Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 18-03-2005, 01:27 PM   #11
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Kod Z.J.?
Oggy is offline   Reply With Quote
Old 18-03-2005, 04:06 PM   #12
Steka
Member

Steka's Avatar

Imam utisak da Max bas nesto ne voli
Laneta i njegov studio
Old 18-03-2005, 07:20 PM   #13
Max
Pro Member

Nista licno .....bez predrasuda...samo rezultati ......

Zasto je Jelena Tom .....snimljena u Tivoliju ....?

Pozdrav
Max is offline   Reply With Quote
Old 19-03-2005, 06:42 AM   #14
Steka
Member

Steka's Avatar

Quote:
Originally Posted by Max

Pozdrav
Znaci snimano je u Sloveniji
Mene ovo bas zanima, jel bi mogao nesto malo vise
da mi kazes o ovome :
Old 08-04-2005, 03:24 PM   #15
Steka
Member

Steka's Avatar

Quote:
Originally Posted by Steka
Quote:
Originally Posted by Max

Pozdrav
Znaci snimano je u Sloveniji
Mene ovo bas zanima, jel bi mogao nesto malo vise
da mi kazes o ovome :
Nisi mi odgovorio na pitanje.
Old 09-04-2005, 07:53 PM   #16
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Jedno prakticno pitanje u vezi ovoga :
Recimo da sam izvezao iz mixa na - 18 dBa. Da li je pogresno prije masteringa to podici promjenom gaina u Wave Labu na - 15 dBa i onda blagom kompresijom i limiterom obezbjediti npr. - 12 dBa sto jos uvijek daje zadovoljavajucu dinamiku (osim nekih elemenata bubnja ako master ing. nije bio pazljiv ili je odabrao neadekvatan slijed ili kombinaciju mastering plugins)?
Ozbiljno pitanje za ozbiljan odgovor.
Thank you!
alfom is offline   Reply With Quote
Old 09-04-2005, 09:06 PM   #17
Max
Pro Member

Ako radis kompresiju grupa ..... onda ne bi trebalo da se pojavis sa dinamikom manjom od -16 ..... e sad ako hoces da dodjes na -12 ja radim sledece ...... uvek koristim kompresor koj malo podigne ono sto je palo u miksu ....... a time pocne da se desava vise toga ....... sto rezultira da se jednostavno miks malo zalepi .... tj da pocne da zvuci kao pesma a ne kao gomila kanala ..... sto je uglavnom problem digitalije

Ne treba mnogo komprimovati ...... samo da dodas 1 - 2 db da dodjes negde na - 14 ..... e onda uzmes neki dobar limiter ..... po meni Timeworks limiter .... mada treba da probas i druge ..... pa da vidis koji najbolje radi ....... i nbaciti jos tih par db ....... on vise nece komprimovat ....samo ce iseci najjace pikove ... mnogo kompresora ...a nikakav limeter ili obratno .....meni ni jedna ni druga varijanta nije ok

ali kao i sve ....eksperimntisi ......pa sta ti se najvise dopadne .....to je

Pozdrav
Max is offline   Reply With Quote
Old 10-04-2005, 01:39 AM   #18
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Nemam pojma... Ono oko kompresije na grupama, radio sam, ali najcesce izbegavam. Radije posvetim vise vremena oko samog zvuka i usnimka da zvuci ujednacenije, pa da mu generalno mogu dici nivo. Kompresija uvek po potrebi, cisto da pegla. Ako ti dobro izlazi "iz ruke" (kad sviras ili "iz grla" kad pevas), onda je sama glasnoca manji problem nego kada imas neujednacen signal, sto za sobom povlaci i razliku u samom kvalitetu zvuka od mesta do mesta take-a. Mora se voditi racuna da -12 ne zvuci uvek jednako glasno, pa tako u baladi kada imas taj RMS, sve "vristi", dok kod nekog "przenja, to moze da ti izgleda preslabo (mada ovo sa rezervom, posto nisam ljubitelj "naprzene" produkcije). Takodje, zavrsni RMS ima veze sa samim aranzmanom pesme gde mozes od pocetka do kraja da tuces ko blesav, a opet, mozes da imas tisih i glasnijih delova. Zakljucak se opet namece. Generalno, snimak (bez bus- kompresije) uglavnom izlazi izmedju -19 i -16db i odatle nije mnogo tesko dobiti -13 ili -12 db, ako je prethodno sve u redu. Sto Max rece, kompresija odigra tu znacajnu ulogu ucinivsi mix konzistentnijim, a malo ga i "napumpa" pa zvuci vise "trendi". Ja licno volim da kada masterujem, dodam PRVO Eq (sa cim se mnogi nece sloziti jer je mastering chain standard Kompresor-Eq-Limiter ) da bih eventualno korigovao neke frekvencije, ali uglavnom kao blagi enhancer gde rezem nepostojece frekvencije ispod 30 Hz i dignem mu air za decibel, dva izmedju 16 i 20 kHz i eventualno, skinem za koji db 63 Hz koji je dokazano kritican kod mene u reziji. Zatim neki blagi kompresor da objedinim snimak i na kraju limiter, koliko je potrebno. Pri tom vodim racuna da sve vreme budem blizu nule, ali nikako na samoj nuli zbog mogucnosti dodatnog izoblicenja. Reverb ne radim u procesu masteringa, mada neki vole.
Oggy is offline   Reply With Quote
Old 10-04-2005, 09:15 AM   #19
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Ovo sam pitao zato sto su neki ljudi na forumu apostrofirali -12 do -10. Neki dan sam zavrsio jedan snimak gdje je max. gain oko -0,8, a RMS oko -16,5. Kada se slusha zvuk je veoma glasan (meni to cak smeta), ujednacen i bez izoblicenja. Dinamika fina.
Ali, eto neki postavljaju standarde oko RMS koji, ja kad dobijem na nacin kako ste vi opisali, pocne da mi mijenja zvuk glede visokih na cinelama i malko na vokalu, pa reko' da pitam.
Old 10-04-2005, 09:18 AM   #20
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Quote:
Originally Posted by Oggy
Reverb ne radim u procesu masteringa, mada neki vole.
Cak visekratno razliciti sa razlicitim 'odmaknutim' parametrima radi popune snimka.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules