|
Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
SuperModerator
|
![]()
...ne kazem da je BoZo najbolji na svetu...jeste naziv topica najbolji stud mon, ali je posle zahtev da je to do 2000e, samim tim nismo u mega high end klasi. Ja kazem da sam ih imao mesec dana na miksu, pored nasih PMC AML1 i da bogijevi uopste nisu zanemarljivi... vrlo vrlo su neke stvari slicne, neke naravno ne ali za te pare kazem nisam cuo nista bolje... skuplje naravno da bi izuvao dyn m2 ili pmc mb2 ili sl ali za te pare ta klasa... kazem samo Bogi daj basaaaaaaaaaaa
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() pozz ![]() ![]() p.s. znam da me nikad nece poslusati ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Pro Member
|
![]()
Anita stidi se!!!!! kako si smela da postavis takvo pitanje sa tako pogresnim naslovom..cccc..vidi sta si uradila, opet su se poklali....eee...te zene
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#3 |
VIP Member
|
![]()
Istina je da se naslov topica kosi s uvjetom od 2000E... ali nisam znala gdje ce tema otici u vrijeme kad sam pisala naziv topica.
Ustvari me jos uvijek zanima sto vi smatrate najboljim (bez ogranicenja), a naravno dodatna sugestija za moj uvjet je dobrodosla! Moritz...ako se neko pokolje oko zene ili bilo cega sto je ona rekla, napravila, obukla ![]() ![]() __________ Voljela bi da imam priliku poslusati sve te monitore o kojima govorite! Dat cu sve od sebe da to napravim. Alavukonja... pa...naravno da vas necu poslusati ![]() Perun - direktan, jak... my kind of guy... Moj plan je ostaviti ove svoje jeftine kutije i kupiti dobre druge... mislim da cu vec time biti u prednosti cim imam mogucnost provjere na 2 sustava. Stvarno sam se previse puta neugodno iznenadila kako mi mixevi zvuce kod prijatelja.... sasvim drugacije nego meni doma! I tako sam im prestala vjerovati. ![]() Kucni budzet za hi-fi sustav koji si planiramo piknuti nam je cca 2000E pa smo se sjetili da bi mozda bilo pametno prenijeti alesise za slusanje (jer dovoljno farbaju da ih se moze slusati kao hi-fijevce... evo zasto ne valjaju kao studijski) u drugoj sobi, a kupiti za studijic dobre druge kutije! To je bila ideja jos od prije godinu i vise dana, ali uletio je dialer od 700E ![]() ![]() ![]() Znaci, molim vas, sugerirajte i dalje! Cim spomenete nesto, ja se bacam na istrazivanje, prvo internetsko, a onda trazenje mogucnosti da tako nesto direktno poslusam.... znaci, ne govorite mi uzalud. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
MAO
|
![]()
@idekius... nisam ni mislio da si ti to mislio
![]() inače sam tek sad (posle 2 meseca rada na Mackie) osetio pravu glad za NS10kama i jedva čekam danas da ih povežem ! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
MAO
|
![]()
opala! komercijalizacija se sluti...
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Moderator
|
![]()
Pozdrav svima,
Samo da razjasnim par nedoumica u threadu ![]() ---- Uglavnom OFF TOPIC ---- BoZo SuperMEE pasivni monitori su razvijani sa, u startu postavljenim, zahtevom da ne premase neku definisanu krajnju cenu kostanja... projekat je poceo krajem prosle godine, "kuvao" se cele prethodne.... Ideja je da omoguce korisniku neki virtuelni maksimum koji moze obezbediti pasivni dvosistemski monitor sa ~6.5" midwooferom za neki ograniceni budzet. Ta maksimalna cena kostanja (1000EUR za par pasivnih bez pojacala) je prakticno ispaljena bez mnogo razmisljanja, sto je s jedne strane dobro, jer nije bilo nekih kalkulacija, a s druge strane smo se mi posle cesali i tamo gde nas ne svrbi, da bi to uspeli. Razvoj tih monitora je u celosti finansiran od strane BoZo Electronics (firma locirana u Bgd). Krajnja cena je "probijena" za 70EUR. Zbog zahteva "maksimum za sto manje novca", smo ukljucili i clanove Rumskog, koji su dobrovoljno i bez materijalne naknade ucestvovali u tom razvoju svojim sugestijama i subjektivnim zapazanjima... to smo radili zbog zelje da to stvarno bude realni maksimum a ne nasa (proizvodjaceva) prazna prica i sugestija. Pri tom se ne sme zaboraviti da je vec samo postojanje ovog Foruma bilo znacajno u razvoju, pogotovo zbog mogucnosti razmene iskustava i ubrzavanja procesa pronalazenja gresaka u konstrukciji, JAVNOM raspravom. Zahvaljujem se administraciji Rumskog na tome. Rezultat je zvucnik koji u sebi ima ugradjene korekcije usled subjektivnih zapazanja preko dvadeset pojedinaca, clanovi Rumskog nisu jedini "uzorak" i ima jos ljudi koji su nam pomagali (opet na dobrovoljnoj osnovi) koji zele da ostanu anonimni i ne zele javno da iznose svoja zapazanja. Da bi sve bilo regularno po nasim "pravilima" dobrovoljnost i stvarna dobra volja su bili osnovni kriterijum jer nismo zeleli nikome da smetamo niti da mu kvarimo navike... Pri tom nismo gledali "u zube" domacinu niti kritikovali njegovu postojecu opremu... to na cemu su ljudi radili je kupljeno prema novcanim mogucnostima, koliko ko ima... ako su oni na tome uspevali da rade, i time zarade za hleb, to nam je bilo dovoljno. Drugo pravilo je bilo da smo testiranje radili u prostoru na koji je korisnik navikao... jer je to jedino mesto gde on moze precizno ustanoviti razlike, nedostatke, probleme... ako ih ima. Time smo i proveravali kako nasi zvucnici rade u raznim prostorima, jer je to najtezi deo. Znaci ovo nije bila "tucha" sa raznim monitorima nego RAZVOJNI PROCES, i ukljucivanje potencijalnih korisnika u taj proces... zasto? Pa da bi izvukli maksimum iz okvira koji smo dobili, sigurno ne da bi domacinima "dokazivali" nesto sto SVI oni i sami znaju... i trude se da rade sa onim s cime raspolazu... odnosno "protezu" se onoliko, koliki im je guber. Da li se moze dostici maksimum? To je tesko pitanje i to ce pokazati vreme. Uvek moze i bolje, ali je pitanje onda "gde bolje?", "sta bolje?", "kako bolje?", "kuda bolje?"... znaci moraju se predefinisati ciljevi koji se, na zalost, postave na pocetku... i moraju se ispostovati... ako se tu pogresi... moze se desiti da se razvojni proces nikada ne zavrsi... a to je najskuplje.... promasaj. Definitivno, razvojni proces, plan, strategija i taktika razvoja su izuzetno bitni faktori... nauka za koju skola ne postoji... samo iskustvo i snalazljivost. Da li smo "nekonvencionalnim" pristupom ucinili da nam rezultat bude bolji, pokazace vreme i vasi utisci... U prethodnom periodu smo uporedjivali nase monitore sa sledecim zvucnicima: - Dynaudio BM15P, AIR20, BM6P, M2 (tesko se mogu uporediti, ali su bili ukljucivani) - Genelec 1032A, 1030A, 1031A - Mackie HR824 - ADAM P11A, ANF10 - Yamaha NS10, razne pod-varijante - Auratone 5C - PMC AML1, DB1("activated") - Tannoy Precision 8, Ellipse 8, System 15DMT (tesko se mogu uporediti, ali su bili ukljucivani) - JBL 4412A - Vifa Picolino (DIY micro monitor) - Nijedan monitor firme Alesis nismo imali na testovima, jednostavno ga niko nije imao od ljudi kod kojih smo bili. - Pojacala su uglavnom bila Alesis RA300, RA500, zatim Alesis Matica 900, MC2 T1000, Bryston 3BSST i 4BSST, Hafler 5000, Flying Mole, par velikih NAD-ova, razne polovne hi-fi varijante... itd. I dalje cemo biti raspolozeni za testiranje i uporedne testove, jer je poziv svima koji su zainteresovani za to i dalje OTVOREN, nijedan zahtev nismo do sada odbili. Zajednicko za sve navedene zvucnike, je da su korisnici bili naviknuti na njih i na prostor u kojem smo testiranje obavljali, i to nam je bilo najbitnije. Razvoj je zavrsen, trenutno su u Novom Sadu, kod kolege Moritza koji je izrazio zelju da smiksa jednu pesmu na njima. ---- Striktno ON TOPIC ---- Anita, necu ti nista preporucivati, OSIM da, ako ikako mozes, izdejstvujes mogucnost da potencijalne kandidate doneses u SVOJ prostor i uporedis ih sa svojim navikama... taj metod je prakticno jedini realan nacin da izaberes zvucnike, pogotovo ako kreces da trosis ozbiljniji novac za njih. To mi govore iskustva koja smo stekli u proteklih godinu dana, u toku razvoja SuperMEE monitora. Najbolje je da pokusas da smiksas nesto na novim monitorima i da vidis na koju te stranu "odvuku"... da li na pravu ili krivu... cuvaj te mikseve (najbolje je da budu isti trekovi), i time dobijas ilustraciju sta ti koji monitor napravi u glavi. Ja licno, sigurniji nacin za izbor ne znam. Definitivno i neizostavno, monitori moraju da te VODE na pravu stranu, TEBE, sve tvoje... emocije, nadahnuce... ali NE SMEJU da te slazu i da ti daju lazno samopouzdanje... neophodno je da im mozes verovati! Znam, problem su trgovci koji monitore prodaju kao usisivace i ves masine, ali to ne funkcionise za profesionalne studijske monitore. Pozdrav i zelim ti da izaberes najbolji monitor po svom ukusu za novac koji si izdvojila za njih! ![]() bogi
![]() |
#8 |
Junior Member
|
![]()
Podpitanje. Da li je reč o monitorima uop?te ili o monitorima za kućni studio?
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Stvarno nema smisla!!! | OFF | Predlozi i sugestije | 1 | 07-08-2006 02:57 PM |