Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Razno (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=86)
-   -   Producentska etika (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=15320)

R A V E N 12-09-2006 02:32 PM

Producentska etika

Kako napraviti distinkciju između producenata koji sve stvaraju iz osnova(od prvog kicka u stvari) od onih koji koriste gotove fragmente kao npr. u programima kao eJay.Navodno i Reason podržava nešto slično preko refillova.

Npr. stvari ovog drugog tipa mogu imati čak i prihvatljiv profesionalni kvalitet.Mislim prvenstveno na stilove kao trance(oba tipa),techno,house itd.

Arthur 12-09-2006 02:33 PM

Re: Producentska etika

ne mogu imati prihvatljiv nivo ako su iskoriscene kao takve
jednostavno, svi mi krecemo od istih semplova zvukova, pa ko gde stigne...

jednostavno, nijedan loop sam za sebe nije dovoljno isproduciran da bi se koristio kao takav i zvucao savrseno, uvek ga je potrebno "srafiti".. a tu vec dolazi umece...

MHz 12-09-2006 02:44 PM

Quote:

Originally Posted by Arthur
ne mogu imati prihvatljiv nivo ako su iskoriscene kao takve
jednostavno, svi mi krecemo od istih semplova zvukova, pa ko gde stigne...

S ovim se slazem u potpunosti. Uvek sam za originalnost, pravljenje svojih (loop-ova, drumKit-ova, sint zvukova) ali nemam nishta protiv loop-ova. Ko ume, super ce ih iskoristiti, a ko ne ume...

balthazaar 12-09-2006 03:21 PM

Quote:

Originally Posted by mhz
S ovim se slazem u potpunosti. Uvek sam za originalnost, pravljenje svojih (loop-ova, drumKit-ova, sint zvukova) ali nemam nishta protiv loop-ova. Ko ume, super ce ih iskoristiti, a ko ne ume...

i ja !trudim se da i ako korsistim neki preset barem nesto izmjenim da dobije na autentičnosti...pogotovo bubnjevi...i ako koristim loop, koristim svoj:mrgreen: koji sam ranije isprogramirao i koji strpljivo čeka svojih pet minuta...volim,takodje drum layering, malo kombinujem par loop-ova--na jedan stavim nekim filter,jednom spustim ili dignem pitch i tako dobijem neke zanimljive electro beatove

ali ako već pričaš o techno, house itd.---šta ostade onda producnetu da radi ako uzme tudji drum loop!!?? barem za tu vrstu muzike mislim da treba da se programiraju bubnjevi ako ništa drugo

Fibra 12-09-2006 03:39 PM

Dosta ljudi gleda na koristenje loopova nekako sujetno, kao... ja sve radim sam! ili Ne koristim loopove i sampleove...
Dali neko sve radi sam, dali angazuje vrhunskog bubnjara ili basistu, ili koristi loop, po menu uopste nije bitno za nekog ko se bavi produkcijom. Bitno je da rezaultat ne bude nesto isfurano za sta imas osecaj da si vec cuo milion puta. Hiper-exploatisani "Funky drummer" loop je najbolji primer, a ostali su cenjeni samo oni koji su ga prvi inventivno upotrebili (npr. ubrzana Break Beat varijanta) iako ga sami nisu napisali/odsvirali. Loop, bilo da je tudji ili licni se sastoji od nekih poznatih elemenata. Ti elementi mogu da budu akusticni bubanj ili npr. neka 909-ka, sto znaci sam source nije neki novi "izmisljeni" super-originalni zvuk koga niko nikad nije cuo. Drugo bi bilo da neko napravi npr. dobos analognom sintezom, ono, sto bi rekli... "from scratch". To je umece, ali opet nebitno za dobru produkciju. Ista je stvar i sa paternima, retko kad moze da se kaze da tu neko tu originalan. Pa sve je tu vec izmisljeno, male varijacije su u pitanju. Originalnost i kvalitet produkcije se sigurno ne ogleda samo u jednom loopu vec u kompletnom uradku. Nije sramota biti inspirisan tudjim radom (loopom), bitno da uneses nesto svoje. Meni je bilo drago kad mi je ortak rekao... e ovaj deo me malo podseca na Orb. Do jaja, rekao sam hvala. Moze li neko da kaze nesto lose za Massive Attack... neinspirisani? losa produkcija? Sample-uju ni manje ni vise nego Billy Gobham-a pa naprave hit. Sample-uju, paaa? Ne sample-uju samo Cobhama vec i mnoge druge daleko manje poznate. Jednom sam na TV-u slusao neku ribu koja pise i kad je izjavila da ne cita vise knjige da nebi potsvesno iskopirala neciju ideju ostao sam frapiran. Koliko su ljudi sjeb*** to je strasno.
Naravno, slozio bih se sa Baltazarom da je kod Techno, house i slicnih pravaca upravo najvise rada na ritmu. Vecina ljudi upravo kombinuje razne elemente tako i stvara nesto svoje ako ne koristi gotov loop. Originalnost je vrlo relativan pojam.

SHIVA 12-09-2006 05:46 PM

Na zhalost nemoguche je napraviti objektivnu razliku izmedju jednih i drugih. No subjektivna razlika vech postoi. Na jednom hr forumu dosta mladih producenata aplouda svoje stvari i za razliku od mnogih drugih foruma dobro prihvachaju konstruktivne kritike. Barem 75% stvari je napravljeno puzzle logikom. Par loop-ova i svega (ako uopche) par elemenata "ruchno" dodanih i "odsviranih". U takvim stvarima se jako osjeti razlika izmedju relativno jasnih i dobrih loop-ova i bitno loshije kvalitete ostalih "ruchno" dodanih elemenata. Niti jednom se nisam ustruchavao iznjeti mishljenje i niti jedan od autora nie skrivao chinjenicu da uglavnom koristi loop-ove.

Ipak prosjechan slushatelj teshko mozhe dochi do ovakvog zakljuchka. Oni jednostavno sude po tome svidja li im se glazba ili ne i nisu opterecheni kolichinom umjecha i znanja ulozhenog u sam produkcijski postupak. Iako me to ponekad i ljuti moram rechi da je ovaj pristup u konachnici jedini i ispravan. Sve nas ponekad smeta shto vrlo kompleksne stvari budu manje zamjechene od nekih jednostavnih i predvidivih (kopiranih). Mnogi svoj rad i usmjere prema tom "zlatnom" presjeku izmedju kvalitete, ulozhenog truda i vremena i ochekivanja trzhishta. To zovemo komercijalna glazba i o tome se vech dovoljno govorilo.

Ja sam svojevremeno puno razmishljao o ovoj temi i s godinama sam doshao do nekakvih univerzalnih zakljuchaka koje chu pokushat iznjet onim redom koim su razvijani.

Osnovni faktor koi utjeche na razvoj producenta jest MOTIV. Motiv oblikuje glazbu daleko vishe nego osobni afinitet onoga tko je producira i odredjuje omjer ulozhenog truda i vremena. Dva su bitno razlichita modela:

a) ako su motivi novac, slava, popularnost, status na sceni i sl. tada je rezultat definitivno komercijalan. Svjedoci smo desetcima projekata i producenata koi mjenjaju stil i izrazhaj onako kako to diktira trenutni afinitet masovnog auditorija. Takvi se uvijek krechu u provjerenim okvirima s tek par % osobne kreativnosti, a chesto i tih par % nisu u stanju kvalitetno popuniti o chemu svjedoche tisuche plagijata u komercijalnoj glazbi. Doista, unutar skuchenih okvira "pomodne prihvatljivosti" teshko je izmisliti bilo shto revolucionarno. Sjetimo li se k tome da u pozadini komercijalne glazbe zapravo stoje financijski motivi jasno je otkud toliko "posudjenih" refrena i melodija. Takva vrsta produkcije bitno smanjuje omjer ulozhenog truda i zarade, a smanjuje i moguchnost da se masama neche svidjeti jer (barem) jednom im se vech svidjela ta ista melodija.

b) ako je motiv umjetnichke naravi i neopterechen zaradom tada producent ima daleko "slobodnije ruke". Chak ako je motiv i puka zabava shanse da rezultat bude komercijalnog okusa su drastichno smanjene. Ponavljanje i kopiranje vech postojeche glazbe je vrlo dosadno jer zahtjeva solidnu tehnichku potkovanost a ne ispunjava zhelju za zabavom ili kreativnim izrazhavanjem. Ono shto je problem kod ovog tipa producenata je uchestali izostanak tehnichke potkovanosti. Chitanje manual-a i prouchavanje valne fizike rijetko kome spadaju u "top 10 zabavnih stvari koje volim raditi". Izuzetci postoje, bash kao i u komercijalnim vodama, ali tek toliko da utvrde pravila. Osim toga, s obzirom da takvi producenti nisu opterecheni izdavanjem stvari i albuma vech to rade za svoj gusht ili iz zabave... tko kazhe da u svijetu ne postoje tisuche extra talentiranih producenata chija glazba nikad nie napustila njihov HDD i eventualno krug prijatelja?

Ono shto postaje savrsheno jasno jest chinjenica da bi svaki producent u shto ranijoj fazi trebao izvrshiti jednu objektivnu samo-analizu i ustanoviti koi su doista njegovi motivi. Ako je to zarada onda treba pristupiti s praktichne strane, skratiti izmishljanja tople vode i fokusirati se na krajnju isplativost radije nego na glazbeni dojam. U protivnom che rezultati izostati jer kompromis izmedju "komercijalno isplativog" i "umjetnichkog" obichno ispadne pretenciozan, neslushljiv, neozbiljan, neinteresantan ili kombinacija vishe navedenih karakteristika. U najboljem sluchaju bude "skoro pa dobro", a svi znamo da zec kojeg smo SKORO ubili je definitivno i dalje u shumi.

Oni koi odluche da glazbu rade zbog sebe i s (recimo) umjetnichkim motivom moraju se unaprijed pomiriti sa chinjenicom da bi njihov rad lako mogao i vjerojatno i hoche ostati nezamjechen od shire javnosti. Treba shvatiti da je izdanje na nekom komercijalnom label-u sve samo ne potvrda kvalitete i da je u tom sluchaju to krivi nachin za prezentiranje glazbe auditoriju. No takodjer nam mora biti jasno da ako nechija glazba postane uistinu dobra i vrijedna pazhnje ona che i bez angazhmana autora pronachi put do auditorija. P2P mrezhe su tehnichki model telepatije i kolektivne svjesti koi che uskoro doista postati globalan, a u nekoj skorijoj buduchnosti moglo bi dochi i do preskoka s tehnichkog na organski model kolektivne svijesti. Neovisno o njenoj tehnichkoj ili organskoj osnovi kolektivna svjest che momentalno postati svjesna kvalitetne glazbe ma gdje ona lezhala i koliko god zaboravljena bila. Sukladno tome auditorij che biti kolektivno svjestan i tehnichke i umjetnichke vrijednosti te osnovnog motiva s koim je glazba napravljena. Danas je to "vidljivo" samo kolegama iz branshe, ali u kolektivnoj verziji buduchnosti ono shto ja vidim biti che svima vidljivo i obratno.

Moja poruka svima onima koi razmishljaju o tome kako napraviti razliku izmedju "ovih" i "onih" je sljedecha; razlika vech odavno postoji samo trenutno nie vidljiva. Sve shto se bazira na nevidljivosti postaje besmisleno jednom kad sve postane vidljivo, a iz dana u dan smo sve blizhe takvom drushtvu. Slijedite iskljuchivo vlastite motive i zapamtite da se svaki trud na kraju isplati. Ovo je izvrsno vrijeme za sve otvorene i kreativne ljude, a sve je manje mjesta na svijetu za one koi to nisu i za one koi zhive od trgovanja tudjim radom i kreativnoshchu.

This is a great time to be alive :)

ps: nadam se da nitko ovo neche shvatiti osobno jer apsolutno nemam takvih namjera.

zvincic 12-09-2006 05:48 PM

Quote:

Originally Posted by SHIVA
Na zhalost nemoguche je napraviti objektivnu razliku izmedju jednih i drugih. No subjektivna razlika vech postoi. Na jednom hr forumu dosta mladih producenata aplouda svoje stvari i za razliku od mnogih drugih foruma dobro prihvachaju konstruktivne kritike.

koji forum je u pitanju?

SHIVA 12-09-2006 05:58 PM

http://www.electronicflux.com/forum/index.php

zaboravih napomenuti da forum nie produkcijski vech opchenito o el. glazbi, a produkcija je samo jedan pod forum.

Rhino 12-09-2006 06:08 PM

Evo, ja ne krijem da znam koristit loopove!
Doduse cesce ja kucam, biram kitove, uparujem kickove, blabla bla......
Ali ako mi loop legne, sto da ne? Tweakujem kako mi treba itd....
Pa loopovi i postoje zbog toga ne?
Desavalo mi se da cak i razbijam licno loop na snare hat kick itd:p

perun 12-09-2006 06:15 PM

@ SHIVA...

Samo me zanima iz koje perspektive posmatras ovaj "problem"... I kako mozes na bilo kom mestu svog texta da upotrebis izraz "MORA, tj. MORATI"... Kad pricas o nekome ili necemu!?

Mnogo si se israo, izvini, ali moram da kazem! Bez ljutnje... Ovo je jako shuplja prica i umesto ove "silne" pameti mogao si da napises samo jednu stvar kao odgovor: SLOBODA!!! I "jedni" i "drugi" imaju mashtu, to je jasno... Ali upravo ih sloboda razlikuje, samo za razliku od tebe tvrdim da upravo vise slobode lezi na strani onih vec "formiranih", iako ne zvuci logicno na jedan, a? E pa, razmisli... "Dokazanost" ili ime, ako je i u startu postojao talenat (a uglavnom itekako) dozvoljava ljudima da se osete malo vrednijim, samim tim im puni EGO rezervoare i daje sigurnost da su uvek ili "sve vise" u pravu! I to nije pogresno!!! To je prirodno!!! Koliko si se bavio ovim "fenomenom" kako ispada iz tvoje price... Potrosi 10 godina manje na razmisljanje o ovome... I videces da je samo jedna stvari tachna, tj. da je kljuch produkcije (sa beatmakingom ili ne) iskljucivo SLOBODA!!! Iskustvo dolazi vremenom... Ali ako su pesme na HDD-u kako kazes, momenat samokriticnosti ne postoji! Ili jako sporo dolazi. Ako upadnes u igru, bez njega ne opstajesh!

Niko nije postao IME zato sto mu je to BILA NAMERA, budi siguran, jer nisi IME! Sam si to davno rekao... I oK... Dakle, (ne pricam o nekim primitivnim nacinima pravljenja i bavljenja muzikom) niko nije slucajno tu gde jeste, a ta chinjenica te je evidentno i naterala da potrosis onoliko rechi na tako irelevantno poredjenje OVIH i ONIH!!! TI NEKI- Ne postoje!!!

Producent nije neko u pokusaju, vec neko debelo u POSLU! Vi ovde pricate o aranzerima-namernicima i aranzerima-profesionalcima... Svaki namernik zeli da bude ovaj drugi. Ako tvrdi suprotno, laze! Ili je vec 100% siguran da to nece biti... Nazalost... (ovde ne pricam o mladim ljudima koji sanjaju svoje snove, vec o onima koji su svesni da sebe zavaravaju- lako cete se prepoznati, ako se nadrkate na mene posle ove)!:)

A sve to napisano nema nikakve, ali apsolutno, veze sa zivotom (pardon, poslom koji pominjete!)...

PRODUKCIJA = "BOLENJE" K**CA (u najboljem smislu te fraze- tako je najbolje i tako se to i radi);):D

Cheers!

Samo sam hteo da kazem da 2 kategorije o kojima se diskutuje NE POSTOJE!!! Neke druge 2, opisane iznad, DA!

A celokupna prica nema stvarno veze sa ETIKOM... Uhhhh...

All times are GMT +1. The time now is 12:03 AM.