|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#11 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
RM |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Difuzori sluze za formiranje difuznog zvucnog polja, ili razbijanje refleksija od ravnih povrsina na "sve strane"... psihoakusticki izazivaju utisak "sirenja" sobe, odnosno utisak da si u vecem prostoru nego sto stvarno jeste... najgrublje receno... Apsorpciju visokih mozes uraditi veoma lako, vunenom (chojanom) zavesom... obaska... oni, zbog sweet spota od zvucnika, uticu u jako maloj meri u ukupnim refleksijama u sobi, i to najvise od zadnjeg zida, iza tvojih ledja kada slusas. I dalje je najveci problem apsorbovati NISKE frekvencije, one traze veliku kolicinu materijala u svakom slucaju, a samim tim i puno para... Ono sto se najcesce uradi sa sobama na ovim prostorima, je "tretman" do nekih 300Hz (deset santimetara "necega" na zidovima), ispod toga pocinju problemi... i najcesce se jako "ubiju" refleksije od visokih, a deo mida, donji mid, i sav bass ostane sa svojim rezonancijama, skoro bez ikakvog tretmana... i primetih da takve sobe obicno nazivate "mutavim" i "mumlavim" (kada su sobe za snimanje u pitanju)... jer je prirodnim reverbima oduzeto skoro sve sto im daje jasnocu i preciznost, a ostalo je ono sto vas tera da mikrofone priblizavate izvoru zvuka... eto... slobodan sam da primetim, iako nemam licnih iskustava, nego slusam korisnike... Moj je savet... borite se sa bassovima ako vec hocete apsorpciju, a ostalo ostavite na miru! Znaci materijal merite u metrima kubnim a ne u metrima kvadratnim,... skupo? E... pa sta ja tu mogu? ![]() pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#13 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() Inace, ajd' i ja da malo teoretisem, ta membrana IMA uticaja i na bassove, najvise u domenu protoka vazduha, bez obzira na talasnu duzinu (zaboravimo na frekventni domen i predjemo u vremenski), i tada imamo da folija sprecava SLOBODAN protok vazduha kroz prostor prepun staklenih vlakana ali POROZAN... tako da uticaj postoji, i to najvise na "karakter" i efikasnost... bass trap onda "radi" samo na pritisak koji mu prenese membrana, ali ne i na slobodan protok vazduha... koga vazduho-nepropusna membrana sprecava jer se ne moze kretati slobodno... Ova teorija je poprilicno obradjivana po belom svetu u domenu internog dampinga za zvucnike... Prica o balama staklene vune u originalnom najlonu je nastala kao cost sensitive savet za Arthura, jer sa onim problemima koje on ima, jeftiniji bass trap ne moze dobiti nigde... govorimo o par stotina eura za OSAM velikih i jos uvek izuzetno efikasnih... a i mogu se lako prenositi sa mesta na mesto ![]() Mislim da je najbolje ovakve stvari probati u praksi... frekventni opseg koji mi cujemo je kontinualan i sa neogranicenom kolicinom detalja i pod-opsega... pitanje je kompromisa... sto manji kompromis to bolji... a treba poznavati i konkretne slucajeve i probleme koji korisnici imaju... jako se tesko mogu davati generalni saveti koji pocinju sa "nikako nemoj to da radis...", jer sam za ovih godinu dana na Rumskom sam sebe (iako nisam Andy Munroe, naravno) demantovao previse puta, uvek sa nekim razlogom... tipa... kako coveku reci da ne ostavlja vrata iza sebe u setupu slusanja, ako mu jedino preostaje da onda ulazi kroz prozor u sobu... itd... Teorija je jedno, i ako nije primenjiva u praksi, dzaba nam doticna teorija... covek ima problem, nesto ga "boli", treba mu pomoci, a to vrlo cesto nema mnogo veze sa odbranom teorija, a ponajmanje doktrina, i to pogotovo u akusitici.... Nista, zahvali Andy Munro-u na (ispravnom) savetu, i pozovi ga na Rumski, da smislja "supersonicna" akusticka resenja za exYU sirotane koja kostaju do "par stotina eura", jer (ti sirotani) jedino raspolazu "beskonacnom" zivotnom energijom kao konvertibilnom valutom i imaju po deset prstiju trapavih za bilo sta drugo osim muzike... a sve sto im preostane, "spucaju" na mikrofone, preampove i kompresore.... ![]() ![]() pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#14 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
sto opet ne znaci da mozes skinuti majicu, ne staviti masku i rezati je u zatvorenom prostoru do mile volje mislim, mozes... zato je i izmisljena kamena/mineralna vuna koja meni npr. uopce ne smeta...radio sam ovo ljeto sa tvrdo presanim tervolom i sve pet! ne svrbi, ne iritira... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
MAO
|
![]() Quote:
![]() ![]() prepoznah se... ![]() Vidim ja, da čim se ne upustim u detalje odmah budem pogrešno shvaćen i preslišan, al ako, dobro je za ostale korisnike.. naime, jako dobro znam razliku između apsorbcije i difuzije visokih, i jednostavno sam preskočio celu zavrzlamu objašnjavanja zanemarljivosti apsorbcije visokih spram difuznog zvučnog polja... no nisam bio dovoljno precizan.. inače, neka cifra koju sam načuo je oko 1300din po bali staklene vune Isover... što mu dođe ispod 200e za 8 komada, tojest, komplet ćoškove od prostorije... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |||
Moderator
|
![]() Quote:
![]() Quote:
Quote:
![]() ![]() ![]() Mada... proveri ti i Ursu za svaki slucaj... mozda su oni jeftiniji za koji dinar! ![]() ![]() pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#17 |
MAO
|
![]()
nisam...
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#19 |
MAO
|
![]()
učinilo ti se
![]() umoran si ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Junior Member
|
![]()
poZ svima
hvala na savetima evo usput neki linkovi koje sam nashao to da li je kanzerogena ili ne je diskutabilno i nije me toliko zanimalo da ode tema u tu stranu. sada ako gledas ZVANICNO - nije "kancerogena"... ali 1994 je bila proglasena kancerogenom... pa sad opet 2001 cini mi se nije vise na listi tih toksicnih stvari ali kazem to je sve corava posla ![]() i ne znaci mi mnogo to etiketiranje americkih agencija koje su zaduzene da objavljuju svoje nalaze... pogotovo kada su tako raznovrsni i neodlucni... mislim... takvi materijali se koriste vec decenijama u izolaciji i ostalim oblastima... i sta sad oni ce kao da objave svom tom narodu iz vedra neba kako je to losh materijal itd itd. opet ja kazem jedno pa odem u drugom smeru ko sa ovom temom ![]() http://www.atsdr.cdc.gov/toxprofiles/tp161.html# www.atsdr.cdc.gov/toxprofiles/tp161-c6.pdf http://www.atsdr.cdc.gov/DT/fibrous-glass.html#top nego hvala sto ste mi rekli ovo za najlon preko vune... to me je zanimalo @ boggy fala na dobrodoslici jeste na te cvrste ploce fiberglassa mislim ma i ja sam zakljucio da tu nema efekta istog kao kada nije upakovan u najlon samo odbijam da se pomirim sa time ![]() Ja ci dalje da ih stavim u bass trap-ove u coshkove mislim sa ivericom ispred i lepo da ih sklopim bez ikakvih rupa a za ovo ovako da ih kacim po zidovima samo sa presvlakama... ne znam videcu bash mislim da mi nece koristiti mnogo za viskoke frekvencije ako ih umotam u nesto plasticno... prilicno sam siguran da ce se zvuk odbijati a za azmafon... pa co sam ja za to odavno ![]() videcemo sta ce biti. Najmanji je problem da ja odem po azmafon ![]() nego me ovo gore izjedalo pa moro da pitam sta i kako... ziveli |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
najlon preko apsorbera | IK | Dizajn i konstrukcija studija | 39 | 02-02-2011 11:13 PM |
bootovanje preko usb-a | liman021 | Computer Hardware | 1 | 15-11-2008 09:32 AM |
Osvetlenje preko PC | Lordcuprija | Computer Hardware | 0 | 25-04-2008 09:57 AM |