|
Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Psiho
|
![]()
Ja isto moram jest, plachat rachune i povremeno su kupit kakav komad za komp ili midi kontroler za svoj hobi. Hvala klincu od 18-e stanujem sam i nisam starcima na grbachi. Za zhivot zaradjujem dizajnirajuchi pretezhno tiskovine, ambalazhu, robne marke i povremeno vizualne identitete kompanija. Nekad sam radio po 8 sati dnevno ali sad sam freelance dizajner i radim u prosjeku oko sat (1) vremena dnevno. U tom vremenu zaradim dovoljno za gore navedeno, a na taj "potez" sam se odluchio upravo zato da bi imao vishe slobodnog vremena za glazbu. Ne jedem prshut i pashki sir svaki dan, ne izlazim po kafanama i restoranima, nemam 2 goretex jakne, ne idem na skijanje... ali imam relativno skup hobi. Smatram da mi u zhivotu zapravo nishta ne fali.
Nekoliko puta sam organizirao koncerte el. glazbe ili jednostavno recheno party. Nakon 2-3 pokushaja rentanja prostora i naplachivanja ulaznice da bi pokrio troshkove odustao sam od tog koncepta. Od tada vishe ne sviram na partijima za novac vech sviram iskljuchivo na besplatnim partijima ili ako sav prihod ide u dobrotvorne svrhe. Zapravo u lokalnom klubu (Fan Academy) pred godinu i pol pokrenuo sam uz pomoch jednog lokalnog foruma humanitarni party. Odaziv je bio odlichan a od "zarade" smo klincima u domu za napushtenu djecu kupili TV, DVD, Sony PS, igrice za isti i josh par sitnica. Nakon toga sam napravio par besplatnih partija. Solidan broj ljudi se odazvao i doshao svirati samo za troshkove puta koje sam pokrio iz svog djepa, a parti se radio na otvorenom (uz dozvolu policije i grada) i nie se naplachivao ulaz. Svaki put sam potroshio neshto novaca i naradio se teglechi pjeshke opremu 500 m od parkiralishta do plazhe ili preko kakve livade. Samo jednom smo gotovo pokrili troshkove prodajom cuge koju smo kupili u diskontu, ohladili i prodali sa cca 20% marzhe onima koi nisu piche ponjeli od doma. Ono shto nekome izgleda kao idiotizam mene zapravo strashno veseli. Umjetnost i kultura prestaju to biti onog chasa kad netko na njih zaljepi cijenu. Ne trazhim da to itko poshtuje, primjeti ili cjeni... jedina svrha svega toga bila je da ja budem zadovoljan i s time zavrshavaju sva moja ochekivanja. Mogao sam to vrijeme i taj novac ulozhiti u slanje CD-eva izdavachima, kupovati opremu i objashnjavati svima da od nechega moram zhivjeti. Izabrao sam drugachije i ne zhalim se. Moje "pravo" da zakljuchim kako bavljenje glazbom i ujedno zhivljenje od tog rada nemaju veze s umjetnoshchu je "krvavo zaradjeno". Donese li moj hobi ikada i novac... super! Iskreno chisto sumljam u tu moguchnost ali daleko od toga da bi mi smetalo. Vjerojatnije je da moja glazba nikada neche ugledati police record shop-ova ali meni je i to sasvim u redu. Radije da me svijet ne pamti uopche nego da me upamti po X nishta posebnih plocha sa ovako ili onako iskombiniranim loop-ovima i prepakiranim aranzhmanima od chega sam ja lijepo zhivio i hranio se. Bottom line... ja isto ne volim filozofiju onih koi sjede u foteljama a zagovaraju krv, znoj i suze. Ali ja svoju filozofiju zhivim. To mi daje pravo da (izmedju ostalog) donosim i neke zakljuchke koje si drugi vjerojatno i ne smiju dozvoliti ukoliko ne zhele postati licemjerni. TO je krajnja slogoda koju chovjek mozhe imati i koju mu nitko ne mozhe oduzeti. Apsolutno ne zhelim dalje nastavljati ovu raspravu i ne zanima me tko ima kakvo mishljenje o nechemu shto nikada nie sproveo u djelo. Ne smatram se nekim olichenjem uspjeha... zapravo uopche nemam radne navike i jedva se natjeram raditi i sat vremena dnevno. Ako ja mogu prezhivjeti i glazbom se baviti kao hobijem... to definitivno mozhe i bilo tko drugi. Dakle samo je stvar toga shto chovjek odabere. Sve drugo su pusta opravdanja i losha filozofija / ekonomija.
![]() |
#2 |
Moderator
|
![]()
Ljudi, dokle vise o "komercijali"?!?!?!
Pa svi ti "umetnici" (zapravo umetnici, ali sam stavio navodnike zbog citata) na koje se pozivate imaju vece bankovne racune od svih nas ovde u zbiru! Sta je to? Prodali se? Misle samo na novac? Naravno da ne. Umetnost i pare sustinski nemaju mnogo veze jedno sa drugim, tj. mogu egzistirati sasvim odvojeno. ALI MOGU I ZAJEDNO! To koliko ko ima para na racunu, ne bi trebalo nikoga da zanima, ali zato svako za sebe moze proceniti da li je nesto umetnost ili kic. To su dve socioloske kategorije koje opisuju dva oprecna pojma. Naravno, da ne pominjem da ono o cemu se ovde prica po definiciji potpada u pojam "subkultura". Kako god... Samo nemojte te price tipa "AHA, on uzima pare, to nije umetnost!" To je tako samo u zemlji Srbiji i ostalim ex SFRJ zemljama i nigde vise. Svuda je normalno da kada neko nesto radi, pa to radi dobro, uzima i dobre pare. Time resava svoja egzistencijalna pitanja i ostaje mu jos vise vremena i koncetracije da se posveti svom radu (nisam rekao "umetnosti") koji naknadno moze da se ispostavi za vrlo vredan... Ja cak mislim da je i pravljenje sladoleda vrhunska umetnost, ali nikad nisam ocekivao da ga dobijem za "dz" . Kada bi svi dobili besplatno taj umetnik ne bi mogao da se bavi svojom umetnoscu duze od 2 dana. Isto je tako i u muzici...
![]() |
#3 |
Mason
|
![]()
Samo momenat? Od kada to "sve sto je komercijalno - ne valja"???
Jel' muzika postoji zbog ljudi, ili ljudi zbog muzike? Kakava je to "nekomercijalna, ultrakvalitetna muzika" za koju niko nece da cuje, pa se od nje ne moze uzeti ni dinar? Ja za takve pojmove nisam chuo... Otkud sad to da sve cime se moze zaraditi ne valja? Rec "komercijalno" znaci da nesto moze da se proda i da ostvari ekonomski cilj, ne znaci u startu da nesto "ne valja"... Malopre pomenuti Pink Floyd jesu komercijalni. Naravno da su komercijalni cim su prodali toliko albuma i odtezgarili toliko koncerata. Sve sto necemu valja, ima svoju publiku... Sorry, ja znam da ovo ne zvuci najsladje, ali je realno... Ako za to sta radis ne trazis nista, onda to toliko i vredi, a ti si sam postavio vrednost... u realnom svetu... Recimo, vec sam naveo slican primer, Andreas Vollenweider je sjajn instrumentalista i autor. Umetnik u pravom smislu, ali ako njegov koncert ne platis, neces ga videti... Njegov rad i trud kosta, sto je i normalno. Dakle i on je "komercijalan" i ne valja zato sto nece covek da radi bez para i od tog rada zivi? Koliko ja znam, za dzabaka tesko da ces dobiti nesto sto valja... obicno koliko kosta, toliko i vredi... Klubski band (reproduktiva) kosta oko 500 eu, iole priznatiji autorski band kosta 2500-3000 eu (da ne navodim imena ko i koliko kosta), a (lupam glupost) Queen bi kostali znatno vise. Vise, jer vise i vrede, a dzaba sigurno ne bi dosli, ma koliko voleli oni to sto rade. I da imaju sve pare ovog sveta, nece da obezvrede svoju profesiju i svoj trud... Uvek postoje izuzeci koji potvrdjuju pravilo, ali, najcesce je tako. Mislim, ovo je realan svet, svidjao se on nama, ili ne... Ukoliko bih zeleo da "radim muziku iz ljubavi", morao bih da nadjem neki drugi posao, pa bi manje vremena bilo za muziku, samim tim i rezultat bi bio slabiji.
http://www.facebook.com/idekius Last edited by idekius; 13-09-2006 at 06:56 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
|
![]()
Kolega Idekiuse,
Sta mislis, da li bi bilo eticki da uskoro isproduciramo neki rostilj tu kod tebe u Nishu? Ja cu zamoliti ljude na pumpi da mi ne naplate gorivo jer je u pitanju umetnost, kao i dobre ljude na naplatnim rampama da me puste da prodjem, a da ne platim putarinu. Zamolicu cak i dobre lopove da mi ne maznu mp3 player iz kola, ili da mi to bar urade za dzabe... ![]() ![]() ![]()
![]() |
#5 | |
Mason
|
![]() Quote:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
VIP Member
|
![]()
e vise ste stvarno svi smorili! nek svako svira sta hoce kako hoce i gde hoce, Za dzabe, za pare, za prase...sta bilo. samo doooooosta!!!
Sto bi rekli englezi: Opinions are like asreholes, everyone has one! ili ti u prevodu.... "stavovi / misljenja su kao chmarovi - svako ih ima!!" dooooosta , please...ovo nije filozofski forum... ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Mason
|
![]() Quote:
![]() ![]() Shiva i ja imamo razlicite stavove i u tome nema niste lose... a za onu uvredicu nanetu mi cu samo malo da ga banucnem ![]() ![]() ![]() Shalim se naravno... nemama bas nikakve potrebe za takvim koracima, kad se sve da civilizovano resiti... recimo dvobojem ![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Moderator
|
![]()
Konacno prelazimo sa reci na dela
![]() EDIT: Da je Rumski grad, grobar bi bio najbogatiji stanovnik ![]()
![]() |
#9 | ||
Psiho
|
![]() Quote:
Quote:
Ja u svom pitanju ne nalazim nishta uvredljivo shto bih mogao editirati. Ako je samo pitanje ono shto vrijedja nekoga nie bed... editirat chu pitanje i ubuduche ne raspravljati s ljudima koi se vrijedjaju kad netko postavi pitanje na osnovu njihove vlastite izjave.
![]() |
![]() |
#10 |
Mason
|
![]()
To "lazu kao pacovi" je vrlo figurativno, a i nisam bas siguran da pacovi lazu
![]() Da sam imao nameru da te uvredim, sigurno ne bih to uradio na takav nachin... bilo bi previse glupo, zar ne? A ovo pitanje: "A tko bi to zapravo bio "zakinut" tvoim slabijim rezultatima? Umjetnost kao takva, auditorij ili ti?", sigurno shvatam kao provokaciju... Nisam sisao vesla... zato se urazumi, prisaberi i primiri, kad vec ja ne dizem frku zbog toga...
http://www.facebook.com/idekius Last edited by idekius; 13-09-2006 at 09:41 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|