Go Back   Rumski Forum > Gost Foruma > Arhiva > Slobodan Marković

Slobodan Marković Nas istaknuti umetnik, klavijaturista, aran?er i producent, radio Delta Project (with Sanja Ilić), Olivera Mandića, Dejana Petkovića, Dadu Topića ("Princeza", "Mia" ), Zdravka Čolića (Kad bi moja bila, Okano), brojne ?pice, d?inglove i najave TV i radio emisija....

Thread Tools Display Modes
Old 23-04-2007, 12:41 AM   #1
slowstar
Pro Member

Default Buducnost Audio Tehnike...

Veoma me zanima vase misljenje o tome kako ce se razvijati audio, mislim na snimanje zvuka, formate nosioca, tehnike usnimavanja, kodiranja, broja kanala, rezolucije, uopste vasa razmisljanja o buducnosti audio tehnike, naravno u vezi sa muzikom i njenom produkcijom...
Eto poceo sam novi thread, posto su mi ljubazni moderatori i webmasteri dozvolili. Ukoliko mislite da je tema dosadna, slobodno me ignorisite, ali mene zaista to zanima, pogotovo vase misljenje, posto svoje vec nekako naslucujem...
Pozdrav...
Old 23-04-2007, 12:57 AM   #2
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Default Re: Buducnost Audio Tehnike...

pretpostavljam da sam usamljen u skepsi prema potpunom nestajanju analogne tehnike, pocevsi od medija preko pojedinacnih komada hardwera. Mislim da polako nastupa vreme otreznjivanja od glavnih mainstream trikova i marketinga, i da cak i sira inzenjerska javnost polako formira neku umerenu i otvorenu sliku. Verujem da ce digitalni audio nastaviti sa progresom i mogucnostima, te da njegova popularnost nije ni dovedena u pitanje. Ono sto mene muci je druga pojava, a to je da sam krajnji domet kvaliteta produkcije u tehnickom smislu sve vise i vise izlazi iz zize interesovanja i ekonomije. Vrhunac apsurda mi je naravno remasterovanje starijih izdanja ZA IPOD, gde vise nije cilj krajnja granica dometa lepote zvuka, nego njegova prenosivost na sonicno inferiorniji medijum. Mislim da ce se ova pojava samo jos snaznije i agresivnije rasiriti, kao i sve tehnicke novotarije koje dolaze sa zapada. Koje ce to posledice imati na samu industriju, to je vec apsoloutno nepredvidivo.
Jedno verujem, kao u svoju mantru : muzika nikad nece nestati. Ljudska potreba za muzikom je neunistiva, a spreman sam da verujem i da ljudska sklonost da placaju za muziku takodje nije unistiva. Sad je vreme ozbiljnih pretumbancija, i na kraju ce neko profitirati, neko propasti, ali show must go on, jer je u ljudskoj prirodi.
Arthur is offline  
Old 23-04-2007, 01:01 AM   #3
lesha
Vibrator

lesha's Avatar

zanimljiva tema.

kod softvera ce pre svega sve biti prebaceno na 64bita tako da ce potreba za upsemplovanjem/downsemplovanjem nestati, a samim tim ce cpu potrosnja biti manja. ocekujem u narednim mesecima pocetak prelaska programa na 64bitne verzije.

sto se tice viste evo jednog navoda
Quote:
Over the years, we've realized that there three major problem areas with the existing audio infrastructure:

1. The amount of code that runs in the kernel (coupled with buggy device drivers) causes the audio stack to be one of the leading causes of Windows reliability problems.
2. It's also become clear that while the audio quality in Windows is just fine for normal users, pro-audio enthusiasts are less than happy with the native audio infrastructure. We've made a bunch of changes to the infrastructure to support pro-audio apps, but those were mostly focused around providing mechanisms for those apps to bypass the audio infrastructure.
3. We've also come to realize that the tools for troubleshootingaudio problems aren't the greatest - it's just too hard to figure out what's going on, and the UI (much of which comes from Windows 3.1) is flat-out too old to be useful.

Back in 2002, we decided to make a big bet on Audio for Vista and we committed to fixing all three of the problems listed above.

The first (and biggest) change we made was to move the entire audio stack out of the kernel and into user mode. Pre-Vista, the audio stack lived in a bunch of different kernel mode device drivers, including sysaudio.sys, kmixer.sys, wdmaud.sys, redbook.sys, etc. In Vista and beyond, the only kernel mode drivers for audio are the actual audio drivers (and portcls.sys, the high level audio port driver).

The second major change we made was a totally revamped UI for audio. Sndvol32 and mmsys.cpl were completely rewritten (from scratch) to include new, higher quality visuals, and to focus on the common tasks that users actually need to do. All the old functionality is still there, but for the most part, it's been buried deep below the UI.
trenutno se vodi rat izmedju sacd i dvd-audio formata, ali u svakom slucaju 44.1KHz/16bit je odavno zreo za penziju.
povecanjem snage danasnjih kompjutera, vece rezolucije ce svakako postati standard (24bit).

sto se tice hardvera, mislim da je buducnost u spoju digitalnog i analognog, tj. iskoriscenju najboljeg iz oba sveta.
lesha is offline  
Old 23-04-2007, 04:53 AM   #4
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by slowstar View Post
Veoma me zanima vase misljenje o tome kako ce se razvijati audio, mislim na snimanje zvuka, formate nosioca, tehnike usnimavanja, kodiranja, broja kanala, rezolucije, uopste vasa razmisljanja o buducnosti audio tehnike, naravno u vezi sa muzikom i njenom produkcijom...
Eto poceo sam novi thread, posto su mi ljubazni moderatori i webmasteri dozvolili. Ukoliko mislite da je tema dosadna, slobodno me ignorisite, ali mene zaista to zanima, pogotovo vase misljenje, posto svoje vec nekako naslucujem...
Pozdrav...
Hehm... dobra tema... za beskrajnu pricu Evo nekog mog vidjenja na brzinu:

Prvi utisak koji sam stekao poslednjih godina je da ni samim proizvodjacima nije sasvim jasno kuda ovo sve vodi... toliko oprecnih pravaca ima...

Kao i uvek do sada, iza svega velikog i siroko rasprostranjenog stoji novac, sta god mi zeleli i voleli...

Prvo, visekanalni sistemi slusanja... ok za film, to je ljudima nesto novo i zabavno, trend... koji se gura... iz sve snage Za muziku... pa moze ako se radi nesto da bude u trendu, ali ako se gleda realnost reprodukcije,... ne znam... to nije resenje... barem ne jos... ili mozda... ni blizu...

Sto se nosaca tice.... nema tu toliko problema da nije interes da se sadrzaj na odredjeni nacin zastiti... iako do sada ne bas uspesno. Cim se preslo na digitalnu tehnologiju, zastita je postala preskupa i neefikasna...

Realno kao nosac moze uvek posluziti wav ili aiff (isto samo malo drukcije, za koliko hocete kanala, bita, sample rate-a), i distribucija moze vec sada ici cime god... kako vreme bude islo bice sve lakse i lakse... medjutim to u startu nikome ne odgovara jer tada ce to vrlo brzo biti "besplatno"... Zato je nosac "buducnosti" neizvestan... ukljucujuci i (ocekujem) rat standarda, oduvek ga je bilo... doduse ne vidim da se sada vodi tako "krvav" rat kao nekada izmedju recimo VHS, Video 2000 i Beta... jer danas postoji alternativa koja vecini ne smeta a koja se zove mp3.

Ostaje samo, sve malobrojnijim, audiofilima da sluze u tom ratu kao "topovsko meso", jer sve teze mogu da nadju cd koji mogu uopste slusati na svojoj "sumanutoj" opremi... i tu je neki kraj price, konfuzne... naravno.

Elem... ako cemo pravo, tek ovih zadnjih godina postoji realno kvalitetna studijska oprema koja i teoretski i prakticno dostize neki zadovoljavajuci kvalitet (ne samo na papiru i u praznim pricama)... i ja nekako osecam zasicenje... ili barem gubitak kompasa...

Ne treba zaboraviti da je audio tehnici, i uopste kultu kvalitetnog slusanja najveci udarac zadat ulaskom racunara u domove ljudi, a pogotovo ulaskom Interneta, popunjavanjem praznina u dnevnim aktivnostima... retko ko danas sedne u fotelju da bi slusao muziku, radije ce sesti za racunar, raditi sta god... i slusati muziku na bilo cemu... ali dok nesto drugo radi a to nije citanje knjige... znaci fokus nikako nije vise toliki na samoj muzici... drugaciji nacin zabave i odmaranja... da... u pitanju je prevashodno zabava, ako gledamo najveci deo audio produkcije...

Da dodam... recimo jedan od vecih poslova danas je kako ugurati subwoofer u domove, a da na bude prevelik... ne kazem da je to stvarno bitan target u ljudskim zivotima... ali znam da je neko prosuo besne pare i godine razvoja da bi to realizovao... zasto? Pa valjda on zna zasto...

isto tako, jos uvek... treba biti toga svestan, nema adekvatnog nacina snimanja ili ajde... belezenja informacija na neki medijum, njegove obrade i koji bi, opet, nepostojecim sistemom reprodukcije ljudima dao veoma realnu sliku prisustva "tamo" i "takvu" kakvu je izvodjac ili producent zeleo... iako se vec sada promovisu postojeci visekanalni sistem da to kao mogu... itd... oduvek se prica ista prica, ali od toga nema nista.... barem ne jos. A "treca dimenzija" se i dalje pravi "trikovima" i umecem mixing inzenjera, iz gomile mono kanala, pravi se nekakav stereo... sekunda po sekunda... umecem coveka... a ne fizickim preslikavanjem....

E da... mikrofonske kapsule i zvucnicki drajveri... pa nisu se mnogo menjali od kada su izmisljeni... cak danas dolazi do reciklaze starih pronalazaka, i cak patentiranja... pa zakljucite sami...

Znaci, ne mislim nikako da je audiu dosao kraj, ali je ovo neki prelomni period... i nisam toliko siguran da znam kuda ce da ode... a citajuci okolo... nisam siguran da je iko... jedino sam svestan da multimediju prakticno globalno preuzima IT industrija, na sebi potpuno specifican nacin...

eto toliko... od mene

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline  
Old 23-04-2007, 09:13 AM   #5
alavuk
Pro Member

alavuk's Avatar

mora da nastane ovakav haos (od produkcije do konzumenata) , da bi se iskristalisalo nesto sto bi moglo da bude to ... sto se tice analogije , pa zar nismo 70-ih 80-ih i delom 90-ih mastali zeleli taj sci fi trip sa muzikom tehnologijom i samim zivotom ? eto nam ga , pa kako se ko snadje ...

Poz !

xxx says : "Preko dana zemljoradnik a nocu disko zvezda"
alavuk is offline  
Old 23-04-2007, 09:53 AM   #6
idekius
Mason

idekius's Avatar

Produkcija ce napredovati... to sigurno... oprema sa kojom se radi napreduje, usavrshava se... i bice sve bolja i bolja...
Prelazi se na 4-8... procesorskih jezgra, ram se ubrzava... svake godine je pomak sve veci i veci, emulacije instrumenata sve bolje i bolje... pre samo nekoliko godina plug poput npr. Waves SSL je bio nezamisliv.
Racunari su nesto sto se trenutno najvise razvija, pa sa tim i sredstva za rad u muzici...

Lepo je i dobro po nas sto je to tako... tacnije, bilo bi lepo, da to nije izazvalo da ljudi koji nikada nisu svirali ni jedan instrument, koji nisu odradili ni jednu zivu svirku... proglase sebe muzicharima i krenu da "komponoju" i aranziraju koristeci sa raznih diskova gotove delove koje je neko vec od svirao... od 55 tudjih radova naprave jedan "svoj"
I to ne bi smetalo da sve to nije dovelo do neke "masovnosti" u muzici, pa samim tim i pojeftinjenja...
Nisam nostalgican i pristalica sam napretka i progresa, ali... cinjenica je da sam nekada znao da je npr. Johny Stulic usao u studio da snimi novu plocu... novine su pisale mesecima pre nego sto ista izadje, kalkulisalo se kakve ce pesme biti, a ja stekao pare od uzine da bih kupio plochu (uopste nisu bile jeftine)... Zatim slede redovne setnje do "Jugoton"-a sa istim pitanjem "Dobar dan, da li je izasao novi Azrin album?"
Kada se plocha napokon pojavi, onda sledi ucenje napamet iste Preslusa se svaka pesma po X puta, a potom komentarise i raspravlja sa drugarima koja je kakva i da li je taj album bolji, ili gori nego prethodni

Koliko god to izgledalo smesno, to sto nije bilo hiperprodukcije je dovodilo do vise analize u slusanju, temeljnijeg preslusavanja i ozbiljnijeg bavljenja necijom muzikom...
Sada je napredak tehnologije doneo hiperprodukciju... DVD-i sa stotinama MP3 pesama... koje niko i nikada ne preslusa sve... a kamo li da ih preslusa vise puta... Neki ljudi nadju ono sto im se dopadne, pa ozbiljnije na to obrate paznju, ali... najveci broj vise na to jednostavno ne obraca paznju... ima toga koliko hoces, lakse se dolazi do pesama, sve je pristupacno u kolicinama za slonove, doslo je do prezasicenja i nestanka magije i priche koja je do nedavno pratila izlazak nove ploche nekog autora...

Dakle, napredak tehnologije u muzici ipak ima dve strane... dobru stranu, koja omogucava da lakse uradimo pesmu, lakse izrazimo svoje ideje, ustedimo i vreme i novac, a da zvuchni rezultati budu svakim danom sve bolji i bolji... , ali i losu stranu... da to sto uradimo "vredi manje" i bude nesto uobichajeno... nesto sto "moze svako"...

Sasvim normalno... sve ima svoje dobre i lose strane...
Nekada su za upravljace Messerschmita, Foker Vulfa i sl. sedali samo najbolji i najvestiji i upustali se u vitesku borbu, koju je odlucivala vestina i hrabrost pilota i umece konstruktora aviona...
Danas je pilot u stvari uglavnom transportni radnik, tehnologija mu omogucava ispalivanje prekohorizontalnih samonavodecih raketa... bliskih borbi vise nema, nema "ulazenja neprijatelju u rep", neverovatnog manevrisanja i duela avionskim topovima... pa su heroji avijacije i vitezovi prvog svetskog rata poslati u penziju

Slicno je i u muzici... sa jedne strane dobijes, a sa druge gubis...

Last edited by idekius; 23-04-2007 at 09:55 AM.
idekius is offline  
Old 23-04-2007, 10:41 AM   #7
disco violence
Pro Member

disco violence's Avatar

Ja licno mislim da se doslo do vrhunca, sto se softvera tice jer novi programi sa sobom donose brdo nepotrebnih funkcija zbog kojih ce uglavnom i biti potrebno 4-8 procesorskih jezgara, pravo pitanje za sve na forumu je da li su presli na Vistu i sta misle o njoj, Sto se programa tice meni je licno najjednostavniji i najstabilniji rad sa starim Cubase SX-om. Sve vise mi smeta cinjenica da svi programi rade sve, od odbrade audija i videa do rezanja diskova, ja sam vise za ono da ima vise programa, a da je svaki od njih usavrsen i pojednostavljen do vrhunca, da ne trosi snagu na nebitne stvari. Ali ko mene sta pita? Da se mene pita ja bi ovde proterao autobus.
disco violence is offline  
Old 23-04-2007, 12:46 PM   #8
milos
Pro Member

milos's Avatar

Ne znam kako ce sve to izgledati za nekoliko godina Ja znam samo da bih bio jako zadovoljan sa dobrim Macom ,brdom hardverskih sintova i efekata,Apogee interfejsom da sve to lepo usnimim u Logic a da trake iz Logica posaljem na pravi pravcati Amek,Neve,Api itd.U sustini ,da se radi i snima kao pre 30 godina samo sto je trakas zamenjen Apogeejem i Logicom
milos is offline  
Old 23-04-2007, 02:20 PM   #9
slowstar
Pro Member

kako vidim, zainteresovani ste za thread, sto me veoma raduje i sa veeelikom paznjom citam vase postove, neki su duboko analiticni,(Boggy, Idekius) neki sazeti i konkretni (disco violence, Alavuk, Lesha, Milos) ali cini mi se da svi uglavnom imaju jednu zajednicku osobinu, a to je "zal" za nekim standardnim, da ne kazem "proslim" nacinom snimanja, i uopste tretmanom muzike...Ne zelim da donosim nikakve zakljucke, ali smatram da su 2 trenutno velika problema u ovome cime se bavimo sa jedne strane odvratan mp3, a sa druge katastrofalan populizam, tojest bavljenje muzikom ogromne mase ljudi,(sto je omogucila relativno jeftina kompjuterska tehnika, kao i soft - piraterija) koji za to nemaju osnovne uslove, a to su talenat, znanje i posvecenje, nego je to postalo kao neki (jeftin) hobi, u smislu "vidi, i ja napravio avioncic od hartije" ili "Ej, vidi koliko dugo mogu da ronim" ili "Mama vidi kako skacem" i tako dalje
Nisam preterano ni gorak, ni besan, samo mi je pomalo zao...Nekada je to bilo (I pro audio, snimanje, produkcija, a i komponovanje, aranziranje, vrhunsko izvodjastvo)
privilegija, ali i duznost odabrane "elite" - nisam za elitizam svuda, ali u muzici jesam,
a sada je to postalo bukvalno jeftina "pucka zabava" pa su i rezultati, a samim tim i trendovi, postali ovakvi kakvi jesu...(smrk)

Last edited by slowstar; 23-04-2007 at 02:25 PM.
slowstar is offline  
Old 23-04-2007, 02:29 PM   #10
slowstar
Pro Member

Quote:
Originally Posted by idekius View Post
bilo bi lepo, da to nije izazvalo da ljudi koji nikada nisu svirali ni jedan instrument, koji nisu odradili ni jednu zivu svirku... proglase sebe muzicharima i krenu da "komponoju" i aranziraju koristeci sa raznih diskova gotove delove koje je neko vec od svirao... od 55 tudjih radova naprave jedan "svoj"
I to ne bi smetalo da sve to nije dovelo do neke "masovnosti" u muzici, pa samim tim i pojeftinjenja...

Dakle, napredak tehnologije u muzici ipak ima dve strane... dobru stranu, koja omogucava da lakse uradimo pesmu, lakse izrazimo svoje ideje, ustedimo i vreme i novac, a da zvuchni rezultati budu svakim danom sve bolji i bolji... , ali i losu stranu... da to sto uradimo "vredi manje" i bude nesto uobichajeno... nesto sto "moze svako"...
Deki, u pravu si do bola...nemam komentar, SVE STOJI!!!!

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules