka ukupnoj greški (šumu kvantizacije) je periodičan u vremenu. Ako gledaš u frekventnom domenu, doprinos trećeg odmjerka ima diskretan spektar, na tačno određenoj frekvenciji, odnosno predstavlja novu komponentu u spektru signala, tj. distorziju ulaznog signala.

Da ali samo ukoliko je signal prosto periodicnog oblika, zar ne?

Ukoliko je signal slozen, sum kvantizacije tesko da moze biti periodican, sem ako se bas zadesi ...

Mozda gdesim?
Old 19-09-2007, 06:02 PM   #38
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Bota View Post
.....

Boggy, ispravi me ako griješim.
Sve je ok... sjajno pishesh... samo nastavi... chitam sve vreme, ali ne vidim da bi ista trebalo dodati...

Jedino si prevideo da Arthur spominje 32bit floating point... e sad ako ti nije mrsko, objasni im kako ide zapis floating point u 32bitnoj rechi. Koliko otpada na znak, mantisu i eksponent, posto se sa tim spekulishe nadugacko i nashiroko po netu... pogotovo sto prelaz sa floating na fixed nije uopste tako trivijalan, u smislu da se samo odbace "suvishni" bitovi.

Tu se onda otvara drugi thread, odnosno, koliko REALNO mogu imati tacnih cifara u floating point i fixed point... s obzirom na to da sve to kasnije odlazi u fixed point 24bit... i to je maksimalno sto se danasnjih konvertora tice... jako malo ima hardware sprava koje bi znale ISHTA da urade sa 32bit fixed point, iako se kroz AES3 ili S/P DIF mogu preneti i takvi semplovi,... te duzine

pozdrav i hvala

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 19-09-2007, 06:13 PM   #39
Bota
Member

Bota's Avatar

Quote:
Originally Posted by SumAnuT View Post
Da ali samo ukoliko je signal prosto periodicnog oblika, zar ne?

Ukoliko je signal slozen, sum kvantizacije tesko da moze biti periodican, sem ako se bas zadesi ...

Mozda gdesim?

Periodičnost ?uma treba shvatiti na način da mu je spektar diskretan, to jest izra?en na pojedinim frekvencijama.

Ako odmjerak čija je vrijednost, recimo 6,8 zaokru?uje? na 7, unosi? gre?ku od 0.2 i ta gre?ka će se pojaviti svaki put kad na ulaz d/a konvertora dođe ba? taj odmjerak od 6,8. Koliko često se pojavljuje taj odmjerak, toliko često će se javljati i gre?ka od 0.2. ?to znači da gre?ka nije nezavisna (stohastička, nepredvidljiva) već naprotiv, učestanost pojavljivanja odmjerka je povezana sa učestano?ću pojavljivanja gre?ke.
Old 19-09-2007, 06:17 PM   #40
Bota
Member

Bota's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Sve je ok... sjajno pishesh... samo nastavi... chitam sve vreme, ali ne vidim da bi ista trebalo dodati...

Jedino si prevideo da Arthur spominje 32bit floating point... e sad ako ti nije mrsko, objasni im kako ide zapis floating point u 32bitnoj rechi. Koliko otpada na znak, mantisu i eksponent, posto se sa tim spekulishe nadugacko i nashiroko po netu... pogotovo sto prelaz sa floating na fixed nije uopste tako trivijalan, u smislu da se samo odbace "suvishni" bitovi.

Tu se onda otvara drugi thread, odnosno, koliko REALNO mogu imati tacnih cifara u floating point i fixed point... s obzirom na to da sve to kasnije odlazi u fixed point 24bit... i to je maksimalno sto se danasnjih konvertora tice... jako malo ima hardware sprava koje bi znale ISHTA da urade sa 32bit fixed point, iako se kroz AES3 ili S/P DIF mogu preneti i takvi semplovi,... te duzine

pozdrav i hvala

bogi
Joj zaboravio sam i ja koliko tačno bita otpada na ?ta. Da ne lupam na pamet, trebalo bi prvo provjeriti na netu.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules