Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 21-12-2005, 09:49 AM   #61
Max
Pro Member

Default Re: Volim Gibonnija

Quote:
Originally Posted by Arthur
@MaX
Vikler je ovog momenta u studiju na slici gore levo, i dosnimava instrumente na postojecu osovinu albuma, a sve to u produkciji naravno, dragog nam Bleq-a... mislim da ce stvarno promeniti nesto u jednoj generaciji koja se bude nasla na udaru toga..

Sorry na off u ....... ali Arthure , koji je to studio ?

Pozdrav
Max is offline   Reply With Quote
Old 21-12-2005, 10:14 AM   #62
andreja
Member

andreja's Avatar

Quote:
Originally Posted by bassystem
aaaaa.....tako znaci? Jebiga, nisam znao...Znaci slušanost je direktno proporcionalna medijskom marketingu? E, da sam to ranije znao, de bi mi kraj bio...Eto, sad kad sam i ja prosvijetljen, nema više ljudi koji vjeruju da treba praviti dobre pjesme
ne volim ovako da razgovaram, jer se sluzis metodama koje ne doprinose konstruktivnoj raspravi.
ja nikad nisam rekao da ne treba praviti dobre pesme. stavise, vrlo sam jasno rekao sta sam mislio. iz meni nepoznatog razloga ti si nasao za shodno da mi uzvratis kontraagrumentom koji predstavlja tipicnu igru koja se moze cuti i videti na politickim tribinama i slicnoj estradi. ne zliem da ti uzvracam istom merom jer ne uzivam u besciljnom prepucavanju, samo cu predociti kako mi zvuci tvoja poruka.
- ti impliciras ne samo da sam ja rekao da ne treba praviti dobre pesme, vec se "izokola" stavljas u poziciju "branitelja" umetnosti i dobrih pesama, a ja ispadam neko ko ostporava njihovu opstu vaznost. to bi trebalo da kod citalaca izazove neku naklonost ka tebi, pretpostavljam? meni to tako zvuci i ne deluje mi kao da si hteo da se zezas.

da se vratimo konkretim stvarima i konstruktivnoj raspravi, a da zaboravimo "prepucavanje", ok?

tezu da je popularnost direktno proporcionalna medijiskoj podrsci nisam izveo na osnovu nekog "osecaja" i pretpostavke, vec sam do nje gosao posmatrajuci kako stoje stvari. samim tim u prilog mojoj tezi govore neke cinjenice.
- pocecu sa definicijama, da bi smo znali o cemu uopste pricamo. prvo, sta znaci biti slusan i popularan? to po meni znaci da tvoje pesme pustaju na radiju, televiziji, da su ti koncerti poseceni, da se prodaju tvoji diskovi i da neki relativno veliki procenat ljudi zna za tebe. ako imas neku drugu definiciju, rado cu je procitati. upalitm tv (domace ili strane stanice) i vidim da je 90% muzike koja je "popularna" cisto djubre kratkog roka trajanja koje je "projektovano" (a ne "stvoreno") za potrebe brze i efikasne eksploatacije. popularne pesme su predvidjene da se ukapaju u neki trend i tacno je definisano i zna se koju publiku "gadjaju". tu i tamo se pojavi neki biser i ideja vredna paznje, ali procentualno gledano, dobra pesma NIJE ni potreban a kamo li dovoljan uslov za popularnost (a to ne znaci da ja tvrdim da su lose pesme garant uspeha i da ne treba pisati dobre pesme (!) ). o tome svedoci broj prodatih diskova, eminema, raznih "soul" izvodjacica koje mlate svojim atributima na ekranu (svaka slicnost sa grandom je slucajna) i posecenost njihovih koncerata (sudeci po snimcima). imam utisak da je sve ucestalija pojava poznata kao "one hit wonder". u medijima su trnutno pristuni i rok/pop bendovi koji s vremena na vreme izbace i neku meni zanimljivu pesmu, ali je cinjenica da i na tom polju ponestaje inspiracije i da se cesto mogu cuti pesme koje ne znace nista, koje nemaju neku osnovnu ideju, temu, nazovite to kako hocete. slusam pesmu, i ona prolazi pored mene i nista mi ne znaci, a vrlo je popularna i vrti se svuda i ljudi to slusaju - popularno je.

ne zelim da se prepucavam, a motiv za pisanje prvog posta je taj sto mislim da je "merenje" kvaliteta muzike njenom popularnoscu nemoguce i predstavlja gresku.

pozdrav
andreja is offline   Reply With Quote
Old 21-12-2005, 10:36 AM   #63
andreja
Member

andreja's Avatar

Quote:
Originally Posted by mhz201
Definitivno postoji veza ali da je direktno proporcijalna - ne mogu u potpunosti da se slozim..
postoje direktna i inverzna proporcionalnost. da veza postoji, to se svi slazemo (valjda?), a nesto mi se ne cini da je u pitanju inverzna proporcionalnost. pri tome ne znaci da je medijiska prisutnost jedini i iskljucivi faktor slusanosti, mada ja verujem da to dominantni cinilac. statisticki gledano, vecina ljudi "slusa" ono sto im se prikazuje na tv-u i pusta na radiju, i ono sto je u trendu. ne govorim to u negativnom kontekstu, jer se ne moze ocekivati od svih da jasno artikulisu svoja muzikca interesovanja i da posvete dobar deo svog vremena potrazi za necim sto im se svidja. muzika je tu oko nas, i najlakse je uzeti ono sto je "blizu" i sto se cesto vidja. jos ako je to popularno ("mora da valja kad svi slusaju")... zato se takve pesme "projektuju" po unapred odredjenim pravilima koja ne daju mnogo prostora za varijacije, jer je to trend/moda i to se trazi.

@SVI

u ostalom, sta je to "dobra pesma"? ko ce da odredi da li je nesto dobro ili nije? mozda mozemo prihvatiti definiciju da je dobra pesma ona koja moze da se odsvira u ogoljenom aranzmanu (na akusticnoj gitari, by dushan s )? za danasnje vreme, kad se osnovne muzicke recenice i misli, koje u dobroj pesmi treba da budu jasno definisane (abba, bitlsi..), maskiraju viseslojnim aranzmanima i efektima raznih vrsta, ova definicija mozda moze da stoji. ali, ipak ta dafinicija nije kompletna jer govori samo da li je u pesmi jasno prisutan motiv ili niz jasno definisanih motiva, ali ne garantuje njihov "kvalitet". moze uz akustaru da se svira i ceo opus sa granda. pa, jel su to dobre pesme, majku mu?
mozda mozemo probati da prihvatimo i definiciju po kojoj je dobra muzika ona u kojoj ljudi uzivaju generacijama i po kojoj su dobre pesme one koje imaju dug "zivot". na primer.. na svirkama se i dalje sa istim zarom sviraju i prihvataju "smoke on the water", "stairway to heaven", "wish you were here", ljudi i dalje vole "neko te ima nocas", "pogledaj dom svoj andjele" i tako dalje. ali, i tu se javlja problem, jer da bi pesma dugo zivela, ona mora da se prezentuje ljudima, i ko zna koliko je dobrih pesama napisano koje mi nikad nismo culi zato sto nismo imali priliku, pa ih samo zato necemo obuhvatiti ovom definicijom.

kako god da postavimo stvari naici cemo na problem definicije "lepog" i "dobrog" i zato sam ja govorio iskljucivo o "popularnosti" i "slusanosti" koji su merljivi pojmovi, i voleo bih da svi pokusamo da zaobidjemo pokusaje ubedjivanja i rasprave na temu da li je nesto "dobro" ili nije.

pozdrav
andreja is offline   Reply With Quote
Old 21-12-2005, 10:53 AM   #64
zokia
Junior Member

zokia's Avatar

Slazem se sa chovekom..

Zakljucajte topic... Recheno je sve ..
zokia is offline   Reply With Quote
Old 21-12-2005, 12:34 PM   #65
Tiki the Boyler
Moderator

Tiki the Boyler's Avatar

Quote:
Originally Posted by bassystem
Bala?ević ima fenomenalne tekstove a i po neku dobru muziku, kao "Jednom su sadili lipu"
Pitam se zasto ti se svidja bas ta?!?

Tiki the Boyler is offline   Reply With Quote
Old 21-12-2005, 03:32 PM   #66
bassystem
Stara Rumski Elita 2003.

bassystem's Avatar

Quote:
Originally Posted by ProkDu
'ajde definisi ovo "besmisleni"? Sad si me totalno zbunio.

?ivaća ma?ina kaska malo će nas samo ?iti tako slu?am tuđe priče oči mi se sklapaju pisaća ma?ina ?uri pi?e neko takno slovo da li jesmo ili nismo pleme, čini mi se di?emo samo da bi udisali ?to je na?e to je jasno habaju se priče noć hvata ?apat ide u?i nam se čulje nema vi?e stida....

javi mi da znam kad stigne? gde je to zauvek ne neću plakati ?ivot je krug a vreme voz znam doneće te ti odlazi? tamo gde gubi se put a sećanje na mene miri?u gde nekada ponovo znaćemo da poznamo početak ljubavi...

kako ja?u dani ćutanja tako ja?emo dane nadanja, huk, niko ne vidi put
nekada reči kao vučije zamke lako hvataju ljude ljudi zovu se a ti, ti priča? mi

molim te me vrati duboko u dodire u meni ni?ta ne di?e ja negde bih gde nema tih nemoći ?to dolaze...cveće neka govori govor neka otkrije tajni ?ivot biljaka sa planete lutaka...

rekla je "stani" nisam zano kako teklo je vreme ja sam mislio tek tako ona rekla je "mi" nisam mislio na nas rođen da hodam da ne čujem glas

i samo neka pali se sve ?to dugo tamno je a moje znam ?to bilo je oduvek zauvek njeno ostaje...

vidi kako letim sa hiljadu boja osmeh od srca učiniće sve ono ?to je opasno za druge za moju snagu nevidljivo je. Ovde je krug tako nelogičan pravac ljudi u njemu nasukani

Dođi do mosta gde počinju sve nesta?ne ?ivotne igre su duboke...

ili:

Hteo bih negde da te vidim
Kao slučajno
U kom d?epu ovaj grad
Te noćas sakrio,
Sada ne mogu da zaspim
Ne?to se dogodilo
Poludeo sam sasvim
Od kad mislim na tebe,
Sve se izmenilo,

Kad sam s tobom kao da hodam po vrelom asfaltu
I taman kad se noge naviknu ti vi?e nisi tu
Sada ne mogu da zaspim, ne?to se dogodilo,
Poludeo sam sasvim, od kad mislim na tebe,
Sve se izmenilo,

Neko te ima noćas, neko te voli,
Neko te ima, to nisam ja,

Kad sam s tobom, kao da padam, a nikad ne-padnem
Gde te sakrio ovaj grad, ne mogu da te pronađem
I ne mogu da zaspim, ne?to se dogodilo,
Poludeo sam sasvim, od kad mislim na tebe,
Sve se izmenilo,

jel vidi? razliku???
bassystem is offline   Reply With Quote
Old 21-12-2005, 03:42 PM   #67
bassystem
Stara Rumski Elita 2003.

bassystem's Avatar

[quote=andreja]ja sam mislio da su u ovim vremenima iscezli ljudi koji ne znaju da je slusanost direktno proporcionalna medijiskom marketingu i veruju da umetnicki kvalitet igra nekakvu ulogu u slusanosti i popularnosti. quote]

ne ?elim ja nikakve igre ni prepucavanja s tobom, nego me iznervirao ton kojim si ti meni obja?njavao ove trivijalne stvari, k'o da sam dijete, ili ?ivim na Marsu pa ne vidim ?ta se de?ava pa si ti tu da mi otvori? oči...

ko ?to sam milion puta rek'o marketing je veoma bitan u promociji muzike i slu?anosti, ali AKO NEMA? DOBRU PJESMU SVE TO TRAJE DOK IMA? PARA DA PLAĆA? TERMINE NA TV...
Old 21-12-2005, 03:51 PM   #68
bassystem
Stara Rumski Elita 2003.

bassystem's Avatar

Quote:
Originally Posted by Tiki the Boyler
Pitam se zasto ti se svidja bas ta?!?

pa dobro, možda zbog toga što ima taj lijepi uvod na bassu, ali je stvar stvarno mrak (i ima fenomenalan (ekološki ) tekst)....odlične harmonije (Cmaj, e-, G/f, Gsus(ili G 9/11....mrak, odlično zvuči uz vokalnu liniju) odlične melodije (uvod bass, vokal, tema za soprano sax) i super atmosvera u pjesmi...

Ko nije drvo razumeo prvo
Pa tek onda sadio,
Taj nije ništa uradio...
I shvatiće, kad-tad, da ne zna šta je hlad...

Last edited by bassystem; 21-12-2005 at 03:58 PM.
Old 21-12-2005, 05:03 PM   #69
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Dobar je i onaj originalni solo za 'Malu garavu'. Elvis Stanic?
Old 21-12-2005, 06:18 PM   #70
bassystem
Stara Rumski Elita 2003.

bassystem's Avatar

Quote:
Originally Posted by OFF
Dobar je i onaj originalni solo za 'Malu garavu'. Elvis Stanic?
da...dobar je (mislim, mrak, iako je malo folk, namjerno naravno) mada se meni vi?e sviđa (po malo metinijevski) solo na SAPUTNIK-u, sa iste ploče...da ne pominjem solo na NEVERNIK-u ili Bočekova maestralna ostvarenja sa starijih ploča...vi?e se ne radi tako
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules