Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 16-06-2010, 03:02 PM   #51
Miha Blaze
Senior Member

Miha Blaze's Avatar

Default Re: Studio, oprema, fat zvuk

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
mislim da ti miho ipak malko ne konta? ?ta je čovek hteo da ka?e i o samoj konstrukciji mikforona. A ima? lepo u svojim skriptama sa VET?-a obja?njeno i to i kako ti fazni pojebi upravo utiču i proizvode prostu činjenicu da mikrofoni većih membrana imaju tamniji zvuk po prirodi od onih sa manjim membramana.. ?ta misli?, za?to su oni DPA i Eearthworksi tako ?picasti hm? Ti si se uvatio za mono-nekompatibilnost (koju nije niko pomenuo) a čovek priča svo vreme o boji.
nemam pojma nista o tome, bas cu sada da procesljam elektroakustiku, ja samo znam da velicina mikrofona (kucista) i njegov oblik imaju uticaja na njegovu freq karakteristiku i to ponajvise visokim frekvencijama... dolazi do difrakcije na kucistu, faznih razlika dolaznih pritisaka na membranu usled oblika kucista, kao i zbog rezonancije samog udubljenja ispred membrane od koje se zvuk odbija pre dolaska na istu...
nista ne znam o tim pojebima zbog VELICINE membrane...

pozdrav!
Old 16-06-2010, 04:13 PM   #52
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
Originally Posted by Miha Blaze View Post
...znam da kod gradijentnih mikrofona (osmica) dolazi do faznog ponistavanja zvukova koji dolaze sa prednje i zadnje strane membrane, posto kod njih zvuk dolazi membrani sa obe strane...
Pa upravo to! Sve vreme govorim da je ovo poznata tehnika, da se koristi, ali da treba paziti da ne nagnes previse jer prakticno izleces iz karakteristike mikrofona,da treba iprobati i preslusavati i ne znam sto uopste ovolika dosadna diskusija oko jednostavne stvari...mrzi me vise da kucam...
Dakle, nakon surnaest isprobavanja sam dosao do misljenja da je lepse spustiti mikrofon 2-3-4cm jbmlg u odnosu na izvor nego zakositi mikrofon ka...nosu,probaj sam, a ako ti se ne svidja rezultat ti nemoj...A u ovom poslu pravila nema, tako da - kud koji...

...uh...poz'

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 16-06-2010, 07:06 PM   #53
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

prosto i jednostavno, objašnjeno upravo u skripti za VETŠ (ja čito ) Talasna dužina visokih frekvencija je veoma mala, tako da kod većih membrana se dešava da talas putuje svojom celom dužinom preko membrane i time se oba extrema zvuka nađu na istoj membrani i saberu se i nastane jednostavan gubitak tih frekvencija. Mislim da ovo dalje postaje još zanimljivije kad je mikrofon zakošen, iz istih razogla. Koliko ja znam sopstvene freq mikrofona su vazda izbačene van čujnog spektra, ali neretko veoma blizu istog, zbog čega ja bežim od 44khz samplerate-a kao đavo od krsta. Upali digicheck na 88khz pa ćeš i sam videti.
Ja u principu volim tamnije mikrofone i usnimke, više volim da kao vajar dolazim do čistog zvuka nego da mi u startu nešto bude nerealno i nelinearno svetlo.
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 16-06-2010, 08:59 PM   #54
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Cekaj, sad ovo sa ovim objasnjenjem mi nije najjasnije. U principu - zvuk je sabijanje i razredjivanje materjala kroz koji prolazi, u funkciji vremena. Ne znam kako neki predmet (membrana) moze da se u isto vreme nadje u razredjenoj i sabijenoj sredini... Mislim da je uticaj velike membrane u tome sto je ona inertnija od manje - pri velikim frekvencijama njene deformacije ne uspevaju da isprate zvucni pritisak. Mislim da je ovaj efekat daleko prisutniji nego neka "fazna pojebavanja"

Ovo nigde nisam procitao, deluje mi logicno, ispravite me ako gresim...
Old 16-06-2010, 10:57 PM   #55
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

mislim da nije u masi, ovo objašnjenje sam i ja pročitao u tom stručnom štivu. E sad, jedino bih mogao logično to da rastumačim da ako eto jedan talas krene pritiskom da gura membranu u jednom pravcu, a njegov suprotni kraj trenutak kasnije da je vraća nazad, moguće da do samog pomeraja onda ni ne dođe u značajnijoj meri. Možda i ja lupetam, ali deluje mi logično A mase membrane i pritisci koji su potrebni da se ona pomeri verujem da ne utiču na samu frekvencijsku karakteristiku, jer verujem da je i najveća napravljena da se lako pomeri na gornju vrednost karakteristike.
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 17-06-2010, 10:03 PM   #56
Miha Blaze
Senior Member

Miha Blaze's Avatar

Molim te daj mi tu skriptu da procitam i ja tu (meni tako deluje) nebulozu... pitam se samo iz kog je predmeta skripta... ako je u pitanju Ljiljana Stanimirovic onda me ne cudi ni da pise da je zvuk voda... ili sta ti ja znam...

Ja sam u jednom od par postova pisao o tome kakvih faznih razlika moze da bude zbog same konstrukcije i tipa mikrofona...

talasna duzina na 20 kHz je 1,7cm sto znaci da ta membrana mora da bude poprilicno debela da bi se tako nesto desilo, a tako nesto je nemoguce da se desi, a i da je moguce, ta membrana bi bila tako troma da ne bi mogao da je pomeri nikakav zvuk koji je u nasem cujnom i dinamickom spektru...

a sto se tice frek sopstvene rezonancije mikrofona, mislim da je spustaju ISPOD cujnog opsega, neka me neko ispravi ako sam u zabludi

pozdraV!
Old 17-06-2010, 11:36 PM   #57
SumAnuT
Pro Member

SumAnuT's Avatar

Quote:
Ja sam u jednom od par postova pisao o tome kakvih faznih razlika moze da bude zbog same konstrukcije i tipa mikrofona...

talasna duzina na 20 kHz je 1,7cm sto znaci da ta membrana mora da bude poprilicno debela da bi se tako nesto desilo, a tako nesto je nemoguce da se desi, a i da je moguce, ta membrana bi bila tako troma da ne bi mogao da je pomeri nikakav zvuk koji je u nasem cujnom i dinamickom spektru...
Ne mora da bude debela, u tome i jeste fazon, jer kada je nakosis, onda ona pocinje da dobija dimenzije priblizne talasnim duzinama, te na jedan deo membrane dolazi jaci signal nego na drugi, a takodje dolazi i pre nego na ovaj drugi deo, a tu je jel i ta razlika u fazi, pa to stvara pojeb. Ne mogu nigde da nadjem slicicu nikakvu pa evo iz painta
Attached Images

Last edited by SumAnuT; 17-06-2010 at 11:41 PM.
SumAnuT is offline   Reply With Quote
Old 18-06-2010, 12:43 AM   #58
Miha Blaze
Senior Member

Miha Blaze's Avatar

jasno, sad je samo pitanje matematike od koje frekvencije to pocinje da stvara probleme i pri kojim zakrivljenjima membrane...
Old 18-06-2010, 10:22 AM   #59
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
jasno, sad je samo pitanje matematike od koje frekvencije to pocinje da stvara probleme i pri kojim zakrivljenjima membrane...
Samo ,da ne ispadne da ne sme ovo da se radi, mislim, ovo su veoma suptilne promene i opet naglasavam da ovo treba prvo isprobati (u datoj situaciji) pa onda krenuti u snimanje...

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 14-07-2010, 02:00 PM   #60
shipwright
Member

ako je OP slucajno procitao topic do kraja i nije se preplasio i odustao od pravljenja glazbe, svaka mu cast!

shipwright is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 3 (0 members and 3 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules