Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   problem sa tihom pesmom.. (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=45396)

spartakus 04-01-2014 10:58 AM

problem sa tihom pesmom..

Ehej cao srecna nova imam jedan mali problem pa reshih da ga podelim sa vama.napravio sam pesmu u cu basu ali je pretiha,oko -12db.sta mi vi predlazete da uradim kojim smerom da krenem lanac ja bih sve samo bez jake kompresije,pesma nije komercijala vec experiment.,tako da nije sad.da je hitno.pokushacu u toku dana da je.okacim..nikad mi se nije desilo da omanem bash toliko inace pesma je spori techno sa gitarama i ponekom trubom..probao sam da podignem volum oxfordovim inflatorom(bash malo.po sluhu,do -9db. Bez izoblicenja ali kako dalje aj dajte.neki savet ...e logic je sranje..

Everbeatz 04-01-2014 11:03 AM

Re: problem sa tihom pesmom..

dodas gain....limiter...

Khan 04-01-2014 12:45 PM

...ja, a ako je i to malo, posaljes ceo mix na novu grupu, pa sa njom podignes vol. pre mastera.

Bockie 04-01-2014 01:11 PM

Quote:

Originally Posted by Khan (Post 354992)
...ja, a ako je i to malo, posaljes ceo mix na novu grupu, pa sa njom podignes vol. pre mastera.

...Limiter, ili šta god da si imao "za na kraj" na masteru samo prebaciš na insert 7 ili 8...i digneš regler. Imaš +6db "lufta"...

Inserti 7 i 8 na masteru su poslednje instance u Cubendo. Dakle, oni su "posle" mastera...:wink:

alfom 04-01-2014 01:23 PM

Ne zaboravi da će ti drastična promjena ukupne energije (a to kod tebe jeste) neminovno dovesti do promjene sounda. :)

VladaNS 04-01-2014 06:37 PM

A da stavis sonalksis free g na insert master kanala?

spartakus 05-01-2014 08:18 AM

Probao i doshao do zakljuchka da je ipak.bolje da udjem u projekat i da smixam ponovo celu stvar...jbg..

Bockie 05-01-2014 10:23 AM

Ima različitih pristupa glasnjoći u mixanju.

Jedan dosta uop?ten pristup, svojstven live ili pop-rok muzici, kog se rado dr?im i danas je da u postavci mixa ritam sekcija bude na (priča se o pikovima) oko -10db. Pre svega se misli na kick i snare. Dakle ovo je orijentaciono, u praksi to varira.

Isto tako neki moj trip kad počinjem mix je da (reč je o cubendu, u pt ne radim to) master regler odmah podignem na max (+6db) i krenem u mix tako da nema "crvenih" peak-ova. Kada postignem neki optimalan polu mix...vratim na 0 i ostaje mi lepih 5-6db za do?minkavanje...:wink:

alfom 05-01-2014 10:27 AM

Quote:

Originally Posted by Bockie (Post 355021)
Isto tako neki moj trip kad počinjem mix je da (reč je o cubendu, u pt ne radim to) master regler odmah podignem na max (+6db) i krenem u mix tako da nema "crvenih" peak-ova. Kada postignem neki optimalan polu mix...vratim na 0 i ostaje mi lepih 5-6db za do?minkavanje...:wink:

Bockie, znam za ovaj pristup od prije, ali ga nisam koristio (osim ?to sam jednom poku?ao). Nakon vraćanja master reglera na 0 dB, govori? i dalje o miksu? O do?minkavanju miksa? Zar ne?

Bockie 05-01-2014 10:44 AM

Quote:

Originally Posted by alfom (Post 355022)
Bockie, znam za ovaj pristup od prije, ali ga nisam koristio (osim što sam jednom pokušao). Nakon vraćanja master reglera na 0 dB, govoriš i dalje o miksu? O došminkavanju miksa? Zar ne?

Da. Tokom mixa više ne paziš toliko da li pikuje u crveno (jer je max na +6), pa kad vratiš na 0 sve "legne" kako treba i ostaje "prostor za dotezanje" limiterima.

Zapravo , moj lični dojam je da mix "daleko bolje radi" kada pre limitera ima nešto prostora (4-5 db)... Sami limiteri za moj ukus generalno lošije rade na većim vrednostima...dakle preko 5-6 db... I zatim kada je limiter na tih recimo 5-6 db, radije dodajem master reglerom glasnoću ako je neophodno, uz uslov da se koriste inserti 7 i 8 za limiter, na masteru... Opet, pričamo o finim vrednostima...dakle 1db...ili oko toga...

Nekad i ostane master na +6...kao u poslednjem slučaju, onoj mojoj pesmici što sam okačio. Mada je ponegde to čak bio i trend, ne volim kada se čuje "žvakanje" celog snimka, u želji da RMS bude na -5db...:D...

Sasvim je dovoljno i -15... Nakon te granice se zaista značajnije gubi dinamika, a ona je za moje shvatanje jedna lepa figura, izraz u muzici kao i akord...ili nota...ili bilo koji drugi element u muzici.

All times are GMT +1. The time now is 04:37 PM.