|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#11 |
Pro Member
|
![]()
![]() |
#12 |
Junior Member
|
![]()
Kao neko ko se bavi akustikom prostorija mislim da moram da kazem par reci na temu.
PRVO: Akustika je nauka!!! KAda se radi o akustici prostorija, najbitnije je slusati samu prostoriju, Medjutim slushanje je subjektivni dozivljaj. Odnosno shto se nekom svidja drugom ne mora da se dopadne.E zato postoji akustika kao grana fizike koja nam apstraktno i matematicki oblashnjava razne pojave i govori nam kakao na njih mozemo da uticemo ne bi li dobili zeljene rezultate. Stoga u ozbiljnu akusticku obradu i izolaciju prostorije za slusanje muzike se ne moze krenuti bez izmerenih parametara akustickim instrumentima!!! Svaka prostorija ''Boji'' zvucnu sliku. To znaci da unosi neke anomalije u sam zvuk (neke frekvencije favorizuje dok neke smanjuje). DAkle ondaj zvuk koj smo snimili u jednoj prostoriji , kada pustimo u nekoj drugoj moze da zvuci totalno drugacije! E zato u akustici postoje odredjeni parmetri koje treba isposhtovati za svaku prostoriju u zavisnosti od njene namene. Tako da je neophodno, opet kazem za svakog ko ima ozbiljan pristup, da se pored slusanja koj je jelte vrlio bitan faktor obavi i merenje prostorije. Na osnovu rezultata merenja se RACUNA koliko kog materijala i na kojim mestima treba postaviti u prostoriji ne bi li ona zadovoljavala uslove za datu namenu. DAkle gospodo ne moze se baviti ni jednim poslom PROFESIONALNO a da se ne ulozi neki novac. DAkle nema nishta dzabe, za dobar kvalitet se placa i to je tako u celom svetu. Onog trenutka kada se covek pomiri sa tim da ono shto valja mora i da plati, tada moze da se ozbiljno bavi poslom. To je veoma bitno u svetu muzike kao shto verovatno i svi znaju. Ako vam nije problem da date vise hiljada evrica za dobru opremu ne razumem zashto ne dati kintu i za akusticku obradu prostorije u kojoj radite. Imajte na umu da svaka prostorija kao shto sam vec rekao unosi nepravilnosti u zvuk koj se u njoj slusa, tako da iako ste dali mnogo para za najbolju opemu sam ishod moze da bude vrlo nezadovoljavajuc. E sad socijalna tema. Pare nisu problem, para nema. Poshto je uglavnom ovakva situacija kod vecine ljudi ne treba odustajati od zamisli, samo je treba malo bolje promisliti. Bolje poceti od onoga shto imate i lagano skupljati kintu od posla koj mozete da obavite sa opremom koju imate, ali ne zaboraviti da iako skupljate pare za bolju opremu ne bi li unapredili svoj posao morate u to da ukalkulisete adekvatno akusticki obradjenu prostoriju u kojoj radite. Naravno ne moze sve odma ali otom potom. I na kraju ako neko ima neko pitanjce vezano za akusticku obradu prostorija ili pak zeli da miu se napravi projekat neka pise ![]() Last edited by plagenplay; 06-03-2008 at 02:31 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Pro Member
|
![]()
Lepo je sto si dosao na forum .....
Ako malo pronjuskas po forumu ( sto je inteligentan potez ) , videces da tu postoje ljudi kao sto su Boogy , NLP , Joka i mnogi drugi koji su profesionalci ili vrlo dobro poznaju tu granu . S' druge strane ovo je forum gde ljudi pomazu jedni drugima , te ces primetiti da se nesebicno daju saveti manj iskusnim kolegama u pravljenju svojih studija ..... takodje ces naci nekoliko drugara koji su podelili i u slikama i recima opisali nacin i probleme sa kojima su se suocavali .... Ako vec zelis da objasnis kako treba platitit tvoje usluge , obrati se adminima pa se dogovori za cenu reklame na forumu ..... neki to vec uveliko rade ..... Evo i jedne teme u razvoju ... http://www.rumski.com/forum/showthre...=21198&page=10 Jos jednom , dobrodosao , svaka pomoc sa tvoje strane je dobrodosla ![]() Pozdrav Last edited by Max; 06-03-2008 at 02:32 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Junior Member
|
![]()
Prvo ni jednom nisam pomenuo da terba bilo ko da mi plati za bilo shta i napisao sam da ljudi mogu da me pitaju shta god pozele i da cu im odgovoriti. Naravno podrazumeva se da ako neko zeli kompletan projekat da ce to da koshta. I nije mi jasno zashto neshto shto koshta nije dobronamerno???
Poenta moje price je da ako neko zeli da se profi bavi poslom to mora i da ga koshta. Ista stvar je kada ljudi kupuju opremu, sigurno nece da vise po forumima da gledaju kako da naprave dobro lampashko pojacalo ili josh grdje neki instrument, nego ce da odu i da kupe ono shto valja. Ako se nekom mozda pokvari neki deo opreme, ili ima problema sa istim onda ce potraziti po forumu da li je neko imao slicno iskustvo i kako da problem resi.Ista stvar je i sa akustikom prostorija.Naime niko ko zelji ozbiljno da se bavi time ne moze da ocekuje da ce na forumu da nadje sve informacije kako da profesionalno uredi svoju prostoriju. Stvar je u tome shto se za svaku prostoriju radi zaseban proracun.Kao shto rekoh akustika je nauka, deo fizike, to se dakle studira i to je posao. kao shto svi ljudi kojei se bave producijom ili p[ost pordukcijom ocekuju da im bude placeno za njihov rad isto tako i akusticari ocekuuju honorar za svoje usluge. ne znam cime se bavis ali recimo da radish produkciju, ti ces na forumu da dash 100 saveta za sve shto te ljudi pitaju i bices rad da pomognesh kolegama iz svoje branse ali kada je posao u pitanju sigurno neces da ga dzabe radis zar ne? Iz iste tacke gledishta i ja posmatram. Rado cu dati savete ljudima koji me pitaju ali posao je posao. Dakle slobodno pitajte sve shto zelite odgovoricu vam BESPLATNO! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
.... a i studirao sam fiziku ![]() Pozdrav Last edited by Max; 06-03-2008 at 04:05 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
kako najbolje sredit ovaj prostor za studio?pls | ninowash | Dizajn i konstrukcija studija | 1 | 08-05-2009 12:36 AM |
Prostor Za Probe I Studio | grada27 | Dizajn i konstrukcija studija | 45 | 29-09-2007 11:56 PM |