Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Monitoring

Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 21-11-2006, 02:27 PM   #1
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Default Re: Stvarno, stvarno naaajbolji studijski monitori su....

Meni u ovoj priči više smeta što svako priča iz svog ugla, a ne iz Anitinog. Potpuno lične preferencije u tipu midlova i basseva iz svačijih usta.. Moj lični sud je da bi Aniti konkretno odgovarao SuperMee sistem (a imam dosta sati na njemu), čak i kao jedini sistem monitoringa, obzirom da se ne bavi agresivnom rock ili tehno-based muzikom. Jeste oduvao većinu jeftinih monitora u klasama ispod a po meni i neke iznad njega, ali je specifičan i nije za svačiju upotrebu.. najsličnije što sam ja imao prilike da čujem je BM15a, koji opet ima osetno sakriveniji mid spram donjeg opsega, i manje surovosti. Mislim da bi aniti ovo veoma lepo leglo.. a inače, cela priča, ponavljam, smrdi jer padaju saveti za ns10 i auratone, od ljudi koji se muzikom bave sa potpuno drugačijom ciljnom grupom.. a perun se upecao na naslov topika koji je inače od samog starta u potpunosti pogrešno nazvan i paradoks je sam po sebi
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 21-11-2006, 02:50 PM   #2
idekius
Mason

idekius's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur
a inače, cela priča, ponavljam, smrdi jer padaju saveti za ns10 i auratone, od ljudi koji se muzikom bave sa potpuno drugačijom ciljnom grupom..
Arthure... Ja sam NS10M predlozio kao drugi par... uz BoZo, K&H, ADAM-e, ili nesto trece po Anitinom ukusu... a Auratone, ili nesto slicno ne par, vec jedan... za proveru mono slike i zbog male geometrije zvucnika... , a ne NS10M i Auratone kao jedine monitore u studiju... a to nema veze sa pravcem muzike i zaista nisam davao konkretan savet, posto ne zelim da budem pristrasan...

Inace, misljenja sam da je pozeljno imati barem dva para dijametralno razlicitih kutija, jer kada radim duze na jednim (recimo par sati) pa prebacim na druge, osetim se kao da mi je neko zakovao shamarchinu i pesmu vidim iz sasvim drugog ugla... a niko od nas nije Trevor Horn pa da bas toliko poznaje svoje kutije da moze da veruje samo njima i ne chuje vise ni na chemu.

Sad, to je ono kako ja posmatram stvari... Par sa vecim bass-om, midlas tipa NS10M, mono provera na malom zvucniku... niko ne kaze da ne gresim, ali, to je po meni neko o.k. resenje za razuman novac...
Old 21-11-2006, 03:10 PM   #3
perun
Pro Member

perun's Avatar

Quote:
Originally Posted by idekius
Sad, to je ono kako ja posmatram stvari... Par sa vecim bass-om, midlas tipa NS10M, mono provera na malom zvucniku... niko ne kaze da ne gresim, ali, to je po meni neko o.k. resenje za razuman novac...
Problem je sto taj par "sa vecim bassom" moze da kosta i kao 10 pari Yamaha. Sve je stvar izbora i mogucnosti (pre svega)!

Nas lanac u studiju Ateljea Trag:

1. Yamaha NS10M (provereni, 7 godina korisceni nearfield, pogonjen Crown PSA-2 ampom)
2. Auratone 5C (nearfield, za zna se kakve provere, pogonjen Yamaha A100a ampom)
3. Emmett Brown (linearni, aktivni referentni midfield- closed cabinet)
4. Emmett Brown Mains (15" linearni, aktivni referentni monitor- closed cabinet, jos nije zavrsen!!!)
5. Infinity SM255 mkII (15" Main monitor, bass reflex, pogonjen STUDER A68 ampom)

Ne kazem da tako treba svi da urade (pricam o principu odabira razlicitih kutija), ali jedan par NIJE DOVOLJAN! Ni Trevor Hornu (poslusajte Lisu Stansfield, izgleda da biti maneken Questeda ne znaci i dobro smiksati album na njima), a ni bilo kome drugom.

Anita, ukoliko te zanima da kod kuce (u Ateljeu) radis aranzmane i pred-mix (eventualno), onda nadji par koji ti "radi", ali ako hoces ozbiljno kriticko slusanje, ne smes se osloniti na JEDAN PAR!

Pozdrav... Odoh da radim!

Last edited by perun; 21-11-2006 at 03:15 PM.
perun is offline   Reply With Quote
Old 21-11-2006, 03:36 PM   #4
cAAc
Banned

Naravno ja nemam neko iskustvo sa radom na monitorima ali verujem da ce ti kad uzmes nove trebati neko vreme da se prilagodis (i isto tako mislim da ako ne mozes da verujes monitorima na kojima sad radis ne znaci nuzno ni da su losi) .Za primer mogu da dam Daft Punk koji svoj monitoring vrse preko dva geto blastera(kasetofoni koje vidjas po spotovima kako ih reperi nose na ramenima) ,a dali su domaci zadatak mnogim producentima iz sveta elektronske muzike(Homework) i jos kad se uzme u obzir da su monitori 'najslabija karika' u celoj studijskoj postavci mozda bi bilo bolje da pazaris nesto od opreme sto ce ti konkretno olaksati rad i poboljsati kvalitet zvuka (naravno ako imas kesha uzmi sve i budi lepa)

Last edited by cAAc; 21-11-2006 at 03:43 PM.
cAAc is offline   Reply With Quote
Old 21-11-2006, 06:09 PM   #5
relis
Senior Member

Quote:
Originally Posted by perun
Anita, ukoliko te zanima da kod kuce (u Ateljeu) radis aranzmane i pred-mix (eventualno), onda nadji par koji ti "radi", ali ako hoces ozbiljno kriticko slusanje, ne smes se osloniti na JEDAN PAR!
Pa dobro, moze si ostavit ove dosadasnje monitore, tak nece dobiti puno za njih (u odnosu na nove).
relis is offline   Reply With Quote
Old 21-11-2006, 11:12 PM   #6
alavuk
Pro Member

alavuk's Avatar

dzaba se trudite kapiram da ce uzeti na kraju nesto sasvim deseto ... tako to obicno biva , bez ikakvog hejta prema svima pogotovu prema aniti

xxx says : "Preko dana zemljoradnik a nocu disko zvezda"
alavuk is offline   Reply With Quote
Old 21-11-2006, 11:28 PM   #7
Bitch
SuperModerator

Bitch's Avatar

...ne kazem da je BoZo najbolji na svetu...jeste naziv topica najbolji stud mon, ali je posle zahtev da je to do 2000e, samim tim nismo u mega high end klasi. Ja kazem da sam ih imao mesec dana na miksu, pored nasih PMC AML1 i da bogijevi uopste nisu zanemarljivi... vrlo vrlo su neke stvari slicne, neke naravno ne ali za te pare kazem nisam cuo nista bolje... skuplje naravno da bi izuvao dyn m2 ili pmc mb2 ili sl ali za te pare ta klasa... kazem samo Bogi daj basaaaaaaaaaaa (+1.5db LF boost )

pozz

p.s. znam da me nikad nece poslusati
Bitch is offline   Reply With Quote
Old 21-11-2006, 11:45 PM   #8
Moritz
Pro Member

Moritz's Avatar

Anita stidi se!!!!! kako si smela da postavis takvo pitanje sa tako pogresnim naslovom..cccc..vidi sta si uradila, opet su se poklali....eee...te zene
Old 21-11-2006, 02:58 PM   #9
perun
Pro Member

perun's Avatar

Kad smo krenuli da se upustamo u budalastinu zvanu STUDIO, par pametnih ljudi nam je reklo: Ako ne znate sta je pravi izbor, pogledajte sta i kako rade i resavaju pametni i mocni preko!

E sad, ima istine, ali studiji, u sosu u kakvom su u poslednjih par godina, pribegavaju raznim marketinskim trikovima i talovima sa raznim novopecenim kompanijama i modelima, ne bi li olaksali teret ogromnih troskova, tj. ne bi li opremu dobili po najnizim mogucim cenama. Mnogi od tih monstruoznih studija postali su Showroomovi finansijski mocnih izlagaca, koji ulecu gde god stignu, ne bi li pokupili sve moguce reference! Mnogi producenti postali sum manekeni raznih firmi, koje realno, nemaju sta da traze ni u Home Project studijima!

E sad, nasa logika bila je nesto drugo, i ako smo trazili "uzore" medju studijima, tj. ako smo hteli da se "ogrebemo" za neku alatku, zavirivali smo iskljucivo u rekove par mocnih Studija ili produkcija: BBC na prvom, ZDFm (i slicni magnati iz kontinentalne Evrope) i recimo, par nadrkanih, anti-manekenskih studija i producenata poput Abbey Roada, M. Waegnera, Mike Oldfielda i slicnih ne-komplexasha!

Ne postoji novac pojedinca ili firme koji bi bio ubacen u dzepove chelnika Boarda BBC-ja ili ovih gorepomenutih kuca, koji bi ih naterao da promene filozofiju koju neguju proteklih 50 i vise godina... Tj. ne postoji mogucnost da se tehnicki monstrumi koji diktiraju kvalitet decenijama transformisu u jeftine showroomove polu-sumnjivih proizvodjaca, mahom iz Kine! I ako je iz Kine, a trka se ili pobedjuje daleko skuplje ili "bolje", onda je to intrigantno. Kontra priimeri me ne zanimaju!

Ako pricamo o monitorima, oni jesu najbitnija karika (uz prostor koji ih prati ne bi li maximalno ispoljili svoje performanse), ali isto tako, brzopleto i na preporukama bazirano odlucivanje sta kupiti, nije odlika koja krasi profesionalce, pogotovo ako ponice iz usta diletanata! Ovo se ne odnosi na Anitino pitanje, niti odgovore u ovom threadu, vec oslikava nacin kako se monitoru uglavnom "biraju", oslanjajuci se na price i pricice!

Mene ne zanima NEMAC koji je popisao KINEZA, kao ni BRITANAC kopji je to uradio, vec me pre zanima i intrigira KINEZ koji je popisao NEMCA, ili takav Srbin, ako postoji... Naravno, poredjenje nije bukvalno, ali govori o klasama, tj. poredjenju proizvoda i AB testiranju! Prava TRKA nije popisati slabijeg, vec odrati MNOGOSTRUKO JACEG! E, to je stvar koja nedostaje postovima i primerima u ovom, pa i vecini threadova... Ne samo postovima, vec i opremi (i vecinom Pluginovima) koja se u istim promovise, uglavnom!!!

Nadam se da kapirate moju pricu i sustinu!?

Pozdrav...
perun is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules