Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika

Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika Analogni i digitalni sintovi, ritam ma?ine, MPC sekvenceri, sempleri i ostali elektronski proizvođači zvuka.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 02-03-2007, 03:46 AM   #21
clusterchord
mod?rateur analogue

clusterchord's Avatar

Default Re: Synth Bass - pitanje !!!

Balthaazar, dobro ti je Zmaj rekao.

nisi ulovio poantu. i vadis stvari van konteksta. postoji tzv. kumulativni efekt. kad stavljas govno na govno dobijes hrpu.. govana. kad se radi posteni album, bilo koji, na koji se ljudi pale, koji zvuci dobro isproducirano , koji ima ono nesto, nemas pojma koliki je to trud, i zelja da svaki, bas svaki element zvuci najbolje sto moze, da bi finalni zbroj svega toga bio fenomenalan. potpuno suprotno od nase balkanske filozofije - "daj nakenjaj nesto , pa ko to kuzi". to je totalno pogresno, zato nam i je produkcija u k**cu. nemoguce je miksati sa losim soundovima. ploce radjene doma na VSTi i miksane na tome se odma cuju. nema tu greske.

kuze ljudi itekako. nitko ti nece prepoznat bas taj detalj, jel ovaj bas ili onaj slazem se, ali nemaju ni priliku jer se snima sve vrhunski. ali zato svako cuje razliku izmedju govno producirane i dobro napravljene ploce. to se osjeti.

mislim apsurdno je misliti da svi ti ljudi sto rade albume ne zele da im to zvuci najbolje sto moze , zato jer jedan kamiondzija .. ne cuje razliku. to je nikakav argument, i ucinio bi svu produkciju zadnjih 40 godina apsolutno besmislenom.

clusterchord is offline   Reply With Quote
Old 02-03-2007, 08:14 AM   #22
balthazaar
Banned

balthazaar's Avatar

Quote:
Originally Posted by zmaj View Post
Ne mozes pricati o necemu o cemu ocito,bez uvrede,ne znas...jedno je imati amaterski pristup ovome(kao ti)

ako ćemo tako, nemoj ni ti da se uvrijediš, al zašto ti onda ne radiš sa takvima kao što je beyonce kad već "znaš" i imaš tako profesionalan pristup?
....nemoj brate tu priču da mi uvaljuješ...nemoj ti da sudiš šta je znam i šta ja ne znam i kakav mi je pristup, molim te...stručnjače..nemoj mi molim te pričati da DANAS ne može softver da gruva hamera...čovječe, ovo je 2007 godina!Mojne brate, nisam ti ja kriv što ti to ne možeš da komperhend....
..

cluster, prije neku noć gledam na tv-jednu emisju o jazzu...znas li ti da su mnogi tada smatrali fender rhodes i hammond običnim električnim smećem i da je bilo problema natjerati ljude da to sviraju!!??Klaviajturista koji se svirao sa Miles Davisom je rekao da mu je bio problem da izabere šta od to dvoje da svira jer nije mogao da odluči šta više mrzi!!!!!A to su sad vintage sprave koje se i te kako poštuju...slično se dešava i sad sa softverom..evo, npr. onaj sajt vintagesynths.com gdje su ljudi probali i isporbali gotovo sve moguće i nemoguće sintove pa su već medju vintage synths uborjili neke softverske sprave.Ne kažem ja da je softver već pretekao hardver, već sam i prije napomenuo da je to na doborm putu da se desi uskoro a desiće se tako što će se praviti sprave koje će moći da barataju pluginovima..!!!Dao bog zdravlja pa ćemo da vidimo, je li blesavi amater baltazar bio u pravu...eno pokazao sam link za Receptor i tamo je bila pozamašna lista imena koja ga koristi i koji su zamjenili masovne rackove njime.Ta priča koju ti pričaš je tačna i ja sve to poštujem, vjeruj mi.Medjutim, jedina mana tvojoj priči je što je zaledjena u vremenu prije jedno 15-20 godina...pa čovječe neptunsi su mjenjali ssl za kontroler!!!

.

a sa tim stavom o svjetskoj produkcji i o amaterskom balkanu i baltazaru i sličnima ne postižete mnogo, jer zašto onda vi sa svojim znanjem i imanjem niste dio te vrhunske svjetske produkcije, nego dolazite u priliku da sa jednim amaterom i neznalcom kao ja tipkate na forumu...daj ljudi, svi smo u sličnoj čorbi...

p.s.

samo da dodam

Ja nemam kompleksa što nisam profesionalac, nemam kompleksa što sam usamljeni entuzijasta:=) To nipoštno ne mora da znači da u ovom slučaju ne znam o čemu pričam.Ja na žalost nisam izmislio softverske sintove tako da proglašavanjem mene za nezalicu nećete umanjiti ovu priču koju sam ovdje ispričao što se tiče soft sintova...

da priča ne bi otišla u nekom smjeru koji ja stvaro ne bih volio, a već je otišla u pozamašni off topic, ja ću se uzdržati od dalje diskusije.

Last edited by balthazaar; 02-03-2007 at 08:54 AM.
balthazaar is offline   Reply With Quote
Old 02-03-2007, 12:47 PM   #23
balthazaar
Banned

balthazaar's Avatar

Quote:
Originally Posted by clusterchord View Post
Balthaazar, dobro ti je Zmaj rekao.

nisi ulovio poantu. i vadis stvari van konteksta. postoji tzv. kumulativni efekt. kad stavljas govno na govno dobijes hrpu.. govana. kad se radi posteni album, bilo koji, na koji se ljudi pale, koji zvuci dobro isproducirano , koji ima ono nesto, nemas pojma koliki je to trud, i zelja da svaki, bas svaki element zvuci najbolje sto moze, da bi finalni zbroj svega toga bio fenomenalan. potpuno suprotno od nase balkanske filozofije - "daj nakenjaj nesto , pa ko to kuzi". to je totalno pogresno, zato nam i je produkcija u k**cu. nemoguce je miksati sa losim soundovima. ploce radjene doma na VSTi i miksane na tome se odma cuju. nema tu greske.

kuze ljudi itekako. nitko ti nece prepoznat bas taj detalj, jel ovaj bas ili onaj slazem se, ali nemaju ni priliku jer se snima sve vrhunski. ali zato svako cuje razliku izmedju govno producirane i dobro napravljene ploce. to se osjeti.

mislim apsurdno je misliti da svi ti ljudi sto rade albume ne zele da im to zvuci najbolje sto moze , zato jer jedan kamiondzija .. ne cuje razliku. to je nikakav argument, i ucinio bi svu produkciju zadnjih 40 godina apsolutno besmislenom.
jebiga brate, to malo uvrijedi nas "nesrećnike" koji koristimo softver kad kažeš da je to jedno obično slaganje govana...nije li to malo previše radikalno
Old 02-03-2007, 04:55 PM   #24
clusterchord
mod?rateur analogue

clusterchord's Avatar

opet on vrti istu plocu. sve argumentacija i logika iz djecjeg vrtica.

pa nemoram ja raditi sa gabrielom ili beyonce da znam kako se rade albumi vec godinama. i sto je potrebno da albumi zvuce onako j*beno dobro. pogledaj svjetske studije, i velike i male. producente,aranzere koji koriste hardvare ima tone. sta mislis da oni sve rjesavaju sa par vsti-ja i UAD-om.. hahaha. pogledaj albume koji se snimaju i na cemu se snimaju i .. prije svega slusaj. statistika je kompletno protiv tvoje price. e sad sta ce bit za 20 godina neznam, pitaj Flash Gordona.. pusti mene.. sta ima veze s kim sam ja radio.

ne treba da se vrijedjas, niti da se indirektno izjednacavas sa ljudima koji rade ploce vani. pa svi mi naravno radimo s onim sto imamo, medjutim to neznaci automatksi da one sprave ili nacin rada, koje nam nisu dostupne ne zvuce bolje, ili da zvuce "isto" da se nebi mi osjecali nesigurno. to je psihologija 101, poseri ono bolje od sebe nebili se osjecao ugodnije u svojoj kozi.

ko sto sam vec prije rekao, trebas u diskusiji o soudnu razlikovati profi i poluprofi odn. home svijet. tu se drasticno mjenja precepcija sto je isto, sto nije i sto je dovoljno dobro a sto nije.

meni sve ploce miksane i radjene iskljucivo ITB (in the box) zvuce kako sam opisao, to nije uvreda ,vec moj ukus i misljenje.

j*biga znao sam da ne trebam da s uplicem u ovo. over n out.

Last edited by clusterchord; 02-03-2007 at 05:03 PM.
Old 02-03-2007, 07:21 PM   #25
balthazaar
Banned

balthazaar's Avatar

ja se stvarno izvinjavam, nisam želio da ispadne ništa što bi moglo da liči na neki sukob.Očigledno se nismo razumjeli, jer svako priča svoju priču i ne želi da čuje šta ovaj drugi u stvari hoće da kaže.Ja sam kriv što sam otišao u off topic na temi koja je jasno i glasno odredjena!Pošto si moderator ovdje, slobodno možeš da izbrišeš sve od kad sam se ja uključio...

poštovnje
Old 02-03-2007, 07:46 PM   #26
zmaj
Stara Rumski Elita 2003.

zmaj's Avatar

@Balt.
Definitivno se nismo razumeli...ja u klin ti u plocu...nebitno... nisam mislio da te uvredim,ali ocito da si se nasao uvredjenim,pa si poterao,malo cinicno,pricu na drugu stranu...furaj ti svoj fazon,ja cu svoj,pa mozda nekom od nas i upali U svakom slucaju-nema ljutnje!Pozzz
zmaj is offline   Reply With Quote
Old 02-03-2007, 08:33 PM   #27
Rhino
Pro Member

Rhino's Avatar

Postoje odredjeni softveri koji su ok. Ne znam, lupam sad... Korg Legacy je po meni dobar vst.
Ali odredjene stvari su josh uvjek nezamnjenjive...
Vjeruj mi balthasar.... Ovo sam vec negdje i rekao.... Znaci "ukucam" beat u mpc2000 roger linn..... Za rnb stvar, nebitno sad..... Puuuuu brate, MEGA.... I to od istih kitova koje mogu da ukucam kroz bilo koji softverski drum machine, ali je razlika ooogromna. Ja sam se do tad pitao "Koji je k.... ovim crnjama?" Koliko oni stavljaju kompresije na kicku? Kako ovakav sub? Ovo je 100% ssl od 150.000 eura..... A oni stari cupkaju po masini koja jednostavno ima svoj smek, i sluzi za to cemu sluzi!
Ne bi Dr. Dre imao 6 uparenih mpc-ova da mu ne trebaju..
A onda odsviram 3 jebena tona na roland phantom x....... I to legne jedno preko drugog kako softverski jednostavno ne moze.
Znaci sa ovom "opremom" koju imamo ja, ti ili vecina ljudi na ovom forumu se ne moze odraditi baaaas ozbiljna produkcija. Mislim produkcija tipa beyonce i slicno......
Svi imamo po komp, poneko recimo uada, par monitora i imamo studio? Nemamo!

Last edited by Rhino; 02-03-2007 at 08:35 PM.
Rhino is offline   Reply With Quote
Old 03-03-2007, 03:14 AM   #28
balthazaar
Banned

balthazaar's Avatar

pogledajte ovo

http://www.futureproducers.com/forum...d.php?t=165230
Old 03-03-2007, 03:49 AM   #29
clusterchord
mod?rateur analogue

clusterchord's Avatar

futureproducers je jedan manji forum, drzi ga jedna moj poznanik preko neta pier (thm). za sinteve i druge stilove i nije bas nesto, medjutim ima najrazvijeniju sekciju bas za RnB i hip hop produkciju, i pored ovih videa, dosta toga se moze procitati u postovima, pogotovo sve o MPC-ima sto ste ikad htjeli i ne htjeli znati ..

http://www.futureproducers.com/forum...splay.php?f=18

@Balthaazar: ja nikad ne brisem nista ako nije spam ili bas jako uvredljivo ili agresivno.

Old 03-03-2007, 01:27 PM   #30
balthazaar
Banned

balthazaar's Avatar

pa doboro, imaju i sekciju za hard sintove

http://www.futureproducers.com/forum...splay.php?f=19

a i za sa soft sintove

http://www.futureproducers.com/forum...splay.php?f=22
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules