Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 19-12-2005, 01:28 AM   #11
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Default Re: Volim Gibonnija

ima
Block Out
Six Pack
Vroom
Darkwood Dub
WikluhSky MC
mrzi me sad da razmisljam, al ovo su prvi domaci izvodjaci koji mi padaju na pamet, sa textovima, stavovima i poentama. Neki bi pojedine od njih svrstali u red umetnickih masturbanata, ali meni se cini da tu ima neceg vise...
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 19-12-2005, 07:18 AM   #12
Pedja
VIP Member

Pedja's Avatar

Quote:
Originally Posted by bassystem
čitao sam thread o Joksimoviću i tamo pročitao neka razmi?ljanja o muzici na na?im prostorima. Oću samo da dodam (a htio sam tamo nego je zatvoren thread), da i ja isto mislim da je Gibonni najbolji, onda mi se sviđa i Vlado, Joksimović ne zato jer mnogo krade muziku i folira se, sviđa mi se i Oliver Mandić, mada je i on dosta pokrao, ima dosta dobre na?e muzike iz osamdesetih, Bala?ević ima fenomenalne tekstove (a i po neku dobru muziku, kao "Jednom su sadili lipu"), sjetite se stare Čorbe, Generacije, Smak, Time, Korni Grupa....sve mrak bendovi, koji bi u tom vremenu stali rame uz rame sa bilo kojim svjetskim bendom, samo da su imali uslove, jer nije isto roditi se u Čumadiji ili na Pikadiliju....Evo B92 ispira mozak sa najgorim sranjima, samo zato jer ih je pustio GillesP...ali to nije tema. Hoću da ka?em da nismo mi krivi ?to je na?a kultura srozana i ?to dr?avu vode uglavnom nepismeni preprodavci...a to automatski podi?e nivo kulturne bijede...sve to kreće od onoga, neki biznismen će rađe pozvati na promociju neku sisatu pevaljku da mu zabavlja (slične) goste, nego da mu "tripuje neki jazz bend"...i tako redom. Zato mislim da su Gibo i Vlado pravi dijamanti u op?toj bujici nekulture i podr?avam ih (ako je to uop?te moguće i potrebno) svim srcem, jer mi fali kvalitetna domaća muzika (bilo koje vrste, pa makar i narodna). A Gibonni ima i fenomenalne ljubavne tekstove, vrlo dobru produkciju, izvanredno je odsvirano i ja stvarno ne vidim ?ta tu vama jo? fali??? Ustvari, volio bih da mi ka?ete (vi koji mislite da je to sve sranje, ljiga) ?to je po vama dobro? ?to vi slu?ate od domaće muzike, a ako ne, onda uop?te, ?to vam je dobro od svjetske produkcije?
Apsolutno se slazem sa tobom, delim tvoje misljenje i stojim iza svega ovoga sto si napisao
Pedja is offline   Reply With Quote
Old 19-12-2005, 12:55 PM   #13
sasaristic
Senior Member

sasaristic's Avatar

Dobri su i Vlado i Giboni, al ruku na srce , kada u winampu naidju njihovi radovi posle npr. Cold play ili Depeche mode , meni licno postane jasno da nama trenutno fali nesto vise i dublje nego sto su to tehnicki uslovi za rad.Zao mi je sto to moram da kazem , ali u zadnjih 15 godina sa nasih prostora nije poniklo nista sto bi imalo sta da trazi na svetskoj sceni (barem kad je komercijalna muzika u pitanju).Voleo bih da se pojavi neki ekstra talent koji je dobro "upio" i srodio se sa nekim svetskim zvukom koji ne koketira suvise banalno sa komercijalom(he he dosta mi je bre vise ovih prica o Stingu i jazz-u), ima li neko ovde da je rastao uz D.M. ,Soundgarden, Perl jam , Bjork, Goldie...daj da cujemo makar i plagijate, samo da se napravi barem prvi korak u tom smeru.
sasaristic is offline   Reply With Quote
Old 19-12-2005, 01:39 PM   #14
Boskovic
Super Moderator

Boskovic's Avatar

Quote:
Originally Posted by sasaristic
... nama trenutno fali nesto vise i dublje nego sto su to tehnicki uslovi za rad.
Pa mozak i srce ne mozesh kupit uz Avalon i Manley. Ali ih mozesh dobro sjebat slushajuci Pink. Mislim hrpa sranja koju aktivno ili pasivno svaki dan slushamo bilo sa TVa ili po studijima moraju nedje da se odraze i sigurno nece dovest do toga da svirka zvuchi kao RHCP.

http://www.rumski.com
Boskovic is offline   Reply With Quote
Old 19-12-2005, 01:53 PM   #15
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Ima.
Mada, ni tu situacija nije toliko sjajna, niti mislim da je presudno to sto je neko na tom odrastao.
D.M (Dino merlin? ) je dostigao svoj vrhunac albumom Ultra i od tada je u blagom opadanju (mada na Exciteru i na remixima ima par vrhunskih stvari), da bi poslednjim albumom doziveo potpuni sunovrat.
Kad sam cuo "Precious" na tv-u, obradovala me je pomisao da je DM izbacio dobar album, ali avaj... Kad sam nabavio CD, i pustio bio sam zaprepasten kako su lose pesme i kako sve to lose zvucii zapravo...
Soungarden nikad nisam voleo mada se moj brat kune i dan danas u njih i u Audio slave (koji tek ne volim).
Pearl Jam je bio dobar do albuma Yield kad su postali Nil Jang tribute band i od tada ih saslusam informativno (da me ne bi grizla savest sto nisam).
Stinga posebno volim i svako ko se bavi jazz muzikom reci ce ti da to sa jazz-om nema nikakve veze. To je obicna pop-rock- (sve vise) etno autorska muzika koja ima i jazzy elemenata.
Poslednji Stingov album, iako meni jedan od muzicki najdrazih iz njegovog opusa, produkcijski je daleko od brilijantnog, ali opet pri ovoj izjavi izuzimam rimejk pesme "Moon over Burbon street" koja je remek delo, ali se nasla samo na japanskom izdanju albuma.

I tako do sutra...

Samo bih zamolio sve ucesnike u raspravi da imaju na umu da to ko kakvu muziku slusa ne daje povod za osudu ili napadanje, pa da ako se vec otvorila ovakva tema, diskusija bude na nivou zasebnih izjava i stavova, a ne generalizovanja "kulture" i "nekulture", jer na taj nacin samo neko moze da bude povredjen ili uvredjen, a zapravo se nista ne resava.

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline   Reply With Quote
Old 19-12-2005, 03:06 PM   #16
MHz
Pro Member

MHz's Avatar

Quote:
Originally Posted by sasaristic
Dobri su i Vlado i Giboni, al ruku na srce , kada u winampu naidju njihovi radovi posle npr. Cold play ili Depeche mode , meni licno postane jasno da nama trenutno fali nesto vise i dublje nego sto su to tehnicki uslovi za rad.Zao mi je sto to moram da kazem , ali u zadnjih 15 godina sa nasih prostora nije poniklo nista sto bi imalo sta da trazi na svetskoj sceni (barem kad je komercijalna muzika u pitanju).Voleo bih da se pojavi neki ekstra talent koji je dobro "upio" i srodio se sa nekim svetskim zvukom koji ne koketira suvise banalno sa komercijalom(he he dosta mi je bre vise ovih prica o Stingu i jazz-u), ima li neko ovde da je rastao uz D.M. ,Soundgarden, Perl jam , Bjork, Goldie...daj da cujemo makar i plagijate, samo da se napravi barem prvi korak u tom smeru.
Sa ovim se slazem ali po mom mishljenju postoji jedna grupa koja je dostojna svetske scene a to je Darkwood Dub. Slusao sam ih poslednji put proshle subote na Gradilishtu i kao i svaki prethodni put - bio sam odushevljen! Prepoznatljiv zvuk, sjajni DUBokomisaoni tekstovi (a tako jednostavno izreceni), sjajni muzicari, sjajna produkcija (njihov studio), sjajna LIVE svirka...mislim da zasluzuju svetsku slushanost.

Zanima me shta mislite, da li bi tekstovi (tog novog ekstra talenta) trebali da budu na nashem, engleskom ili nekom trecem jeziku?
MHz is offline   Reply With Quote
Old 19-12-2005, 03:48 PM   #17
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

A za?to onda D. Dub nema nijedan hit, tj za razliku od svetskih bendova koji su pomenuti, nisu dostupni ?irokoj publici? Jednostavno zato ?to je ideologija, pakovaje tu a sadr?aj nedostaje. Ba? bih voleo da mi neko uz akustičnu gitaru otpeva neku njihovu pesmu Zajednički imenitelj NIN, ABBA-e, Merylin Manson-a i Beatles-a je da ma kakav bio aran?man, hit pesmu je moguće odsvirati uz logorsku vatru i akustičnu gitaru, a ona će i dalje biti dobra pesma. Mislim da na?i kvazi pop rock umetnički bendovi vi?e vremena provode praveći ideologiju, lju?turu oko svojih pesama nego sam sadr?aj. Nigde dobre pesme koju će svi pevuckati na ulici ali je zato sve jako "cool", kao mi smo umetnici, pa nas ovi balkanski seljaci ne mogu skapirati. Mislim mo?da su momci iz Dub-a sjajni likovi privatno, ne napadam nikog lično, nego je u globalu tendencija da se zadnjih 10 godina favorizuje rock muzika koja je nekomercijalna (kao neka protivmera turbo folku ili ?ta već) i to ne zato ?to je umetnička, već zato ?to je svedena na imitaciju stranog ili na pakovanje u muzičkom smislu bez kvalitetnog autorstva. Postoji struktura pop pesme i zna se kakva je ona, takođe se zna da sadr?aj mora da bude dovoljno univerzalan da dopre do srca slu?alaca, a najbolje pesme u bilo kom stilu muzike ispunjavaju te uslove.

Mislim da je potpuno pogre?no upoređivati veličine svetske scene i recimo Gibonni-ja. Gibonni je Eros Ramazoti susreće Whitesnake susreće Olivera Dragojevića, i tokom cele karijere je vrlo precizno kalibrisan za hrvatsko podneblje. Jer ako ćemo realno, Whitesnake rock metal (mada bi mogli da nazivamo to i 80's hard rock, ali ima svoje za?to i ovaj moj naziv) je specifično ukorenjen ovde kao vezivno tkivo između selja?tva i ?iroke narodne mase i rock muzike, naročito u uslovno provinciji. Oliver je za starije ali koji vole pristupačno i lepo, a Eros je beli svet i skupo, ali opet dalmatinski i blisko nama. To je neka tromeđa zvuka koja čini da je njegov rad dovoljno blizak ljudima ovde, a opet dovoljno nalik nečemu ?to je "svetsko".
Znači, mora se imati u vidu da postoje zasebna podneblja, sa svojim zahtevima, svojom publikom, i da onaj ko ?eli da bude popularan mora da odabere i bude svestan kojoj se publici i kako obraća. Mislim da su razočarani muzičari ovde ubeđeni kako ceo beli svet voli "prave" stvari a samo mi ovde imamo budala?tinu od scene ?to je netačno. Postoje lokalne zvezde, lupam, velika finska pevačica (zaboravio ime) koja kada izda album proda desetostruko veći tira? u finskoj nego Madonna a nema je na svetskoj sceni. Znači, nije ostatak sveta integrisan u globalne tokove, a mi smo jedini u zapećku stilski. Čak su i mnogi bendovi i pevači iz USA njihova lokalna seljačka varijanta, koja ne znači ni?ta evropljanima. Recimo Van Halen u vreme svoje enormne slave i multimilionskih zarada nisu uop?te dolazili u evropu, niti ih je interesovalo, a to nije jedini takav primer. Koliko je Springstina, Steve Winwood-a, i mnoge druge specifično američke umetnike interesovalo da idu van svoje dr?ave, i koliko su često to radili?

Znači svaka zemlja ima svoje. To ?to smo mi to ne?to svoje zbog svih događaja ovde devedesetih pretvorili u groteksnost, je druga stvar. Znači mislim da se treba osloboditi tih primitivnih kompleksa?kih varijanti kako treba preorati sve ovde i praviti samo stvari koji podsećaju na beli svet. Jedini bend koji je za mene u na?oj sredini spojio komercijalnost i umetnički kvalitet u potpunosti,EKV, me nikada nije specijalno podsećao na neki konkretan strani bend, i ne verujem da bilo ko ovde kada čuje pesmu od EKV pomisli "Jao ?to je lo?a produkcija". Produkcija je PAKOVANJE, pobogu. Ona samo slu?i da reprezentuje ne?to na adekvatan način, a to samo po sebi mora biti dobro, dobra pesma i dobri izvođači. Ona čak ne mora ni da bude "skupa", već adekvatna onome ?to je snimljeno.

Elem, mislim da nije problem u toj nekoj ovda?njoj mućkalici stilova samoj po sebi, ona u stvari reprezentuje na? temperament i ukus kao nacije. Mislim da je problem to ?to je ta mućkalica jako lo?eg kvaliteta, znači ne treba menjati jelovnik, meni je taj koji jeste, ali mu treba podići kvalitet. A kvalitet se mo?da ponajvi?e ogleda u nečemu ?to se retko pominje a to je ISTINITOST, stvarna emocija koja se emituje, da kada čujem pevača pomislim da je čak i ako nije pisao tekst on sam zaista osetio snimajući pesmu o čemu se radi. Znači da intencija kada se rade albumi te na?e kvazi pop muzike bude da se napravi kvalitet jer će automatski to da se pretoči i u uspeh. Umesto toga, trenutno je va?nije da se pevač lepo osmehuje, da peva leeeeeepim glasom, da ima loop u pesmi i neki ciju ciju sekvencer jer je to moderno (ili da zvuči kao Vlada Georgijev) , da je tekst od Marine, pa makar bio i lo? jer to otvara neka vrata i tako dalje. Znači sve je bitno samo ne pesma. I onda se ljudi čude za?to nema para i za?to ploča nije pro?la. Znači Treba malo podići svest kod muzičara i pevača da su uspeh postizali oni koji su donosili ne?to novo a pristupačno, a ne oni koji su poku?ali da zarade na trenutno postojećem trendu formalno, imitacijom.

Konačno postoji jo? jedan element a to je da većina bitnih ljudi iz posla sa kojima sam pričao u?asno potcenjuje ovaj narod i smatra ga imbecilima, tj, da ne?to mora da bude jako jednostavno i primitivno a zaodenuto u skupe haljine da bi ga ljudi progutali, iako su u su?tini to isti ljudi i isti mentalitet koji je postojao i ranije. Mislim da ne treba potcenjivati inteligenciju ljudi, i da čak i potpuni retard mo?e da na nekom nagonskom nivou oseti da li ima nečega u pesmi ili je to tek tako. To ?to će narod da stane u red za jeftine pljeskavice, ne znači da im se gadi kavijar, i da ga ne bi jeli kad bi ga bilo po pristupačnoj ceni, samo im treba omogućiti da ga probaju i sami skapiraju koliko su one pljeskavice ?to ih jedu sve vreme bile lo?e, naročito ovi mlađi koji se ne sećaju SFRJ i tada?nje scene.

Last edited by Dushan_S; 19-12-2005 at 03:55 PM.
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 19-12-2005, 06:09 PM   #18
sasaristic
Senior Member

sasaristic's Avatar

Quote:
Originally Posted by Oggy
Ima.
Mada, ni tu situacija nije toliko sjajna, niti mislim da je presudno to sto je neko na tom odrastao.
D.M (Dino merlin? ) je dostigao svoj vrhunac albumom Ultra i od tada je u blagom opadanju (mada na Exciteru i na remixima ima par vrhunskih stvari), da bi poslednjim albumom doziveo potpuni sunovrat.
Kad sam cuo "Precious" na tv-u, obradovala me je pomisao da je DM izbacio dobar album, ali avaj... Kad sam nabavio CD, i pustio bio sam zaprepasten kako su lose pesme i kako sve to lose zvucii zapravo...
Soungarden nikad nisam voleo mada se moj brat kune i dan danas u njih i u Audio slave (koji tek ne volim).
Pearl Jam je bio dobar do albuma Yield kad su postali Nil Jang tribute band i od tada ih saslusam informativno (da me ne bi grizla savest sto nisam).
Stinga posebno volim i svako ko se bavi jazz muzikom reci ce ti da to sa jazz-om nema nikakve veze. To je obicna pop-rock- (sve vise) etno autorska muzika koja ima i jazzy elemenata.
.
Svaka cast Oggy ,ova kratka opservacija bendova koje sam pomenuo je ,barem sto se mene tice... na mestu, ali sam doticne izabrao jer su devedesetih svi imali po jedan fantastican album koji je na mene ostavio dubok utisak.
D.M-songs of faith and devotion(najbolji Dinov album ), Soundgarden -superunknown(inace ni ja ne volim Audioslave), Pearl jam- teen,Bjork-debut, Massive atack-mezannine......a ja ne delim tvoje misljenje da nije bitno ko je uz sta rastao (naravno vezano za buduce stvaralastvo i nacin razmisljanja), stavise , mislim da od tog temelja zavisi ceo kontekst u koji se stavlja muzika koju radis kasnije.Inace sto se Stinga i jazz-a tice poenta mi je bila sasvim drugacija...svakako da ne mislim da Sting ima neke narocite veze sa jazz-om(hehe....e bas toliko glup nisam... ili mozda i jesam )...jednostavno, vec od sto muzicara koji su zaglibili u narodnjake ili Pink produkciju, slusam te price kako kuci slusaju jazz i Stinga a ovo je kao..samo posao...tek da naglasim da sinonimi za kvalitetnu muziku nisu samo gore pomenuti Sting i no name jazzeri ciji je kvalitet besmisleno i osporavati.
Ono sto trenutno fali zadnjih 15 vrlo mucnih godina, jeste korektnost pesme, karakter izvodjenja (posebno vokali), inteligentniji pristup aranzmanima...jednostavno ..fali muzika.
Da ne preteram bas u kukanju , svaka cast malobrojnim izuzecima, a u njih svakako ubrajam i Vladu, hehe a i D.dub, Negativ...u svakom slucaju barem zasluzuju postovanje jer idu korak ispred mnogih...mozda mali..al i to je valjda nesto.
sasaristic is offline   Reply With Quote
Old 19-12-2005, 06:39 PM   #19
MHz
Pro Member

MHz's Avatar

Quote:
Originally Posted by Oggy
Samo bih zamolio sve ucesnike u raspravi da imaju na umu da to ko kakvu muziku slusa ne daje povod za osudu ili napadanje, pa da ako se vec otvorila ovakva tema, diskusija bude na nivou zasebnih izjava i stavova, a ne generalizovanja "kulture" i "nekulture", jer na taj nacin samo neko moze da bude povredjen ili uvredjen, a zapravo se nista ne resava.
@Dushan_S

Ti ovo izgleda nisi procitao. Mozda i jesi ali ne zelis da poshtujes tudje mishljenje. Opet iznosim svoje, nista nisam komentarisao a opet me neko napada. Rekao sam da su po MENI, dostojni.

Razlika izmedju toga kada zasluzujes svetsku slushanost i kada JESI svetski slushan je velika.

''Zapremina'' je pesma koju gooomila mase zna. A verovatno nisi dovoljno slushao Darkwoode cim mislish da se nijedna njihova pesma ne moze odsvirati na gitari. Kreni od pesme ''Filadelfija'' koja je sjajna a ipak (po meni) nije dobro ni usnimljena ni isproducirana (ipak su bili veoma mladi i ''broke'' ). Probaj da zamislish kako bi ta harma i ta melodija iz refrena legle na neki dobar (komercijalan) beat... tebi se mozda u startu nece svideti pesma i ako bude tako - OK!

ako budesh hteo jos (mislim kad skines akorde od Fildelfije i kad budes smuvao neku dobru ribiku (koja gotivi Darkwoode )) javi...

p.s. Odsviraj mi na akustari Idioteque od Radiohead-a (ne znam tacno u koliko miliona kopija su je prodali) i imash od mene poklon...

''Mislim da ne treba potcenjivati inteligenciju ljudi, i da čak i potpuni retard može da na nekom nagonskom nivou oseti da li ima nečega u pesmi ili je to tek tako''

''Odem li u-venu-cu, ostanem li poludecu'' i onda vidish lika kako plache uz tu stvar..Jel on plache tek tako? A jel ima nechega u toj pesmi? Kakva je to pesma? Daj molim te...

A shto se tiche produkcije slazem se da je PAKOVANJE, ali PAKOVANJE SE PRODAJE! i ovde i svuda u svetu...zamisli Britney Spears koja sedi u rolci i svira svoje ''hitove'' na akustari na TRL-u bez komentara

Last edited by MHz; 19-12-2005 at 07:03 PM.
MHz is offline   Reply With Quote
Old 19-12-2005, 07:16 PM   #20
kompozitor
Guest

Quote:
Originally Posted by bassystem
nego sam htio da čujem od vas koji ne volite takvu muziku ?TO VI SLU?ATE, i ?to vam je dobro
Dino Merlin ponekad iznenadi . Mada ga ne slusam .
1-2 pesme Van gog .
Parni Valjak s vremena na vreme snimi ponesto fino ( ne znam da li i originalno ) .
Dobar/solidan album je bio Colicev album " Kad bi moja bila " ( ne znam da li i originalan ) .

Balasevic ima standardno dobre tekstove , ali sam ga se bas zasitio . Ima kvalitet . Nije mi preterano simpatican . Ne slusam ga .

Ako ista mrzim iz dubine duse to je " intelektualni " pravac . Kad ne umes da uradis nesto konkretno , budi " zagonetan " , to pali . Bedno ( najcesce ) .

U stvari , vise mrzim " densere " . U stvari , gadim se .

Nisam cuo cuo novi album YU Grupe , osim 1-2 pesme sa radija . Standardno , dobri su . Mladji su duhom od 99,9 % ostalih . Mnogo bolje sviraju . Jedna ako ne i jedina svetla tacka na crnilu .

Bajaga ume da napise tekst . Ima dobre metafore . Ima stil .
Po mom misljenju on je vise pesnik nego muzicar .

" Stankovic " ima dobar jazz orkestar . Klinci , obecavaju .

Ima vise dobrih mladih ( solo ) pevaca .
Cuo sam i jedan izuzetan sopran . Bas izuzetan .

Pozdrav ...
  Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules