Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 08-11-2006, 01:03 AM   #61
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Default Re: Apsolutni sluh

Quote:
Originally Posted by Bitch
... pa to ti kazem
Pa ti si govorio i to da ces zvati u goste kad stigne oprema, da ce biti i neki koktel tom prilikom, pa nista...

I kako ja sad tebe ozbiljno da dozivim?!

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline   Reply With Quote
Old 08-11-2006, 01:08 AM   #62
Bitch
SuperModerator

Bitch's Avatar

Lepo! Otvaranje studija je 17. novembra u 18h, pa posle svi kolektivno u SNP na Richard Bona Group !!! veceras sam zavrsio mix Shabana, sutra masterujem (bolesni Weiss EQ1mk2, Weiss DS1, System6000) i saljem na glasmaster. Eto ako si available dodji, a ako idekius dolazi is nishvila na jazz festival, ondak ocekujem i njega! Zvao bi i druge, ali bice ogromna guzva, moji novosadjani su svakako manje vise tu svaki dan

pozz c ya
Bitch is offline   Reply With Quote
Old 08-11-2006, 01:27 AM   #63
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

NA kraju sam morao sam da se pozovem...

Ajde, cucemo se, cini mi se da se 17. savrseno uklapa u moje ludilo i da bi bas do 16. morao da zavrsim dosta bitnih stvari vezanih za rokove, tako da cu 17. sa zadovoljstvom da se provodim!

Old 08-11-2006, 01:29 AM   #64
Bitch
SuperModerator

Bitch's Avatar

svakako sam te hteo zvati ali si malo uranio

pozz
Bitch is offline   Reply With Quote
Old 08-11-2006, 01:38 AM   #65
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Pa ja sam ti stari ker, znam da nanjusim kad ce da bude dzabe pice i klopa...

Old 06-07-2013, 11:34 PM   #66
Teaa
Junior Member

Ja kada zatvorim desno uho cujem note c i cis..i uvek su tu i cesto mi pomognu naravno kad imam tu jednu notu onda imam sve, i to mi je super..ali ipak to ne znaci da imam apsolutni sluh, je li tako?
Teaa is offline   Reply With Quote
Old 10-07-2013, 02:11 AM   #67
NIelectroy
Member

NIelectroy's Avatar

Ja nemam apsolutni sluh ali akorde razlikujem bez greske (mol/dur/dim etc...) ....maaa sve se to vezba, ne znam da li postoji neko ko ima urodjeni apsolutni sluh. Btw. neko je pomenuo da cuje melodije u glavi, ja recimo nesvesno povezujem neke harmonske progresije i melodije koje cujem sa nekim dogadjajima, mestima. Dal' sam normalan vise ni sam ne znam

Last edited by NIelectroy; 10-07-2013 at 02:17 AM.
NIelectroy is offline   Reply With Quote
Old 10-07-2013, 04:17 AM   #68
DzoniPFC
Pro Member

Quote:
Originally Posted by NIelectroy View Post
Ja nemam apsolutni sluh ali akorde razlikujem bez greske (mol/dur/dim etc...) ....maaa sve se to vezba, ne znam da li postoji neko ko ima urodjeni apsolutni sluh. Btw. neko je pomenuo da cuje melodije u glavi, ja recimo nesvesno povezujem neke harmonske progresije i melodije koje cujem sa nekim dogadjajima, mestima. Dal' sam normalan vise ni sam ne znam
Mozda gresim, ali kako neko moze da zna da li ima urodjeni "apsolutni sluh" ako ne zna teoriju/note i kako da ih pronadje na instrumentu. Znaci sve je stvar vezbe, neko ima razvijeniji osecaj i lakse se snalazi po tom pitanju ali sve je stvar posvecenosti i prakse.

DzoniPFC is offline   Reply With Quote
Old 11-07-2013, 01:16 PM   #69
NIelectroy
Member

NIelectroy's Avatar

@DzoniPFC Ma to sam lupnuo pa sam ostao ziv ustvari u tome je poenta sto kazes da neko jednostavno ima predispoziciju da brze razvije taj osecaj.
NIelectroy is offline   Reply With Quote
Old 12-07-2013, 02:15 PM   #70
Aleksandar Filipovic
Member

Aleksandar Filipovic's Avatar

Pre 7 godina kada je ova tema pokrenuta i "zavrsena", nisam ni bio "drug clan" dragog nam Rumskog, ali evo vidim tema je ponovo pokrenuta, a neke zablude i dalje postoje.Iako bez ikakvih pretenzija da bilo kome namecem "apsolutne istine", usudicu se da neke da neke stvari tvrdim pod punom "materijalnom i krivicnom odgovornoscu".
Kao covek sa apsolutnim sluhom i koji ga je svestan nekih 40-tak godina(od svojih 45) i kao neko sa sasvim dovoljno muzicke prakse i obrazovanja, tvrdim da je apsolutni sluh urodjena sposobnost koja se ne moze steci nikakvim radom i vezbom.Da ovo nije samo jedna teorija samozaljubljenog apsolutnog sluhiste zna svako ko je malo ozbiljnije bio u kontaktu ili imao saradnju sa nekim od takvih muzicara,ili makar malo "zagrebao" po literaturi koja obradjuje ovu pojavu.Pogotovo su toga svesni oni koji su "treningom" pokusali da postanu "apsolutisti".
Za razliku od nedostatka osecaja za ritam koji je prakticno nemoguce popraviti, sluh je moguce razvijati vezbom i tu rezultati mogu biti zaista veliki.Ali sve ima svoje granice.Takozvani "relativni" sluh, koji se srece kod vecine muzicki talentovanih ljudi, moze se razviti do svog maksimuma koji moze biti vrlo blizu apsolutnom, ali nikad se zaista i ne pretvori u njega.
Stare postove sam pregledao na preskok, pa ako budem "prezvakavao" neke vec recene stvari, ne zamerite.
Ono sto bih nazvao "elementarnim sluhom" uglavnom podrazumeva tacno ponavljanje(pevanje) zadatog tona, razlikovanje durskog i molskog roda,i "klimavo" raspoznavanje i reprodukciju razlicitih intervala.
Relativni sluh, koji moze imati svoje manje ili vise razvijene "verzije" karakterise dobro prepoznavanje i reprodukcija intervala razlicitih po velicini koji mogu biti prosti(prima,sekunda,terca,kvarta,kvinta,seksta,se ptima,oktava) i slozeni(oktava+neki od prostih).Takodje bitno je i raspoznavanje i reprodukcija intervala osim po velicini i po njihovoj vrsti(cisti,mali,veliki,umanjeni,prekomerni).Relat ivne sluhiste karakterise i raspoznavanje vrste,velicine i obrtaja trozvuka i cetvorozvuka.Osnovna karakteristika ove vrste sluha je "intervalska logika" kojom se muzicar vodi.Ono sto relativnom sluhisti ostaje nepoznato je o kojim se tacno tonovima radi u intervalima ili akordima cija mu je sama struktura jasna.Takodje, konkretan tonalitet neke kompozicije mu je nepoznat iako cela funkcionalna,harmonska sema moze da mu bude poznata.Ono sto mu je potrebno je nekakav reper, pocetni ton u odnosu na koji moze da "izracuna" i tacne tonove u intervalima, akordima, ili da utvrdi tonalitet neke kompozicije koju slusa.
Apsolutne sluhiste karakterise to da, osim sto barataju svim gore navedenim za relativne sluhiste, imaju i mogucnost raspoznavanja apsolutnih tonskih visina.To,recimo , znaci da cete od "apsolutiste" uz odgovor da je u pitanju molski sekstakord dobiti i tacne tonove koji ga sacinjavaju(na primer e-gis-cis).Naravno bez ikakvog pocetnog tona kao repera.Svaki ton se cuje kao apsolutna visina i nema potrebe za intervalskim "preracunavanjima".
Problem kod ljudskog cula sluha je sto nije dostigao savrsenost cula vida.Culom vida raspoznajemo razlicite frekvencije svetlosti tj. boje i nemamo problem sa njihovim razlikovanjem i imenovanjem, bilo da ih vidimo u grupi ili pojedinacno.Culo sluha kojim raspoznajemo razlicite frekvencije zvuka tj tonove nam (kod vecine populacije) ne daje mogucnost trajnog pamcenja kao u slucaju boja.Taj "luksuz" eto, pripada onim malobrojnim sa apsolutnim sluhom.Naravno ljudskom rodu je valjda lakse da neke svoje "nesavrsenosti" proglasi za sasvim normalne, pa onda oni drugi koji nisu u vecini valjda ispadaju nekakvi "genijalci".
Valjda od kad znam za sebe, za mene je bilo totalno neobjasnjivo da uopste postoje ljudi koji nemaju sluha. Druga "misterija" za mene je da, ako vec neko ima sluha, kako je moguce da on nije apsolutni? Kako je moguce za ton a reci da je fis, kako je moguce za f-mol reci da je h-mol? To mi je uvek bilo isto kao da se za crveno kaze da je zeleno ili zuto za plavo.Inace ta korelacija sa bojama i jeste karakteristicna prakticno za sve apsolutne sluhiste koje poznajem, ukljucujuci i sebe i brata.Kad bi do kraja istrajali u poredjenju cula vida i sluha dosli bismo do tragikomicnih zakljucaka. Ljude bez sluha bi mogli da uporedimo sa totalnim daltonistima, one sa labilnim sluhom bi stavili u kategoriju onih koji raspoznaju samo nekoliko osnovnih boja, one sa relativnim sluhom bi morali da stavimo u potpuno bizarnu grupu onih koji razlikuju sve boje, ali u dzepu moraju da nose etalon-"kontrolnu boju" da bi sa sigurnoscu prepoznali sve ostale,i one sa apsolutnim sluhom koji bi valjda trebalo da predstavljaju "vecinu" tj. one koji,zamislite,nemaju bas nikakvih problema sa bojama.
Otkrivanje ove sposobnosti je gotovo podjednako vazno koliko i njeno posedovanje.Nisu retki slucajevi da ljudi nisu ni svesni ovog svog talenta, jer se prosto nisu imali mogucnost za bavljenje muzikom, ili u njihovoj okolini nije bilo nekoga ko bi to mogao da primeti.U mom i bratovom slucaju, otac, koji je bio profesionalni muzicar,nije mogao a da ne primeti da dva njegova klinca od 5-6 godina na maloj plasticno-kartonskoj harmonici "skidaju" sve sto cuju na radiju ili televiziji. Malo siri muzicarski "konzilijum" je to, par godina kasnije, i potvrdio, tako da jos pre polaska u nizu muzicku skolu brat i ja smo bili upoznati sa "stanjem stvari".
Opaske koju sam video u par komentara da se apsolutni sluh prakticno stice tek kad krenes u muzicku skolu i steknes neka teorijsko-prakticna znanja nisu bas najsrecnije, cak uopste nisu ni tacne.One su samo na tragu necem drugom, a to je da ti muzicko skolovanje samo omogucuje da saznas i prema jasnim muzickim reperima potvrdis ono sto urodjeno vec nosis u sebi.Muzicko znanje daje rutinu, sigurnost i neke jasne odgovore, ali nijedna muzicka skola nije napravila apsolutnog sluhistu, samo je pomogla da se to jasno i nedvosmisleno utvrdi.Apsolutni sluh nije apstraktna kategorija koja postoji sama za sebe, vec se i on utvrdjuje u odnosu na neki koliko toliko fiksirani sistem, bio to temperovani tonski sistem,indijske skale ili nesto trece...Prosto, kada nekome treba da kazete koji ton cujete vi sebe automatski morate da ubacite u odredjeni tonski sistem i red koji u njemu vlada, da bi uopste dali neki razumljiv odgovor.
Prica bazirana na tacnim frekvencijama u Hertzima odvela je, po meni, pricu u prilicno pogresnom smeru.Za Boga miloga, ako neko ima apsolutni sluh to apsolutno ne znaci da ce vam neko sa sigurnoscu reci da li, na primer, odsvirani "kamerton"-a1 ima 440 ili 442Hz.To je vec poluamaterska predstava o apsolutnom sluhu.Apsolutni sluhista ce sigurno primetiti razliku izmedju te dve frekvencije ako se ti tonovi sviraju jedan iza drugog, ali odsvirati samo jedan "s' neba pa u rebra" i ocekivati tacnu detekciju frekvencije je prilicno neozbiljno.Naravno, nije nemoguce, ali zavisi i od mnogo nemuzickih faktora(daljina sa koje se zvuk emituje,atmosferske prilike,zdravstveno stanje onoga koji slusa...).Zapravo tako male frekvencijske razlike ne prave nikakvu znacajnu promenu u karakteristicnoj "boji" svakog tona koja je kljucna za apsolutne sluhiste.Naravno, u nizim lagama gde su inace razlike u frekvencijama manje, razlika od 3Hz moze da predstavlja i razliku izmedju dva susedna tona(na primer u kontra oktavi), dok u visim oktavama moze da bude potpuno beznacajna.Idemo dalje...
Aleksandar Filipovic is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules