Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 28-04-2007, 12:01 PM   #11
lesha
Vibrator

lesha's Avatar

Default Re: Malo sam se pojacao

hvala ljudi

Quote:
Originally Posted by Miha Blaze View Post
a sta je sweet spot?
pretpostavicu da se zezas, ali evo za svaki slucaj..
sweet spot je mesto gde monitori najbolje zvuce. kao sto sam pomenuo, dok je to kod alesisa to bio ogranicen prostor, kod adama je dosta veci.
sto se postavke tice, preporucuje se pravougaoni trougao koji cine monitori i tvoja glava. monitori bi trebali da budu u visini glave ili da budu usmereni ka glavi, najjednostavniji trik je staviti ogledalce na prednju stranu monitora za proveru.
krak koji cini tvoja glava je sredina sweet spota, sto vise mozes da pomeras glavu u raznim pravcima (horizontalno) i da je zvuk (stereo slika) i dalje dobar, to je sweet spot siri i bolji.

nadam se da je sad jasno.
lesha is offline   Reply With Quote
Old 29-04-2007, 04:23 PM   #12
Miha Blaze
Senior Member

Miha Blaze's Avatar

Quote:
Originally Posted by lesha View Post
hvala ljudi

pretpostavicu da se zezas, ali evo za svaki slucaj..
sweet spot je mesto gde monitori najbolje zvuce. kao sto sam pomenuo, dok je to kod alesisa to bio ogranicen prostor, kod adama je dosta veci.
sto se postavke tice, preporucuje se pravougaoni trougao koji cine monitori i tvoja glava. monitori bi trebali da budu u visini glave ili da budu usmereni ka glavi, najjednostavniji trik je staviti ogledalce na prednju stranu monitora za proveru.
krak koji cini tvoja glava je sredina sweet spota, sto vise mozes da pomeras glavu u raznim pravcima (horizontalno) i da je zvuk (stereo slika) i dalje dobar, to je sweet spot siri i bolji.

nadam se da je sad jasno.
pa pazi, realno ne zezam se, ali mi i dalje nije jasno... znam sva pravila o postavci monitora, da moraju sa mestom slusanja da grade jednakostranicni trougao, tj da iz mesta slusanja monitore mozes da vidis pod uglovima -30 stepeni levi i 30 stepeni desni...da su monitori iskoseni ka slusaocu za po 60 stepeni svaki odnosno za 30, u zavisnosti na koju osu uporedjues... sve uostalom i pise u knjizici koja se dobija uz monitore, e sada to sto tamo pise vazi za sve monitore a ne samo za ADAM A7, i to je opste pravilo o postavci... i da, visokotonci MORAJU da budu u visini usiju slusaoca... i naravno, monitori moraju biti postavljeni sto dalje od okolnih zidova da bi se izbegao moguci uticaj DEkoloracije zvuka uticajem ranih refleksija o okolne zidove...
e sada, meni nije jasno da li je sweet spot ono mesto gde je slusalac, i sta znaci da je on sirok kako si rekao, mislim ako postavis monitore ispravno, bilo koje, ovako kako sam opisao, stereo baza ce biti lepo pokrivena, malo mi to nije jasno...

a sto bi se zajebavao razni ljudi zovu razne stvari na razne nacine :P

pozdrav!

EDIT: sad razmislih pa da pitam opet, da li ti pod pojmom sweet spot, mislis na stereo bazu? poz1

Last edited by Miha Blaze; 29-04-2007 at 04:26 PM.
Miha Blaze is offline   Reply With Quote
Old 29-04-2007, 04:49 PM   #13
lesha
Vibrator

lesha's Avatar

evo, posle malo googlanja..

Quote:
Sweet spot — The optimal listening position for studio reference monitors. Provides the listener with the right blend of tonal balance, stereo separation, detail, and overall sound image. In general, the sweet spot for a pair of near-field monitors is three to five feet in front of and just in between the pair, with ears about the same level as the top of the woofer and bottom of the tweeter. Your head and the two monitors should form an imaginary equilateral triangle. Some monitors have a wide sweet spot that is easy to find, while others require more experimentation with placement.
poz
lesha is offline   Reply With Quote
Old 29-04-2007, 06:13 PM   #14
LACKY
Pro Member

LACKY's Avatar

Lepa prinova. Cestitamo postali ste majka!
LACKY is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules