Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Monitoring

Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 22-05-2007, 02:24 PM   #61
alpha
Junior Member

Default Re: Mackie HR 824

Aaa, ok .
Problem sa Amerikom je sto je, verovatno znas i sam, transport jako skup, pa carina i porez...
Kod Berara u Novom Sadu ti monitori kostaju 2950e. Ja sam ih dobio povoljnije i na neku kompenzaciju, pa reko' ajd', kad je tako, da se malo ponovim.
alpha is offline   Reply With Quote
Old 22-05-2007, 04:28 PM   #62
idekius
Mason

idekius's Avatar

Dobro de... super su vam monitori... svima...
Nego... sta cemo za moj biciklo?
Old 22-05-2007, 05:25 PM   #63
Moritz
Pro Member

Moritz's Avatar

Kad si vec pomenuo bicikl ....Meni ukrali u subotu...... Vezao za stub, i za 5 minuta ga vise nije bilo.
Sad sam u istoj dilemi koji novi da kupim Polar, Capriolo ili nesto trece ..

Pre bi onaj koji manje prenosi tranzijente na sediste....mekse zvuci

Last edited by Moritz; 22-05-2007 at 05:27 PM.
Moritz is offline   Reply With Quote
Old 22-05-2007, 05:33 PM   #64
Max
Pro Member

Quote:
Originally Posted by Moritz View Post
Kad si vec pomenuo bicikl ....Meni ukrali u subotu...... Vezao za stub, i za 5 minuta ga vise nije bilo.

....... aaaaaa .....zato si ti bio k'o maneken kad si dosao kod mene ..... ja sam sve vreme morao da uvlacim stomak

....... a sad i kapiram odakle pomama za biciklima kod producenata ..... a ja gledam .... nista ne jedem a stomak kao lopta :o

Pozdrav
Max is offline   Reply With Quote
Old 23-05-2007, 01:03 AM   #65
idekius
Mason

idekius's Avatar

Quote:
Originally Posted by Moritz View Post

To je vrlo ozbiljna dilema ... a i Scot je super, samo sto se kod nas Scot prodaje sa slabijom opremom, a u sustini se placa ime Ipak Capriolo i Polar ispadnu najprihvatljiviji...

@Max... Sta mislis, sto bi se lenstina poput mene latila bicikla?
Svakim danom sam sve smesniji samom sebi Niti uzih ramenca, niti smesnijeg stomacica (pivskog) A kad kupim bicikl"O", pa krenem potom i u teretanu, pocnem da licim na Rokija, Ramba i Godzilu... pa mi onda neko uvredi Tannoy... eeee... ondaaaa.... Ovako, moram da cutim i trpim, evo Oggy mi je rekao da ce da sedne na mene, ako jos jednom kazem losu rec za Dynaudio BM15

Last edited by idekius; 23-05-2007 at 01:09 AM.
idekius is offline   Reply With Quote
Old 23-05-2007, 01:32 AM   #66
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

HM
ja imam jednog capriola, gvozdeni ram, sa amortizerima i napred i nazad. JBG, malko je tezak, al tezak sam i ja njemu.. pa kad smrsam obojici ce biti lakse.. teram ga do ade i nazad, i nije lose, mada nikako da se naviknem na brankov most, pa da idem i na posao svaki dan... a da se mrsavi od toga, to je definitivno..
mada, ja idem i na bazen 3put nedeljno al mi nista ne vredi
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 23-05-2007, 01:37 AM   #67
slowstar
Pro Member

Quote:
Originally Posted by Max View Post
naravno sutra bi ga dao za neki ADAM....ali to je druga prica.....Ja sam zeleo i jos uvek zelim da cujem sta se desava na 35 Hz .
To ne mogu na Gensima pa cak ni na malim Dyns ima da ne dajes velike pare za AIR jer neces dobiti sonicni kvalitet bolji od obicnog Dyn a a platices skoro dva puta.....probao u inostranstvu .....
Evo, "beli chovek zbori mudre rechi" To je tacno i moj stav sto se HRa tiche, bio kod mene na probi (jako mi je mala soba - 4,5X5,2 metra, sa 3,25 plafon)
pored toga sto je jako glomazan i tezak za "home studio" mislim da su mu basovi predimenzionirani, i kada svira jako nisko, to sto svira jednostavno NIJE TACNO, nije istina...(ogradjujem se na moju sobu, ali posto u istoj slusam jos 4-5 pari zvucnika, imam neki "reference")
Jako je tesko, skoro NEMOGUCE REALNO CUTI sta se desava na 35 hz, ako rezija nije 12 metara NAJKRACA DIMENZIJA (ne racunajuci visinu) pa ma o kakvom se monitoru radi. Mislim da oni pasivni vuferi iza HRa kvare stvar, jer pridonose da se amaterski izrazim "muljavini i frfljanju" Slican problem, da se tako izrazim, mada iz sasvim drugog razloga (transmission line) imaju SVI PMC zvucnici koje sam cuo, a cuo sam nekoliko na demonstraciji u Beogradu,
u Palmoticevoj...To se odnosi i na najmanji, aktivni, koji je jedan clan foruma pominjao sa odusevljenjem, sa cim se apsolutno ne slazem, tek kod tih zvucnika je sve ispod 70 hz prevara!!! (basovi doduse postoje, ali su lenji, bez agilnosti, i "zvone" mnogo posle prestanka izvora, zahvaljujuci "transmission line" principu, koji su svi sem PMCa napustili,) a jedna ranije cuvena firma "Lockwood" koja je ugradjivala divne "Tannoy" zvucnike u svoje transmission line kutije je propala upravo iz tih razloga (kasnjenje bassa zbog transmission line) Da se vratim malo i na HR, tu je T. line zamenjena pasivnim vuferima, da se na drugaciji nacin dobije isti ili slican rezultat...
Nadam se da ce Boggy kao veoma verziran ovo da procita, pa ako sam u pravu i da se koliko - toliko slozi sa mnom, da ne ispadnem opet "radikalan u stavovima" sto neki forumasi kazu. Ponavljam, laik sam sto se tice tehnologije i akustike zvucnika, al' sam zato naslusan "do bola" a to radim i dalje, "visedecenijski"...
Poz, i izvinjavam na duzini posta i gnjavazi, iz najboljih namera!

Last edited by slowstar; 23-05-2007 at 01:39 AM.
slowstar is offline   Reply With Quote
Old 23-05-2007, 03:10 AM   #68
Tazman
Member

Tazman's Avatar

to na macki-u se zove bassreflex ( ili ported, vented..) sistem.
pasivni vufer, kao konstrukcisko resenje kutije, ne postoji. postoji kutija sa pasivnim radijatorom ali to je nesto drugo. sto se tice tacnosti gore navedenih tvrdnji o karakteristikam zvuka koje takve kutije proizvode, ne mogu da komentarisem jer nisam slusao nijedan PMC zvucnik a HR824 jako malo, ali teoretski i na papiru je u principu tako.
Old 23-05-2007, 04:09 AM   #69
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Tazman View Post
to na macki-u se zove bassreflex ( ili ported, vented..) sistem.
Ne. Konkretno je na Mackie HR824 u pitanju konstrukcija koja se zove "pasivni radijator".
Quote:
Originally Posted by Tazman View Post
pasivni vufer, kao konstrukcisko resenje kutije, ne postoji. postoji kutija sa pasivnim radijatorom ali to je nesto drugo.
Upravo je u slucaju HR824 ta konstrukcija. Passive radiator. Slowstar se samo malo "neprecizno" izrazio (inace sam ga razumeo sta zeli da kaze)

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 23-05-2007, 04:52 AM   #70
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by slowstar View Post
....
(jako mi je mala soba - 4,5X5,2 metra, sa 3,25 plafon)
Hm... nije ti losa visina plafona... moze ti se pomoci
Quote:
Originally Posted by slowstar View Post
....
Nadam se da ce Boggy kao veoma verziran ovo da procita, pa ako sam u pravu i da se koliko - toliko slozi sa mnom, da ne ispadnem opet "radikalan u stavovima" sto neki forumasi kazu. Ponavljam, laik sam sto se tice tehnologije i akustike zvucnika, al' sam zato naslusan "do bola" a to radim i dalje, "visedecenijski"...
Poz, i izvinjavam na duzini posta i gnjavazi, iz najboljih namera!
Hm... duzina posta!? gnjavaza!? ... sad ces da vidis!

Sto se bassa tice na TL, BR i PR sistemima,... svi oni, ALI SVI, koriste pasivni akusticki filter da bi kutija dobila bass extenziju nanize. Razlikuju se samo fizicke realizacije tih filtara, a takodje i neki od vas cuju i generalne sonicne razlike izmedju ovih konstrukcija... pa se "kristalisu" i "tabori" onih koji vole i onih koji ne...

Ne treba ni jednu konstrukciju zvucnika proglasavati nekako "brljavom" i inferiornom... u odnosu na druge... svaka od njih, kada se dobro uradi, nadje svoje "ljubitelje"... pre ili kasnije...

Drugo, CENA! Sva tri spomenuta resenja su rezultat politike: "sto vise "galame" za sto manje para"... cisto ekonomski razlozi.

Sa cetir' subwoofer dvanaestice u kompresionim kutijama (po dve u svakom zvucniku) u postavci kao Dynaudio M2 (samo 12" drajveri a ne 8"), sa nasim pojacalima, i SuperMEE "super-core" iznad 150Hz, polu-aktivna konstrukcija, garantujem lepsi bass od bilo koje od navedene tri konstrukcije, u prosecno akusticki sredjenoj sobi (ali SREDJENOJ, ne "priznaje" se studijska "scenografija", tako cesta na ovim prostorima), samo jos da nadjem finansijera za taj "poduhvat"

Bass je veoma, veoma skup "luksuz"!!!

Neke moje "opservacije" o HR824 sam vec izneo negde u threadu o SuperMEE... ukratko, HR824 je (meni) previse agresivan zvucnik za home studio, ako prihvatimo da se u studiju treba baviti produkcijom muzike, a ne u mozgu raditi akusticka korekcija zvucnika i prostora (da se razumemo, za to drugo treba poseban dar, i to ne moze da se nauci nigde, mada se moze navezbati, ali bez dara dzaba!!!)

Sto se tice "muljavine" i "frfljanja", prilicno sam siguran da je problem u bass drajveru na HR824, koji je Vifa konstruisala da bude dobar woofer, a ne mid drajver. Tesko je bez papira, kevlara, magnezijuma i/ili karbon fibera u membrani dobiti detalje, ali svaki zvucnik koji prikazuje detalje bez milosti, "boluje" od rezonancija na 2 i vise kHz, te resavanje toga poskupljuje zvucnik... polipropilen je primamljiv za konstruktora/proizvodjaca jer je to kod njega "ubijeno" materijalom membrane, a pri tom... kada detalje ne prenosi, onda najcesce zvuci dobro sve sto mu se pusti da odsvira (pod uslovom da je uredno konstruisan)... te je veca sigurnost da ce biti proglasen dobrim zvucnikom jer "dobro" svira...
(Fipketov mali M&K je mozda najdetaljniji polipropilen koga smo probali... ali mu je i membrana mala... i to igra prilicno veliku ulogu)

Sto se tice velicine sobe za nizak bass... pa lepo je da studio ima veliki prostor... ali danas je sve manje onih koji su spremni na to. Nije problem samo u bassu... pogotovo sto za veliki prostor trebaju i daleko veci i skuplji zvucnici, i snaznija pojacala... tako da moramo da ostanemo realni

Drugo, u manjoj sobi pocinje ispod najnize rezonantne frekvencije room-gain (slicno low-pass shelving filtru)... te su bassovi (uslovno) glasniji u maloj sobi (ako ih zvucnik reprodukuje uopste) nego u velikoj (setite se koliko je "lako" napraviti bassa u kabini automobila, sa relativno skromnim setupom)... sve je ovo uslovno i zavisi od mnogo faktora... ali moze

Inace se muzika koju pravite slusa i u prosecnoj sobi 4x5x2.5m... tako da je "realnije" sta se u tom prostoru desava, nego u povelikoj reziji... setite se... cak i za film... sada je home theater moderan,... sto znaci u prevodu "realan"

Translacija mixa iz rezije u "realni" svet je prilicno kompleksan fenomen. Zavisi od COVEKA, sobe, zvucnika i pojacala, kao jedinstvene celine, ali JEDINSTVENE!!!

Ne kazem da treba jurcati u sobicke i praviti rezije... nikako... ali tehnologijom se sada jasno diferencira jos jedna ciljna grupa, cak i za film.

Slowstar, nesto mi pade na pamet, ako te put nanese u Novi Sad, i ako ti nije smaranje... svrati u Hammer Studio, pa poslusaj kako zvuci nase resenje akustike MALE rezije (ne samo bass)... licno me zanima tvoje misljenje
Jbg, sad se setih, tamo imaju PMC AML1... zaboravi...

pozdrav

bogi

p.s. ako se ipak odlucis, kontakt osoba za Hammer ti je bitch, moderator na Rumskom, pa se dogovori sa njim.

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules