Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   dithering (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=19133)

Arthur 24-08-2007 02:16 AM

dithering

sad za high-end manijake pitanje.. da li je bolje ditherovati ili raditi recording na manji bit depth.. tipa upalim wavelab i 32bitni floating-point projekat usnimim kao 24bit, ili 16bit.. tu nema klasicnog matematickog odsecanja, te kontam da bi mozda rezultat mogao biti prijatniji?
I sta bi nuendo uradio sa tim 32bit-fp ako bi exportovao na 24bita? odsekao ili nesto mudrije?

HeatMan 24-08-2007 03:04 AM

Re: dithering

bili bi odsecheni (kolko sam ja nauchen) u oba sluchaja.. a dithering je tu da nanese 'pametan shum' i 'digne' te tihe delove na (-96 db <ako je 16 bita).. realno, razlika je primetna samo kod nekih duuugachkih reverba.. ali, ako radish potpuno zivu muziku, ili imash (recimo) mikrofon preko cele pesme, dithering ti je bukvalno i nepotreban.. kada cutujesh sa 32 na 16 ili 24 dolazi do odsecanja svega ispod 96 db (ili -144db).. ovako ti je samo malo blazi taj glitch.. uproshceno recheno..

pozdrav

LACKY 24-08-2007 04:26 AM

Nije mi bas jasno sta si hteo da kazes pa ako moze pojasni malo.

HeatMan 24-08-2007 04:35 AM

ja? :)

Arthur 24-08-2007 11:58 AM

evo ja da pojasnim svoje : ako iz programa (nuendo) u kojem radim projekat u visem bit depthu exportujem u manji (24 u 16), kazu zlobnici da dolazi do kvantizacije i shuma kvantizacije jerbo on samo odsece matematicki tih zadnjih 8 bita iliti 48dB dinamike.
Pitanje prvo - Sta se desava kad iz 32bitnog floating pointa exportujem u 24bita?
Pitanje drugo - da li bi zdravije bilo da umesto klasicnog exporta, koji se bavi matematikom, uradim re-recording mixa na konverter sam za sebe - tipa upalim snimanje u wavelabu i pustim da se mix iz nuenda snimi u WL.. Jer ondak, po mom nekom kontanju, nema odsecanja, vec samo prepakovanje zvuka na 24 bita...
i da li je ovo bolji metod od ditheringa?

Gulanfer 24-08-2007 12:01 PM

a zasto jednostavno ne uradis sve varijante koje ti padaju na pamet sa istim fajlom i uporedis rezultate, opticki i zvucno ? Ako ne cujes razliku , koga briga a ako je cujes izaberi onu koja ti najbolje zvuci.
To, ako sam dobro razumeo tvoju dilemu...

boggy 24-08-2007 01:27 PM

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 166795)
..... kazu zlobnici ....

:rotfl::rotfl::rotfl:
Quote:

Pitanje prvo - Sta se desava kad iz 32bitnog floating pointa exportujem u 24bita?

javlja se shum kvantizacije
Quote:

Pitanje drugo - da li bi zdravije bilo da umesto klasicnog exporta, koji se bavi matematikom, uradim re-recording mixa na konverter sam za sebe - tipa upalim snimanje u wavelabu i pustim da se mix iz nuenda snimi u WL.. Jer ondak, po mom nekom kontanju, nema odsecanja, vec samo prepakovanje zvuka na 24 bita...

to "prepakovanje" se ne moze odraditi bez odsecanaja, odnosno "zlog" shuma kvantizacije

Drugo, wavelab, nuendo, ili sta vec, ne rade samo matematiku prilkom exporta, vec sve sto inace rade je (neka) matematika...
Quote:

i da li je ovo bolji metod od ditheringa?

Ne.

pozdrav

bogi

boggy 25-08-2007 03:10 PM

Arthure, oces da ti izditherujem pesmu na Lynx L22 karti, hardverski, a ti sam proceni da li ima znacajnih razlika....

pozdrav

bogi

radsoul 01-09-2007 01:22 PM

Imam sledeci problem: U pitnju je protools le 6.7, kada koristim dithering pri konverziji sa 24 na 16 bit-a, u finalnom mix-u(eksportovan wave fajl-44.1kHz/16 bit) cujem ponekad pikove i pucketanja koje u opste nisam cuo u samom sekvenceru!
Da li je proces dithering-a uspeo da pojaca pojedine frekvencije ili je nesto drugo u pitanju?
pozdrav!

kejkz 01-09-2007 02:14 PM

Quote:

Originally Posted by radsoul
Da li je proces dithering-a uspeo da pojaca pojedine frekvencije ili je nesto drugo u pitanju?

Pri ditheringu ne bi trebalo doci do bilo kakvih izoblicenja ili menjanja, problem je verovatno na drugom mestu...

All times are GMT +1. The time now is 07:09 AM.