Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 27-11-2005, 02:35 AM   #4
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

Default Re: Vokali u refrenu and more

za vokale... mozes da snimas dva puta isto.. npr. terce, oktave, sekste, kvinte.. sta god hoces.. paniras ih kako god hoces, tj. dok ti ne "zazvuci", najbolje je da krenes od neke leve ili desne tacke, recimo +10 ili -10 i svaki sledeci bacis na +3, 4 ili +5 vise.. nema nikakvih pravila.. kad tebi zvuci to dobro, to je to.. jedino sto treba tu da pripazis na nivoe... ne sme nista da izbija vec da to zvuci "homogeno"..

a za snare.. prvo, zavisi od sempla, al pretpostavimo da je dobar... ako je mutav, daj mu vazduha iznad 10, 12 ili 16khz.. i KOMPRESUJ.. znaci je*i mu kevu sa kompresijom i neka slobodno izmice nivo i iznad svega u mixu... to zavisi mnogo i od broja kanala i koncepcije matrice.. ako imas puno kanala tj. puno instrumenata u tom rasponu gde treba da ostavis prazan prostor za punch tog snare-a nece ti to izaci kako zelis pa da si Massenburg licno poslusaj npr. wyclef i santana - maria maria, michael jacskson - album "invincible" .. recimo sa tog albuma no.4 .. i bice ti jasno zasto je to tako... do pre neki dan sam mixao sa djoletom jankovicem neku svoju stvar za danijela djurica i vodili smo se soundom sa te pesme.. naravno, kod nas ima mnogo vise svega i snare zato nije izasao kako treba, ali to je zato sto smo dodali i gudace, pa 16ch pratecih, pa je taj snare ugusen jos malo dodavanjem reverba i prc., nista od moje zamisli da snare bije u facu, ali je zato kick bar bio i ostao VRH! i naravno, dodas malo room reverba i jako malo nekog plate ili hall-a (po zelji) cisto da dobije malo na "masi" taj snare pa vidi na a/b slusanje ima li to pojma...

sve u svemu, zajebane su to stvari a ja se nadam da sam malo pomogao..

pozdrav!
kVu is offline   Reply With Quote

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules