|
Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Member
|
![]()
ma vi?e se tu nezna tko tu koga j...! tko nam danas garantira da nas proizvođaći zvučnika farbaju i to na veliko.čovjek kad da velike novce sam sebe tje?i da je kupio najbolju stvar za te pare i uvjeren je da je kupnja opravdana.danas se vi?e i nezna koji kriteriji su najva?niji pri kupnji barem u nekoj mjeri-za?to su yamaha ns10 bile tako popularne? zato ?to je to nekakvi prvi studijski monitor koji je trebao,a i zvuči kao nekakav ?rotavi zvučnik ni?e hi-fi klase(zbog opona?anja kućnih uvjeta)...smije?no.ba? se pitam,tko danas uopće i kupuje neke vrhunske nearfield zvučnike jer ljudi na "ulici" umjesto da te?e boljoj kvaliteti od wav formata furaju uokolo svoje usb stickove i pod-ove prepune jadnog mp3-a i ostalog smeča.
pouka-uzmi bilo kakav zvučnik i poku?aj ga "naučiti" i tu je kraj svemu.ako čovjek nema sluha i talenta onda mu i najbolji zvučnik neće pomoči,a profić će i iz najjadnijeg monitora izvuči čudo. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#3 |
Member
|
![]()
pa sad već pričamo o stvarno vrhunskim in?enjerima zvuka i onima koji to rade dugi niz godina.najbolje je u svakom slučaju da ima čovjek 2-3 para monitora da pokrije sve tipove muzike ili sami balans sva tri spektra zvuka(low,mid,high).samo za nas bijednike koji se tu po balkanu mučimo da spojimo mjesec za mjesecom obični monitoring nam ostaje kao jedino prihvatljivo rije?enje.uostalom,toliko studija kućnih sam vidio gdje ljudi jedan monitor stave sebi pored glave,a drugi na vrh ormara i to im je ok.to je ipak grijeh kad su u pitanju pogotovo vrhunski monitori koji onda i ne zvuče vi?e tako vrhunski.i sam smje?taj je velika dilema u audio produkciji,miksanju itd...za manje sobe po mojem mi?ljenju ni ne treba nekakav vrhunski skupi nearfield nego i obični će da ?ljaka.e kad se sjetim one slike iz future musica u kojoj fatboy slim ima sobu pretrpanu s modulima,a na to je sve spojen yamaha ns10 i to s jadnim kabelima i na jo? jadnijem mjestu...pozdrav!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | ||||||
Moderator
|
![]() Quote:
Quote:
Quote:
Problem se javlja kada neko ima pogresan i neoptimalan setup, a motivise druge da rade na tako necem, jos i ako naplacuje... to vec nije bas OK! Quote:
Quote:
Quote:
![]() pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#5 | |
Mason
|
![]() Quote:
Raditi bez pristojnog monitoringa je isto sto i slikati zatvorenih ochiju, ili voziti auto kroz gustu maglu. Sad, naravno da ne treba preterivati... Tacno je mozda i ono: "U rukama Mandusica Vuka, bice svaka puska ubojita", ali ja nisam Mandusic Vuk, niti sa njim imam ikakvih dodirnih tacaka ![]()
http://www.facebook.com/idekius Last edited by idekius; 16-07-2006 at 07:32 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Moderator
|
![]()
da... slazem se, tesko je povuci analogiju izmedju monitora i svega ostalog... recimo muzicki instrumenti... iako sam laik, ali cu pokusati....
Kada kupis instrument koji je u rangu monitora na koji se treba "navikavati", to onda znaci da taj instrument nije TACAN, odnosno ne svira tacno NIKAD ono sto treba da svira, ma kako ga stimovao... ne govorim o finesama i "zvuku" nego o (ne)tacnosti... pa pitam,... da li je onda pametno kupovati takav muzicki "instrument" i "navikavati" se na njega... i sta posle sa tom navikom? Izvinjavam se ako bulaznim, stvarno sam laik za instrumente, ali mi neki (nadam se) zdrav razum i logika govori da tako nesto, ma kako bilo jeftino i primamljivo, ipak ni ne dolazi u prodavnice jer vecina onih koji ZNAJU da sviraju, imaju nepomirljiv stav o tome i to proizvodjaci instrumenata znaju i nece da se (mnogo) brukaju, barem pragove na vratu gitare mogu da pozicioniraju kako valja. Ponovo kazem,... mozda imam predrasude, pa izvinite. Pri tom ne govorim o "rastimavanju" posle, recimo, pet minuta sviranja... nego o apsolutnoj nenastimovanosti instrumenata, nikad... te pitam... ima li toga? Osim u vidu pravih decijih igracaka. Los monitor ili "bilo kakav" monitor moze biti vrlo blizu gore opisanoj situaciji, upravo zbog toga, sto monitor NE SME DA SE CUJE.... inace daje pogresne informacije i formira iskrivljenu sliku i naviku kod korisnika. Samo zelim da sugerisem da pitanje monitora NIJE isto kao sa svim ostalim spravama, i da su tu kvalitativni i kvantitativni zakoni sasvim drugaciji... Ok, mozemo dopustiti da mikrofoni "farbaju" zvuk, isto kao i preampi, uz odredjenu pametnu primenu, mogu se stvoriti jako lepi efekti... sta god... i to je sasvim ok.... to ode u mix a sa mixa na CD i ostaje zapisano... ZAUVEK. Kod monitora je drugi slucaj... ako ISTA oni "otpevaju" dobro, a da nije TACNO, to ne ostaje NIGDE osim u memoriji inzenjera zvuka, kao LEPO SECANJE! pozdrav bogi
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Monitori... Help! :) | zlobisha | Monitoring | 20 | 01-03-2009 04:04 PM |
veliki monitori vs mali monitori | liman021 | Monitoring | 4 | 13-07-2006 12:06 PM |
monitori ... | SumAnuT | Monitoring | 4 | 15-11-2004 12:10 PM |