Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 12-12-2005, 04:22 AM   #25
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: piramidalna spuzva

Quote:
Originally Posted by Lordring
Hvala na brzom odgovoru

?to se tiče vakuuma, očigledno nisam razmi?ljao kad sam upotrebio taj izraz. Mislio sam na zvuk koji je totalno izolovan od svakog i najmanjeg ambijentnog uticaja, a ispalo je ne?to sasvim drugo
Shvatio sam. Ispalo je upravo da si izgubio sve
Quote:
Naravno da ne očekujem neke preterano dobre rezultate, al' opet - ne snimam gitare za Madonu ili Aerosmith tako da mogu pre?iveti ne?to lo?iji zvuk .
S moje licne tacke gledista ne slazem se sa tobom... generalno mogu biti skroman... apsolutno. To ne znaci da treba da stedim na sebi.
Quote:
U svakom slučaju imam vi?egodi?nje pasivno iskustvo sa muzikom koju ?elim da snimam (u smislu da sam bio tu kao posmatrač kada su se snimali odredjeni albumi i da tu muziku sviram već du?e vreme u?ivo, i slu?am u privatnom ?ivotu) i jedan sam od onih koji veruju da se sluhom i unapred zacrtanim ciljem uvek mo?e dobiti pribli?no identičan zvuk onom koji se tra?i (naravno, ako si pritom realan) tako da u svakom slučaju planiram da se poprilično "edukujem" u predstojećem periodu pre nego ?to se prihvatim bilo kakvog "studijskog" posla.
Kolege sa Foruma o tome znaju mnogo vise od mene, a licno mislim da se ucenje rada u studiju ne moze uciti kod kuce... ako je cilj rad u studiju.
Isto je sa programiranjem... ne mozes uciti programiranje bez racunara pored sebe... znam neke pokusaje ali apsolutno bezuspesne.
Quote:
Ono ?to mo?e biti bitno za odgovor to je da nisam napomenuo da će to snimanje o kome govorim biti samo prvi korak a da nakon toga sledi postprodukcija u nekom studiju. Stoga mi je prvenstveno bitno (barem mislim da jeste) da dobijem donekle pristojan sirov zvuk koji će biti dovoljno izolovan da uključuje spolja?nje zvukove na minimumu, tj. da bude dovoljno čist da na njemu mo?e da se radi.
Mislim da ne mozes tako nesto da dobijes pre nego sto probas...
pokusaj bez ikakvog ulaganja prvo pa vidi sam... lose je planirati na nevidjeno, pa se posle razocarati.
Quote:
Znam da lo?e snimljen zvuk ne mo?e kasnije postati čudo, ali opet ?ta je tu je. Zato se i trudim da te uslove snimanja pobolj?am ?to vi?e mogu. ?to me podseti da pitam da li neko ima da mi preporuči neki pristojan preamp za mikrofone i da li da koristim tube preampe? Za Behringera neću ni da pitam, jer sam za njih poprilično skeptičan kada treba ne?to studijski da se snima.
Koristi bilo sta sto je u rangu tvojih mogucnosti, imas na forumu raznih iskustava sa raznim spravama... ne obracaj paznju toliko na kvalitet opreme koliko na njenu funkcionalnost i svoju muziku... Svaki kvalitet se placa. Ali se svaki kvalitet ne mora cuti.
Quote:
A ?to se tiče iznajmljivanja sobe, paaa.. su?tina je zapravo i bila u tome da se napravi improvizovani studio da ne bi plaćali prostor i gledali na sat koliko nam je preostalo i da razmi?ljam da li ćemo sve stići da uradimo na vreme, po?to planiram da eksperimenti?em i sa zvukom i sa nekim idejama da sad ne gnjavim o tome.
Citao sam negde thread, i cini mi se da sam procitao da u takvim slucajevima savetuju da je jeftinije da ljudi vezbaju dok ne uvezbaju i onda iznajme prostor i zavrse brzo snimanje... mislim da ce ti vec neko odgovoriti bolje od mene.
Quote:

I jo? ne?to me zanima: Koliko sam do sada razumeo tokom snimanja za heavy metal zvuk je "zvuk sobe" taj koji umanjuje o?trinu i prodornost zvuka, pa sam krenuo da razmi?ljam nekim logičkim putem i do?ao do zaključka da ?to je manja soba da će taj ambijentni zvuk takodje biti manji. Stoga mi je ideja o kori?ćenju istog materijala kao i za gluvu sobu samo "u malom pakovanju" oko pojačala izgledalo kao pristupačno re?enje za one sa malim bud?etom, ali po tvom odgovoru se ispostavilo da gre?im, pa me zanima gde je bila tu moja "gre?ka u koracima"?

I hvala jo? jednom

"Soba" je sirok pojam i komplikovana akusticka konstrukcija... ne moze se samo smanjenjem zapremine resiti nista. Pogotovo sto ces dobiti prilicno jak bas koji ce ti smetati . Najvaznije je da sada sto vise vezbas, a akustika je nesto gde ces zaradjene pare trositi i nikada neces znati kako su i gde otisle tolike...

Sprave koje rade na struju u studiju kostaju cesto manje od dobre akustike i monitoringa..... s tim sto dobra akustika i monitoring vise i vrede...

pregledaj ovaj thread

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules