Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 27-05-2005, 12:57 AM   #51
Altek
Member

Altek's Avatar

Ne bih bas to tako srocio.....Znam za mnoge stvarno ozbiljne i posvecene ljude koji su tek pre godinu, dve presli sa hardverskih sekvencera (8 traka!!!???) na softver....

Sve zavisi na sta se naviknes i sta ti odgovara za posao (zadovoljstvo) , ili ako imas u svom okruzenju nekoga iskusnijeg pa te on uvede u koriscenje nekog programa koji on vec koristi itd....

Ja sam vec skoro deceniju Steinberg-ovac
Altek is offline   Reply With Quote
Old 27-05-2005, 02:26 AM   #52
Shady
Banned

Shady's Avatar

Quote:
Originally Posted by davormen
Quote:
Originally Posted by milosjeftic
Radio sam sa Sonar 4 , ali mi je Sx bolji . U Sonaru mo?e? menjati mesta insert efektima ( kao u Wave Labu ) sto napr. u Cubase ne mozes , a sto bih voleo da imam kao opciju .
Da!!! To mi je najvise smetalo kad sam presao sa Sonara na Nuendo... Takodje, Sonar se vise ponasa kao pravi mixer - imas lepo buss-eve i send i return, a ne neke tu group i fx trake... Jos jedna stvar, Sonar ima na svakom kanalu phase invert i mono/stereo switch, sto Nuendo nema... Freeze efekata mi jako fali... Isto tako, jako me nervira ogranicenje u Nuendu da jedna traka moze da pusta samo jedan audio klip... to u Sonaru ne postoji... Sve u svemu, u oba programa mozes sve uraditi, ali put do cilja je cesto jako drugaciji... navika...
Ovo je samo mali djeli? prednosti sonara nad SX-om. Jednom rije?ju, sonar je meni sinonim inteligencije... sve na njemu je pode?eno tako da ?tedi vrijeme i ?ivce korisnika. ?ao mi je ?to ga ne upoznaju ljudi koje izrazito cijenim, poput Sandra i Ivana.

Sonar je nekada?nji Cakewalk. A sama ta rije? "Cake-walk" - Laki hod... govori o namjerama in?injera koji su ga stvarali... namjeri da stvore program u kome ?e se lako raditi. U tome su u potpunosti uspjeli, i to pokazuje i jo? vi?e upotpunjuje svaka nova njegova verzija. (pratio sam ga jo? od cakewalk 5.0 verzije do sada?nje Sonar 4.2).

Sada postoji veoma dobra CD ?kola sonara 4 na engleskom (sa bogatim audio i video prikazom) u kojoj je obja?njeno skoro sve, pa oni koji je samo jedamput odgledaju, ve? na prvo gledanje mogu vidjeti da je u?itak rada u Sonaru 4. skoro ravan u?itku u igri i zabavi, a istodobno korisnik pred sobom ima veoma mo?nu alatku, koja po snazi te?ko da zaostaje za Steinbergovim sekvencerima.

Dodu?e, mo?da Sonar 4 jo? uvijek nije toliko stabilan kao SX (barem kada govorimo o kombinaciji sonara sa emu1820) ali nadam se da ?e ljudi iz Cakewalka i ovo rije?iti (npr. meni sonar izgubi zvuk ako u AUDIO OPCIJAMA promijenim rezoluciju sa 44.1000 na 48.000... tada on i dalje kao radi i vidi se da igraju peak-metri, ali napolju nema zvuka, pa mora restart).

Ako izuzmemo ovu sonarovu falinku, za razliku od jezgrovitog i u svakoj svojoj opsiji i aplikaciji konciznog Sonara, SX-Nuendo mi je previ?e robotiziran... Zapravo, smijem re?i i ovako: Cijela sx-nuendo platforma, njegova baza... je valjda u samom startu (samoj zamisli... ideji) postavljena pomalo glupavo i onda je na tako krivi temelj prirodat mali milioni opcija. Zato (iako ne poznajem Logic) u potpunosti vjerujem Puretu kada ka?e da je zaljubljen u Logic... Vjerovatno je logi?nije koncipiran od sx-nuenda (tj. sa ?vr??im temeljom). Sonar takodjer ima jak temelj - sa?injen od gole logike. 8)

P.S.
Davormen,
ono "Freeze efekata mi jako fali" nisam ba? shvatio... ako mo?e? da objasni?.
Shady is offline   Reply With Quote
Old 27-05-2005, 04:29 AM   #53
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Quote:
Ja svakako i pi?em iz dobre namere . Za?to te to pogadja , ili nekog drugog , ne razumem ?
Ne ?alim se, meni dapa?e ne smeta, ali sam iskoristio na? susret na temi da ti uka?em na ne?to, naro?ito zato ?to sam video gomilu tvojih post-ova, i zato ?to mislim da bi vi?e nau?io da postupa? sa dozom, respekta prema nekim drugim ljudima koji ovde svra?aju na forum... A ne mislim na sebe.
Jer, na kraju krajeva, mnogo vi?e je u na?inu kako se ne?to ka?e, tj u "intonaciji" nego u sadr?aju...
Quote:
Ina?e pogre?io si ?to se ti?e Vst , ali ti to svakako zna? ...
Ne znam, ali i nije bitno Ja se uglavnom i ograni?avam da post-ujem na temama kada mislim da zaista mogu da doprinesem svojim iskustvom. Ina?e pro?itam i ... ?utim
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 27-05-2005, 07:09 AM   #54
milosjeftic
Banned

Quote:
Originally Posted by puRe
Quote:
?ta je prednost miksera Logic audia 5.5.1 u odnosu na mikser Cubase 2.2.035 ?
rutabilnost....logicov mikser mozes povezivati/setovati/raditi sta hoces...

nemoj da shvatis ovo kao moj pokusaj da pljujem Steinberg...i sam ga koristim godinama [i dalje cu], ali sam trenutno "zaljubljen" u Logic...
Naravno da ne?u . I ja sam koristio/koristim oba . ?to da ne ? Nije mi jasno za?to se neko uop?te vredja ?im se spomene ne?to protiv ne?ega sa ?im radi ? Besmisleno je . Mogu , kad ho?u , da upotrebim ?ta nadjem za shodno .
milosjeftic is offline   Reply With Quote
Old 27-05-2005, 07:14 AM   #55
milosjeftic
Banned

Quote:
Originally Posted by Mogli
Meni Logic deluje inteligentnije i rekao bih, da je on izbor za muzicare koji jako dobro znaju svoj posao.
Da li si , i koliko dugo radio i sa Cubase i sa Logic ?

Navedi prednosti Logica u odnosu na Cubase . Konkretno i ukratko .
Old 27-05-2005, 07:15 AM   #56
milosjeftic
Banned

Quote:
Originally Posted by Shady
Ovo je samo mali djeli? prednosti sonara nad SX-om.
Navedi jo? ne?to , konkretno . A da to ne bude du?ina imena u traci .
Old 27-05-2005, 08:07 AM   #57
milos
Pro Member

milos's Avatar

http://www.digitalmusicdoctor.com/shootout.htm
milos is offline   Reply With Quote
Old 27-05-2005, 08:34 AM   #58
milosjeftic
Banned

Quote:
Originally Posted by Dushan_S
Quote:
Ja svakako i pi?em iz dobre namere . Za?to te to pogadja , ili nekog drugog , ne razumem ?
Ne ?alim se, meni dapa?e ne smeta, ali sam iskoristio na? susret na temi da ti uka?em na ne?to, naro?ito zato ?to sam video gomilu tvojih post-ova, i zato ?to mislim da bi vi?e nau?io da postupa? sa dozom, respekta prema nekim drugim ljudima koji ovde svra?aju na forum... A ne mislim na sebe.
Jer, na kraju krajeva, mnogo vi?e je u na?inu kako se ne?to ka?e, tj u "intonaciji" nego u sadr?aju...
Quote:
Ina?e pogre?io si ?to se ti?e Vst , ali ti to svakako zna? ...
Ne znam, ali i nije bitno Ja se uglavnom i ograni?avam da post-ujem na temama kada mislim da zaista mogu da doprinesem svojim iskustvom. Ina?e pro?itam i ... ?utim
Du?ane , ima samo jedna stvar u kojoj se nikako ne sla?em sa tvojim mi?ljenjem : stav tipa - za?to da pri?am o ne?emu o ?emu neko bolje zna ?

Ima sto razloga za to ( ja se iz sve snage trudim da povu?em SVE ?LANOVE da u?estvuju u SVIM DISKUSIJAMA - bez obzira na stru?nost ; nemoj mi kvariti posao ) :

1. velike/dobre ideje padaju na pamet svima , ne samo " odabranima " , " profesionalcima " ... Razlika je u tome ?to od nekog ko se time bavi takav podatak ne bi izvukao ni spavama za mu?enje - dok ?e amater podeliti svoju radost saznanja sa svima nama .

2. Asocijacje . Bilo kakav stav/razmisljanje mo?e implicirati tebi/meni/nekom drugom neku ideju , ili deli? mozaika koji ti/mi/nekom drugom nedostaje , bez obzira na to da li je taj stav/razmisljanje ispravan ili ne .

Ovo je sasvim dovoljno ubedljivo ( subjektivan stav ) .

Odnosim se sa respektom i uva?avanjem prema svima :
- od prosjaka do akademika ( subjektivan stav ) .
Old 27-05-2005, 11:06 AM   #59
milosjeftic
Banned

Nekoliko nedostataka miksera Logic audio 5.5.1 u odnosu na Cubase 2.2.035 ( subjektivan utisak ) : nedostaju opcije snimanja postavke , Vu metri , pre - fader , send edit , link - unlink channel , FX , chenel overwiev , opcije nezavisnog pode?avanja panorame ( Stereo combined panner , Stereo dual panner ) , faze , input gain , zaobila?enje funkcija ( EQ , insert , send ) , automatizacija je slabije re?ena , dodavanje traka u mikseru , kontekstualni meniji , monitor , edit audio channel Settings , pojedina?no pode?avanje vidljivih funkcija kanala , Insert display Modes , preseti EQ , reset , pre?ice , Show extended Mixer , Mikser 2 , Mikser 3 , Store & remove viev set , Always on Top ...
Old 27-05-2005, 12:23 PM   #60
puRe
Administrator

puRe's Avatar

Quote:
Originally Posted by Shady
Quote:
Originally Posted by davormen
Quote:
Radio sam sa Sonar 4 , ali mi je Sx bolji . U Sonaru mo?e? menjati mesta insert efektima ( kao u Wave Labu ) sto napr. u Cubase ne mozes , a sto bih voleo da imam kao opciju .
Da!!! To mi je najvise smetalo kad sam presao sa Sonara na Nuendo... Takodje, Sonar se vise ponasa kao pravi mixer - imas lepo buss-eve i send i return, a ne neke tu group i fx trake... Jos jedna stvar, Sonar ima na svakom kanalu phase invert i mono/stereo switch, sto Nuendo nema... Freeze efekata mi jako fali... Isto tako, jako me nervira ogranicenje u Nuendu da jedna traka moze da pusta samo jedan audio klip... to u Sonaru ne postoji... Sve u svemu, u oba programa mozes sve uraditi, ali put do cilja je cesto jako drugaciji... navika...
Ovo je samo mali djeli? prednosti sonara nad SX-om. Jednom rije?ju, sonar je meni sinonim inteligencije... sve na njemu je pode?eno tako da ?tedi vrijeme i ?ivce korisnika. ?ao mi je ?to ga ne upoznaju ljudi koje izrazito cijenim, poput Sandra i Ivana.

Sonar je nekada?nji Cakewalk. A sama ta rije? "Cake-walk" - Laki hod... govori o namjerama in?injera koji su ga stvarali... namjeri da stvore program u kome ?e se lako raditi. U tome su u potpunosti uspjeli, i to pokazuje i jo? vi?e upotpunjuje svaka nova njegova verzija. (pratio sam ga jo? od cakewalk 5.0 verzije do sada?nje Sonar 4.2).

Sada postoji veoma dobra CD ?kola sonara 4 na engleskom (sa bogatim audio i video prikazom) u kojoj je obja?njeno skoro sve, pa oni koji je samo jedamput odgledaju, ve? na prvo gledanje mogu vidjeti da je u?itak rada u Sonaru 4. skoro ravan u?itku u igri i zabavi, a istodobno korisnik pred sobom ima veoma mo?nu alatku, koja po snazi te?ko da zaostaje za Steinbergovim sekvencerima.

Dodu?e, mo?da Sonar 4 jo? uvijek nije toliko stabilan kao SX (barem kada govorimo o kombinaciji sonara sa emu1820) ali nadam se da ?e ljudi iz Cakewalka i ovo rije?iti (npr. meni sonar izgubi zvuk ako u AUDIO OPCIJAMA promijenim rezoluciju sa 44.1000 na 48.000... tada on i dalje kao radi i vidi se da igraju peak-metri, ali napolju nema zvuka, pa mora restart).

Ako izuzmemo ovu sonarovu falinku, za razliku od jezgrovitog i u svakoj svojoj opsiji i aplikaciji konciznog Sonara, SX-Nuendo mi je previ?e robotiziran... Zapravo, smijem re?i i ovako: Cijela sx-nuendo platforma, njegova baza... je valjda u samom startu (samoj zamisli... ideji) postavljena pomalo glupavo i onda je na tako krivi temelj prirodat mali milioni opcija. Zato (iako ne poznajem Logic) u potpunosti vjerujem Puretu kada ka?e da je zaljubljen u Logic... Vjerovatno je logi?nije koncipiran od sx-nuenda (tj. sa ?vr??im temeljom). Sonar takodjer ima jak temelj - sa?injen od gole logike. 8)

P.S.
Davormen,
ono "Freeze efekata mi jako fali" nisam ba? shvatio... ako mo?e? da objasni?.
Mislim da svoje teorije baziras na svom (pretpostavljam, bez uvrede, veoma malom) iskustvu sa SX-om/Nuendom...

Nuendo IMA phase invert, a mono se moze postici onim kombinovanim panerom (desni klik na obican paner)...

I sam kazes da je Sonar napravljen da ne nervira ljude, a onda sam priznas da je nestabilan i da cesto gubi audio sto zahteva restart...zamisli da radis muziku za film/bilo sta drugo gde ti klijent dahce za vratom...i ti onda treba da mu objasnjavas da je to normalno...

Sto se tice Logica, u sustini je nelogican (suprotno imenu), ali mi se cini da u poslednjim verzijama rade na tome da privuku i nove korisnike...ono sto mi se najvise svidja je to sto je IZUZETNO mocan tj. ima gomilu opcija za ruting, normalno freezovanje, fantasticne efekte/instrumente dobijes uz njega...
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules