Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 13-06-2007, 06:32 PM   #11
dawid
Senior Member

dawid's Avatar

Default Re: Octopre, Onix 1620 ili...

Quote:
Originally Posted by spidermusic View Post
Da li ste pogledali osmokanalne preampove Mackie Onyx R800 ili Audient ASP008. Zanimljive sprave sa optickim i AES/EBU izlazima. Treba, po mom misljenju, razmotriti i tu varijantu, ali za nesto malo vise novca od 900 eura za nov uredjaj.
Pa i 1640 je skuplji od planiranih 800,900 eura. Vidim da ljudi pozitivno pricaju o Audientu, ali Onyx 1640 ima nekoliko dodataka koji su za mene velika prednost (naravno ukoliko preampi nisu mnogo gori od audienta i r800).
dawid is offline   Reply With Quote
Old 13-06-2007, 07:24 PM   #12
spidermusic
Senior Member

spidermusic's Avatar

S obzirom da sam bio u slicnoj situaciji kao i ti i da sam zeleo da kupim Mackie Onyx 1640, a posle puno pretrage po interenetu i konsultacija sa ljudima od zanata, odustao sam i odlucio se za preamp. Zasto!

Prvo, sa miksera bih koristio samo preampove, jer mi ni EQ, a ni regleri nisu potrebni. Obradu signala i procesiranje, kao i miks obavljam u racunaru! Pored toga, fireware expansion card signal, uslovno receno, uzima odmah posle preampova, pa EQ i da hocu ne mogu da koristim. Da bih koristio EQ sa miksera morao bih da kupim dodatne konvertere koji bi mi omogucili da visekanalni signal uvedem u zvucnu kartu ili audio interface, sto bi dodatno poskupelo resavanje visekanalnog usnimavanja!

Drugo, ucinilo mi se kao bolje resenje da vise novca potrosim na preampove i mikrofone, nego na sam mikser koji mi ne bi bio od neke koristi, osim ukoliko bih zeleo da ga koristim za nastupanja uzivo, sto mi nije bila namera, a, nadam se, da nije ni tebi! (Za live postoje i bolji mikseri!)

Trece, talk back i izlazi za slusalice mi nisu bili potrebni, jer sam vec imao SPL monitor & talkback controller (model2381). BTW, zanimljiva i korisna sprava!

Sve ovo pisem, jer mislim da korisne informacije mogu da ti pomognu u donosenju odluke, kao sto su i meni pomogle! Naravno, odluka ce biti tvoja u skladu sa tvojim zeljama i mogucnostima.

Pozdrav i srecno!
spidermusic is offline   Reply With Quote
Old 13-06-2007, 08:06 PM   #13
Tomislav
Moderator

Tomislav's Avatar

@spidermusic: Ovakvi savjeti su hvale vrijedni. Zbog toga bi i trebalo sastaviti RUMSKI THE BOOK. Ja sam već spominjao kako bih rado povadio kontrukvitne razgovore i najbolje sa rumskog kako bi se napravilo barem PDF izdanje knjige koja sadrži savjete sa rumski.com/forum

Kako se bliže praznici, to ću i napraviti Jedva čekam proći kroz sve to opet...
Tomislav is offline   Reply With Quote
Old 13-06-2007, 10:51 PM   #14
dawid
Senior Member

dawid's Avatar

Quote:
Originally Posted by spidermusic View Post
S obzirom da sam bio u slicnoj situaciji kao i ti i da sam zeleo da kupim Mackie Onyx 1640, a posle puno pretrage po interenetu i konsultacija sa ljudima od zanata, odustao sam i odlucio se za preamp. Zasto!

Prvo, sa miksera bih koristio samo preampove, jer mi ni EQ, a ni regleri nisu potrebni. Obradu signala i procesiranje, kao i miks obavljam u racunaru! Pored toga, fireware expansion card signal, uslovno receno, uzima odmah posle preampova, pa EQ i da hocu ne mogu da koristim. Da bih koristio EQ sa miksera morao bih da kupim dodatne konvertere koji bi mi omogucili da visekanalni signal uvedem u zvucnu kartu ili audio interface, sto bi dodatno poskupelo resavanje visekanalnog usnimavanja!

Drugo, ucinilo mi se kao bolje resenje da vise novca potrosim na preampove i mikrofone, nego na sam mikser koji mi ne bi bio od neke koristi, osim ukoliko bih zeleo da ga koristim za nastupanja uzivo, sto mi nije bila namera, a, nadam se, da nije ni tebi! (Za live postoje i bolji mikseri!)

Trece, talk back i izlazi za slusalice mi nisu bili potrebni, jer sam vec imao SPL monitor & talkback controller (model2381). BTW, zanimljiva i korisna sprava!

Sve ovo pisem, jer mislim da korisne informacije mogu da ti pomognu u donosenju odluke, kao sto su i meni pomogle! Naravno, odluka ce biti tvoja u skladu sa tvojim zeljama i mogucnostima.

Pozdrav i srecno!
Uf...toga sam se i plasio. Mada SPL je poprilicno skup (oko 800 dolara), solidan preamp jos skuplji i to mi debelo izlazi iz okvira budzeta.
Eq nisam ni planirao da koristim, a o snimanju svirki sam razmisljao onako usput posto je to poprilicno cimanje. A i potreban mi je mixer jer za 95% musterija studio = mixer + gluva soba. Tuzno ali istinito. I da na gore pomenutu cenu dodam bilo kakav mixer (samo zbog vizuelnog efekta ) treba mi jos vise novca. Zato pitam da li je neko upoznat sa necim slicnim, a da je u tom cenovnom rangu, a mozda kvalitetnije/bolje. Kao sto sam rekao, uskoro zavrsavam studio i reziju i moram razmisljati o tih nekoliko stvari na kojima bih radio min. godinu- dve, neko pocetno najbezbolnije resenje dok ne budem u mogucnosti da izvoljevam .
E da, cuo sam i da im sumiranje nije lose.
Hvala u svakom slucaju.
dawid is offline   Reply With Quote
Old 13-06-2007, 11:05 PM   #15
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Spider, kakve su bile recenzije i misljenja ljudi samo za preampe kod Onyxa, u odnosu na konkurentske?

Verujem da je tvoj audient bolji, ali npr, mali onyx 1620, sa 8 pre moze da se nadje za ispod 800e, nov, a ima brdo stvari plus (talback, auxe, eq, kome treba, subgrupe.....). Velika mana onyxa, sto si isam primetio je sto su mu uopste DIR outi odmah iza preampa, bez mogucnosti promene, jer nekad, pogotovo za live snimanja, bi bilo jako korisno da budu post EQ ili cak i post fader

evo jos jednog primera onyxa na delu.
Attached Files
File Type: mp3 oktobar primer.mp3 (860.4 KB, 211 views)
Old 13-06-2007, 11:38 PM   #16
zvincic
Pro Member

zvincic's Avatar

Quote:
Originally Posted by OFF View Post
evo jos jednog primera onyxa na delu.

pa i nije neki bas reprezentativni primjer
zvincic is offline   Reply With Quote
Old 13-06-2007, 11:39 PM   #17
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Quote:
Originally Posted by zvincic View Post
pa i nije neki bas reprezentativni primjer
E, zvina..... mixer od 700e, karta od 400, i 3 sata mixa, sa 5 minuta 'masteringa'........

Last edited by OFF; 13-06-2007 at 11:42 PM.
OFF is offline   Reply With Quote
Old 14-06-2007, 12:14 AM   #18
paki
Banned

....

Last edited by paki; 18-09-2007 at 10:48 AM.
paki is offline   Reply With Quote
Old 14-06-2007, 12:20 PM   #19
spidermusic
Senior Member

spidermusic's Avatar

Ne mogu vam reci pouzdano kakvi su preampovi na mikserima Mackieve Onyx serije, jer sam u startu odustao od kupovine miksera, pa se dalje nisam ni raspitivao za njihove kvalitete! (Inace vec imam jedan mikser Allen & Heath GS1 iz 1996. godine, koji je sve ove godine verno sluzio ( bez ikakvih problema), ali ce sada malo da se odmara! Povremeno ce se koristiti kao podmiks mikser za slanje matrice u slusalice!)

Sto se tice kvaliteta preampova Mackievog Onyxa R800 i Audintovog ASP008 vladala su oprecna misljenja, ali je broj pozitivnih kritika za Audientove preampove za nijansu bio veci (i cena je bila malo veca), pa je i moja odluka prevagnula na stranu Engleza! Mada, ne treba zanemariti ni znatan broj pozitivnih kritika za Mackiev proizvod. I njega ozbiljno treba uzeti u razmatranje. (Jedini problem je sto se kod nas (u Beogradu) tesko moze kupiti. Zastupa ga Sky music koji te stvari nema na lageru i rok isporuke je u nedogled. Neozbiljno za jednu veliku firmu.)

Sto se tice live snimanja radije bih se odlucio za miksere firme Allen & Heath iz bilo koje serije, mada je moja preporuka Wizard ili GL serija. Iz ovoga se moze zakljuciti da volim ''egleski zvuk''. Ali, to je licni ukus o kome se ne vredi raspravljati! Problem sa ovim mikserima je i to sto nemaju expansion card za AD konverziju, vec se za to moraju koristiti eksterni konverteri ili audio interface!

Prelazem Dawidu da razmotri I Allen & Heath varijantu! (I oni imaju talk back i nesto bolji EQ, po mom misljenju!). Sve to vazi, pod uslovom da je i dalje ostao pri misljenju da mu je u studiju neophodan mikser! Predlazem, takodje, da, ukoliko je sminka u studiju vazna, a ne sporim da jeste, za vecinu neukih musterija, razmisli i o nabavci nekog polovnog, mozda ne sasvim ispravnog miksera, koji ce moze naci za male pare, a sluzice da ocara musterije!

Pozdrav i srecno!
Old 14-06-2007, 12:30 PM   #20
spidermusic
Senior Member

spidermusic's Avatar

Zaboravih da predlozim Dawidu da pogleda i neke proizvode firme Presonus. Imaju zanimljive audio interface uredjaje i preampove! Pogledaj modele Firestudio, Digimax 96k i Digimax FS (zanimljiva sprava, osmokanalni preamp koji moze da radi i kao osmokanalni AD/DA konverter za cenu od oko 500 eura!)

Jos jedenom pozdrav!
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules