Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika

Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika Analogni i digitalni sintovi, ritam ma?ine, MPC sekvenceri, sempleri i ostali elektronski proizvođači zvuka.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 14-06-2006, 07:04 PM   #11
cevap
Member

cevap's Avatar

Default Re: Kako se pravi kontra

U narodnjackim bendovima danas je sasvim normalno da nemate ni bas gitaru niti ritam gitare, ali imate jednoga klavijaturistu koji svira dionice ova 2 instrumenta i to se popularno zove bas kontra.

Najjednostavnije je rjeshenje uzeti neki sint poput Yamahine DX serije, ubaciti mu ove boje i pichi.
Najskuplje rjeshenje je nabaviti neki od sintija sa mogucnosti uvodjenja semplova....Korg Triton recimo, Kurzweil.....i nabaviti semplovani bas i gitaru, splitovati klavijaturu i ovo je definitivno najbolje rjeshenje.
Moze se eventualno proci neshto jeftinije, uzeti stariju klavijaturu sa dobrim tipkama i midi izlazima, kupiti stariji AKAijev sempler, ubaciti semplovani bas i gitaru te koristiti u kombinaciji sa starijim sintom. Mada.......valja se prije svirke zajebavat sa uchitavanjem semplova svaki put.

Eto, o tome se radi.
Old 14-06-2006, 10:49 PM   #12
Don Solaris
Pro Member

Brate, zasviraj mi kontru !!

Nego... jel ima neka pjesma u kojoj se mo?e čuti taj primjer? Skinuo bih ju preko eMule... Stvarno me zanime u čemu je fazon i kakve su to "farbe".
Don Solaris is offline   Reply With Quote
Old 15-06-2006, 12:47 AM   #13
analog moon rider
Junior Member

Quote:
Originally Posted by Don Solaris

Nego... jel ima neka pjesma u kojoj se mo?e čuti taj primjer? Skinuo bih ju preko eMule... Stvarno me zanime u čemu je fazon i kakve su to "farbe".

Vjeruj mi, to tebe ne zanima tak da nemoj se mucit sa skidanjem...

Jel vjerujete vi meni da sam svojedobno vidio DX11 prepiljen na pola motornom pilom... Naime na nekoj narodnjackoj gazi tip iz publike je otiso do auta po motorku doso do pozornice i prepilio synth pod izlikom "nes ti meni svirat narodnjake !"
E to ja zovem SPLIT na klavijaturi !

analog moon rider is offline   Reply With Quote
Old 15-06-2006, 12:51 AM   #14
clusterchord
mod?rateur analogue

clusterchord's Avatar

Quote:
Originally Posted by Don Solaris

e je*iga kad nisi bio u JNA..

to se tamo zanat izuci. furam se na neki finjak, sintevi, ambient i to sve.. a tamo sam drmao kolo, mile kitica pa sve odreda.. hahaha rolleyes:

istina imali smo pravu gitaru i bas, ali su stalno isli um-ca um-ca um-ca (estam bre).

clusterchord is offline   Reply With Quote
Old 15-06-2006, 10:08 AM   #15
Muzikant
Junior Member

Quote:
Originally Posted by OFF
A, objasni ti meni, sto se ti lozis na tu farbu, sta tu ima dobro?
Ozbiljno pitam, bez trunke ironije, voleo bih da shvatim. Znam o kakvoj boji pricas, meni je to u najmanju ruku bezveze
Nema sta da se lozim. Treba mi dobra kontra, tako da cu potraziti DX11 (ili 21 ) kad vec ne mogu da je napravim na is50.
Pozdrav.
Muzikant is offline   Reply With Quote
Old 15-06-2006, 11:05 AM   #16
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Izvini, to je meni vrhunac ishcasenosti muzickog ukusa
Old 15-06-2006, 03:53 PM   #17
cevap
Member

cevap's Avatar

I uvijek ista pricha, na ovome forumu uvijek o narodnoj muzici komantarishu oni koji pojma o njoj nemaju. Ako ne zelite covjeku dati dobar savjet, nemojte mu ni odmagati. Nije to lijepo, koliko god ti bio "vrhunac ishcasenosti muzickog ukusa".
Bash bih volio da chujem sta ti lichno radish i svirash od muzike!
Old 16-06-2006, 10:56 AM   #18
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Neces verovati, ali i narodnu muziku poznajem dosta dobro, ali pravu narodnu. Dx11 definitivno nije narodni instrument, a ta boja jos manje. Semplovana akustara u narodnoj muzici je nesto drugo (ono sto si i ti pomenuo).....

Pokusavam da zamislim pesme 'Stani, stani Ibar vodo' ili ' Ako umram il' zaginam' ili ' Zbog tebe mome ubava' ili 'Ej salasi na severu Backe' ....... odsvirane ovom bojom , sa dosta umanjenij, poluumanjenih i 7 i mol7 akorda......... uhhh

Last edited by OFF; 16-06-2006 at 11:02 AM.
OFF is offline   Reply With Quote
Old 16-06-2006, 03:13 PM   #19
cevap
Member

cevap's Avatar

Kad iskopam neke mp3ice ciganije, mozda chak i neke od pjesama koje si naveo, zakachit cu ovdje da chujesh. Muzika se druze razvija, isto kao i tehnologoja, i bila sta drugo. Pjesme koje si naveo su najbolje i najkvalitetnije kad ih sviraju akustichno instrumenti, ali kako vec rekoh, sintisajzeri sada vladaju. Na kraju, dobro pa se ove stare pjesme ikako sviraju, bolje i ovako nego da zamru totalno.

U pravu si, DX11 nije narodni instrument, ali skoro pa nema ciganskog orkestra bez barem jednoga sinta iz DX serije, a oni su ipak kraljevi kad je muzika u pitanju.
Old 16-06-2006, 06:44 PM   #20
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Cekaj, pa nije sva narodna muzika ciganska?
Pazi, na nasim prostorima ima mnogo naroda, i svaki od njih ima svoju muziku, tako i Romi. Ja sam, izmedju ostalog, svirao dosta svetske muzike (spanske, ruske, grcke, ruske - ciganske, jevrejske) i trudio se da svaku pesmu sto manje oskrnavim i da je priblizim podneblju sa kog dolazi koliko sam znao. Jedno su obrade, jedno je popularna muzika, a drugo narodna, ili nacionalna muzika koja je obelezije i istorijsko nasledje svakog naroda. Zato ja ne podnosim to muzicko 'ciganisanje' (mislim na nacin svirke)

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules