|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#21 |
Member
|
![]()
Sada se osjecam kao mnogo klinaca koji su dolazili kod mene za savjet sto da kupe od gitarske opreme. Ja sam, naravno, rekao da im je najbolje rjesenje jedan Gibson ili Fender i pojacalo Marshall ili Fender sa stomp box-om ili nekim gitarskim efektom u rack-u. Savjet je bio OK ali je njima bila dovoljna neka Aria sa malim pojacalcetom sto u kompletu nije prelazilo 200-300?, a uz to oni su bili amateri i na samom pocetku. Isto tako sam se ja osjecao prije nekih 10-ak godina kada je sa mnom u kupovinu auta posao moj veliki prijatelj i tada vlasnik zlatne kacige u automobilizmu i kome nijedan auto koji smo vidjeli nije valjao nista.
Bogi je dobro prokomentarisao da ako se radi o neprofitnom studiju a to je ovo sto ja radim i sto imam vec skoro 20 godina onda se mora napraviti kompromis kao sto uostalom radimo sa vaznijim segmentima u studiju. Posto sam ja kompozitor, aranzer, pjevac i gitarista meni je "studio" neophodan i zelja mi je da uslovi budu koliko-toliko solidni. Godinama sam radio u staroj sobi i bez klime i nije bilo bas toliko neugodno. I tada mi je falilo samo malo vise vazduha. Kada sam postavio pitanje, jedino na umu mi je bilo da obezbijedim malo vise vazduha u kabini koja nema vise od 8 sqm. Milo mi je da diskusija ide u pravcu sagledavanja mogucnosti kvalitetnih rjesenja jer to moze biti od koristi za svakoga. Da ja sada imam budzet za izradu "pravog" studija onda bi prostor morao biti veci, sa svim sadrzajima ukljucujuci dobru ventilaciju. Isto tako u kuci nemam viska prostora (na moju veliku zalost) a ni sredstava da u ovom trenutku investiram u ozbiljniji sistem, moracu naci rjesenje da bar u maloj mjeri obezbijedim neko provjetravanje kabine. Razmisljao sam i o ionizatoru. Posto sam na 5m od mora ovlazivac vazduha mi i ne treba jer vlage imamo vise nego sto na treba ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Pro Member
|
![]()
Duka, O.K.
Priča je pričana (s' moje strane) zato ?to nisam znao ?ta treba i koliko hoće?, pa je sve veoma uop?teno. Dakle, razumio sam da ne treba 'bacati' pare, te da nije problem prekida snimanja u maloj sobi radi ventilisanja. Kada se radi o re?iji, onda stvarno ne treba ni?ta specijalno nego ono ?to si zamislio sa vanjskim otvorima i klimicom, a mala kabinica se mo?e za tili čas izventilisati najklasičnijim elementima. Ako ne dozvoljava? pu?enje u re?iji, onda super! Sve se mo?e lako rije?iti. Ostaje da se, u tom slučaju rije?i dovod vanjskog vazduha i eventualno način eliminacije vanjskih ?umova. Ovo sve podrazumijeva da neće? snimati za vrijeme dok ventili?e? gluvi sobičak. Ako hoće?, dalje mo?emo na P.M., a kasnije da se ovdje okači konačno rje?enje. |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Member
|
![]() Quote:
Hvala Duka |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Member
|
![]()
Posto nisam odustao od kabine i njenog ventiliranja, molim misljenje o sledecem: -Kako bi bilo da se pri dnu stavi neki mali ventilator za uduvavanje a pri plafonu ventilator za izduvavanje. Mislim da bi na taj nacin mogla da se uradi dobra izmjena vazduha.
Hvala |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Senior Member
|
![]()
Ukoliko postoji mogucnost, najbolje bi bilo napraviti otvor i postaviti mali prozor. Provetravanja u reziji i kabini ce se ionako obavljati tokom pauza za pusenje.
Veliki pozz i srecno. |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Member
|
![]() Quote:
Jos jednom hvala |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Pomoć oko malog kućnog studija... | Pi?ta | Dizajn i konstrukcija studija | 28 | 09-02-2011 05:17 PM |
opremanje studija | gars | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 20 | 27-02-2010 10:15 AM |
Prerađivanje malog studia | NLP | Dizajn i konstrukcija studija | 27 | 04-08-2009 11:45 AM |
Ventilacija - klimatizacija ??? | Paja Patak | Dizajn i konstrukcija studija | 22 | 15-05-2007 11:05 PM |