Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 27-05-2006, 06:20 PM   #1
Adi
Member

Adi's Avatar

Default Materijalli koji apsorbuju zvuk, recimo od...

Pozdrav,
Imam samo jednu prostoriju koja mi je sve i svo snimanje se u njoj desava, dakle home recording varijanta, i trebam utisati rad kompijutera, ventilatori prave buku. Naravno osim izbacivanja ventilatora i zamene sa pasivnim hladjenjem, sto nije uvek moguce, interesuje me kojim bi materijalom mogao obloziti donji deo stola gde mi se nalazi kompijuter, materijal koji bi upijao takvu vrstu sumova. Da li ima nesto prakticno za tako nesto kod nas, ili alternativno resenje ili bilo koji koristan savet osim, premesti kompijuter ili smanji broj ventilatora sto i sam znam. Video sam na jednom sajtu tako nesto ali nisam skopcao o kom materijalu se radi a pogotovu da li ga ima kod nas, post je Britanski sajt.

Evo linka na sta mislim. Inace link je veoma zanimljiv za one koji zele da dizajniraju sebi studio itd... http://www.ethanwiner.com/acoustics.html#top
Pozdrav

Last edited by Adi; 27-05-2006 at 07:34 PM.
Adi is offline   Reply With Quote
Old 27-05-2006, 11:09 PM   #2
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Materijalli koji apsorbuju zvuk, recimo od...

Quote:
Originally Posted by Adi
Pozdrav,
Imam samo jednu prostoriju koja mi je sve i svo snimanje se u njoj desava, dakle home recording varijanta, i trebam utisati rad kompijutera, ventilatori prave buku. Naravno osim izbacivanja ventilatora i zamene sa pasivnim hladjenjem, sto nije uvek moguce, interesuje me kojim bi materijalom mogao obloziti donji deo stola gde mi se nalazi kompijuter, materijal koji bi upijao takvu vrstu sumova. Da li ima nesto prakticno za tako nesto kod nas, ili alternativno resenje ili bilo koji koristan savet osim, premesti kompijuter ili smanji broj ventilatora sto i sam znam. Video sam na jednom sajtu tako nesto ali nisam skopcao o kom materijalu se radi a pogotovu da li ga ima kod nas, post je Britanski sajt.

Evo linka na sta mislim. Inace link je veoma zanimljiv za one koji zele da dizajniraju sebi studio itd... http://www.ethanwiner.com/acoustics.html#top
Pozdrav
Sve sto vidis na tom sajtu (taj link imas na vise mesta po Forumu) a da je apsorpcioni materijal za upijanje sumova kompjutera, zameni sa Azmafonom, debljinu proceni sam, eksperimentom, i prema ukusu...
Azmafon je na bazi pamuka, nije stetan po zdravlje, i treba ga koristiti za sve male akcije koje ga ne zahtevaju u velikim kolicinama, posto je skuplji od staklene/mineralne vune za istu zapreminu.
Inace, ubuduce, da bi mogli da znamo sta da ti preporucimo, navedi lokaciju gde zivis, jer moze lako i Azmafon da ti bude "nedostupan", ali zato moze nesto drugo....

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 27-05-2006, 11:58 PM   #3
Adi
Member

Adi's Avatar

Pratio sam temu gde si dosta ucestvovao sto se tice tih materijala pod tematikom "Ogluvljivanje Sobe" ali sam ipak zeleo biti siguran sta bi od svega toga bilo konkretno dobro za mene, pa sam zato i postavio ovaj post.
Zivim u Novom Sadu, pa verovatno postoje mogucnosti da to nabavim, ako nista drugo ni Beograd mi nije daleko, sat vremena voznje.
Sto se tice tog Azmafonom, i ja sam bacio oko na njega posto ste dosta pisali o tome, Eeeeeee jos mi recite gde ima da se nabavi i posto. Uskoro uzimam kondezatorske mikrofone pa ce mi trebati sto bolji uslovi u mojoj prostoriji i svaki suvisni zvuk ili sum se mora eliminisati koliko je to moguce.
Dakle gde ima Azmafonom i posto?
Hvala na pomoci i nemoj mi zameriti ako sam stavio nesto sto vec ima na postovima, ja ih dosta citam i citam mnoge teme vezane za studio i home recording posto sam pocetnik i vec mi je puna glava raznih stvari, a sto sam duze na ovom forumu sve su mi dzepovi prazniji, ali zato verujem da cu napraviti ono sto zelim, a kada radim nesto zelim da to bude kvalitetno u skladu sa mojim mogucnostima, naravno.
Pozdrav
Old 28-05-2006, 12:08 AM   #4
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Adi
Pratio sam temu gde si dosta ucestvovao sto se tice tih materijala pod tematikom "Ogluvljivanje Sobe" ali sam ipak zeleo biti siguran sta bi od svega toga bilo konkretno dobro za mene, pa sam zato i postavio ovaj post.
Zivim u Novom Sadu, pa verovatno postoje mogucnosti da to nabavim, ako nista drugo ni Beograd mi nije daleko, sat vremena voznje.
Sto se tice tog Azmafonom, i ja sam bacio oko na njega posto ste dosta pisali o tome, Eeeeeee jos mi recite gde ima da se nabavi i posto. Uskoro uzimam kondezatorske mikrofone pa ce mi trebati sto bolji uslovi u mojoj prostoriji i svaki suvisni zvuk ili sum se mora eliminisati koliko je to moguce.
Dakle gde ima Azmafonom i posto?
Hvala na pomoci i nemoj mi zameriti ako sam stavio nesto sto vec ima na postovima, ja ih dosta citam i citam mnoge teme vezane za studio i home recording posto sam pocetnik i vec mi je puna glava raznih stvari, a sto sam duze na ovom forumu sve su mi dzepovi prazniji, ali zato verujem da cu napraviti ono sto zelim, a kada radim nesto zelim da to bude kvalitetno u skladu sa mojim mogucnostima, naravno.
Pozdrav
Savet:
Edituj u svom User Control Panelu prebivaliste, pa stavi Novi Sad, tako ce ljudi znati odakle si bez citanja ovog posta.

Yoloko je skoro nabavljao azmafon, pa je napisao u ovom threadu sve sto je saznao... procitaj ga celog, naci ces telefone stovarista u Bgd, kao i telefone fabrike u Kragujevcu, cene po metru kvadratnom, itd...
Inace imaj u vidu da se azmafon izradjuje u tablama 1x1.2m i da neko daje cene po metru kvadratnom a neko po "tabli"... tako da eventualno 20% "skuplje" ne mora biti zbog necijeg "ekstra profita"... ako naletis na to.

Srecno!

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 28-05-2006, 12:11 AM   #5
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Adi
....a sto sam duze na ovom forumu sve su mi dzepovi prazniji....
Pokusaj prvo samo da citas neko vreme, ne trci sa trosenjem para... tesko se zaradjuju ovih dana.

pozdrav

bogi

Old 28-05-2006, 08:51 AM   #6
Adi
Member

Adi's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy
Pokusaj prvo samo da citas neko vreme, ne trci sa trosenjem para... tesko se zaradjuju ovih dana.

pozdrav

bogi
Ma znam da se tesko zaradjuju, nego treba da pocnem da snimam CD mimo onoga sto vec radim a nemam vremena da kompletiram studio par godina kao oni koji se bave time duze vremena, tako da ne mogu mesecima da analiziram sve, vec treba relativno brzo da se snadjem, nabavio sam i neke knjige sto je kod nas moguce nabaviti pa juris. Sve u svemu cinimi se da sam u odnosu na svoj budzet i skromno znanje ipak kompletireo solidan mali setup i to zahvaljujuci vama sa ovog foruma.Jos samo da sredim prostoriju malo.
Old 28-05-2006, 12:23 PM   #7
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Sećam se da sam naleteo na neke tipove koji su radili gluva kući?ta za komp. Naravno kući?ta nisu jeftina, ali mo?e? da ukrade? ideju. Kući?te je oblo?eno sa unutra?nje strane tanjim slojem izolacije, a mislim da su neki delovi i od drveta. U svakom slučaju stoji i to da ako ima? veliku buku od ventilatora u kući?tu, razmisli o tome za?to je velika buka. Ja imam samo dva ventilatora, onaj na procesoru i naknadno sam dodao kod hard diskova jer su tri komada, mada mo?da i to ne mora. Znači mo?e? poraditi na maloj custom-izaciji postojećeg kući?ta. Mislim da su tipovi re?ili izlazni ventilator od napajanja tako ?to posle njega ide tunel pod uglom od 90% koji je takođe sa unutra?nje strane oblo?en izolacionim materijalom. Znači umesto da obla?e? donji deo stola oblo?i sam kompjuter, mo?da bi ti i oblaganje metalnog kući?ta tanjim slojem materijala pomoglo, jer dobar deo buke ide od rezonanci koje se prenose na kući?te samo, tj ono pojačava buku. Konačno zavisi i koji CPU ima?, ja sam uzeo Atlona 64 XP, ba? zbog niske radne temperature tako da ne mora da se napiči ventilator.
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 28-05-2006, 02:20 PM   #8
Adi
Member

Adi's Avatar

Zdravo Dushane

Pa nije losa ideja to oblaganje unutar kucista. Nazalost kada sam sklapao ovu konfiguraciju nisam bio svestan da ce mi koristiti uprav za ovu namenu. Bili su to neki amaterski snimci na SB Live i Audigy 2 ZS, no sada je druga prica, kondezatorski mikrofon, i E-MU 1820m, itd. Ja imam inace P4 Intel na 3.0, ali to nije najveci problem posto imam dobar tih Zelmanov kuler, medjutim problem je sto i na ploci imam cipset hladjen ventilatorom a i na grafickoj, pa jos hladim i 3 hard diska. Pokusacu zamenuti ventilatore na ploci i grafickoj pasivnim hladjenjem ali to nije jeftino ni najmanje, pogotovu graficka. No ovo je skup sport. Pokusacu obloziti kuciste i videti kako primeniti i tvoje predloge. Imas li neki link za takvo budz kuciste koji su momci pravili ili negde na webu po svetu?
Hvala za savete
Pozdrav
Adi

Last edited by Adi; 28-05-2006 at 02:25 PM.
Old 29-05-2006, 01:46 AM   #9
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Uf, voleo bih ti dati link, ali nemam... Jesam svojevremeno ne?to čačkao na tu temu, pa video to kući?te sa izolacijom, i slikama kao preseci, koji materijal i slično, ali sada bih morao da sednem da googlam isto kao i ti...
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules