Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika

Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika Analogni i digitalni sintovi, ritam ma?ine, MPC sekvenceri, sempleri i ostali elektronski proizvođači zvuka.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 27-02-2007, 11:32 PM   #11
balthazaar
Banned

balthazaar's Avatar

Default Re: Synth Bass - pitanje !!!

ma trilogy je remek dijelo...automatski posumljam u kompetentnost nekog ko kaze da o trilogiju "ne vrijedi diskutovati"...
balthazaar is offline   Reply With Quote
Old 27-02-2007, 11:51 PM   #12
clusterchord
mod?rateur analogue

clusterchord's Avatar

mislim da je covjek prilicno jasno pitao za "synth bass", a ne za dobre sampleove bass gitara. tako da ne vidim razloga osjetljivosti.. ako tebi pase koristi ga, ali cemu diskutirati o tudjoj kompetentnosti..

kad smo kod toga, meni su trilogy basevi super, za neke bas gitare, fretless i kontrabass, jedino sto su malo previse pofarbani u snimanju ili masteringu, sto god su radili, low end je toliko nabrijan da zvuci seksi kao solo instrument, da uvijek moram rezati ispod 200 Hz da mi legne u miks. to mi stvara probleme jer mi waves i drugi vsti eq-ovi malo previse stanje zvuk. jos nisam nasao nesto sto radi lo shelving, da zvuk "prezivi" kao sto to radi eq na dobrom analognom pultu. mozda duende..

medjutim, ako trebas synth bass, znaci analogni ili eventualno neki posebni digitalni, onda se slazem da tu trilogy nema sto traziti. opcenito, sampling kao sistem za emulaciju synth basa obicno mi zvuci lose i ne dise. za to je puno bolje imati dediciranu analog ili va spravu koja to sama radi, ima svoj filter, koji mozes mjenjati, a ne da je "snimljen". filter koji se nalazi na cijeloj seriji (atmo, trilogy itd) apsolutno je neupotrebljiv za neku sintezu. plasticno i tanko. drzim ga uvijek na off.

Last edited by clusterchord; 27-02-2007 at 11:56 PM.
clusterchord is offline   Reply With Quote
Old 28-02-2007, 06:01 PM   #13
goasia
Senior Member

goasia's Avatar

slicno iskustvo ..kod trilogy-ja je lowend nadrkan do besvesti , smeta pri masteringu finalnog mixa , a vecina pluginova romplera imaju previse polished sound , tj spadaju u kategoriju instant alatki ... ali uvek postoji alternativa ili ti pravis muziku ili muzika tebe ..... zato podrzavam predhodni kometar , za dobar sithbass je potreban odgovarajuci sint koji ti daje bas ono sto ti je potrebno za zanr muzike koju radis ...
btw Roland sh serija (analogni) za trance i brze bas linije iznad 140 bpm
Se - 1 , Moog , Moog klonovi za hip-hop , RnB varijante
Wald Pulse za Jungle , DnB ... ima strasan sine lowend
Nordleadove za techno i tvrde fm basove
Tb i tb klonovi za acid mada mi se cini da vecina tehno producenata upravo ove bassmasine koristi za sve osim za basove , naime sh-09 na nekin nacin veoma lici na tb saw sound medjutim mnogo je puniji i gusci i u bas domenu i daje nesto sto na prvo slusanje lici TB - u
goasia is offline   Reply With Quote
Old 28-02-2007, 07:15 PM   #14
balthazaar
Banned

balthazaar's Avatar

sve je to tačno, istina je za trilogijev low end, ali to se, pobogu, može regulisati.Neću da budem partibrejker pa da pretvaram ovaj tred u nesto kao soft vs hard...volim ja i cijenim hardver, ali vrijeme čini svoje.

i kucaća mašina ima svoj šmek, svoje vintage fontove, svoj zvuk i sve ostalo- pa gotovo svi kucaju na kompjuteru!Takodje i jahati konja ima svoj filing i doživljaj, pa se vozimo automobilima.Slična sudbina će da zadesi i te stvari o kojima vi pričate!!!Istina je da tu ima ljepote, ali govoriti da imaju bolji kvalitet zvuka od ovih novih vsti-ova, je apsurd koji proizilazi iz predrasuda!Budućnost je u spravama koje će moći da rade sa softverom, kao što je ovo na primjer http://www.museresearch.com/receptor.php
Old 28-02-2007, 10:36 PM   #15
zmaj
Stara Rumski Elita 2003.

zmaj's Avatar

Quote:
Originally Posted by balthazaar View Post
sve je to tačno, istina je za trilogijev low end, ali to se, pobogu, može regulisati.
Kako kad... Ako ti je "srz" zvuka u low-end u koji ti treba da iseces sta dobijes...ja sam se zlopatio sa tim trilogyjem i na kraju ga batalio...nisam ga nikako mogao sesti u mix...mislim na el. bass-ove...
zmaj is offline   Reply With Quote
Old 28-02-2007, 11:50 PM   #16
SHIVA
Psiho

SHIVA's Avatar

Quote:
Originally Posted by goasia View Post
vecina pluginova romplera imaju previse polished sound , tj spadaju u kategoriju instant alatki ... ali uvek postoji alternativa ili ti pravis muziku ili muzika tebe ...
Lijepo recheno. Pred dosta vremena smo imali raspravu o motivima iz koje zapravo proizlazi kakvu glazbu radimo. Je li bitan samo konachan rezultat ili je bitan i put do cilja. Ako je bitan samo rezultat trilogy je (mozhda) odlichan, ali ako je bitan i put onda je to chisti gubitak prostora na disku od par Gb.

Quote:
Neću da budem partibrejker pa da pretvaram ovaj tred u nesto kao soft vs hard...volim ja i cijenim hardver, ali vrijeme čini svoje.
Trilogy nie software synth... to je kolekcija semplova sa strashno ruzhnim interfejsom (manje bitno) i siromashnim kontrolama (esencijalno). Semplove k tome mozhesh koristiti iskljuchivo na tom ruzhnom interfejsu i sa tim loshim kontrolama. Sve da je sound i besprijekoran sve drugo je totalna katastrofa.

Em je chovjek pitao za vintage synth, em mu ti preporuchish kolekciju semplova, em ispadne da je znalac onaj koi prepozna kvalitetu snimljenih semplova i ne jebe sa tweekanjem sprava nego bas odradi skrolanjem po presetima... E pa jebi ga!

Znam da nisi to tako mislio, ali tako ispadne! Kad god tvoje subjektivno odushevljenje (bilo chime) postane nametljivo i proglasish ga "mjerilom" struchnosti... to je siguran znak da si izgubio orjentaciju.
Old 01-03-2007, 05:38 AM   #17
clusterchord
mod?rateur analogue

clusterchord's Avatar

odlican breakdown po stilovima, Goasia

i svidja mi se ovo: "ili ti pravis muziku ili muzika tebe". znam tocno na sto mislis..

Quote:
Istina je da tu ima ljepote, ali govoriti da imaju bolji kvalitet zvuka od ovih novih vsti-ova, je apsurd koji proizilazi iz predrasuda!
ja se slazem da ce ovi stari nestat, za 15 - 20 godina, zbog dijelova, ali meni za to puca prsluk, zivim ovdje i sada.

s time da ce netko uvijek proizvoditi analogiju. cak za monofone i modulare mozes i sam, ima DIY kitova koliko volis. nece ti to nikad nestati do kraja ..

e ovo o predrasudama ti nije trebalo. pa zar mislis da mi koji imamo analogce ne posjedujemo ili nismo probali VSTi ili analog samplove. pa nitko sretniji od mene, da to stvarno zvuci kako treba. uštedio bi para, i vozio na krakiranom softveru ko sva home techno ekipa. plus total recall i sve ostale prednosti. neznam zasto bi ih inace imao.. pi*ke se bas i ne pale na sinteve..

analog bass zvuci kako zvuci. tvrditi da je softverska emulacija apsolutno ista, i da se isto ponasa u miksu, znaci ili imati vatu u usima, ili pricati napamet bez pravog iskustva s ovim prvim, ili imati navijacki stav bez obzira na realnost - neznam zasto, valjda iz nesigurnosti. uglavnom se susrecem s jednom od te tri varijante. ljudi koji briju na softvare i svrate do mene, pa malo cuju - uglavnom padnu u nesvjest.

druga stvar, pogresno je gledati iz perspektive home studija, ili ljudi koji se s time povremeno igraju. vec treba vidit sto se zaista nalazi (i cuje) na referentim albumima po cijelom svijetu. gdje god je analog bass od vaznosti.. koristi se pravi u 90% situacija. koji god stil elektronike oces, pa onda RnB, fusion, muzika za film itd itd. pogledaj malo po studijima. ili svi ti producenti i aranzeri imaju "predrasude"..?

Last edited by clusterchord; 01-03-2007 at 02:03 PM.
clusterchord is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2007, 03:23 PM   #18
balthazaar
Banned

balthazaar's Avatar

Quote:
Originally Posted by SHIVA View Post
Lijepo recheno. Pred dosta vremena smo imali raspravu o motivima iz koje zapravo proizlazi kakvu glazbu radimo. Je li bitan samo konachan rezultat ili je bitan i put do cilja. Ako je bitan samo rezultat trilogy je (mozhda) odlichan, ali ako je bitan i put onda je to chisti gubitak prostora na disku od par Gb.

Trilogy nie software synth... to je kolekcija semplova sa strashno ruzhnim interfejsom (manje bitno) i siromashnim kontrolama (esencijalno). Semplove k tome mozhesh koristiti iskljuchivo na tom ruzhnom interfejsu i sa tim loshim kontrolama. Sve da je sound i besprijekoran sve drugo je totalna katastrofa.

Em je chovjek pitao za vintage synth, em mu ti preporuchish kolekciju semplova, em ispadne da je znalac onaj koi prepozna kvalitetu snimljenih semplova i ne jebe sa tweekanjem sprava nego bas odradi skrolanjem po presetima... E pa jebi ga!

Znam da nisi to tako mislio, ali tako ispadne! Kad god tvoje subjektivno odushevljenje (bilo chime) postane nametljivo i proglasish ga "mjerilom" struchnosti... to je siguran znak da si izgubio orjentaciju.

Apsolutno si u pravu, nema šta...

a to da trilogy nije sinth...bas sam ja imao diskusiju sa nekim na jednom od starijih treadova ko je tvrdio da je trilogy substraktivni sintisajzer, a ja upravo to što si ti sad rekao

Quote:
Originally Posted by clusterchord View Post
odlican breakdown po stilovima, Goasia

i svidja mi se ovo: "ili ti pravis muziku ili muzika tebe". znam tocno na sto mislis..

ja se slazem da ce ovi stari nestat, za 15 - 20 godina, zbog dijelova, ali meni za to puca prsluk, zivim ovdje i sada.

s time da ce netko uvijek proizvoditi analogiju. cak za monofone i modulare mozes i sam, ima DIY kitova koliko volis. nece ti to nikad nestati do kraja ..

e ovo o predrasudama ti nije trebalo. pa zar mislis da mi koji imamo analogce ne posjedujemo ili nismo probali VSTi ili analog samplove. pa nitko sretniji od mene, da to stvarno zvuci kako treba. uštedio bi para, i vozio na krakiranom softveru ko sva home techno ekipa. plus total recall i sve ostale prednosti. neznam zasto bi ih inace imao.. pi*ke se bas i ne pale na sinteve..

analog bass zvuci kako zvuci. tvrditi da je softverska emulacija apsolutno ista, i da se isto ponasa u miksu, znaci ili imati vatu u usima, ili pricati napamet bez pravog iskustva s ovim prvim, ili imati navijacki stav bez obzira na realnost - neznam zasto, valjda iz nesigurnosti. uglavnom se susrecem s jednom od te tri varijante. ljudi koji briju na softvare i svrate do mene, pa malo cuju - uglavnom padnu u nesvjest.

druga stvar, pogresno je gledati iz perspektive home studija, ili ljudi koji se s time povremeno igraju. vec treba vidit sto se zaista nalazi (i cuje) na referentim albumima po cijelom svijetu. gdje god je analog bass od vaznosti.. koristi se pravi u 90% situacija. koji god stil elektronike oces, pa onda RnB, fusion, muzika za film itd itd. pogledaj malo po studijima. ili svi ti producenti i aranzeri imaju "predrasude"..?

znaš kako, da počnem od kraja...kažeš "referenti album"...evo šta je predrasuda u tome...taj neki, ajde da kažem, komercijalni album će onda u 80% slučajeva sluštati ljudi koji uopšte ne znaju šta je vsti niti šta je analogni sintisajzer niti bilo šta od toga, većina će to slušati ne zanimajući se uopšte za to...ovakvi kao mi su apsolutna manjina, ti ćeš sigirno da prepoznaš neku razliku u kvalitetu, možda ću i ja, ali istina je da te razlike uopšte nisu tolike da obični slušalac može da ih prepozna.Eto to je poenta!

odmah ću priznati, ja uopšte nemam iskusta sa "pravim" sintizajzerima, ali valjda mogu da čujem snimke na kojima su korišćeni i da uporedim sa onim što dobijam "igrajući" se sa vsti-ovima!!!Ti ćeš vjerovatno prepoznati razliku, ali opet kažem, većina običnih slušalaca neće, niti će uopšte pomisliti na to!Misliš li da bi novi singl od Beyonce bio nešto manje uspješan ako bi ga odradili sa softverom?Misliš li da bi tinejdžeri rekli "Nećemo to da slušamo kad nisu koristili ovo ili ono"?Pogledaj malo po netu i vidjećeš da je čak i neko kao Herbie Hancock gotovo sasvim prešao na softver!

Ja opet kažem, ja sam zaljubljenik u sintisajztere i ja bih vrlo rado poslušao i pogledao tvoju kolekciju i vjerovatno bi morao da me tjeraš da idem jer ne bih mogao da se odvojim od toga!! Čim budem u mogćnosti ja ću da kupim sebi par analognih "klasika", ali ne iz razloga što imaju bolji zvuk, neko čisto iz ljubavi i, što bi se reklo, gušta!I ovo ne govorim iz nesigurnosti, već si čiste sigurnosti.Iako na jedno uvo slabije čujem mogu da čujem kako šta zvuči i da ta navodna razlika u kvalitetu i "ponašanju u miksu" ni malo ne opravdava toliku razliku u cijeni hardvera i softvera!!!Ne bih da ovo zvuči kao neko takmičenje i nadjebavanje, nego ajde čisto da se malo zezamo, da se poigramo...pošalji ti meni neki patch što si uradio na nekom od tvojih sintova pa da vidimo koliko ću blizu da dodjem sa softverom!!!Ajde vala mislim da bi to bilo svakom zanimljivo, mogli bi čak i da otvorimo novi tread...znači nista neko takmičenje i nadmudrivanje, nego čisto iz zeze i tako to...

poštovanje

p.s.

izvinjavam se za off topic, ali mislim da " ne može da škodi"

Last edited by balthazaar; 01-03-2007 at 03:28 PM.
Old 01-03-2007, 06:26 PM   #19
DADDY Z
Moderator

DADDY Z's Avatar

Quote:
Originally Posted by clusterchord View Post
....kad smo kod toga, meni su trilogy basevi super, za neke bas gitare, fretless i kontrabass, jedino sto su malo previse pofarbani u snimanju ili masteringu, sto god su radili, low end je toliko nabrijan da zvuci seksi kao solo instrument, da uvijek moram rezati ispod 200 Hz da mi legne u miks. to mi stvara probleme jer mi waves i drugi vsti eq-ovi malo previse stanje zvuk. jos nisam nasao nesto sto radi lo shelving, da zvuk "prezivi" kao sto to radi eq na dobrom analognom pultu. mozda duende..
kod mene ista priča...probaću sa Pushtec EQ-om ovih dana pošto sam oduševljen kako radi..ako te ne mrzi,testiraj i ti pa da napišemo svako svoju ocenu..važi?
DADDY Z is offline   Reply With Quote
Old 02-03-2007, 01:14 AM   #20
zmaj
Stara Rumski Elita 2003.

zmaj's Avatar

Quote:
znaš kako, da počnem od kraja...kažeš "referenti album"...evo šta je predrasuda u tome...taj neki, ajde da kažem, komercijalni album će onda u 80% slučajeva sluštati ljudi koji uopšte ne znaju šta je vsti niti šta je analogni sintisajzer niti bilo šta od toga, većina će to slušati ne zanimajući se uopšte za to...ovakvi kao mi su apsolutna manjina, ti ćeš sigirno da prepoznaš neku razliku u kvalitetu, možda ću i ja, ali istina je da te razlike uopšte nisu tolike da obični slušalac može da ih prepozna.Eto to je poenta!
Ne mozes pricati o necemu o cemu ocito,bez uvrede,ne znas...jedno je imati amaterski pristup ovome(kao ti) a drugo je biti u poslu i raditi pomenutu Beyonce ili bilo sta drugo pa znati sta znaci kada je gitara gitara,gitarista gitarista a sint sint...radi se o procesu akumulacije kvaliteta/nekvaliteta.Kada "cackas" tvoj vst sint on ti zvuci ok,nemas zamerke,razlika nije velika (ali ono sto je najbitnije:kolika god da je razlika postoji!).Onda povuces neki pad,koji je opet dobar ali razlika postoji...onda povuces bfd bubanj i snimis ga.dobar je ali nije pravi-sta znaju klinke.Povuces neki sempl gitare...sta znaju ljudi sta je sempl!?I sta si dobio tom logikom???---SRANJE.....e,a sranje ume i najveci laik da prepozna...Pitanje da li bi Beyonce ili 50cent prodali toliko ploca da npr. njihov kick i bass ne dizu hammera 5 cm od zemlje,ne "rade" te u diskoteci,itd.pogledaj malo i videces sta je to sto dize hamera i probaj to da napravis sa softverom...nema sanse...e,tu onda nastupa "obican" korisnik iliti nadrogirana camuga koja pusti tvoju stvar i njegov hammer je na zemlji,pa pusti fiftija i hammer pocinje da skace....sta mislis,da li on zna za razliku izmedju sinta i vst-a...ne,ali njegov hammer skace...tako da ta prica kako su ljudima mozes plasirati bilo sta ne pije vodu...
ako si zaista dobar u snimanju bubnja koji nije bubanj,gitare koja nije gitara,sinta koji nije sint...doguraces do (ne)kvaliteta koji preovladava u ovim nasim krajevima.Ako je to tebi cilj,ja te onda apsolutno razumem...Kompromis je zlo,ali nuzno zlo...i ja cu ako nemam pravog moog-a,uzeti vst,ali sigurno se necu zavaravati da je to to,i da sam ispao pametniji od onih kretena sto su se otvorili za pravi...

Quote:
Pogledaj malo po netu i vidjećeš da je čak i neko kao Herbie Hancock gotovo sasvim prešao na softver!
To je farsa...mozda mu je zgodnije da u spavacoj sobi ima laptop i midi sint i ok zvuk za "po kuci" nego pravi,ali sigurno da ih na kocerte ne nosi...drugo,on bi se za pare slikao bez gaca,postao je maskota za svaku novu "rhodes/wurli" igracku...

Last edited by zmaj; 02-03-2007 at 01:27 AM.
zmaj is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules