Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 24-04-2006, 08:19 PM   #21
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: AKM AK4524VF (stereo codec chip)

Quote:
Originally Posted by idekius
....

Sad, ovo ne mora da bude tacno, ja kazem onako kako ja to cujem i dozivljavam... Velike razlike u ceni, a napredak i nije bas tako veliki...
Od neke tacke "napredak" nije vise toliko "znacajan" da bi se odmah uocio, ali to ne znaci da je put do njega jeftin, nasuprot, ... recimo podici dinamicki opseg konvertora sa 110 pa na 115 pa na 117 pa napokon na 120dB, trazi godine rada i usavrsavanja... i novi konvertori su obicno veoma skupi na pocetku "karijere"... podici dinamicki opseg za 3dB nije isto kada ti je pocetni dinamicki opseg 85dB i kada je to 117dB... kada bi uzeo u obzir koliki su to naponi... recimo da su naponi na diferencijalnim ulazima AD konvertora maksimalno 2V u peak-u i neka je dinamicki opseg 110dB, onda je najnizi napon koga AD konvertor moze konvertovati nekih 3uV (tri mikrovolta, slovima)... to je vec duboko u opsegu kontaktnih potencijala spajanja dva metala (fizicka pojava, neizbezna)... i taj problem smo imali na Sparrow... onda krecu tehnoloski trikovi da se sum zbog termalnih varijacija na metalnim kontaktima smanji sto je moguce vise.... Znaci tada tehnologija i konstrukcija "svega ostalog" mora da se primeni da bi se karakteristike dobre komponente ocuvale... inace ih los materijal za izolaciju na stampanoj ploci moze degradirati.
Takodje treba paziti da se vrhunski konvertori ne drze u zadimljenim prosotrijama... posto i to godinama moze da degradira osetljivu spravu... Rusi su to u MIG-ovima resavali lakiranjem ploca, vakumiziranjem i pecenjem... ali posle toga nema vise "laganog" servisa... mozes lemilicom da trljas koliko hoces, lak ne popusta.... zato to niko ni ne radi...

Inace tvoj sluh i sluh ostalih je jedino merodavan po ovom pitanju... sve ostalo "moze biti ali ne mora da znaci".... znam da zvuci totalno nelogicno... ali to smem da kazem na osnovu iskustva koje imam...

Zadnjih godina se svi bore za detalje... ali, koliko znam, "detalji" se nemaju cime meriti osim ljudskim sluhom... najvise zato sto detalja ima puno, covek cuje mozda 1% od svih njih, a merenjima imamo sve... samo jos neko da nam kaze koji su ti detalji koji su bitni... i resen je problem... zato savetujem koriscenje sluha.

Recimo sa TL074 je radjena jedna strasno popularna sprava... mislim da je gitarski rack efekat... ili tako nesto... to sjajno radi... ali to je gitarski efekat a ne AD konvertor...

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 24-04-2006, 08:38 PM   #22
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
U pesmama koje radim je gotovo uvek "ziva" gitara, bass gitara, vocal, back vocali...
Dakle, bitnu razliku izmedju CW i ADI-2 nisam osetio (sto ne znaci da nema razlike), a Behringer ADA8000 za sada nisam primenio ni u jednoj pesmi, tako da neznam za njega...
Dok si na malom broju kanala, i dok su ti projekti mali, nije toliki problem imati dinamicki opseg i 100dB... ali kada to krene da se multiplicira megalomanskim pristupom... onda imas problem... miksanjem ti se suzava dinamicki opseg rezultata rapidno kada povecavas broj kanala i ako su ti snimci losi... tako da to dodje jako brzo do nivoa da "ne moze da se slusa".... i onda ti CD na kraju bude totalno smece....
Zato se i ide na ekstremni noise floor i dinamiku... zbog velikih mix projekata... i (cesto) megalomanskih zahteva klijenata. Tada ti to moze biti bas "sitnica" koja ti treba da zvucis ispravno na kraju.

Zato mozda nije lose da se izucavaju tehnike koje koriste u Chesky Records... slabo znam o tome... ali minimalisticki pristup mozda moze pojeftiniti opremu... i dati nekom sansu da sa malo ulozenih para (ali pametno) krene da radi nesto sto mozda ima publiku... samo nagadjam...

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 24-04-2006, 08:42 PM   #23
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Bas sada pogledah Sparrow...
Iskrene zelje da Bozo Electronic uradi mic preamp u klasi nekih 500-tinak eu, pa da se kao ljudi, snabdevamo kod vas
Hvala.

Ta cena (po kanalu) bi mogla da se postigne samo sa cetvorokanalnom varijantom... ako ne zelis da nas preamp bude u kartonskoj kutiji (bice onda NIKE precrtano na kutiji crnim acetoncem, obecavam)

pozdrav

bogi

Old 24-04-2006, 08:59 PM   #24
idekius
Mason

idekius's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy
Hvala.

Ta cena (po kanalu) bi mogla da se postigne samo sa cetvorokanalnom varijantom... ako ne zelis da nas preamp bude u kartonskoj kutiji (bice onda NIKE precrtano na kutiji)

pozdrav

bogi
Pa zar je nemoguce odraditi nesto u klasi FMR RNP... Mislim, to nije naivan preamp, sa sa cenom je otprilike tu negde... Groove Tubes, RNP i pojedini SPL modeli su zaista kompromis cene i kvaliteta... Mislim, pre bih kupio preamp cijeg proizvodjaca poznajem i znam da se trudi da odradi sto bolje, nego RNP... cisto razmisljanje...

Last edited by idekius; 24-04-2006 at 09:02 PM.
idekius is offline   Reply With Quote
Old 24-04-2006, 09:10 PM   #25
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Pa zar je nemoguce odraditi nesto u klasi FMR RNP... Mislim, to nije naivan preamp, sa sa cenom je otprilike tu negde...
Pa eto imas njega... ne znam da li si ga koristio.
Neisplativo je praviti nesto sto je dostupno na trzistu po pristupacnoj ceni... jeftinije od toga se ne moze ovde praviti zbog jako malih serija...
BoZo Electronics-u ne preostaje nista drugo osim da se rve u high-end klasi... gde svi imaju relativno male serije, ali gde se 6dB vise "necega" meri, cuje, vidi, oseca, ili sta vec... ali i kosta.... to smo odavno apsolvirali... nema tu posla za domaceg proizvodjaca.

Iza Behringera stoji ozbiljan biznis, i oni nisu naivni uopste...

Ali ako gledamo Focusrite (red), Great River, Manley, Millenia Media, Grace Design, Neve,... ok, o tome mozemo pricati... kada pricamo o mic pre.

U spravama su cipovii obicno najjeftiniji... mehanika najskuplja... aluminijumsko dugme na Sparrow kosta preko 10$ (recimo). Masinci NISTA ne prastaju.

pozdrav

bogi

Old 24-04-2006, 09:30 PM   #26
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Pa zar je nemoguce odraditi nesto u klasi FMR RNP... ...
Sad su mi se tek ucitale slike... pa RNP nije u rack kutiji

pozdrav

bogi

Old 24-04-2006, 09:35 PM   #27
idekius
Mason

idekius's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy
Sad su mi se tek ucitale slike... pa RNP nije u rack kutiji

pozdrav

bogi
Nije Ali je jedan od nekoliko jeftinijih preampa koji valjaju necemu...
Planiram da uzmem upravo njega... Cak, mislim da je pametnije uzeti tako nesto, kada je budzet ogranicen, nego platiti DA na preampu, kutiju, kompresor... Toliko kosta i FocusRite Voice master, a mislim da je FMR RNP bolji izbor, upravo zato sto se ustedelo na VU metru i stvarima koje su ipak, vise estetika... RNP ima dva kanala, a vise bi mi se svidjalo da je samo jedan i da je svih petstotinak eu potroseno na jedan kanal... Headroom mu je +26 db...
Old 24-04-2006, 09:42 PM   #28
idekius
Mason

idekius's Avatar

A Groove Tubes ne samo da nije u rack-u, vec lici na omanji aparat za shvajsovanje, ili neki matori stabilizator iz '70-ih
Old 24-04-2006, 09:47 PM   #29
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Nije Ali je jedan od nekoliko jeftinijih preampa koji valjaju necemu...
Planiram da uzmem upravo njega... Cak, mislim da je pametnije uzeti tako nesto, kada je budzet ogranicen, nego platiti DA na preampu, kutiju, kompresor... Toliko kosta i FocusRite Voice master, a mislim da je FMR RNP bolji izbor, upravo zato sto se ustedelo na VU metru i stvarima koje su ipak, vise estetika... RNP ima dva kanala, a vise bi mi se svidjalo da je samo jedan i da je svih petstotinak eu potroseno na jedan kanal... Headroom mu je +26 db...
Hm, imamo jedan prototip koga bi mozda mogli da sastavimo...
Transformerless je, grayhill stepped 12 polozajni gain (slicno kao na Sparrow). Kako namestis gain, tako ti ostane... veoma stabilan temperaturno.
Klase je onih mrcina gore navedenih, ali nema VU (samo signal i klip ledara), phantom, phase invert prekidaci. Bila bi mala kutijica 100x160x50 od aluminijuma, jedan kanal... mislim da bi moglo po toj ceni o kojoj pricas...
Ali nema Lundahl, nema nikakvu "boju"... apsolutno brutalan, kao i sve sto smo do sada pravili... dizajn je i interno potpuno balansiran... kao i Sparrow.

Radili smo to pre nekoliko godina, pa smo ga ostavili za kasnije.
Mozda bi ga trebalo napokon probati... jos nije ni sklopljen :o

pozdrav

bogi

Old 24-04-2006, 11:04 PM   #30
dgraph
Junior Member

interesantan intervju u vezi chip-ova itd.:

http://prosoundnews.com/articles/article_3321.shtml

pozdrav

dgraph
dgraph is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules