|
|||||||
| Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?.. |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|
|
#1 |
|
Banned
|
iPhone 5s nema za 200 jevropejki! U mom slučaju ima za 350 (kupljen u Ljubljani), možda negde ima i jeftinije od toga, ali ne verujem da je to neka značajna cifra.
A zašto sam ga kupio? Prvo, bila je to jedna od retkih situacija u poslednjoj dekadi da mi dvesta, trista evra gore dole ne igra nikakvu ulogu. To je ključno! Eto, namestila se šljaka, i to je to. S druge strane, ne volim velike telefone, pa su otpali svi isti i bolji kojih za ovu lovu ima na tržištu. A opet, kad već lamentiram nad ovim, šta će mi snimanje u 4K rezoluciji na mobu? Za indie, amaterske, studentske (demo) poduhvate, bar moja logika i iskustvo kažu tako, ovo nije potrebno. Sabrao sam dva i dva (obično sabiram jedan i jedan), pogledao tuđe raw sample klipove, fotke, uživo mi se učinio jedini koji je dovoljno kompaktan a sa takvim kvalitetom uradaka, prelomio, i kupio. I veoma sam zadovoljan. I baš me briga da'l je na njemu jabuka il' kruška. Ubacio sam ga u neku drečavo plavu kinesku futrolu sa preklopom od 350 dindži, i jupiiii... Teraaaaj!!! ![]() A što se tiče softvera i tih nekih nelogičnih oscilacija u cenama, šta ja znam. Sve što koristim je besplatno, i svestan sam da ukoliko bih plaćao, verovatno bih drugačije i razmišljao, a ovako, sa neograničenim konforom, ipak se odlučujem za Sound Forge i Audition kada je reč o osnovnom editingu, pre nego za CuBase. Sitnice su to, i nema dileme da su stvar ličnog osećaja, ali, recimo, Sf mi je ubedljivo najbolji za cutovanje, dok mi je Audition neuporedivo bolji za ručno envelopiranje. Selektuješ deo fajla, pojavi se volume control iznad selekcije, pojačaš, smanjiš, zero crossing odradi savršeno svoje, i kad uđeš u rutinu, ukapiraš da u svakom drugom programu na tu bezveznu stvar, koja je neminovnost, ti u stvari gubiš vreme. Jednako kao što ti ne pada na pamet da se sa znanjem rada u Cb upuštaš u višekanalnu montažu zvuka u Au. To je tamo toliko trapavo, nezgrapno i koloritno iritirajuće, da im džaba sve. Ko zna, možda upravo ovakve sitnice zasnovane na potrebi, a onda i na ličnim afinitetima, i samoj industriji daju slobodu prilikom formiranja cene, pa postoje ti neki antagonizmi između Wavelaba i CuBasea, Sound Forgea i Acida? Nećemo to nikada saznati.
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Pro Member
|
Igore, da si malo bolje trazio u BGD si mogao ove godine uzeti 5s, ali sa 16GB za ravno 250€ a ti mi veruj ako hoces ili ne, necu ti prosipati one fore "keve mi", "majke mi", "dabogda mi keva prdnula na roditeljskom ako lazem" itd. . Ako je tvoj 5s sa vise memorije (32 ili 64GB) onda je jasno zasto si ga platio 100 € vise. Ja ga nasao (16GB) i hteo sam da ga uzmem samo da bih ga neotpakovanog prodao za koji € vise
Ovde zavrsavam pricu o telefonima, keve mi, i izvinjavam se na off-u. Pozdrav! |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Banned
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
VIP Member
|
Ma dobro, priznajem da su mi poređenja ofrlje. Igor je u nekom skorašnjem postu pominjao €350 za iP 5s, pa sam razmišljao o kudikamo jačim telefonina za kudikamo manje para. U suštini se slažemo – svako će da kupi ono što mu odgovara i svi razlozi za kupovinu su sasvim lični.
Da se vratim na osnovnu temu, cena SF u odnosu na Sekvoju je sasvim primerena. Kako se onda niko ne pita zašto je Sekvoja toliko skupa? Ili zašto je Nuendo toliko skuplji od Kjubejza, kad teoretski oba mogu da se koriste za multichannel video i štatijaznamšta. I nijedan od ta dva ne zvuči „bolje” od onog drugog. Pozdrav, Vasa
TEHNIKA NARODU! Last edited by awacs; 26-08-2016 at 09:31 PM. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Member
|
Pogresnom logikom dolazite do zakljucka zasto kosta toliko.
Pre svega, to je proizvod koji treba da se proda, a da bi se prodao kosta da se napravi (programira) Postoje timovi (koji takodje kostaju) koji racunaju statisticki, koliko je trziste zainteresovano za proizvod, sta kupci zahtevaju itd... Koliko ce vremena uzeti da se napravi proizvod pomnozeno brojem ljudi i njihovih satnica koji u tome ucestvuju, plus svi ostali troskovi koji ulaze u proizvodnu cenu. Onda se prvo odredi koja prodajna cena pokriva te troskove pa se na to dodaje zeljeni profit. Da bi program radio to sto treba i kako treba, neko mora da ga pravi, odrzava i nadogradjuje a to kosta. Kad bi svi koristili free verzije, onaj programer bi jos posle prvog izdanja ostao bez posla... Eto zasto kosta, i nema nikakve veze cena SFa sa cenom Cubasea ili WaveLaba itd. Da dodam, a pogotovo sa cenom iPhone-a koji se prodaje u X puta vecem broju i ima X puta vece trziste i naravno markrting na svakom cosku. Telefon kupuje svako a SF samo onaj ko se na neki nacin bavi obradom zvuka. Last edited by tajna92; 27-08-2016 at 04:17 AM. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
VIP Member
|
Polako ali sigurno gubim nit ovog razgovora
Kao da je sve (osim @GhostDoga i mene) mrzelo da na sajtu pogledaju poređenje verzije koja košta €60 sa ovom od €400. Dakle, kome je samo do seckanja, može da secka za €60. Niko nikoga ne tera da za €400 kupuje 32-kanalni snimač sa Izotope pluginovima, Elastique Pro strečovanjem, batch konverzijom i štatijaznam čime sve ne. Ili, što reče neka budala:
TEHNIKA NARODU! Last edited by awacs; 29-08-2016 at 03:52 PM. Reason: evrodolar |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Pro Member
|
awacs i bockie su u pravu , sve je to jedan veliki paket koji se moze kupiti posebno , e sad to sto srecom ima sve opcije koje ti trebaju za editing plus ne zaboravimo da nije zaboravio i hardverske semplere za razliku od recycle-a plus radi isto sto i on ako ne i bolje (primanje slanje preko scsi-a pa cak na i win 7 a recycle je to odbacio posle verzije 2 pa moras imati win 98/xp , loop region , sds protokol , auto slice.regions , batch , bla bla bla bla) da nam je ziv i zdrav sound forge , a da ne pricamo o tome da moze da edituje i video fajlove direkt ... duga je lista sta moze a vasa kao sto kaze ako je do prostog snimanja i editovanja to moze i softver od 0 para ... tako da je cena cak i jeftina ...
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Pro Member
|
a da zaboravio sam da spomenem i wave hammer ! steta sto ga nema kako vst
((((
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
VIP Member
|
Da me obesiš nasred Terazija, meni je u celoj ovoj temi najzanimljivije što Boki, diplomirani buđelar-efendija (ili kako se to već zove ), ovde nastupa kao onaj ludi prorok iz Karpenterovog filma They Live.
Elem, kad smo došli dotle da se oni koji su zaista u stanju da formalno raščlane poslovanje ponašaju kao kafanski ratnici... Hehe, šta preostaje nama poslovno i finansijski nepismenima ![]() Neobično mi je samo što dosad nikome nije palo na pamet da prebaci ovu temu u Pričaonicu ![]() Pozdrav, Vasa
|
|
|
#10 |
|
Member
|
Ne samo da sam proverio na sajtu, nego sam prošle godine (kada sam kupovao REAPER, DUNE i još par plaginova), takođe i eksbuđelario (to je moj buđelarski neologizam, specijalno skle ..... kreiran za ovu temu
) tih 60 Evra za SF Audio Studio.Leba ne jedem od muzike i nemam nikakav negativan moralni stav prema ljudima koji ne plaćaju softver (pod uslovom da im isti ne donosi solidne količine novca, u kom slučaju je ipak red ispružiti se za dotični softver), ali ima nečeg lepog u kupovini softvera. Nisam jedini koji je to shvatio, ali: čovek posmatra svaki deo softvera ozbiljnije; razmišllja o tome da li mu nešto zaista treba/znači ili ne; posmatra softver kao sav ostali alat, u smislu - da li sa ovim mogu da uradim to i to; da li "zelena" Bosch bušilica može da buši to i to, ili mi ipak treba "plava"? : da li mi Valhalla Room omogućava da dobijem takav i takav reverb sa tim i tim sintom/gitarom/glasom/bubnjem? Ima naravno i lepih trenutaka. Recimo, kada čovek shvati da REAPER nije ni zeleni, ni plavi Bosch, već Hilti ..... koji koji košta kao zeleni Bosch!
|
|
|
|
![]() |
| Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|