Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 17-10-2006, 01:29 PM   #41
nESbo
Member

nESbo's Avatar

Default Re: Problem u miksu

Slazem se! Zato izbegavam jace od -13 RMS, zbog dinamike... Mada ovo sto se radi je ipak downtempo, glupo bi bilo da je jace... Neki brzi projekti se "dovuku" do -11.
Old 17-10-2006, 03:35 PM   #42
Max
Pro Member

Quote:
Originally Posted by Arthur
Razumem ja to, ali sam i dalje misljenja da, "to malo dinamike" u tih 3dB ne prepustam mastering inzenjeru, zelim da konacnu rec na temu dinamike dam ja. Ukoliko zelim vise dinamike, napravicu tisi mix, i insistirati da se ne budzi na masteringu... ukolilko se ja nesto uopste pitam u datoj situaciji...
Iz ovog posta kapiram da masteringu ne prilazis ozbiljno . U tome sto pricas ima i te kako puno razlike . Mozda je preopsirno da objasnjavam sada , ali cu se pozvati na ono sto Perun stalno potencira ... a to je ZVUK . Razlicit pristup ( i alati ) ce te dovesti do razlicitog rezultata , tj karaktera , tj ZVUKA .Verovatno sam jedini ovde , ali meni se zvuk limitera ponekad i dopadne , kompresija ( cak i 2 - 3 db ) moze povratiti one " propale " detalje nazad u pesmu , snimak se moze znacajno prosiriti ( i bez da " dobije krila " kao sto je pomenuo Dusan ) ... ali mozda je najbolje da se uveris licno .

Smiksaj pesmu na npr - 14 RMS i gotovu verziju ( - 10 ili - 11 RMS ) donesti obe , pa cemo da uradimo mastering te tise , da vidis koliko se razlikuje ....

Quote:
Originally Posted by Arthur
meni se recimo skoro desilo da sam poslao maximalno spaljene mixeve "poznatom mastering producentu", i da sam dobio JOS spaljenije, a nereseno pitanje basseva koje nisam uspeo da skroz iskontrolisem u mixu... zapravo, covek nije nista ni pipnuo frekventno, cini mi se...
Ili ti je pogresan " poznati mastering producent " ili ga je bolelo uvo da radi , ili ga je bolelo uvo da radi sprzen snimak ( salim se , naravno )

Pozdrav

Last edited by Max; 17-10-2006 at 03:42 PM.
Max is offline   Reply With Quote
Old 17-10-2006, 03:42 PM   #43
SHIVA
Psiho

SHIVA's Avatar

Quote:
Originally Posted by Max
i post je radila osoba sa waves q 10 eq ima .... iza toga nije bilo vracanja ....
Netko je radio EQ-ing na masteringu sa waves Q 10 ili...?

IMO, q10 je odlichan EQ za tracking instrumenata ali je uzhasno (tonalno) agresivan (ne znam kako bih to bolje objasnio). Uglavnom ga koristim za perkusivne elemente jer "shtipanjem" svake druge oktave za chash "izvadim" nazad "punch" i lagano "nazubim" perkusiju. Dodje nekako konkretna i maaaalkice struzhe po zvuchnicima

Quote:
Originally Posted by Max
Ja sam zastupnik ideje da ne treba da isti covek masteruje stvar , jer kad to radi covek koji je " svez " radi na drugom monitoringu i u drugoj sobi , tu se pojave stvari koje ti nisi iz gore pomenutih razloga cuo

Predlog je da nadjete osobu koja dobro radi koja vas poznaje ( vas karakter ) i koji ce nekoliko puta i da upropasti master , ali kad se skapitrate da bude i zadnja " provera " onoga sto ste uradili ....
Ja sam chak za to da se finalni mix prepusti nekome o povjerenja. Napravi se mix u grubo i nek se netko drugi jebe s mixanjem Onaj tko je producirao i komponirao je stvar obichno JAKO subjektivan u pogledu mixa. Ako na neki synth potroshim 20 sati (tweeak-anje, filtranje, efektiranje, prostor itd...) vrlo vjerojatno chu nastojat da se taj hi-tech synth lijepo chuje u mixu. No netko tko ne zna koliko dugo sam se i oko chega trudio smixat che stvar neopterecheno i jednostavno prema glazbenom afinitetu.

No osobe koje poznajemo i koje dobro rade su rearitetna kategorija. Ostaje samo slabashna nada da che se s godinama netko takav isprofilirat. Bilo bi idealno komponirat svoje stvari, a mixat stvari od osobe koja mixa moje...

u nadi je spas

nevezano: ne znam za ostatak vas, ali da li IKAD dodjete s mixom do trenutka kad kazhete da je to sad TO, sejvate i nikad se ne predomislite? Pa ja chim rjeshim jednu stvar odmah chujem shto bih josh sad mogao i tako u besvjest... prokleti Murphy
Old 17-10-2006, 03:46 PM   #44
Max
Pro Member

Quote:
Originally Posted by SHIVA
Netko je radio EQ-ing na masteringu sa waves Q 10 ili...?

IMO, q10 je odlichan EQ za tracking instrumenata ali je uzhasno (tonalno) agresivan (ne znam kako bih to bolje objasnio). Uglavnom ga koristim za perkusivne elemente jer "shtipanjem" svake druge oktave za chash "izvadim" nazad "punch" i lagano "nazubim" perkusiju. Dodje nekako konkretna i maaaalkice struzhe po zvuchnicima
Da Eq na masteru sa q 10 ..... i da mozda je super za perkusije , ali kad ga stavis na ceo mix onda ne struze po zvucnicima , nego po glavi

Quote:
Originally Posted by SHIVA
nevezano: ne znam za ostatak vas, ali da li IKAD dodjete s mixom do trenutka kad kazhete da je to sad TO, sejvate i nikad se ne predomislite? Pa ja chim rjeshim jednu stvar odmah chujem shto bih josh sad mogao i tako u besvjest... prokleti Murphy
Neverovatno , ali trenutno masterujem jedam album gde sam uradio par mixeva .... album mi se ne dopada , ali kad sam usao u mix ( ponovo ) sve sto bih takao raspalo bi se .... tako da moram priznati da ga ne bih vise dirao ...... ali se to zaaaista retko dogadja

Pozdrav
Max is offline   Reply With Quote
Old 18-10-2006, 08:47 AM   #45
nESbo
Member

nESbo's Avatar

Quote:
E kad ovo budem uspeo da prevazidjem bicu srecan Znam ad razvucem projekat i na 5-6 meseci zbog toga sto svaki dan naucim nesto novo...

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules