Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 05-01-2014, 10:53 AM   #11
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Default Re: problem sa tihom pesmom..

Quote:
Originally Posted by Bockie View Post
Zapravo , moj lični dojam je da mix "daleko bolje radi" kada pre limitera ima ne?to prostora (4-5 db)... Sami limiteri za moj ukus generalno lo?ije rade na većim vrednostima...dakle preko 5-6 db... I zatim kada je limiter na tih recimo 5-6 db, radije dodajem master reglerom glasnoću ako je neophodno, kada se koriste inserti 7 i 8 za limiter, na masteru... Opet, pričamo o finim vrednostima...dakle 1db...ili oko toga...
Jeste. Vidio sam da Nevo uvijek radi sa dva limitera : L2 i L3. Nekada prvo stavlja L2 pa L3, a nekada L3 pa L2. Ako je prevelika energija u miksu, prvo stavlja Q1 (bez diranja opsega) i obara početnu energiju za nekih 2 do 4 dB (zavisi ?ta ima na stanju ). Probao sam ovaj recept, i meni to sjeda dobro. S tim da pazi da ukupna promjena -reakcija L2 i L3 mu ne bude veća od nekih 2 dB. Ako mora dodavati vi?e od 2 (čini mi se) koristi jo? ne?to (jbg. zaboravih).
alfom is offline   Reply With Quote
Old 05-01-2014, 08:47 PM   #12
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:
Originally Posted by alfom View Post
Jeste. Vidio sam da Nevo uvijek radi sa dva limitera : L2 i L3. Nekada prvo stavlja L2 pa L3, a nekada L3 pa L2. Ako je prevelika energija u miksu, prvo stavlja Q1 (bez diranja opsega) i obara početnu energiju za nekih 2 do 4 dB (zavisi ?ta ima na stanju ). Probao sam ovaj recept, i meni to sjeda dobro. S tim da pazi da ukupna promjena -reakcija L2 i L3 mu ne bude veća od nekih 2 dB. Ako mora dodavati vi?e od 2 (čini mi se) koristi jo? ne?to (jbg. zaboravih).
Gledao i ja taj snimak kad on stavlja dva limitera, ali ja tako vec radim godinama... Prosto sto ako imam potrebe za vise od 3-4db redukcije na limiteru ne svidja mi se desava nakon tih 3-4 db, ali dva limitera jedan za drugim ako imam potrebu za vise redukcije mi bolje rade, nego jedan koji recimo redukuje 6db ... Ponekad se radije odlucim za kliping nego limiting...
Jan is offline   Reply With Quote
Old 11-01-2014, 08:52 AM   #13
idvi
Senior Member

idvi's Avatar

Quote:
Originally Posted by Bockie View Post
Ima različitih pristupa glasnjoći u mixanju.

Isto tako neki moj trip kad počinjem mix je da (reč je o cubendu, u pt ne radim to) master regler odmah podignem na max (+6db) i krenem u mix tako da nema "crvenih" peak-ova. Kada postignem neki optimalan polu mix...vratim na 0 i ostaje mi lepih 5-6db za do?minkavanje...
Slićnu igru imam i ja samo ne di?em na +6 nego 0 pa ga spu?tam za 2-3db....ali ne vi?e jer imam osjećaj da neki djelovi "propadaju" na "ti?e" a i dinamika mi se gubi (bar meni) na kraju neki put stavljam blagi lim ili pik remover...ali dra?i mi je limiter i to Essential E-3B comp (smile) s tim da ga jo? malo korigiram...i gotovo!
A master radim u WL s time da pazim da mi ni jedan plugin (EQ ...itd) ne ide u pik a na kraju opet Essential E-3B na Final master i opet pode?avanje..pazit na pikovanje. Dobijem peak (L-R) -0,51.
E onda ga sa Gain change podignem za +0,500 i na kraju dobivam za mene idealnih Peaks -0,01 (L-R) RMS power maximum -4-5.. Average -9-10-11 itd.
Tako ja radim i imam osećaj da mi dinamika i mix posle bezbroj experimentiranja tako naj bolje ?ljaka.A "če?alj" milina ga je gledati..nema nigde rezanja
Old 14-01-2014, 06:13 PM   #14
idvi
Senior Member

idvi's Avatar

..vidim da sam glupost napisao (WL nisam otčekirao u prefernce opciju)
pravilno je Peaks max= 0.01 L/R RMS max -6.5-7.. Average 11-12> itd

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules