Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 22-12-2005, 05:15 PM   #101
kompozitor
Guest

Default Re: Volim Gibonnija

Nisam mislio na njega . Cak ga i ne poznajem .

Znam dosta dobrih sviraca koji ne pisu .

Pozdrav ...
  Reply With Quote
Old 22-12-2005, 05:42 PM   #102
bassystem
Stara Rumski Elita 2003.

bassystem's Avatar

Quote:
Originally Posted by kompozitor
Nisam mislio na njega . Cak ga i ne poznajem .

Znam dosta dobrih sviraca koji ne pisu .

Pozdrav ...
ma, znam, bila je ?ala....nebitno, u pravu si, ima i takvih, to čak nije tako ni rijedak slučaj, kao ?to ima i izuzetnih virtuoza koji su u?asno nemuzikalni, ili imaju opasnu tehniku a neznaju harmonije (vrlo čest slučaj sa gitaristima-sledbenicima Vai, Satriani, Malmsteen...nemojte sad, ja vid'o, svirao s takvima, odsvira ti paganinijev kapric naopačke u 180bpm, a pita? za Cmaj-nezna...) kao ?to ima i izuzetnih kompozitora, koji "jedva" sviraju...omiljen mi je A.C. Jobim, koji kad svira (mada svira izuzetne harmonije) misli? juče naučio...i smije?no pjeva, a napravio je najbolje bossanove svih vremena...

tako da nema pravila...pitanje je kako se napravi dobra stvar (čak su i te N Bebe koje ne?to prozivamo imali vrlo uspje?an hit DVOJE...). Da li svjesno krene? poučen iskustvom, naslu?an dobre muzike pa kao, evo da napravim stvar, ili onako, jednostavno dođe...

kompozitor, kako to ti radi?? I ?ta ti komponuje?, mislim, koju vrstu muz??
bassystem is offline   Reply With Quote
Old 22-12-2005, 05:56 PM   #103
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Quote:
Originally Posted by bassystem
ali za?to, ja ba? ?elim da čujem mi?ljenje (?to vi?e) članova foruma...za?to vam je neka kompozicija dobra i za?to slu?ate to ?to slu?ate...
Postoji nesto u knjizevenosti sto se zove 'impresionisticka kritika' a njena najlaksa definicija bi bila 'Pricacu vam o sebi povodom Pushkina(npr)'

Ja se trudim da muziku dozivljavam bas tako, kao najobicniji slusalac i da je vrednujem po kolicini emocija koje je izazvala kod mene, bez obzira da li su to bes, tuga, ljubav, sreca, nostalgija, divljenje..... Zbog toga mi se i svidjaju pesme najrazlicitijih oblika i iz razlicitih zanrova. Volim neke duge, kompleksnije pesme (Shine on You Crazy.... , Since I've been loving......., ali i jednostavne, ogoljene - Girl (the Beatles), Moon over Bourbon ....(obrada, sa zadnjeg albuma) , pa mi se svidi i po nesto Rammsteina, pa Audioslave, pa ZZ Top, opsti sharenis.
Kad je posao u pitanju, onda pokusavam da provalim kakve ce emocije izazvati pesma koju sviram ili snimam, na krajnjem korisniku iste. Onda se slusa sve sto je blisko zanru koji se radi.

A sto se domace muzike tice, sto je i tema ovog topika, odrastao uz Smak, Time, Atomsko Skloniste, Leb i sol, nesto kasnije Ekv....
A volim i Gibonnija , zato sto me stvarno seca na neke jako lepe trenutke iz bliske proslosti ( i je*e mi se ko mu je svirao bubanj, bas, sto mu produkcija nema attack.....)
Old 22-12-2005, 06:02 PM   #104
MHz
Pro Member

MHz's Avatar

''Pozovi me da me nema'' bih ja protumachio kao: ''Pozovi me sebi da budem sa tobom, nisakim drugim i da nestanem sa lica zemlje - jer si mi ti dovoljna''

Mislim da u svakom tekstu moze da se pronadje smisao (ipak iza njega stoji neka prica, neki razlog zasto je napisan). Ona svakako nece biti ista za sve. Cak moze da se desi da ja mislim jedno, a da autor prica sasvim drugu pricu.

A shto se tiche Stingove pesme ''Every Breath You Take'', mislim da pesma nije nimalo losha i mislim da neki od vas meshaju dve stvari: Kada je pesma losha (kako kome) i kada je pesma IZLIZANA. Secam se svoje reakcije kada sam prvi put cuo tu stvar i necu da krijem da sam je slusao nedelju dana na REPEAT u winampu. Ali danas kada cujem tu pesmu, hocu da povratim . Isto vazi i za ''Smoke On The Water'', ''Neko Te Ima Nocas'' i tako dalje.. to su sjajne stvari, samo su chute toliko puta da nam je stvarno dosta...

Isto volim i kada prodje odredjeno vreme da ne cujem neku stvar i onda je chujem na radiju...hehe znam da se uzelim...

@OFF
Super mi je ovo shto si rekao za Gibbonija

Last edited by MHz; 22-12-2005 at 06:04 PM.
MHz is offline   Reply With Quote
Old 22-12-2005, 06:13 PM   #105
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

I ja se slazem sa tobom (konacno i nas dvojica da se slozimo ) za ovaj deo o izlizanosti pesama. Pre neki dan sam pomislio 'Je*ote, ovaj Smoke on the water uopste nije tako sugava stvar'..... A gledao sam koncert G3 gde oni to sviraju
Old 22-12-2005, 06:36 PM   #106
MHz
Pro Member

MHz's Avatar

U to ime...
MHz is offline   Reply With Quote
Old 22-12-2005, 06:48 PM   #107
andreja
Member

andreja's Avatar

Quote:
Quote:
Originally Posted by andreja
ja sam mislio da su u ovim vremenima iscezli ljudi koji ne znaju da je slusanost direktno proporcionalna medijiskom marketingu i veruju da umetnicki kvalitet igra nekakvu ulogu u slusanosti i popularnosti.
ne želim ja nikakve igre ni prepucavanja s tobom, nego me iznervirao ton kojim si ti meni objašnjavao ove trivijalne stvari, k'o da sam dijete, ili živim na Marsu pa ne vidim šta se dešava pa si ti tu da mi otvoriš oci...
ono sto je tebe iznerviralo (gornji citat) zapravo sadrzi kompliment u zavijenoj formi, a ton moje poruke je bio podesen za lamentiranje, a ne za soljenje pameti. i da, tvoja izjava koju sam ja citirao u mojoj prvoj poruci na ovoj temi ("Da Darkvudi, ili bilo koji drugi bend napravi dobru kompoziciju svi bi ih slušali.") meni, iz vec pomenutih razloga, zvuci kao da je "sa marsa". ali nebitno sad, nisam imao za cilj da ti solim pamet niti da ton moje poruke zvuci onako kako je tebi zvucao.

-------

sto se tice gibonnia, ja ne pripadam njegovoj ciljnoj publici, a mogao sam da "svarim" nekoliko pesama sa tog albuma (mirakul), ali toliko mi je pesela prica oko njegovog bubnjara, basiste i njihove veze sa stingom (ko da je sting neki bog i garant dobre muzike makar ga samo poznavao neko ko svira na albumu ), dizanja produkcije u nebesa i uopste cela ta fama mi je smucila i te pesme koje su mi se svidele. nemam ja nista protiv ambicioznih projekata, stavise svidjaju mi se takvi izleti, ali sto je mnogo, mnogo je.
andreja is offline   Reply With Quote
Old 22-12-2005, 07:11 PM   #108
bassystem
Stara Rumski Elita 2003.

bassystem's Avatar

Quote:
Originally Posted by andreja
ono sto je tebe iznerviralo (gornji citat) zapravo sadrzi kompliment u zavijenoj formi

hvala na komplimentu...mada jo? nisam uspio da ga de?ifrujem
Old 22-12-2005, 07:57 PM   #109
kompozitor
Guest

Quote:
pitanje je kako se napravi dobra stvar (čak su i te N Bebe koje ne?to prozivamo imali vrlo uspje?an hit DVOJE...). Da li svjesno krene? poučen iskustvom, naslu?an dobre muzike pa kao, evo da napravim stvar, ili onako, jednostavno dođe...
kompozitor, kako to ti radi?? I ?ta ti komponuje?, mislim, koju vrstu muz??
Jednostavno je . Ako imas smisla moci ces nesto napisati . Dar se moze razvijati i usavrsiti ali ako ga nema dovoljno , uzalud je . Tako da nema recepta , s tim se slazem .

Znam neke muzicare koji ponekad napisu neku temu . I bude dobra , ali to je retko .

Ako se necemu posvetis sigurno ces nesto uraditi . Ako si dobar basista , drzi se svog instrumenta .
Ja volim bas gitaru i zadovoljstvo mi je da komponujem bas u pesmi .
Ali ne bih nikad svirao bas ( mozda nekad , za svoju dusu ) .

Misljenja sam da je za dobru pesmu potreban tim ljudi , gde se zna ko sta radi . Zato kod nas nema nekog velikog rezultata , jer svi rade sve .

Sto se tice pitanja koju vrstu muzike pisem , misljenja sam da je svaki autor ( pa i ja ) pravac za sebe . Mrzim totalitarizam i svodjenje ljudi na gomilu .

Volim prave instumente ( akustiku ) bez obzira odakle instrumenti dolaze , ili kad su nastali , ili kako se stimaju .
Primetio sam da akusticni instrumenti dobro izlaze u miksu , zvuce najbolje ( bar meni ) .

Ja ne pisem ono sto slusam . Napr. slusao sam Motorhead a sad radim aranzman za tamburaski orkesar .
Inace slusam sve osim tubo folka , tehna , dead metal - a , modernih kompozitora klasicne muzike ...

Volim jazz . Volim operu . Volim i rock , tvrdji zvuk , naporan ( poput mojih postova ) . Stvarno sve moguce .

Pozdrav ...
  Reply With Quote
Old 22-12-2005, 07:57 PM   #110
bassystem
Stara Rumski Elita 2003.

bassystem's Avatar

Quote:
Originally Posted by mhz021
''Pozovi me da me nema'' bih ja protumachio kao: ''Pozovi me sebi da budem sa tobom, nisakim drugim i da nestanem sa lica zemlje - jer si mi ti dovoljna''
evo, predla?em da ti i moj drug ProkDu budete specijalni prevodioci za novi tred koji planiram da pokrenem sa besmislenim tekstovima (?ala, naravno, nadam se da se ne ljutite, samo, meni su mnogo smije?ne te besmislice, posebno ?to mi o tome jo? pričamo...a ljudi pisali random riječi koje zvuče kul, samo da bi zvučali mistično...i zaradili prodajom ploče

Quote:
Mislim da u svakom tekstu moze da se pronadje smisao (ipak iza njega stoji neka prica, neki razlog zasto je napisan). Ona svakako nece biti ista za sve. Cak moze da se desi da ja mislim jedno, a da autor prica sasvim drugu pricu.

e, vidi?, ja se tu ne sla?em. Mislim da TAČNO treba da shvati? autora ?to ti govori, jer u protivnom on nije uspio da ti dočara svoje emocije, slike itd...Tako mo?e da se dogodi da on neće da se k*** s ribom jer ga boli glava, a ti pomisli? da je derpe. (homoseksualac, izvinjavam se ako ima takvih ođe) Naravno, ovo je moj stav, tako da ja ne slu?am takve bendove, ali čim oni postoje, znači da ima dosta ljudi koji vole takve, vi?esmislene pjesme, ?to je opet ok. Mislim, ne treba se sada prepirati da li je neko u pravu, niti ja to ?elim da otkrivam (jer je i nemoguće) ali ja samo iznosim svoj stav o tome, fala ti ?to si iznio svoj, a zato sam i otvorio ovu temu, da čujem ?to ljudi misle o tome

Quote:
A shto se tiche Stingove pesme ''Every Breath You Take'', mislim da pesma nije nimalo losha i mislim da neki od vas meshaju dve stvari: Kada je pesma losha (kako kome) i kada je pesma IZLIZANA.

ako si mislio na mene, ja to ne mije?am. Kao prvo, kad mi je neka stvar dobra, ona mi nikad ne postane izlizana,(desi mi se eventualno da mi se neka stvar svidi tek poslije par slu?anja) a drugo, ''Every Breath You Take'' mi se nije dopala ni kad sam je prvi put čuo prije 20g, ni poslije nekoliko dana, ni poslije nekoliko god. posebno ne sa Duff Dedijem, cirkusko gospelski poku?aj zarade para...prosto neznam ?to je to Stingu trebalo, nimalo mi se nije dopala njegova uloga u tom scenariju...po mom skromnom mi?ljenju, nemo' se neko naljuti...
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules