Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 18-03-2005, 12:19 AM   #1
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Default RMS i nivo usnimavanja

Kakav se RMS preporucuje , danas ,u zavisnosti od zanra, medija ,formata...?
Koliki hedrum ostavljate kad snimate digitalno( koji je maxim pozeljni nivo usnimavanja pojedinacnih kanala) u 24bitnoj rezoluciji?
OFF is offline   Reply With Quote
Old 18-03-2005, 01:21 AM   #2
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Pri usnimavanju treba da isprobas koja ti je krajnja gornja dinamika i nju da podesis da ti bude na -1 do -0.5. Znaci, maksimalno, da ne probije. Oko RMS-a radije ne bih da ne pocne jos jedna od "cuvenih" rasprava ko moze "bolje" (citaj glasnije). Nova Avril Lavigne, na -7 ne cuje se nista, gotovo ne slusljivo, pogotovo na studijskim monitorima gde se sve cuje. To je potpuno dekadentan trend u pretezno americkoj produkciji, a to mi kaze i Philly da u Engleskoj to rade mnogo umerenije, mada i oni sve vise "masu repom" za Amerikancima... BBC standard za broadcast je -17db.
Oggy is offline   Reply With Quote
Old 18-03-2005, 02:14 AM   #3
idekius
Mason

idekius's Avatar

Quote:
Originally Posted by Oggy
Oko RMS-a radije ne bih da ne pocne jos jedna od "cuvenih" rasprava ko moze "bolje" (citaj glasnije). Nova Avril Lavigne, na -7 ne cuje se nista
Znas Oggy, ranije sam se cudio chemu onakve prashtave chinele u modernoj produkciji... khhsssshhh, kkkssshhh, kssshhhss... Sad tripujem da pri nenormalnom pumpanju chinele prve stradaju... to im je izgleda znak da stanu
Old 18-03-2005, 02:36 AM   #4
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Da ne pominjem koliko puta sam ponovo mixao da bih spustio cinele u mixu jer je neko bio nalozen na "modernu" produkciju (-10). Kad ljudi placaju, nek rade sta hoce, ali gde se ja pitam, e tu ce da bude malo drugacije. Nemojte da "przite" za Zrenjanin, ove godine ce sve biti vraceno kao "tehnicki neispravno".
Old 18-03-2005, 02:40 AM   #5
idekius
Mason

idekius's Avatar

Quote:
Originally Posted by Oggy
Nemojte da "przite" za Zrenjanin, ove godine ce sve biti vraceno kao "tehnicki neispravno".
Poslacu ti najopakiji virus na mail
Old 18-03-2005, 02:46 AM   #6
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Ja sam tamo zbog toga da to zvuci dobro, a ako svi zele da budu najglasniji, onda od toga nema nista. Prosle godine je bilo kasno za moju zamisao, ali ove godine sam to svima naglasio unapred i dobio "odresene ruke" sto se toga tice. To je samo iz najbolje namere i svuda u svetu imas uslov kako saljes snimak. Dakle, u ovom slucaju ce biti master izmedju -13 i -14 (sto ne znaci da i onda nece biti vracen ako bude nekorektan) ili potpuno nemasterovan snimak. Mislim da je to posteno. Festival je tu da se slusaju pesme, a ne da sve zabole usi od kompresije.
p.s. Moj mail je sirom otvoren za sve viruse (ali -13 do -14... inace nista ni od virusa)
Old 18-03-2005, 02:53 AM   #7
idekius
Mason

idekius's Avatar

-13, -14???? Ma kad ti dodje Jimy Barka sa -3 i niko nece da ga vrati jer je zvezda....

Super bi bilo da se to tako odradi, ali cisto sumnjam da je to moguce sprovesti u delo... :roll:
Old 18-03-2005, 09:35 AM   #8
milosjeftic
Banned

Ne smatram da je glasnoca kvalitet . Mislim da je svakom snimku pojedinacno potrebna ona kompresija sa kojom zvuci najbolje ( a ne najglasnije ) . U masteringu nikad ne koristim vecu kompresiju od 1:1,4 ( ali je prag nizi ) .
milosjeftic is offline   Reply With Quote
Old 18-03-2005, 12:13 PM   #9
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Jimmi Barka?!... pssst...mogao bi neko da cuje sa ovog foruma...mmmmm.... Jimmie je jedan jako super lik i ja sam se odlicno druzio sa njim protekle godine. Bio je "domacin" na decijem festivalu i tu smo pravili gegove, a posle je sve vreme bio i na "velikom" festivalu ... Ludilo! Ali stvarno, jedan jaaako dobar decko. Istina, malo mu je "naprzen" materijal, ali to, je kako on kaze "disko- house za glasno slusanje" i to dobro voza. Radila odlicna ekipa, Vasil Hadzimanov, cak i njegov producent...
Old 18-03-2005, 01:17 PM   #10
Max
Pro Member

Jimmy ..... -11 ..... bio u studiju ..... proverio ..... na albumu svirali Ivan Pancevac , Buga , Vasil , Madam Piano .... i jos mnogi ...... kompletno usran u post u ....... ali to je mala tajna za Rumski .....

pozdrav
Max is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules