Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > DSP forum

DSP forum DSP hardware & software, plug-in & host teme, ProTools, Creamware, UAD-1, TC Powercore.... diskusije, pitanja i razvoj

Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 08-12-2005, 05:56 PM   #15
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Pomozite u odluci

Quote:
Originally Posted by Oggy
Ima tu i druga stvar...
Ja recimo nikada nisam mogao da se pomirim sa sumom trake i puckanjem ploce. To me je redovno iritiralo i odvlacilo paznju od muzike.
Sad ce neki reci (makar u sebi) "Pa i to je muzika..."
E, nije. Muzika je to da ja ako hocu stavim sum ili puc ili sta vec i stavim, a to sto su se neki nedostatci objasnjavali kao "muzikalni elementi" ili sta vec je samo ljudska potreba da nadje smisao necemu sto se ne moze (ili tesko moze) poboljsati.

Iskreno govoreci, meni je momenat kad je to sve preslo u digitalni domen, momenat od kad obracam paznju samo na muziku, a ne na nus- pojave.

Svestan sam da i to ima dosta svojih mana i svestan sam da je analogni princip (ako zanemarimo nosac kao faktor potpunog unistenja istog) "prirodniji", ali kada bih morao da biram "kaseta-CD" ili "LP-CD" ne bih se dvoumio ni jednog trenutka u korist CD-a.
Ja ne umem da cujem jitter i ne mogu da cujem nedostatak bitova. Mogu da cujem dobar i los zvuk, a ima gomila CD-a sa istim

Naravno, ovo je vise subjektivno misljenje nego ista drugo, te se prema njemu ne trebate ravnati jer nije zasnovano bas na nekim egzaktnim temeljima.

Definitivno nam fali soba za ove rasprave, jer pocinjemo da se razvlacimo po raznim temama i posle to nikako necemo naci...
Naravno, jos jednom, niko o ovome ne diskutuje na ustrb subjektivnog, u tome je sva lepota vaseg posla... Ja licno ne volim kada neki proizvodjac svoj bug pretvori u feature, cak i ako je samo malom broju muka od toga,... onda to ne valja.... svima mora da se svidja!

Cak i ova "svemirska" oprema (koja uopste nije svemirska nego samo skupa, a svemirska je jos skuplja) o kojoj pricam ima jedan sitan problem... kuda sa tim kvalitetom i lepotom zvuka?
Digitalno kao princip je najbolji format zapisa koji mozemo zamisliti i tu nema diskusije... ono sto je realnost i sto su problemi, e to treba da se popravlja da bude bolje, ali digitalni princip kao princip nema nista lose u sebi... zato i dajem ovakve primere... ima puno raznih "sumova" sa strane.

Nastavicu off-topic jer steta je da se izgubi nit... mozemo da ponovimo diskusiju jos jednom...
CD je odlican format, nije problem u tome... definitivno mislim da je nesrecno koncipiran slicno gramofonskoj ploci samo sto ga laser "bocka" a ne "grebe"... jer su tada morali da naprave barem jedan funkcionalni CD da ne bi bio samo papir sa lepim zeljama...
Primeti da opet prave slicnu gresku kao ranije... opet bacaju CD a guraju sta vec a da tek od skora ima opreme da se CD moze ljudski napraviti... tesko je pohvatati puteve velikog kapitala... to je kao krdo pijanih slonova.... pa ko prezivi pricace...

pozdrav

Bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules