Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 17-03-2007, 02:58 AM   #1
Miha Blaze
Senior Member

Miha Blaze's Avatar

Default Metallica - St. Anger, vase misljenje, sta je bre ovo???

evo sada preslusavam taj album detaljno, i mnogo toga mi nije jasno... mislim tema mozda nije aktuelna ali zanima me vase misljenje... zasto sve zvuci onako kako zvuci... da li je mozda Bob Rock pokusao da napravi neki "boom" u svetckoj produkciji da napravi neki novi trend koji ce da slede noviji producenti... ili se jednostavno zasitio da sve radi na isti vec isprobani nacin pa se malo poigrao... ne znam... album zvuci zanimljivo ali svakako ne bih isao tim pravcem koji je Rock zacrtao... sta mislite???

poz!
Miha Blaze is offline   Reply With Quote
Old 17-03-2007, 09:50 AM   #2
Max
Pro Member

Default Re: Metallica - St. Anger, vase misljenje, sta je bre ovo???

Mislim da Idekius ima posebnu teoriju o ovom albumu , tako da cemo da sacekamo njegovo (opsirnije ) objasnjenje

Pozdrav
Max is offline   Reply With Quote
Old 17-03-2007, 11:42 AM   #3
idekius
Mason

idekius's Avatar

Quote:
Originally Posted by Max View Post
Mislim da Idekius ima posebnu teoriju o ovom albumu , tako da cemo da sacekamo njegovo (opsirnije ) objasnjenje

Pozdrav
Jasta! Meni se St.Anger itekako svidja... to jeste album koji je razocharao fanove Metallice i cak su pisali peticiju protiv Bob Rocka... zato sto, po njima, to nije metal.. nije Matallica..

Inace, Bob Rock jeste malo sulud sa experimentima... jos veci trip je iskazao na Live CD-u Motley Crue.. u pesmi Kick Start My Heart... gde u pola pesme upada nesto ultra duboko, nalik na nogu... van ritma (ili, barem ja taj ritam ne kapiram)... glasnije od cele matrice Zato ga i volom sto je bleskast...

Elem... meni se St.Anger svidja.. narochito sam odvalio na onaj dobosh koji zvuchi kao sherpa ... Inace, u taj album Metallice je Bob Rock uneo dosta kreacije... cak odsvirao i bass gitaru...

Last edited by idekius; 17-03-2007 at 03:58 PM.
idekius is offline   Reply With Quote
Old 17-03-2007, 11:52 AM   #4
Tomislav
Moderator

Tomislav's Avatar

Koji gadan doboš... Meni su starije stvari bolje.

Inače od Metallice obožavam pjesmu One.
Tomislav is offline   Reply With Quote
Old 17-03-2007, 02:38 PM   #5
ProkDu
Pro Member

ProkDu's Avatar

Quote:
zasto sve zvuci onako kako zvuci...
Zato ?to je Bob Rock producent Metallice skoro 2 decenije i samim tim 'di?e' sa bendom. Odgovor treba tra?iti u samoj situaciji (krizi) u kojoj se bend na?ao odlaskom basiste (Jason Newsted), vrhuncem u kori?ćenju droge i alkohola, kao i autorskom krizom James Hatfield-a. Te?ko je nakon zarađenih zilion dolara i svetskih turneja uzdu? i popreko, naći volje i ?elje da se nastavi sa pravljenjem muzike, a da ne spominjem da su u to vreme dobili i decu, pa su se samim tim prioriteti promenili. Sve je to majstor Bob Rock vratio na kolosek (dodu?e i menad?ment je odigrao veoma bitnu ulogu psyho therapy) bacajući ih u Presidio (biv?u vojnu bazu), kao ambijent za snimanje novog albuma, podsećajući ih na njihove početke i ... itd.

Quote:
da li je mozda Bob Rock pokusao da napravi neki "boom" u svetckoj produkciji da napravi neki novi trend koji ce da slede noviji producenti...
Ne bih rekao.

Quote:
ili se jednostavno zasitio da sve radi na isti vec isprobani nacin pa se malo poigrao...
Mo?da ima i toga.

Quote:
ne znam... album zvuci zanimljivo ali svakako ne bih isao tim pravcem koji je Rock zacrtao... sta mislite???
St. Anger = Sveti Bes

Nekako mi se poklapa naslov albuma sa produkcijom na istom, zar ne?

P.S. Za re?avanje ove misterije, obavezno pogledati dokumentarac 'Some Kind of Monster'.
http://www.imdb.com/title/tt0387412/
Trailer:
http://www.youtube.com/watch?v=05bVykooYJ0
Old 17-03-2007, 03:01 PM   #6
MD
Senior Member

MD's Avatar

Kao fana Metallice još od osamdesetih, mene album nije razočarao (većinu jest).
Band je prolazio kroz veliku krizu autora J.H.,(alkohol ali ne i droga kao što netko reče) i sve je to rezultiralo da čovjek napravi najemotivniji album u karijeri.

Album, pjesme i produkcija su baš onakve kakve trebaju biti da opišu njegovo psihičko stanje.

Meni je zvuk dobar jer je inovativan i buntovan. Ponekad je to potrebno, ipak je to metal, treba tu i tamo netko pokazati bunt. Kome treba još jedan ispeglan Metallica album u nizu?

Mislim da će dalje albumi imati normalnu produkciju, ovo je jednostavno St. Anger i tu su htjeli izazvati šok u javnosti, istaknuti se, izazvati reakciju, sebe promijeniti, reći što misle... a i uspjeli su.
Dobro, malo sam to možda idealizirao, sigurno su imali i svoju računicu sa svim tim, ipak su band koji prodaje milijune i na čiju zaradu se računa.

Nije to album koji slušam često, ne slušam ga skoro nikako, jedina hitoidna stvar je ST.Anger, možda Frantic...

Ali je sigurno album zbog kojeg ih još više cijenim, bar jer su pokazali muda i riskirali.

"Easiest way to turn defeat into a victory is to put on the enemy's uniform" - Number One
MD is offline   Reply With Quote
Old 17-03-2007, 03:18 PM   #7
idekius
Mason

idekius's Avatar

Inace, u 2007-oj bi Metallica trebalo da snimi novi CD... produkciju ce raditi Rick Rubin. Videcemo kako ce to da ispadne...
Old 17-03-2007, 03:19 PM   #8
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Quote:
Originally Posted by Miha Blaze View Post
evo sada preslusavam taj album detaljno, i mnogo toga mi nije jasno... mislim tema mozda nije aktuelna ali zanima me vase misljenje... zasto sve zvuci onako kako zvuci... da li je mozda Bob Rock pokusao da napravi neki "boom" u svetckoj produkciji da napravi neki novi trend koji ce da slede noviji producenti... ili se jednostavno zasitio da sve radi na isti vec isprobani nacin pa se malo poigrao... ne znam... album zvuci zanimljivo ali svakako ne bih isao tim pravcem koji je Rock zacrtao... sta mislite???

poz!
Pa fakat malo kasni? sa komentarisanjem toga... Ima vi?e intervjua sa njim koje sam video gde obrazla?e i sad ?ta je tu je, svi zajedno su hteli da snime "drugačije" i to su i uradili. Kao LoFi. Stav ljudi prema albumu mislim da ima dosta veze i sa pesmama koje nisu sjajne. Da su oni snimili fenomenalne pesme sa takvom produkcijom, ne znam da li bi ljudi isto reagovali, mo?da bi i progutali sve to ovako...
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 17-03-2007, 04:17 PM   #9
davormen
Member

davormen's Avatar

dobos je zakon! udaranje u plasticnu stolicu...

http://www.talesofdark.org
http://www.nekropolis.net
davormen is offline   Reply With Quote
Old 17-03-2007, 05:03 PM   #10
dvuckovic
VIP Member

dvuckovic's Avatar

Ima na www.mixonline.com nedje clanak o mic setupu za tu plocu. Genijalno.

dvuckovic is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules