Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 25-09-2004, 05:48 AM   #1
mali vrag
Junior Member

Rado bih dao odgovor na to pitanje, ali nisam stigao popiti svu pamet ovoga sveta za moje 22 god
U mom slucaju je koriscen presovani stiropor... Zbog cega?! ...moracu pitati coveka koji mi je preporucio
mali vrag is offline   Reply With Quote
Old 25-09-2004, 01:20 PM   #2
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

Pa radi se o tome da su i meni to preporucivali, ali posto volim da razmisljam svojom glavom, nisam odmah prihvatio savet...trgovca.
Vise mi odgovara savet ovih vukova sa foruma.
Mogli is offline   Reply With Quote
Old 26-09-2004, 12:24 PM   #3
Pedja
VIP Member

Pedja's Avatar

Zna se kakvi su trgovci ....gledaju samo da "uvale" robu
Pedja is offline   Reply With Quote
Old 26-09-2004, 12:31 PM   #4
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

Kupio sam stiropor od 5cm. Sad sta dalje - Sundjer ili pluta? Razlika u ceni je ogromna, a da li je tolika razlika i u zvucnoj apsorpciji? Pluta je lepsa, sundjer se kruni s vremenom sto rece Rumski jednom prilikom...
Old 26-09-2004, 11:02 PM   #5
Pedja
VIP Member

Pedja's Avatar

Pluta je lepsa i trajnija
Old 20-11-2004, 12:18 PM   #6
Tiki the Boyler
Moderator

Tiki the Boyler's Avatar

Najljepsa je opet namjenska stvar!
Em radi, em lijepo izgleda, em je skupa

Tiki the Boyler is offline   Reply With Quote
Old 21-11-2004, 12:03 AM   #7
Pedja
VIP Member

Pedja's Avatar

Evo jedne ideje kako "srediti" zidove tj. postaviti na njih apsorbere, a da to bude funkcionalno, estetski lepo i sto je najvaznije jeftino.
U jednoj od tema se pominjao http://www.primacoustic.com ali za one sa plicim dzepom mislim da to i nije bas dostupno..........ne mora da znaci da je lose sve ono sto je jeftino i obrnuto.
Od materijala koji je potreban trebaju se samo kupiti stiropor table i "Decotex" smesa. Decotex je smesa za oblaganje zidova napravljena od pamucnih vlakana i lepka.....pored toga sto je estetski lepa (postoji mnostvo dezena i boja) izuzetna je u zvucnoj i toplotnoj izolaciji.
Stiropor table dimenzija 1,0x0,5m i debljine 5 cm mogu se ostaviti takve kakve su, a mogu se i oblikovati tj. seci po zelji. Secenje i oblikovanje stiropora se najbolje radi sa zategnutom cekas zicom ciji su krajevi spojeni na ispravljac od 12V. Usijana cekas zica prolazi kroz stiropor kao od sale i tako se mogu izvoditi raznorazne "egzibicije"
Kada ste pripremili stiropor dolazi na red njegovo oblaganje decotexom.......decotex smesa se razmuti u vodi i jednostavno se razvuce preko stiropora u tankom sloju.......na red dolazi susenje i to traje par sati.
Na kraju ostaje samo da se tako sredjene table stiropora postave na zidove i to je to
Nadam se da sam uspeo da objasnim sve ovo, a sa informacijama gde se moze kupiti i koliko sad kosta "Decotex" javljam se cim saznam.
Old 21-11-2004, 05:50 AM   #8
STUDIOTON
Ivan Lekic

STUDIOTON's Avatar

Kod mene je soba uradjena sa stiroporom 4cm i sundjerom S30 debljine 5cm .. pravljeno je sa lamperijom , soba ima dva prava ugla a ostala dva su kosa ..

Kada sam razgovarao sam mojim bivsim profesorom audiotehnike i kada sam ga pitao kako da napravim najjeftinije a opet da ne pravim uz k**** rekao mi je da umesto stiropora stavim otpadne krpe 8) prodaju se na kilo i veoma malo mogu da kostaju , stim sto je sundjer bio neophodan .. Ja sam ga veoma malo platio , uzeo sam bio 5 tabli velicine 2x1.6m sto jedna tabla ima oko 3.5m2 .. Unutar sobe na povrsinu zidova idu sudnjeraste piramide ..

Efekat je zadovoljavajuci , u sobu nisam mnogo ulozio a dobio sam ono sto sam hteo

Soba ne treba biti bukvalno gluva , ali opet bolje zagluviti dobro nego obratno Po ovom receptu moras da dobijes bas ono sto treba .. Sa alternativama se ne bih salio jer je veci posao prepraviti nego napraviti
Old 21-11-2004, 09:02 AM   #9
Pedja
VIP Member

Pedja's Avatar

Ono sto sam objasnjavao nije alternativa nego jeftinije resenje od onih fabrickih, a garantujem da sa malo umeca moze da izgleda isto kao i original i sto je najvaznije da bude jednako funkcionalno
Old 21-11-2004, 02:07 PM   #10
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

Uvek se setim naseg tate Rumskog koji je bas lepo upozorio sta se dogadja sa sundjerom posle izvesnog vremena - on pocinje da zraci sitne cestice koje se lako mogu videti pri dnevnoj svetlosti - sto se naravno ne desava dok je on nov, jer svakako nije isti piramidalni sundjer koji se u svetu koristi kao ovaj nas na kilo! Evo neki dan sam dodirivao taj pravi piramidalni sundjer koji se nalazio u jednom velikom box-u za degustaciju zvuka auto-radio kasetofona i tacno sam pod prstima osetio da to nije obican sundjer, kao da je malo plastificran ili tako nesto, a to nije bez razloga. Rumski je kartone za jaja stavio kao najbolje resenje, a sad jedino sto estetski izgled nije bas... Ova Pedjina ideja mi se bas dopada jer ja sam upravo stavio stiropor na zidove i razmisljam o voskiranoj pluti od jednog cm u raznim bojama. Kolega sa kojim radim je bio sad u jednom nemackoj studiju i kaze da je tamo sve u pluti, od rezije do gluve sobe, a da je taj piramidalni sundjer postavljen samo po negde na zidovima!! Izuzetno gotivim nemce i njihov nacin razmisljanja! Mislim da je to - to!
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules